mario_pab 29.11.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Może nie wszystko do końca z tego wątku kapuje, ale wpadł mi do głowy pewien pomysł. Nie wiem tylko czy jest wart zastosowania. Generalnie pompa ciepła działa na zasadzie "odwróconej lodówki". Pobiera ciepło z ziemi, a oddaje je w domu. Jak dobrze rozumuje to im wyższa temperatura ziemi tym lepiej. Czy zatem warto byłoby izolować termicznie grunt w którym są wyprowadzone rurki od pompy ciepła od zimnego powietrza? Do izolacji moglibyśmy użyć jakiś specjalnych mat styropianowych (lub innych, ale teraz mniejsza o to) położonych na gruncie lub zakopanych. Czy coś takiego ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 29.11.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Nie, bo latem grunt musi pobrać ciepło z otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 29.11.2005 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 latem jak latem, ale przede wszystkim w zimie dobra zadanie domowe na razie zostawiam bez rozwiazania, moze ktos sie bedzie chcial wykazac...? a na razie zrobie symulacje odnosnie danych rolanda ; jako ze nie podal mi on rzeczy najwazniejszej czyli temperatury kolektora, przyjme ze jest ona rowna -30 °C i dodatkowo wspanialomyslnie pomine opor cieplny od rurki do "warstwy" w ktorej lezy kolektor przyjmujac ze cala warstwa gleby na tej glebokosci ma temperature te co kolektor czyli -30°C pogode dam laskawa czyli °C w zimie i 20 °C latem dodatkowo latem wylacze pompe, zeby grunt odpoczal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 29.11.2005 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 oto wynik dla danych jeziera jak mowilem w zimie zalozylem srednio 0°C w lecie +20 grunt korzystny- lambda 0,85 cp 0,84 ro1800 (choc moim zdaniem zbyt gesty jak na gline) no i zalozylem rownomierna temperature w warstwie kolektora (tzn caly m2 powierzchni gruntu na glebokosci kolektora ma -30°C- co w rzeczywistosci nei jest prawda i znacznie pogardza wymiane ciepla miedzy kolektorem a gruntem) ok oto wynik teraz pompowcy beda usatysfakcjonowani przypominam ze nic w symulacji nie poprawialem , dalej bazuje na tym samym modelu http://img516.imageshack.us/img516/2513/danejezier300tr.jpg jak widac w tym przypadku (z wszystkimi korzystnymi dla pomp okolicznosciami jak temperatura zimy, grunt itd) na jakies 30 W/m2 ale pamietajmy ze jest to dla temperatury kolektora -30°C- trzeba by spojrzec jakie sprawnosci odpowiadaja takiej temperaturze wrzenia czynnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 29.11.2005 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 wyciagajac wnioski z powyzszych wynikow dochodze do wniosku, ze przy sprzyjajacych warunkach mozna liczyc na jakies 20W/m2 kolektora choc bezpieczniej jest zalozyc 15 zakladanie wiekszych mocy z m2 skonczy sie z duzym prawdopodobienstwem zle funkcjonujaca pompa przy niesprzyjajacym gruncie i bon boze czynniku o temperaturze wyzszej niz -30°C pompa zamiast przynosic radosc bedzie bezuzytecznym gratem, w dodatku bardzo drogim i tzeba bedzie pomyslec o zastapieniu jej jakims innym zrodlem ciepla najwazniejsza pomylka w rozumowaniu, jest zalozenie ze pompy ciepla to jakies urzadzenia ktore wyciagaja cieplo z ziemi w ktorej jest go mnostwow rzeczywistosci gleba pelni funkcje obudowy w ktorej umieszcza sie wielkopowierzchniowy wymiennik ciepla kolektor- powietrzebo cale cieplo pochodzi wlasnei z powietrza a nie z niezmierzonych pokladow ziemi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 29.11.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Tylko dlaczego zakładzasz sobie temperaturę kolektora -30 st.C? Z kapelusza zająca też można wyjąć......Z praktyki patrząc (pomiary w gruncie) takich temperatur po prostu nie ma..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Tylko dlaczego zakładzasz sobie temperaturę kolektora -30 st.C? Z kapelusza zająca też można wyjąć......Z praktyki patrząc (pomiary w gruncie) takich temperatur po prostu nie ma..... oj a wy znowu swoje nie pamietam, ale chyba wlasnei propan pracuje na temperaturach okolo -30 °C- dlatego zalozylem sobie taka temperature... ale przypominam, ze zrobilem duze uproszczenie (nakorzysc pomp ciepla), ze nie ma oporu miedzy przekazywaniem ciepla z warstwy gleby na tym samym poziomie co kolektor do samego kolektora (ciednkiej rurki) tym sposobem wyliczylem jakie mozna by teoretycznie w najbardziej sprzyjajacych warunkach wyciagnac moce z pompy ciepla z odparowaniem bezposrednim w -30 °C- przy dobrym gruncie to tyle nawijajcie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 30.11.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Propan i jeszcze kilka czynników wykorzystywanych w PC wrze w temp -43C. Tylko ze żadna PC nie chodzi cały rok, a nawet w sezonie ma czeste okresy wyłaczenia. No i jeszcze jedno: Temperatura wrzenia zalezy też od cisnienia, a to oznacza że mozna spowodowac aby czynnik (np propan) wrzał dopiero w temperaturze -10C albo nawet +5C poprzez podniecienie ciśnienia w kolektorze. W ten sposób mozna łatwo wyeliminoiwac zamrazanie gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 30.11.2005 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Np. -43 st. C dla propanu R 290 to tzw. "normalna temperatura wrzenia". Dla innych czynników wynosi przykładowo: R 502: -45,6 st.C; R 134a: -26,4 st.C; R 407C: -43,4 st.C; R 410A: -51 st.C; Ale to nie oznacza, że czynniki w kolektorze odparowują w tych temperaturach! Jak już wspominałem, wręcz nie dpouszcza się aby temperatura była niższa od pewnej wartości!!! Jak pisał godul1 istnieje zależność między stopniem sprężania, a temperaturą parowania. Generalnie ciśnienia robocze czynników mają duży wpływ na na konstrukcję jak i efektywność samych PC. Nie zakładaj do symulacji danych, które nie mają nic wspólnego z realiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 chyba nie wszyscy rozumiecie co to oznacza temperatura wrzenia- otorz jest to taka wlasciwosc czynnikow, jest to troche inaczej niz to co znamy z przyrody- wrzenie wody w garnku- gdyz w przyrodzie woda wrze w atmosferze powietrza i mowimy, ze wrze, kiedy jej cisnienie nasycenia (funkcja tylko temperatury) zrownuje sie z cisnieniem otoczenia- w normylnych warunkach woda wrze w 100 °C jak wiemy jesli jednak usuniemy powietrze ( np poslugujac sie komora prozniowa) to woda bedzie wrzala w dowolnej temperaturze i tylko cisnienie w komorze bedzie sie zmienialo - im wyzsza temperatura wody (znajdujacej sie np w kubku i stojacej w komorze prozniowej) tym cisnienie w komorze (cisnienie pary wodnej) bedzie wyzsze w pompach ciepla mamy inny czynnik niz woda, ale rowniez ten czynnik ma taka ciekawa wlasciwosc ze im wyzsza jego temperatura, tym wyzsze cisnienie w zbiorniku w ktorym tylko ten czynnik sie znajduje) tak wiec istnieje scisla zaleznosc miedzy cisnieniem a temperatura w pc kontrolujemy cisnienie- co oznacza posrednio ze rowniez temperature czynnika jesli wiec w przewodzie pc panuje dane cisnienie ( ktore kontrolujemy zaworem) to oznacza to ze w kolektorze panuje odpowiadajaca mu temperatura co jesli temperatura ta nie bedzie wszedzie w calym kolektorze ( na calej jego dlugosci) taka sama?- np w ktoryms miejscu jest jeden stopien mniej?- otoz wtedy nastapi w tym miejscu gwaltowna kondensacja- wydzieli sie ogromna ilosc ciepla i temperatura sie wyrowna to samo jesli w ktorms miejscu bylo by troche cieplej to wtedy z tegoz miejsca nastapi gwaltowne odparowanie co pobierze ogromne ilosci ciepla az temperatura sie wyrowna, jako ze cieplo parowania jest bardzo duze to wyrownywania temperatury w obrebie kolektora nastepuje w mgnieniu oka- a dokladniej z predkoscia dzwieku ok wiec juz wiemy ze w zaleznosci co nastawil nam monter na manometrze- taka temperatura panuje w kolektorze i ani stopnia wiecej ani stopnia mniej jesli wiec mowicie ze jest to -40 °C to niech wam bedzie - taka jest wiec temperatura waszej miedzianej rurki i ani 1 °C mniej wiemy juz zatem ze mamy stala temperature wynoszaca -40°C i nie usilujcie mnie przekonywac, ze to jest zle, ze bedzie wiecej- bo wtedy byloby dla pompy tylko gorzej (biorac pod uwage ile ciepla moze pochlonac) - te -40 to jest dla poboru vciepla super korzystne- dla samej sprawnosci pompy ciepla juz mniej ale to wasze zmartwienie- ja interesuja sie tylko tym co pompa moze pobrac z ziemi w danych warunkach ok wiec wezmy te -40 cm jako temperature miedzianej rurki pamieta ktos zadanie ktore zadalem wczoraj? brzmialo ono tak- jaka bedzie temperatura na zewnatrz zwirowej obsypki wokol miedzianej rurki srednica rurki 2,5 cm srednica "otuliny zwirowej" 15 cm wezmy teraz zamiast tych -30 °C nasze nowe -40 °C zakladamy ze chcemy pobierac 20W na metr biezacy rurki kolektora podstawiamy do wzoru i wychodzi nam jakies -28 °C widzicie jak dziala fizyka? juz na dzien dobry mamy roznice temperatury 12 °C tylko na tym malym zwirku otaczajacym miedziiana rurke gruboscia 7,5 cm czy to was nei przeraza? aby rurka mogla czerpac z calej warstwy gleby na swojej glebokosci te 20W musi juz w obrebie samej warstwy kolektora panowac roznica temperatur minimum 20 °C ( a racze bedzie to wiecej) tak wiec jesli kolektor ma -40 to gleba wokol niego bedzie miala powiedzmy wspanialomyslnie -20 °C i teraz dla tej roznicy dopiero mozna zaczac liczyc mozliwosci pobierania ciepla z gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 acha a co do ostatniej symulacji to wlasnie tam pompa przez pol roku ( w lecie ) jest wylaczona co prawda na wykresie widac ze dalej pobiera moc, ale to jest tylko moc ktora pobiera warstwa ziemi w ktorej znajduje sie kolektor na skutek roznicy temperatur gora- dol mam nadzieje ze do tej pory wszystko jasne? jezier co ty powiesz na wyniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.11.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Ja ci powiem, ze w pc rownie wazne a moze i wazniejsze jest COP. Kumu potrzebna PC nawet bardzo mocna ktora ma kiepskie COP. Chodzi wiec o to aby temp odparowania byla jak najwyzsza aby stopien sprezania byl jak najmniejszy. Z twoich symulacji widac, ze moze sie udac tak zrobic tak kolektor aby nawet po kilku latach pracowal z taka samo wydajnoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Ja ci powiem, ze w pc rownie wazne a moze i wazniejsze jest COP. Kumu potrzebna PC nawet bardzo mocna ktora ma kiepskie COP. Chodzi wiec o to aby temp odparowania byla jak najwyzsza aby stopien sprezania byl jak najmniejszy. Z twoich symulacji widac, ze moze sie udac tak zrobic tak kolektor aby nawet po kilku latach pracowal z taka samo wydajnoscia. dzieki jezier ze sie odezwales bo frekwencja bardzo watla moglbys powiedziec co to COP- domyslam sie ale lepiej jak bedziemy tu unikac rozmawiania szyfrem marabuta zgadzam sie z Toba w zupelnosci i tez ciagle powtarzam, ze im wyzsza temperatura parowania tym teoretycznie wyzsze sprawnosci ale w pompach ciepla mamy dwie sprawy, ktore trzeba zgrac 1. z jednaj strony chcemy aby temperatura kolektora byla mozliwie wysoka, aby uzyskac duza sprawnosc pompy 2. z drugiej strony chcemy uzyskac mozliwie duzo ciepla z jednego m2 dzialki, gdyz w wiekszosci przypadkow inwestor nie ma do dyspozycji 2000 m2 jesli wiec zalozymy ile chcemy uzyskac z 1m2 dzialki (bo wiecej dzialki nie ma i juz- albo pompa wtedy jest drozsza, jesli ma wiecej rurek?) to przechodzimy do punktu, ktory ja draze tutaj od poczatku, czyli do obliczenia ile ciepla da sie pobrac z gruntu naszymi rurkami i nagle sie okazuje, ze dla temperatury ktora sobie zalozylismy zeby uzyskac lepsza sprawnosc nie uzysklamy zaloznego strumienia ciepla i aby to poprawic idziemy w kierunku nizszych temperatur kolektora kierunek niestey nienajlepszy, bo obniza sprawnosc urzadzenia, ale jesli nie pojdziemy w tym kierunku, to urzadzenie w ogole nie bedzie dzialac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 mysle jezier, ze dobra pompa powinna pobierac jakies 5 wat na m2 wtedy bylaby dosc sprawnatylko wtedy majac dzialeczke mala i poswiecajac 300 m2 na kolektor uzyskalibysmy 1500 Watto nie za wielezawsze cos, ale jednak do ogrzania domu musielibysmy i tak dolozyc dodatkowe urzadzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 30.11.2005 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Leon, żebyś tak nie narzekał na frekwencję, to ja mam do ciebie jedno pytanie a propos pomp ciepła: Czy zamierzasz sobie taką sprawić w swoim domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Leon, żebyś tak nie narzekał na frekwencję, to ja mam do ciebie jedno pytanie a propos pomp ciepła: Czy zamierzasz sobie taką sprawić w swoim domu ? nie zamierzam z prostej przyczyny- to ardzo droga zabawka ja planuje zalozenie pieca gazowego i dobre ocieplenie domu, aby zapotrzebowanie na cieplo bylo jak najnizsze o pompach dyskutuje, bo to bardzo mnie interesuje- wymiana ciepla to jakby nie bylo moj fach- a ze buduje to analizuje wszystkie nowinki z tych analiz wyszlo mi miedzy innymi ze zamontuje chyba rekuperator tylko dowiem sie jak zrobic kanaly powietrzne ktore mozna czyscic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 30.11.2005 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 nie zamierzam Tak myślałem... Dziękuję za odpowiedź. Ach ! Jeszcze jedno: rozumiem, że tak, jak nie zamierzałeś robić domu z betonu, tak i ściany grzewczej nie masz tak naprawdę zamiaru stawiać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 nie zamierzam Tak myślałem... Dziękuję za odpowiedź. Ach ! Jeszcze jedno: rozumiem, że tak, jak nie zamierzałeś robić domu z betonu, tak i ściany grzewczej nie masz tak naprawdę zamiaru stawiać ? nie o taka frekwencje mi tu chodzilo jesli cos chcesz napisac to prosze na temat, jesli chcesz mi dac do zrozumienia, ze o pompach maja pisac ci co je planuja zalozyc, albo ci co juz maja to sobie daruj- mam inne zdanie a w ogole to uwazam ze trolujesz (zreszta jak zwykle) a co do scian grzewczych to mam taki zamiar( wszystko moze sie zmienic, ale idea mi sie bardzo podoba i na pewno to doglebnie przeanalizuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 30.11.2005 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 wszystko moze sie zmienic Zapewne a w ogole to uwazam ze trolujesz (zreszta jak zwykle) Jest takie powiedzenie o złodzieju, który zawsze najgłośniej krzyczy: "łapac złodzieja !" Dla mnie - EOT, wiem już wszystko, co chciałem wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 30.11.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Frekwencja jest tak niska bo o PC było już naprawdę dużo na forum. I temat robi się nudny. Jeżeli ktoś chce zamontować PC to i tak zamontuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts