m.dworek 30.11.2005 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 oto wyniki dla danych jak poprzednio czyli lambda gruntu 0,88, cp 0,84 ro1800 jednak teraz zakladam bardziej realna temperature kolektora (jego najblizszego otoczenia)= -20°C pompa pracuje pol roku w zimie - pol roku przerwa (lato) i tak pare razy 4380godzin to pol roku pierwsza zima srednia temp powietrza -5 °C druga zima 0°C trzecia zima -10°C latem zawsze mamy +20°C oto wynik http://img291.imageshack.us/img291/8395/jezier2050105kl.jpg jak widac wyciagamy dla tych bardzo korzystnych warunkow okolo 20 W/m2 gruntu przypominam, ze srednia temperatura w obrebie kolektora -20 onacza tak naprawde ze sama rurka kolektora musi miec jakies -40 °C wiec pracujemy tu z neizbyt duzymi sprawnosciami symulacje nie robie dla tych ktorych to nudzi, tym juz dziekuje robie to dla tych ktorzy maja ochote zobaczyc co tam w gruncie piszczy zeby sobie pozniej na herbatce u cioci nie dawac wciskac kitu, jakie nieograniczone mozliwosci istnieja w dziedzinie pobierania niewyczerpalnych zrode ciepla z ziemi , w ktorej na glebokosci okolo 1 metra przez caly rok panuje jednakowa, dodatnia temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 mysle jezier, ze dobra pompa powinna pobierac jakies 5 wat na m2 wtedy bylaby dosc sprawna tylko wtedy majac dzialeczke mala i poswiecajac 300 m2 na kolektor uzyskalibysmy 1500 Wat to nie za wiele zawsze cos, ale jednak do ogrzania domu musielibysmy i tak dolozyc dodatkowe urzadzenie Znaczy się, że wszyscy producenci PC się mylą ... Przy takich założeniach to na uzyskanie 5kW energii z ziemi ( to mam w tej chwili z PRAKTYCZNEKO użytkowania ) potrzebowałbym 1000 m2 działki ... a mam 810 i jeszcze dom na niej stoi ... i jeszcze GWC zakopane ... chyba wykopie tą pompe bo nie powinna dzialac ... postaram się zmierzyć dzisiaj zasilanie i powrót z kolektora ... i wtedy poproszę o przypasowanie twojego modelu do wszystkich danych ( bo wtedy będziesz miał już wszytskie - prawda ? ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 jesli umiesz to zmierzyc to bedzie spokoponko podal jednak ze dla twojego czynnika t=- 43 °Cwiec mozna w przyblizeniu uznac ze jesli masz bardzo dobry grunt to mozna zastosowac do ciebie wynik ostatniej symulacji, czyli wyciagasz sredniodobowo okolo 20 W/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 myślę, że się grubo mylisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 teraz spojrzalem jeszcze raz na twoje dane i dla 350 m2 wychodzi wlaseni twoja moc pompy czyli okolo 7 kw wiec moje obliczenia chyba nie sa takie zle, co? pytanie jest tylko jaka bedzie rzeczywiscie sprawnosc? nie wiesz przypadkiem co tam zalozyli projektanci twojej pompy? bo wycisnac te 7 KW to ona raczej umie przypominam tylko ze to dla korzystnych warunkow glebowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 myślę, że się grubo mylisz ... a mozesz powiedziec konkretnie w czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 pisałem już o tym kilka razy na tym forum ... rzeczywista sprawność to 3,3 - zmierzona kilka tyg. temu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 myślę, że się grubo mylisz ... a mozesz powiedziec konkretnie w czym? w temp. rurki kolektora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 myślę, że się grubo mylisz ... a mozesz powiedziec konkretnie w czym? w temp. rurki kolektora ... znaczy ponko sie pomylil..? dobra zmierz ja uwazam, ze mam racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 przecież Pońko właśnie napisał że ta temp zależy od ciśnienia ... podane przez niego temp. wrzenia są podane w ciśnieniu 1,013 bar'a a nawet na stronie ochsnera możesz sobie zobaczyć na przedstawianym już tu rysunku, że w kolektorze jest 1,7 bar'a - niestety nie wiem jak to przeliczyć dla tego czynnika... tzn jak zmienia się temp wrzenia w zależności od ciśnienia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 polecam tą tabelkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 polecam tą tabelkę ... dzieli ale to co mozna tam znalezc wiemy juz od dawna ja z kolei polecam ten wykresik http://www.solis.pl/var/solis/storage/images/produkty/cop_lift/1177-2-pol-PL/cop_lift_large.jpg kurcze bylam na tej stronie ale jaja oni tam faktycznie proponuja uklad z glikolem oddajacym cieplo do tego r407c a ten glikol ogrzewa sie w ziemi do 0°C kurcze toz to cos takiego jak jezier wymyslil dla takiego ukladu mozna myslec o jakie 2 W na m2 toz to czyste samobojstwo (chyba wiecej pojdzie na pompke napedzajaca ten glikol ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.11.2005 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Leon ale twoje obliczneia nie mieszcza sie na tym wykresie. Ta roznica jest znacznie wyzsza. 70-100 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 30.11.2005 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Leon ale twoje obliczneia nie mieszcza sie na tym wykresie. Ta roznica jest znacznie wyzsza. 70-100 stopni. no widze i dlatego jeszcze bardziej sie ciesze o kucze jesli roland mi napisze, ze on ma sprawnosci okolo 3 dla temperatury parowania R407c 0°C to bedzie oznaczalo, ze w rzeczywistosci ma o wiele nizsze sprawnosci (moze nawet o polowe)- kwestia jest wiarygodnosci obliczenia tej sprawnosci za pomoca porownania cieplo zdobyte- energia wlozona jak oni to wlasciwie ustalaja? maja wbudowane bajery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.11.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 leon. Tak sobie ogladam jak te pc pracuja i nie wiem jak te na propanie ale inne np viessmana w kolektor gruntowy nie puszczaja czynnika chlodniczego. W kolektorze plynie sobie jakas solanka lub glikol. Czynnik 407 jest tylko w pompie ciepla tam sobie paruje i sie skrapla, a cieplo z gruntu pobiera ta slona woda. Parametry pracy solanki to min temp powrotu -5 a max temp powrotu +25 stopni:http://www.viessmann.pl/web/poland/pl_publish.nsf/Content/Vitocal_300_BW_polishI to wlasnie roznica miedzy temp powracajacej z kolektora solanki a temp wody co lub cwu wyznacza COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.11.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Wychodzi wiec na to ze temp gruntu nie ma prawa spasc ponizej -5 stopni bo inaczej pc nie bedzie dzialala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 specjalnie dla ciebie spędzłem 30 min. dobierając się do pompy żeby zmierzyć tą cholererną temperature ... zawór rozprężny mam oddalony o 4 m i przysypany ziemią więc nie powiem ci ile wchodzi do ziemi ( w stronę zaworu idzie jakieś 18C ), ale wychodzi z niej 3-4C ... także jak już mówiłem - twoje rozważania mają się NIJAK do rzeczywistości ... I generalnie daj sobie już lepiej spokój ... A poza tym jak byś sobie zadał trochę trudu to poszukałbyś w jaki sposób ja tą sprawność ZMIERZYŁEM a nie wziełem z prospektu reklamowego Specjalnie dla ciebie jeszcze raz wyliczenia z końca poprzedniego sezonu : 0/ temp na termometrze w wymienniku ciepla to 70 st C 1/ wylaczylem PC 2/ jak temp zaczela dochodzic do 36 C wylaczylem wszystkie odbiory ciepla z PC ( pompe obiegowa, nie byla uzywana CWU ) 3/ poczekalem az temp samoistnie spadnie do dokladnie 35 C 4/ wlaczylem PC na dokladnie 1 h po czym oczywiscie ja wylaczylem 5/ po odczekaniu jeszcze 5 min w celu stabilizacji zbiornika odczytalem temp z termometru - 55 C Wzor na Moc : W = m * ( c / t )* deltaT m ( masa )= 300 l ~ 300 kg ( pojemnosc mojego zbiornika ) c ( ciepło właściwe wody ) = 4186 [J/(kg * deg )] t ( czas ) = 3600 s deltaT ( różnica temp. ) = 20 deg W = 6977 W PC wraz z pompa obiegowa i wszystkim co taj jest z tym zwiazane mam podlaczone do oddzielnego licznika 3 fazowego ... przez godzine pracy PC zuzywa 2,26 kW sprawnosc = 6977 / 2260 = 3,09 czy to cie satysfakcjonuje ? Słucham - co masz teraz mądrego do napisania i w jaki sposób to wyjaśnisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 A dodatkowo - z tej samej strony z której masz ostatni wykres - link do tabelki pokazującej temperatury kolektora ... Proszę szczególnie zwrócić uwagę na pierwszy wiersz tabelki : dla kolektorów gruntowych - od 4-6°C do 1-4°C w końcu sezonu grzewczego bez komentarza ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Leon ale twoje obliczneia nie mieszcza sie na tym wykresie. Ta roznica jest znacznie wyzsza. 70-100 stopni. no widze i dlatego jeszcze bardziej sie ciesze I z czego tu się cieszyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.11.2005 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Roland. Ten sposob na sprawdzenie COP wg. mnie nie jest najlepszy. Woda w zasobniku nie ma jednakowej temp w calej objetosci. Po podgrzaniu takze nie bedzie idealnie taka sama wszedzie. Do tego przy temp zasilania 70 stopni nie uzyskasz COP = 3. Temp dolnego zrodla musialaby wynosic prawie 30 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts