RolandB 30.11.2005 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 dlatego czekalem na ustabilizowanie temperatury ( trwało to około 30 min ) ... Żeby mieć temp górnego źródła to trzeba mieć temp zasilania i powrotu ... ktoś to niedawno właśnie tak tłumaczył ... a powrót mam jakieś 36- 38 C ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.11.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Podajesz temp czynnika chlodniczego. Ja pisalem o temp czynnika krazacego w twoim kolektorze gruntowym, ze ona musialaby miec 30 stopni.A jaka jest temp wody ogrzewajacej zasobnik CWU. Bo myslalem ze to ona ma 70 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Jezier - nie mam zamiaru się z tobą kłócić czy mam COP 3,3 czy niemam COP 3,3 Płacę około 1000 - 1200 zł za sezon grzania ... To mi wystarczy i mówi "Prawdę o Pompie ciepła" ... Skoro wiesz lepiej jaką ja mam sprawność a jakiej nie mogę mieć to ja już z tym dyskutował nie będę ... Peace Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Podajesz temp czynnika chlodniczego. Ja pisalem o temp czynnika krazacego w twoim kolektorze gruntowym, ze ona musialaby miec 30 stopni. A jaka jest temp wody ogrzewajacej zasobnik CWU. Bo myslalem ze to ona ma 70 stopni. A w której części zbiornika ? na 1/3 mam teraz 45 a na 2/3 70 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.11.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Roland wg. mnie roznice w pracy czynnikow chlodniczych. W jakich pracuja temperaturach i pod jakim cicnieniem to interesuje, fascynatow, konstruktorow itp. Abyy okreslic COP pompy bierze sie tylko temp dolnego i gornego zrodla. Nie mozesz zmierzyc temp dolnego bo masz zasypany wymiennik ziemia. Ale nie bedzie to wyzsza temp niz temp gruntu. Ale chyba potrafisz okreslic jaka jest temp wody kotlowej ogrzewajacej twoj zasobnik CWU. A moze masz jakas nietypowa konstrukcje zasobnika. Jesli tak to czy moglbys go opisac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 A ja myślę że się mylisz ... tym razem ... Ważne jest nie zasilanie zbiornika akumulacyjnego a delta T pomiędzy tym zasilaniem a powrotem ... na dowód tego wkleję jeszcze raz obrazek z pewnej strony : http://www.ochsner.pl/grafiken/Prinzip.GIF Jak widzisz temp. która wchodzi do skraplacza to73,5C a wychodzi 48C u mnie jest to odpowiednio jakieś 75 i 36 ... Co ty na to ? róznice na dolnym kolektorze mam pewnie podobną do rysunku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.11.2005 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Tak znam ten rysunek. Z niego wynika ze temp wody kotlowej to 50 stopni. Ta woda ogrzewa podlogowke i wode w zasobniku cwu z wezownica np. Nie bedziesz mial w zasobniku wody cieplejszej niz 50 stopni.COP wylicza sie z roznicy temp miedzy tymi 3 stopniami a 50. Czym mniejsza ta roznica tym wyzsza sprawnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 30.11.2005 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Jezier ... nie wiem czy dobrze rozumiem ... ale patrząc na wzór : http://content.answers.com/main/content/wp/en/math/21321c3fb08a03111070299687f9506c.png pochodzący z tej strony to mi wychodzi że moja pompa ma sprawność 4,58 ... przyjełem Thot = 80C, Tcold=3C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pońko M. 30.11.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Proponuję Leonowi, jeśli faktycznie interesują go PC, aby znalazł sobie człowieka co ma PC, wziął łopatę, wykopał dziurę do głębokości kolektora i zmierzył temperaturę gruntu w jego obszarze. Zamisat spekulować i symulować wystaczy poświęcić jakieś 20-30 min na kopanie i wszytsko będzie jasne. Acha, nie zabieraj kilofa, bo na zmarzlinę -40 st. C nie natrafisz. Powodzenia w kopaniu W obecnej chwili myślę, że nie powinieneś mieć problemów z otrzymaniem danych jakiegoś użytkownika PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 01.12.2005 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Ok temat pomp ciepła jest prawie wyczerpany. Teraz mam prośbę by Leon założył nowy temat: "Prawda o kotłach gazowych" (kondensaty również). Piszę poważnie pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 01.12.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 To ja jeszcze poważniej proponuję by Leon założył temat: "Cała prawda o Leonie" : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 01.12.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Jejku wzory, wykresy, krzywe, pi, lambdy, ale fajowo, jak w szkółce. Prawda jest empiryczna i bardziej przyziemna. Przecież w gruncie rzeczy chodzi o piniundze. O to ile na początek zapłacić i ile potem płacić. Ile na początek to mniej więcej, albo więcej mniej każdy wie. Co do kosztów utrzymania to pompowcy na pewno będą się śmiać z innych. I będą jak niektórzy wiedzą, a niektórzy czują śmiać się coraz głośniej. Tu zapraszam do wsparcia prywatnej inicjatywy kroyeny, czyli wałkowania Redakcji w sprawie podania cen dla różnych źródeł energii za okres powiedzmy 5 lat jedna oś to PLNy, druga oś miesiące. Najgorzej, że się niektórych źródeł nie da połączyć/zastąpić z przyczyn technicznych. A dyskusje akademickie to można sobie prowadzić w biurze projektowym PC na spotkaniu pt. "Jak technicznie dokopać konkurencji?" Jeżeli kot (niekoniecznie selim), albo niewybudowany miałby coś z tego wątku wynieść to chciałby wiedzieć: 1) Jakie były koszty instalacji, co obejmowała. 2) Jaka potrzebna powierzchnia działki pod kolektor no i najważniejsze 3) Zużyta energia el. w sezonach najlepiej kilku podana za sezon (oczywiście ). Oczywiście . Cała reszta to marność i tokowanie cie_trzewi, podnoszące wydolność serca i wzmagające pracę woreczka żółciowego. Jezeli ktoś chciałby mnie przekonać lub nie do pompy to musi wykazać stope zwrotu. Może ona się zamknąć w czasie życia ogrzewania podłogowego, gdyż nie przewiduję żeby za 50 lat było mnie z ZUSu stać na wielkie inwestycje. A mam nadzieję, że tyle wytrzyma podłogówka jak będzie w jednym kawałku. Tego medium nie zmienię bo będzie mi za drogo ryć po całej chacie. Co do kolektora to jak padnie będą nowe technologie, lepsze i tańsze w ustosunkowaniu i pewnie dla tej samej mocy oddawanej będą potrzebowały mniej powierzchni. Jeżeli wyliczenia jakie koledzy podadzą w okresie czasu będą atrakcyjne życiowo, to czemu nie. Należy pamiętać, że stopień wolności zależy od kosztów utrzymania. Im wyższe koszty utrzymania tym mniejsza wolność. Pompa ciepła jak na razie jest najbardziej prowolnosciowym rozwiązaniem udostępnionym publiczności. Tylko jej cena. Dlatego też jeżeli chcecie kontynuować wątek to poprosze o licytacje w miarę opisową: kto, w jakim budynku, jakie temperatury, co dał jako źródło awaryjne, gdy prądu w środku zimy przez tydzień nie będzie, ... A nie pierdółki wstawiać od wzorów to ja się nie ogrzeję i do nich nie przytulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 01.12.2005 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Jezier ... nie wiem czy dobrze rozumiem ... ale patrząc na wzór : http://content.answers.com/main/content/wp/en/math/21321c3fb08a03111070299687f9506c.png pochodzący z tej strony to mi wychodzi że moja pompa ma sprawność 4,58 ... przyjełem Thot = 80C, Tcold=3C roland to co pokazujesz to jest wzor na sprawnosci obiegu carnota- czegos czego nigdy w zyciu nie da sie osiagnac w rzeczywistosci sprawnosci realnych pomp sa o polowe nizsze... to tak dla jasnosci, zeby ktos tego twojego wzorku przypadkiem nie lyknal jako pewnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 01.12.2005 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 a ja mysle kroyena, ze kazdego interesuje najbardziej jaki uzyska rzezywisty wspolczynnik sprawnosci z ta wielkoscia bedzie juz mogl sobie liczyc stopy zwrotu i o tym wlasnei jest dyskusja kto tego nie rozumie, sam winien ja caly czas mowie o tym, ze sprawnosc jest zalezna od temperatury kolektora (zakladajac normalna, znana temperature podlogowki) i wyjasniam Wam, ze jesli ta temperatura bedzie wysrubowana w celu polepszenia sprawnosci, to w normalnych warunkach gruntowych nie mozna liczyc na zadowalajacy doplyw energii- jednym slowep pompa nie pociagnie to o czym mowicie czyli rozwiazanie z krazacym glikolem o dodatniej temperaturze, ktory oddaje cieplo w wymienniku ciepla czynnikowi r407c to rozwiazanie pozwalajaca uzyskac no dajmy na to wspanialomyslnie 5 W na m2 kolektora- to jest max czyli jak ktos msli o 2000 wat bedzie potrzebowal minimum 400 m2 gruntu jesli 6 kw to odpowiednio minimum 1200 m2 gruntu jesli ktos wam wcisnie takie rozwiazanie obiecujac duze moce z m2 to jesli nie macie jakis cieplych zrodel pod domem bedziecie opisywac w muratorze jak wam za slaba pompe wcisnieto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 01.12.2005 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 acha i zeby bylo jasna ja nie mam zamiaru nikogo nawracac symulacje robilem dla siebie a z wami sie wspanialomyslnie podzielilem doswiadczeniem ja sie bede cieszyl z kazdej nowo powstalej pompy, bo uwazam, ze to mimo wszystko ekologiczne rozwiazanie i ogolnie mowiac jestem za Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 01.12.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Jezier ... nie wiem czy dobrze rozumiem ... ale patrząc na wzór : http://content.answers.com/main/content/wp/en/math/21321c3fb08a03111070299687f9506c.png pochodzący z tej strony to mi wychodzi że moja pompa ma sprawność 4,58 ... przyjełem Thot = 80C, Tcold=3C roland to co pokazujesz to jest wzor na sprawnosci obiegu carnota- czegos czego nigdy w zyciu nie da sie osiagnac w rzeczywistosci sprawnosci realnych pomp sa o polowe nizsze... to tak dla jasnosci, zeby ktos tego twojego wzorku przypadkiem nie lyknal jako pewnik To była propozyca Jeziera ... Ja swoją podałem wcześniej - nie ustosunkowałeś się do niej wcale ... Osobiście uważam że moja jest dokładniejsza bo uwzględnia m.in straty na przesyle do zbiornika ... sprawność liczona jako różnica temp. i mnożona przez jakiś wzięty z sufitu współczynnik sprawności realnej ( "o połowę niższe" ) wg mnie nie ma sensu ... kto zdefiniuje o ile sprawność rzeczywista jest mniejsza od idealnej ? Proszę oficjalnie o ustosunkowanie się do mojej metody obliczenia sprawności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 01.12.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 to o czym mowicie czyli rozwiazanie z krazacym glikolem o dodatniej temperaturze, ktory oddaje cieplo w wymienniku ciepla czynnikowi r407c to rozwiazanie pozwalajaca uzyskac no dajmy na to wspanialomyslnie 5 W na m2 kolektora- to jest max czyli jak ktos msli o 2000 wat bedzie potrzebowal minimum 400 m2 gruntu jesli 6 kw to odpowiednio minimum 1200 m2 gruntu jesli ktos wam wcisnie takie rozwiazanie obiecujac duze moce z m2 to jesli nie macie jakis cieplych zrodel pod domem bedziecie opisywac w muratorze jak wam za slaba pompe wcisnieto a ty znowu swoje - postaraj się żeby dotarła do ciebie informacja że w gruncie nie ma temperatur, które przekraczają - 20C nie mówiąc już o niższych ... TWOJE SYMULACJE SĄ BŁĘDNE !!!! Nie przekonuje cię mój pomiar ? nie przekonuje cię informacja ze strony na którą sam się powołujesz ? CO CIĘ PRZEKONA ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 01.12.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 acha i zeby bylo jasna ja nie mam zamiaru nikogo nawracac symulacje robilem dla siebie a z wami sie wspanialomyslnie podzielilem doswiadczeniem ja sie bede cieszyl z kazdej nowo powstalej pompy, bo uwazam, ze to mimo wszystko ekologiczne rozwiazanie i ogolnie mowiac jestem za Ja też mogę się uprzeć że maszyna cięższa od powietrza nie będzie latać ... pokaże ci dziesiątki wykresów, danych itp... i co z tego że ludzie mi palcem pokazuję - "patrz samolot leci" ... do mnie to nie dotrze ... wszyscy się mylą ja mówię prawdę bo tak mi wyszło z obliczeń ... I w ogóle o co im chodzi - przecież się wspaniałomyślnie podzieliłem tymi danymi ... W sumie to bym się cieszył jakby to było możliwe - o wiele szybciej byśmy się przemieszczali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 01.12.2005 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 postaraj się żeby dotarła do ciebie informacja że w gruncie nie ma temperatur, które przekraczają - 20C nie mówiąc już o niższych ... Ależ Roland, może specjalnie dla nas Leon symuluje pompę ciepła dla domku jednorodzinnego na Syberii (poziom przemarzania gruntów = 12 m) ? Rzecz jasna po to, żeby "się wspaniałomyślnie dzielić doświadczeniem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 01.12.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 postaraj się żeby dotarła do ciebie informacja że w gruncie nie ma temperatur, które przekraczają - 20C nie mówiąc już o niższych ... Ależ Roland, może specjalnie dla nas Leon symuluje pompę ciepła dla domku jednorodzinnego na Syberii (poziom przemarzania gruntów = 12 m) ? Rzecz jasna po to, żeby "się wspaniałomyślnie dzielić doświadczeniem" ja już sobie chyba dam spokój ... pifko se jakieś trzasne zmrożone do temp +5C ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts