gaga2 02.12.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 -------------------------------------------------------------------------------- no moze odnosze mylne wrazenie... ale wydaje mi sie ze prowadzisz dyskusje chcac udowodnic mi ze twoja pompa dziala a ja twierdze, ze albo 1. masz niesamowity grunt 2. cos pominales, blednie podales 3. pompa nie ma moca o ktorej mowisz _________________ Pozdrawiam Leon z katowic Leon, a dopuszczasz jeszcze jedną możliwość: błąd w Twoich obliczeniach lub nieuwzględnienie jakiejś istotnej danej....? Bo nie możesz zaprzeczać faktom, że PC działają skutecznie. W zeszłym sezonie moja pc pobrała ca 8000 kWh en. el. podczas gdy wg. sezonowego zapotrzebowania na ciepło powinno to być ca. 24.000 kWh Wielkość kolektora to 380 m2, a nie kilka tysięcy... pompa o mocy 14 KW ale z uwagi na złe warunki gruntowe przez producenta jest traktowana jako pracująca na mocy 10 - 12 kW. Zaawsze mi się wydawało, że praca naukowa nie polega na zaprzeczaniu faktom ale na ich wyjasnianiu.... Ty chcesz chyba odmienić tę regułę udowadniając, że fakty nie mają miejsca bo teoria temu przeczy... ja przynajmniej tak to rozumiem. Pomyśl, gdzie jest błąd w Twoim rozumowaniu, bo chyba gdzies musi być ? Niezależnie od wszystkiego masz też moje zaproszenie do Imielina Pozdrawiam, gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.12.2005 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 -------------------------------------------------------------------------------- no moze odnosze mylne wrazenie... ale wydaje mi sie ze prowadzisz dyskusje chcac udowodnic mi ze twoja pompa dziala a ja twierdze, ze albo 1. masz niesamowity grunt 2. cos pominales, blednie podales 3. pompa nie ma moca o ktorej mowisz _________________ Pozdrawiam Leon z katowic Leon, a dopuszczasz jeszcze jedną możliwość: błąd w Twoich obliczeniach lub nieuwzględnienie jakiejś istotnej danej....? Bo nie możesz zaprzeczać faktom, że PC działają skutecznie. W zeszłym sezonie moja pc pobrała ca 8000 kWh en. el. podczas gdy wg. sezonowego zapotrzebowania na ciepło powinno to być ca. 24.000 kWh Wielkość kolektora to 380 m2, a nie kilka tysięcy... pompa o mocy 14 KW ale z uwagi na złe warunki gruntowe przez producenta jest traktowana jako pracująca na mocy 10 - 12 kW. Zaawsze mi się wydawało, że praca naukowa nie polega na zaprzeczaniu faktom ale na ich wyjasnianiu.... Ty chcesz chyba odmienić tę regułę udowadniając, że fakty nie mają miejsca bo teoria temu przeczy... ja przynajmniej tak to rozumiem. Pomyśl, gdzie jest błąd w Twoim rozumowaniu, bo chyba gdzies musi być ? Niezależnie od wszystkiego masz też moje zaproszenie do Imielina Pozdrawiam, gaga2 gaga w moich wyliczeniach bledu nie ma jesli poczynimy zalozenia jakie poczynilem otrzymamy takie wlasnei wyniki symulacjami (o wiele bardziej skomplikowanymi zajmuje sie na codzien- symuluje proces suszenia- czyli transport nei tylko ciepla lecz takze wilgoci w postaci parowej oraz cieklej- to dopiero jest jazda tak sie sklada, ze te moje symulacje pokrywaja sie bardzo dobrze z experymentami, ktore wykonuje- od wielu lat susze plyty z materialow budowlanych, dla roznych warunkow suszenia (temp powietrza, wilgotnosc, predkosc itd) tak naprawde to ten krotki programik ktorym symuluje wymiane ciepla miedzy gruntem a kolektorem jest tym samym, ktorego uzywam do liczenia suszenia (po prostu dezaktywowalem liczenie transportu wilgoci) tak wiec nie liczcie na bledy w moich obliczeniach, tylko spojrzcie prawdzie w oczy ja moge wkleic kod symulacji w c++ co wy mozecie zaoferowac? negujecie moje wyliczenia powolujac sie na urzadzenia ktore waszym zdaniem dzialaja i przecza mojej symulacji jednoczesnie nie potraficie podac zalozen projektowych uzytych do waszej pompy ciepla moze faktycznie wasza pompa dziala, bo projektant byl lebski gosc i wszystko dobrze wyliczyl, jednak wtedy musialoby to odpowiadac moim wyliczeniom jesli nie podajecie danych ktore sa wymagane do wykonania obliczen to o co wam chodzi? powiedzcie w ktorym miejscu moje wyliczenia sa bledne chetnie sie dowiem acha a co do pominieca danych- to rzeczywiscie pominalem transport ciepla w obrebie warstwy na ktorej lezy kolektor- takie uproszczenie- na korzysc pompy ciepla- odpowiada to sytuacji w ktorej zamiast jednej cienkiej rurki ktora mamy w rzeczywistosci , ze zamiast tego mamy cos jakby plyte z miedzi, ktora wyrownuje temperature w obrebie warstwy jak wspomnialem w rzeczywistosci mamy do czynienia z dodatkowym oporem cieplnym w obrebie samej warstwy - wczoraj wyliczylem wam, ze u rolanda- cienka warstewka zwirku wokol rurki wymaga 10 °C roznica temperatury (weanatrz warstwy- zewnatrz warstwy) aby mozliwe bylo przeniesienie 15 W mocy cieplnej pominalem tez wplyw wymiany ciepla plantacji kolektora z otaczajaca ja gleba jako, ze dla dzialek o powierzchni okolo 400 m2 uwazam to za calkowicie usprawiedliwione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 02.12.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 o co wam chodzi? A tobie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 02.12.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Kurka ludziska- przeciez Leon- jak mi się wydaje- w załozeniach do obliczeń przyjał ze PC chodzi non stop jakby cała zime były warunki wymagające jej ciągłej pracy. W rzeczywistości takie warunki występuja raczej żadko a PC i dolne źródło mają sporo okazji do wymiany temperatury z otoczeniem i podgrzania DZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bonzo 02.12.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Ktoś tu już zaczął iść w dobrym kierunku. Mnie jako inwestora intereuje cena zakupu, koszty eksploatacji, trwałość urządzenia/instalacji (co de facto też przekłada się na koszty eksploatacji). IMHO trwałość wodnego CO liczonego a 50lat mozna raczej między bajki włożyć, skoro sami sprzedawcy szacują ją na 20-30 lat (a oni są zainteresowani naciąganiem tego wyniku). Czy sama pompa ciepła wytrzyma tyle? Śmiem wątpić, ale ok załóżmy że wytrzyma. Czy tyle wytrzyma dolne źródło? Szczerze wątpię, ale ok. bądźmy optymistami. Mamy więc w super sprzyjających warunkach 50 tys zł/30 lat =1660 zł rocznie z tytułu kosztów amortyzacji urządzenia. Przyjmijmy, że zapotrzebowanie mamy dość typowe 21MWh i sprawność 3 płacimy za prąd według taryfy mieszanej, średnio za 30 gr 1kWh, czyli ogrzewanie kosztuje nas 2100zł+ 1660zł= 3760 zł ocznie. Ok czy można taniej? (zakładam że jesteśmy na etapie projektu) Może warto obniżyć zapotrzebowanie na energię grzewczą? Inwestując 15 tys zł w dodatkowe (grubsze) docieplenie, bez większego trudu uzyskamy redukcję zapotrzebowania na energię do 15MWh Inwestują 15 tys zł w piece akumulacyjne możemy korzystać z prądu po 19gr (wyłącznie tania taryfa). Przyjmując amortzację 30 letnią mamy 500zł rocznie. koszty ogrzewania (energii cieplniej) 2850zł łącznie 3250 zł - 500zł taniej niż PC, a w kieszeni zostało nam 20 tysięcy. Tak na prawdę można zejść z zapotrzebowaniem na energię tzykrotnie za 15 tys zł ( i wydać sporo mniej niż 15 tys na akumualyjną podłogówkę). Warto więc chyba jednak zastanowić się czy PC ma sens ekonomiczny... Wielokrotnie spotkałem się z argumentem - teraz mnie stać na PC więc ją motuje, na emeryturze mogę nie mieć kasy na wyżze rachunki. Tak się jednak może smutno złożyć, że po 20-30 latach cała ta instalacja będzie się nadawała na złom i skad ten emeryt weźmie wtedy pieniądze na nową instalację? Dodam tylko, że włożone do fundszu inwestycyjnego 20 tys powinny dać po 30 latach kwotę pozwalającą na zakup nowego domu... A czy mozesz podac konkretny przyklad u kogo pompa po 20 latach nadaje sie na zlom?? Ja rozmawialem z ludmi, ktorzy montowali pompy w 1985 i w 1982 i jak do tej pory im funkcjonuja i sprawnosci maja takie same jak na poczatku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.12.2005 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Kurka ludziska- przeciez Leon- jak mi się wydaje- w załozeniach do obliczeń przyjał ze PC chodzi non stop jakby cała zime były warunki wymagające jej ciągłej pracy. W rzeczywistości takie warunki występuja raczej żadko a PC i dolne źródło mają sporo okazji do wymiany temperatury z otoczeniem i podgrzania DZ. to czy pompa chodzi na okraglo nie ma duizego znaczenia wazne jest jaka jest srednia dobowa/tyagodniowa moc czerpana z m2 i tak to policzylem popatrz na 2 ostatnie symulacje tam pompa chodzi pol roku a pol roku odpoczywa trzeba przyznac ze czerpiac niewielkie moce rzeczywiscie nie mamy do czynienia z pogarszaniem sie wymiany ciepla z uplywem lat i moc czerpana z m2 jest raczej stala gorzej jesli bysmy probowali czerpac powyzej 20 w/m2 (jedne z pierwszych symulacji) w pompach nie podoba mi sie tez to ze jesli przyjdzie na prawde sroga zima to dodatkowo spadnie nam moc z 1m2 a co za tym idzie zmarzniemy w domu, jesli nie bedzie dodatrkowych grzejnikkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 02.12.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 50/50 to też za dużo (i to dużo za dużo ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.12.2005 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Takie szybkie liczenie. PC u gaga2. Powierzchnia kolektora 380m2, dlugosc sezonu grzewczego 220 dni, ilosc pobranej energii z gruntu (wg zapewnien uzytkownika) 16 MWh. Srednia wydajnosc w sezonie grzewczym 8 W z 1m2.PC u RolandB. powierzchnia kolektora 350 m2 ilosc pobranej energii z gruntu - 7MWh. Srednia wydajnosc zloza w sezonie grzewczym 3,5 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.12.2005 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 nie bade tego sprawdzal ale widzisz jezier nawet to dowodziloby ze mam racje inna sprawa ze co innego jest srednia roczna a co innego prawdziwa srednia z ostrego sezonu grzewczego powiedzmy najzimniejszych 2 miesiecy wez strzel jaka bedzie wtedy srednia to posymulujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.12.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Zakladajac ze dolne zrodlo zostalo odpowiednio zaprojektowane dla PC o mocy 10KW a powierzchnia kolektora to 380m2. Pompa ma powiedzmy sprawnosc 4. To szczytowa wydajnosc kolektora to 20 W. Dla COP 3 - 17,5 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.12.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Ciekawe co sie dzieje jesli dolne zrodlo nie podgrzewa dostatecznie plynu lub gazu plynacego w kolektorze. Czy pompy maja wbudowany jakis dogrzewacz np. glikolu awaryjny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.12.2005 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Leon. Jaka powinna byc temp cieczy (solanka-glikol), aby w rurce o srednicy 1 cala o dlugosci 180 m, polozonego w gruncie o temp np 5 stopni, przy przeplywie 1m3 na godzine podgrzewala sie o 5 stopni? Zakladamy ze temp gruntu jest stala.Albo jaka powinna byc dlugosc tego kolektora w m aby po podgrzaniu solanka miala temp min -5 stopni.A moze i od razu druga symulacja. Wszystko jak wyzej tylko wzrost temp nie o 5 stopni a o 2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.12.2005 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 jak zalozysz stala temperature gruntu to dopiero dostaniesz nierealne wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.12.2005 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 dla 1m3 wystarczy zalozyc stala chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.12.2005 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 dla 1m3 wystarczy zalozyc stala chyba. ??? stala? gdzie stala? w jakiej odleglosci od rurki? jesli bierzesz pod uwage caly grunt to mozna by sie zastanawiac, ale jesli wezniesz np pierwszy centymetr otuliny rurki, to juz jej temperatura prawie zrowna sie z temperatura glikolu, wiec o jakiej stalej temperaturze chcesz mowic? stary zapomnij jak tylko zaczynasz pobierac cieplo ( a chcesz to robic, nie?) dostajesz spadek temperatury i tego nie obejdziesz proponuje ci zaadoptowac smialo wyniki mojej wczesniejszej symulacji przy zalozeniu, ze rurki ulozysz tak, ze bedziesz uzyskiwal w miare jednolita temperature na glebokosci powiedzmy 1,2 metra(tam zakopiesz rurki) jesli tak zalozysz to bedzie mozna spokojnie symulowac ile ciepla wlezie w ten kolektor dla zadanej jego temperatury i dla danej temperatury powietrza hulajacego zima po dzialce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.12.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Leon, ty mnie może zrób ten przykład. Please. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.12.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Pozostałą część dyskusji zakończyłbym tak. Absolwent magisterium zdał co najmniej na 4+, ale do roboty w branży go nei przyjęli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 02.12.2005 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Leon, ty mnie może zrób ten przykład. Please. sory kroyena ale to by nie bylo na temat ja tu obliczam wymiane ciepla miedzy gruntem a rurka kolektora a ty prosisz o audyt cieplny wybranego przez ciebie domku? sorry, ale cos ci sie pomieszalo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.12.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Uprzedzając że ktoś mnie wyzwie od piiiiiiiiiiiiiii. A nawet jeśli nie, to prosze trochę wyważać słowa, bo: to czy pompa chodzi na okraglo nie ma duizego znaczenia wyuczony elektryk jestem i coś mnie tam uczyli o chyba 3 rodzajach pracy, ciągłej, dorywczej i tej trzeciej, no .... Znaczy trzeba trochę b. uważać co się pisze. dlugosc sezonu grzewczego 220 dni może się zwiększać lub zmniejszać. Wars wita... Dodam tylko, że włożone do fundszu inwestycyjnego 20 tys powinny dać po 30 latach kwotę pozwalającą na zakup nowego domu... Ale tobie czy Funduszowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 02.12.2005 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Ale po co ty to liczysz?Tak naprawdę po co?Żeby coś udowodnić prawda?Czy to ma być udowodnienie poprawności algorytmu?Czy chodzi o wykazanie opłacalności bądż nieopłacalności budowy PC?A może chodzi o jeszcze coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts