Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Mam pytanie o regulację grzejników "ze wstępną nastawą" - bez głowic:

1) Jaki jest efekt przykręcenie na grzejniku wstępnej regulacji?

2) Czy przykręcenie wszystkich zaworów na wstępnej regulacji może spowodować podwyższenie temperatury w obiegu (przy nie zmienionych parametrach kotła)?

Zadaję to pytanie, bo raz zaobserwowałem takie zjawisko, a nie wiem czy to było to...

3) Stosować termogłowice czy nie (przy centralnym sterowniku temperaturowym)?

https://forum.murator.pl/topic/44497-grzejniki-co-zawory-ze-wst%C4%99pn%C4%85-regulacj%C4%85/

Gość 1950

ad 1) nastawa wstępna służy do regulacji przepływów w instalacji, powinno się to robić raz, po uruchomieniu instalacji, albo robi to instalator na podstawie swojej wiedzy i doświadczenia, albo jeżeli instalacja była liczona co przy domach jednorodzinnych jest rzeczą wyjatkową, na podstawie wyliczeń projektanta,

ad 2) jak napisałem wyżej sluży to do regulacji przeplywów, a to wcale nie świadczy o tym, że wszystkie zawory z nastawą wstępną będą miały zmieniane nastawy fabryczne, jednak sytuacja taka jak sugerujesz nie powinna spowodować podniesienia temperatury w obiegu

ad3) obowiązkowo należy stosować głowice termostatyczne, nie mając głowic nie panujesz nad ciepłem, jeżeli masz jakiekolwiek zyski czy straty w pomieszczeniu to głowica nie dopuszcza do przgrzania lub wychłodzenia pomieszczenia, z tym, że częściej występuje przegrzanie, jeżeli głowica nie dopuści do przegrzania to masz czysty zysk.

https://forum.murator.pl/topic/44497-grzejniki-co-zawory-ze-wst%C4%99pn%C4%85-regulacj%C4%85/#findComment-912556