mfuchs 28.11.2005 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Witam, Mam pytanie o regulację grzejników "ze wstępną nastawą" - bez głowic: 1) Jaki jest efekt przykręcenie na grzejniku wstępnej regulacji? 2) Czy przykręcenie wszystkich zaworów na wstępnej regulacji może spowodować podwyższenie temperatury w obiegu (przy nie zmienionych parametrach kotła)?Zadaję to pytanie, bo raz zaobserwowałem takie zjawisko, a nie wiem czy to było to... 3) Stosować termogłowice czy nie (przy centralnym sterowniku temperaturowym)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 28.11.2005 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 ad 1) nastawa wstępna służy do regulacji przepływów w instalacji, powinno się to robić raz, po uruchomieniu instalacji, albo robi to instalator na podstawie swojej wiedzy i doświadczenia, albo jeżeli instalacja była liczona co przy domach jednorodzinnych jest rzeczą wyjatkową, na podstawie wyliczeń projektanta, ad 2) jak napisałem wyżej sluży to do regulacji przeplywów, a to wcale nie świadczy o tym, że wszystkie zawory z nastawą wstępną będą miały zmieniane nastawy fabryczne, jednak sytuacja taka jak sugerujesz nie powinna spowodować podniesienia temperatury w obiegu ad3) obowiązkowo należy stosować głowice termostatyczne, nie mając głowic nie panujesz nad ciepłem, jeżeli masz jakiekolwiek zyski czy straty w pomieszczeniu to głowica nie dopuszcza do przgrzania lub wychłodzenia pomieszczenia, z tym, że częściej występuje przegrzanie, jeżeli głowica nie dopuści do przegrzania to masz czysty zysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts