Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie!

Jesteśmy na etapie wykończeniówki. Jak do tej pory wszytsko szło bez problemów. Teraz sie zaczeło. Na tarasach, kotłowni i w łazience kafle juz są zrobione, zostały do położenia kafle w salonie. Na poczatku umawialismy się z majstrem na 30 zł za metr położenia płytek. Teraz gdy przyszło do rozliczania cena poskoczyła,a mianowicie:

– 30 zł/ m2 plus dodatkowo:

– cokoły, no ale to jeszcze jestem w stanie przetrawic, bo większość ekip liczy to dodatkowo (7 zł.m2)

– cięcie, przycinanie, nacinanie – za około 60 m2 jednorazowo 600 zł!!!

– szlifowanie kafli naściennych przy oknach w łazience – jednorazowo 130 zł

– przygotowanie podłoża pod kafle, czyli jakieś tam kleje, gumy... 3 zł/m2 – i to najbardziej mnie zadziwia...

Czy nie jest tak, ze płacąc 30 zł za metr położenia płytek nie martwie się juz o nic??? Pewnie jest to kwestia dogania się, ale nasz majster podając cenę 30 zł nic nie wspomniał o jakichkolwiek dodatkowych opłatach i w zasadzie postawił nas przed faktem dokonanym... Oczywiście nie zamierzamy odpuszczac, bo przy 177 metrach, jakie mieliśmy do położenia płytek w całym domu takie rzeczy mógłby już odpuścić . Obecnie przy zakładanych 5 tys za położenie płytek..cena skoczyła do ok. 7 tys... Jak wyglądała u Was ta kwestia? A może to mój majster ma rację??

https://forum.murator.pl/topic/44507-czy-aby-nie-przesadzi%C5%82/

Ja robię w sposób nastepujący: w umowie zapisuję, że za prace dodatkowe, a konieczne do wykonania dzieła odrębne wynagrodzenie się nie należy. W ten sposób towarzystwo ma wybór: albo najpierw uprzedzić o dodatkowych kosztach, albo potem nie dostać więcej niż się umawialiśmy.
https://forum.murator.pl/topic/44507-czy-aby-nie-przesadzi%C5%82/#findComment-917746