Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy aby nie przesadził?

PaulaG

Recommended Posts

Witajcie!

Jesteśmy na etapie wykończeniówki. Jak do tej pory wszytsko szło bez problemów. Teraz sie zaczeło. Na tarasach, kotłowni i w łazience kafle juz są zrobione, zostały do położenia kafle w salonie. Na poczatku umawialismy się z majstrem na 30 zł za metr położenia płytek. Teraz gdy przyszło do rozliczania cena poskoczyła,a mianowicie:

– 30 zł/ m2 plus dodatkowo:

– cokoły, no ale to jeszcze jestem w stanie przetrawic, bo większość ekip liczy to dodatkowo (7 zł.m2)

– cięcie, przycinanie, nacinanie – za około 60 m2 jednorazowo 600 zł!!!

– szlifowanie kafli naściennych przy oknach w łazience – jednorazowo 130 zł

– przygotowanie podłoża pod kafle, czyli jakieś tam kleje, gumy... 3 zł/m2 – i to najbardziej mnie zadziwia...

Czy nie jest tak, ze płacąc 30 zł za metr położenia płytek nie martwie się juz o nic??? Pewnie jest to kwestia dogania się, ale nasz majster podając cenę 30 zł nic nie wspomniał o jakichkolwiek dodatkowych opłatach i w zasadzie postawił nas przed faktem dokonanym... Oczywiście nie zamierzamy odpuszczac, bo przy 177 metrach, jakie mieliśmy do położenia płytek w całym domu takie rzeczy mógłby już odpuścić . Obecnie przy zakładanych 5 tys za położenie płytek..cena skoczyła do ok. 7 tys... Jak wyglądała u Was ta kwestia? A może to mój majster ma rację??

Ja robię w sposób nastepujący: w umowie zapisuję, że za prace dodatkowe, a konieczne do wykonania dzieła odrębne wynagrodzenie się nie należy. W ten sposób towarzystwo ma wybór: albo najpierw uprzedzić o dodatkowych kosztach, albo potem nie dostać więcej niż się umawialiśmy.