Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki rodzaj pralki ???

SławekD

Recommended Posts

Ładowana od przodu ZDECYDOWANIE a co do schylania się żeby wyjąć z niej rzeczy to wystarczy ja postawić na jakimś postumencie -tak właśnie zamierzam zrobić w moim domu.

Moja mama ma ładowaną od góry i wstyd się przyznać sama ja namówłam :oops: na usprawiedliwienie dodam, że było to dawno temu i wtedy wydawało mi się że to dobry pomysł, a właśnie myślałam o tym że jak się czegoś zapomni to zawsze będzie można dorzucić (co jeszcze jej się nigdy nie przydarzyło, jeśli już coś znalazła to było po praniu :) a wyjmuje się beznadziejnie no i nie można pooglądać co się dzieje w trakcie :) [/i]

pralka - tv ! To jest to! 8)

Kiedyś za czasów komuny rodzice kupili pralkę automatyczna. I cała rodzina z dziećmi stoi i ogląda pierwsze pranie. A wtedy mały brzdąc: Mamo, ale ten telewizor w duzym pokoju bardziej mi się podoba.... :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ładowana od przodu ZDECYDOWANIE a co do schylania się żeby wyjąć z niej rzeczy to wystarczy ja postawić na jakimś postumencie -tak właśnie zamierzam zrobić w moim domu.

Moja mama ma ładowaną od góry i wstyd się przyznać sama ja namówłam :oops: na usprawiedliwienie dodam, że było to dawno temu i wtedy wydawało mi się że to dobry pomysł, a właśnie myślałam o tym że jak się czegoś zapomni to zawsze będzie można dorzucić (co jeszcze jej się nigdy nie przydarzyło, jeśli już coś znalazła to było po praniu :) a wyjmuje się beznadziejnie no i nie można pooglądać co się dzieje w trakcie :) [/i]

pralka - tv ! To jest to! 8)

Kiedyś za czasów komuny rodzice kupili pralkę automatyczna. I cała rodzina z dziećmi stoi i ogląda pierwsze pranie. A wtedy mały brzdąc: Mamo, ale ten telewizor w duzym pokoju bardziej mi się podoba.... :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:

Jaki rodzaj pralki jest lepszy i wygodniejszy w użyciu ... z górnym czy z tradycyjnym ładowaniem od przodu.????

Wszystkie uwagi mile widziane :lol:

Jeszcze trzy tygodnie temu mielismy podobny problem. Zostal rozwiazany - kupilismy pralke i suszarke ladowana od przodu - dla mnie wygodniejsze bo rzeeczy przekladam z pralki do suszarki, obie stoja na niewielkim postumecie dzieki czemu nie trzeba sie schylac. Jest idealnie. A co do naszej decyzji - tutaj zawazylo zuzycie wody, poziom halasu...

a mamy cos takiego...

http://www.siemens-home.com/images/wfxd5200uc_enlarge_01.jpghttp://www.siemens-home.com/images/wtxd5300us_enlarge_01.jpg

Soniq - my na suszarkę już miejsca nie mamy, zresztą miałam z takową do czynienia i nie jestem zachwycona tym co z tego urządzenia wychodziło [chodzi mi o rzeczy, a raczej szmaty :o ]

A ile daliście za pralkę i gdzie kupiliście??? - jeśli kupowaliście w Poznaniu...

PS: Ciekawe dlaczego nie mogłam usunąć tej wiadomości, tylko muszę ją edytować :roll: :-?

Soniq - my na suszarkę już miejsca nie mamy, zresztą miałam z takową do czynienia i nie jestem zachwycona tym co z tego urządzenia wychodziło [chodzi mi o rzeczy, a raczej szmaty :o ]

A ile daliście za pralkę i gdzie kupiliście??? - jeśli kupowaliście w Poznaniu...

PS: Ciekawe dlaczego nie mogłam usunąć tej wiadomości, tylko muszę ją edytować :roll: :-?

suszarke uwazam za jeden z najlepszych wynalazkow, jestem bardzo zadowolona z owego urzadzenia i tym bardziej z ciuchow z niej wychodzacych.

nie kupowalismy w Poznaniu... pralka kosztowala $800

i pozdrowienia Kasiu... znamy sie z innego forum i studiow (choc jak pamietasz doszlysmy wkoncu do tego ze chyba jednak nie).

kiedy przeprowadzka ???

Ładowane od przodu.

A co ja mam nurkować, aby wyjąc rzeczy z pralki???

człowiek o wzroście od 150 wzwyż nawet nie musi na palce stawac, to co tu o nurkowaniu opowiadać :wink:

A poza tym widziałem jak jakieś dziecko włozyło rękę do działajacej takiej pralki ładowanej od góry... Lepiej nie wiedzieć co stało się z jego reką... :cry:

http://img202.imageshack.us/img202/283/smiech29gt.gif http://img202.imageshack.us/img202/283/smiech29gt.gif http://img202.imageshack.us/img202/283/smiech29gt.gif ty tak bardzo telewizji, to nie wierz

amerykańskiej szczególnie

przecież KAŻDA pralka posiada BLOKADĘ i nie da sie czegokolwie do niej włożyć, kiedy pracuje :o w domu kobita od prania jest? ;)

zapięcia bębna są dość trudne do obsługi

:o no chyba nie dla dorosłego człowieka? :roll: czy ty w ogóle kiedykolwiek obsługiwałeś pralkę? ;)

nie można pooglądać co się dzieje w trakcie :)

:o a co ty chcesz tam oglądać? jak szmaty się kręcą? http://www.addis-welt.de/smilie/smilie/lachen/12.gif

przeczytałam całość i wesoło mi czegoś, ubaw że hej http://img202.imageshack.us/img202/283/smiech29gt.gif

nie kupowalismy w Poznaniu... pralka kosztowala $800

i pozdrowienia Kasiu... znamy sie z innego forum i studiow (choc jak pamietasz doszlysmy wkoncu do tego ze chyba jednak nie).

kiedy przeprowadzka ???

To raczej nie kupimy tam gdzie Ty :wink:

Pozdrawiam również, pamiętam te 'wspólne' studia :wink: :p a przeprowadzka - trudno powiedzieć, myślałam, że na wiosnę, ale raczej wydzie, że na Gwiazdkę'06 :-?

• 3 months później...

Moja Diana dogorywa (dla młodszych: made by Polar, ładowana od góry). W wieku lat 14 :(. Przeżyła dwoje małych dzieci (i po 3 prania dziennie). Może jeszcze trochę pociągnie ale nie znam dnia ani godziny. :(

No i pytanie standardowe: od góry czy z boku. 14 lta temu tylko taka wchodziła do naszej ówczesnej łazienki. Przyzwyczailismy się do ładowania z góry i teraz jakoś dziwnie tak kucać, schylac się... Czy spotkaliście się z jakimiś obiektywnymi argumentami o wyższości... Bo to wszystko co czytałem tutaj to są wszystko przyzwyczajenia. A może o to chodzi...

• 4 months później...

ja użytkuje od 3 lat pralke ładowaną od góry ELECTROLUX EWT 1012 ...jest b. cicha, ekonomiczna, bardzo fukncjonalna, nie mamy zadnych problemów z wkładaniem i wyciąganiem prania (każdy kto dotknie swoich łydek na stojąco...wyciagnie i swoje pranie :wink: ...wzrost nie gra tutaj roli :wink: )

nie ma też możliwosci zeby dziecko podczas prania otworzyło drzwiczki oraz bęben - dodatkowym atutem jest to iz wykonany on jest z wysokiej jakosci tworzywa otwiera sie "pneumatycznie" ... więc paznokcie pań domu są w pełni bezpieczne :lol:

nie widzę zadnych minusów tego typu pralki...(uzytkowałam w domu rodziców pralkę z wsadem z przodu i franie) i nadal wizualnie oraz funkcjonalnie przekonują mnie do siebie te ładowane od góry :D

Miałam pralkę ładowaną od góry, teraz mam ładowaną od przodu. Co mnie przekonało? Te od góry są generalnie o kilka decybeli głośniejsze (nie wiem dlaczego, ale wystarczy zajrzeć do katalogu dowolnego producenta pralek i porównać). We współczesnych pralkach przy większości programów poziom wody jest poniżej drzwiczek, więc także można coś dołożyć w trakcje prania i nic się nie wylewa. Moje dziecko od 1 r.ż. kiedy robimy pranie, chętnie wkłada i wyjmuje rzeczy z/do pralki, co przy urządzeniu ładowanym od góry nie byłoby możliwe. Ponadto czasem lubi patrzeć, jak się pranie kręci. ;) Pralki ładowane od góry mają typową pojemność 4,5-5 kg, jeśli kogoś interesuje np. 4 kg albo 6, albo 9, to tylko ładowana od przodu.

a ja jeszcze dopowiem, ponieważ też robię rozeznanie wśród znajomych. Pralki ładowane od góry mają tendencje do pleśni. Znajome -dwie zgodnie potwierdziły, że mają problem z pleśnią w gumach- po każdsym praniu wycieraja gumy.Ponadto serwisant stwierdził, że ma u siebie kolekcje zbutwiałych gum-uszczelek od pralek ładowanych z górny.

Pralka ładowana z przodu ma jedyny mankament pochylanie się i "wypadanie "prania, ale można ją umieścić na podeście, a w podeście jakaś szuflada na proszki. Zreszta ariston ma pralkę otwieraną z przodu, gdzie na dole umieszczona jest szuflada, przez co otwór znajduje się wyżej.