GREG.M 28.11.2005 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Aktualnie posiadam: Kociołek Junkers Suprastar 24kW + zasobnik 120 l. zgrany stylistycznie z kotłem , Dwa obiegi CO (parter i poddasze), czyli dwa sterowniki TWR, Obieg CWU, Czujnik pogodowy na ścianie północnej. Ogólnie wszystko jak w książkach piszą...(przynajmniej tych od Junkersa). Moje pytania są nastepujące i skierowane głównie do posiadaczy ww. zestawu, aczkolwiek uwagi pozostałych forumowiczów jak najmilej widziane: - Jak macie ustawione poszczególne parametry tak aby grzało równo niezależnie od wahań temperatury na zewnątrz? Chodzi o krzywe grzewcze, bezwładność cieplną budynku, temperatury na obiegach. - Jak działa parametr "wpływ pomieszczenia A i B"? Moim problemem na chwilę obecną jest dziwne zachowanie się układu w sytuacji niewielkich wahań temperatury w okolicach zera. Np. wczoraj temp. skoczyła do +4 i zaczeło grzać jak diabli. Zmniejszyłem temp. na piecu o 0,5 stopnia i zrobiło się chłodnawo... Szlag mnie trafia, bo taki sprzęt to powinien chodzić równiuteńko a nie rzucać się "od ściany do ściany". Wiem, że to efekt mej nikłej wiedzy na tematy termo- więc liczę na lawinę postów od bardziej doświadczonych... Aha...uprzedzając wyjaśniam, że funkcji "Szukam" używam nader chętnie i nie znalazłem we wcześniejszych wątkach... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/44512-junkers-suprastar-jak-to-ustawi%C4%87-%C5%BCeby-dobrze-grza%C5%82o/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts