Redakcja 28.11.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Prosimy o typowanie z uzasadnieniem. Z jakiego konta najlepiej skorzystać - pyta "M jak mieszkanie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 29.11.2005 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Mam dwa konta internetowe: mBank i Inteligo.Z tych dwóch zdecydowanie polecam mBank. Bardzo wygodny w użytkowaniu, prosta, intuicyjna obsługa. Dużo dodatkowych produktów (fundusze inwestycyjne, lokaty, karty kredytowe obsługiwane z poziomu konta z opcją automatycznej spłaty, możliwość zakładania lokat a vista do "celowego" zbierania pieniążków, ubezpieczenia, IKE, fundusze emerytalne, kredyty), nieustannie przybywają nowe możliwości. Jak na aktualne polskie warunki korzystnie oprocentowane, a przede wszystkim - za darmo. Przelewy tanie i wygodne, a przy tym w miarę bezpieczne (piszę w miarę, bo niestety, gdy raz się otworzy listę haseł to widać je wszystkie i ktoś nieupoważniony może np. skserować lub spisać, a właściciel nie będzie tego świadomy). Szeroka sieć "darmowych" bankomatów - Euronet i BZ WBK jest na pewno dużym plusem. Jedyny minus to brak placówek, gdzie można darmowo wpłacić pieniądze na konto. Mnie akurat to nie przeszkadza, bo nie mam takiej potrzeby. Inteligo: bardzo nieintuicyjna obsługa, mało rozwojowe - od dwóch lat właściwie nic się nie zmieniło. Za konto są opłaty, a przecież ideą konta elektronicznego jest to, że ponieważ nie wymaga absorbowania czasu ludzkiego jest niskokosztowe i przez to może być tańsze od zwykłego konta bankowego. Dostępny serwis SMS na początku darmowy a potem płatny 5 zł miesięcznie, przy czym nigdzie nie ma informacji jak z niego zrezygnować. Najgorsze są smsy o 2 w nocy informujące o naliczeniu odsetek. Próbuję zrezygnować z tego konta, ale jak na razie bezskutecznie. Procedura wcale nie taka krótkotrwała jak założenie konta. No ale cóż - trudno się dziwić. Najdłużej trwało przygotowywanie przez pracowników banku pisma o rezygnację, który zresztą chcieli mi wysłać pocztą. Poprosiłam o wersję elektroniczną. Po kilku dniach dostałam "przygotowany" pusty blankiet do wypełnienia. Plusem tego konta jest możliwość darmowego korzystania z dużej sieci bankomatów PKO BP. Lepsza jest także lista haseł jednorazowych - udostępniona w postaci plastikowej karty ze zdrapką - nieużyte jeszcze kody do momentu zdrapania zabezpieczenia są niewidoczne dla ewentualnego podglądacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 29.11.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Korzystam z e-konto Pro w Lukas Banku.Brakuje mi jednej rzeczy-możliwoci przewalutowania i zapłaty np. w euro za zakupy na niemieckim e-Bay'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 29.11.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Multibank - jeżeli chodzi o dostęp do możliwości finansowych, intuicyjnej obsługi oraz opłat jest THE BEST.WADA - karta kodów jednorazowych.Używam/łem kont Millenium, Pekao24 - tam jest o wiele gorzej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 30.11.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 zdecydowanie mbank; korzystam od kilku lat i jestem bardzo zadowolona; prowadzenie konta bez opłat; dodatkowe usługi w postaci supermarketu funduszy inwestycyjnych, rachunku maklerskiego;szkoda tylko, że wprowadzili opłaty za przelew, bo na początku wszystkie przelewy były za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 30.11.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Zdecydowanie Lukas Bank e-konto PRO.- prowadzenie konta za darmo (jesli srednie saldo > 5000)- przelewy krajowe przez internet i infolinie za darmo- wysokie oprocentowanie konta - 3,5%- obsluga karty kredytowej zintegrowana w koncie (internet)- darmowe ubezpieczenie asistance Zapomnialem dodac:- wyplata ze wszystkich bankomatow euronet i WBK za darmo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdaśP 02.12.2005 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2005 Mam dwa konta w mBanku i jedno w Millennium. Z tych dwóch banków zdecydowanie polecam mBank. Prosta obsługa, dużo bankomatów, darmowa obsługa kont i niskie koszty przelewów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 03.12.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 mbank - tanie w użytkowaniu i sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 06.12.2005 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 Mam konta internetowe w 1) Mbanku 2) Pko BP (Inteligo) 3) Citibanku ad 3) Zero opłat za jakiekolwiek przelewy , ale i zero oprocentowania , łatwo wykonuje się przelewy. Wygodna karta, dobry do robienia przelewów, płatnosci. ad 2) duże opłaty, listy kodów, trudne logowanie - bank dobry do wzięcia kredytu (np. nie pyta się o faktury ) ad 3) duże oprocentowanie konta, 50gr za przelew - opłaca się przechowywać nadwyzki, nie stałe zlecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lawy 06.12.2005 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2005 korzystam z mbank. Innych z wymienionych nie znam na tyle aby porównać.mbank - mam praktycznie od początku powstania tegoż banku i na razie nie mam zamiaru zmienić. Na plus: łatwy i przejrzysty interfejsdużo dodatkowych produktów (ubezpieczenia, fundusze, kredyty)dużo bankomatów Na minus - obecnie nie znajduję nic takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 07.12.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Mam konto w Multibanku i dopóki nie muszę załatwić czegoś osobiście w oddziale to jestem bardzo zadowolona. Zalety i wady te same, które podane zostały wyżej w odniesieniu do mBanku. Korzystam również z inteligo i dawnego bp teraz getinbank. Oba mocno średnie. A, jeszcze mam konto w Millenium ale to już katastrofa, na dodatek bardzo nieprofesjonalna obsługa w oddziale. W zasadzie to z tego konta w ogóle nie korzystam (chyba podświadmie, z niechęci, notorycznie zapominam hasła), a konto musi byc ze wzgl. na kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 07.12.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 A ja mam konto w Kredyt Banku. Jestem bardzo zadowolony. Stały dostęp do środków przez KB24 (internet), żadnych opłat za przelewy elektroniczne, dobre zabezpieczenie (hasło, losowe cyfry z Pesel + losowo wybrane znaki).Dostałem kredyty w CHF z oprocentowanie 1,68% (mimo dość skomplikowanej sytuacji w pracy) z niską prowizją - 0,9%. Teraz kedyt okolicznościowy bez kruczków (1,5% prowizja, 9,5% oprocentowanie).Bogata oferta produktowa - finansowa (kredyty, fundusze) i ubezpieczeniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.12.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Zdecydowanie Lukas Bank e-konto PRO. - prowadzenie konta za darmo (jesli srednie saldo > 5000) - przelewy krajowe przez internet i infolinie za darmo - wysokie oprocentowanie konta - 3,5% - obsluga karty kredytowej zintegrowana w koncie (internet) - darmowe ubezpieczenie asistance Zapomnialem dodac: - wyplata ze wszystkich bankomatow euronet i WBK za darmo!! nic dodac nic ujšc.....zdecydowanie Lukas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 07.12.2005 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 MBank - fajnie fajnie, ale jak się mieszka w dużym mieście. U mnie uświadczysz jeden bankomat Euronetu i to na drugim końcu miasta. A co z wpłatami gotówkowymi? Zdaje się że trzeba mieć drugie konto.Ja karty kredytowej na razie nie potrzebuję, a "marmurowe" oddziały odwiedzam tylko aby wpłacać gotówkę.Dlatego w mojej sytuacji lepsze jest Intelligo - bankomat na każdym rogu, opłaty wcale nie takie wysokie. W chwili obecnej mam konto Standard w Banku Śląskim z dostępem przez internet, ale mam zamiar je zmienić ze względu na opłaty i zabezpieczenia. A propos zabezpieczeń, to szkoda że już nie dają tokenów - był to najwygodniejszy i najbezpieczniejszy sposób na ochrone konta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.12.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Trzeba tu oddzielić konto osobiste od firmowego (prowadzących działalność gospodarczą).Koszty konta firmowego stacjonarnego, czy internetowego bywają nadmiernie wysokie.Kolejno przenosiłem je z Banku Śląskiego (stacjonarne) - gdzie początkowo było tanio, do PKO-BP (gdzie też podnieśli i jeszcze kazali stać w kolejkach) , aż do internetowego mBanku.Łódzki mBank usprawnił bardzo swoje oprogramowanie, bo na początku było fatalne. Trochę kłopotliwe jest nadal używanie kodów jednorazowych, ale jest to chyba 100% zabezpieczenie, nie do pokonania żadnym wirusem - bo lista kodów leży w szufladzie, a nie w komputerze. A kod wklepany natychmiast staje się nieważny.Przelewać można bez kodów do adresatów ze stałej listy, ale dla czego nie do urzędu skarbowego ?Przelewy idą 1 dzień.Znakomity jest internetowy Citibank On Line, od czasu gdy oprogramowanie Bankowo-Handlowe zastąpiono tym amerykańskim. Tylko drogi, zwłaszcza konto firmowe. Prosty w obsłudze, do póki nie trzeba skontaktować się telefonicznie z Citiphone (labirynt automatycznych sekretarek).Przelewy idą prawie natychmiast, mimo że podobno przez Singapur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 08.12.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Kredyt Bank - bez zastrzeżeń.Chociaż ostatnio do identyfikacji trzeba dopisywać cyfry z PESEL-a.Rozumiem, że bezpieczeństwo, ale trudno już mi zapamiętać PIN, Indentyfikator i Pesel.t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 08.12.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Z którego lub na które konto przelewy ida najszybciej? Czyli w jakim terminie od dokonania "wyslij" zobaczyć je mozna na koncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 08.12.2005 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Prosimy o typowanie z uzasadnieniem. Z jakiego konta najlepiej skorzystać - pyta "M jak mieszkanie". Z jakiego konta najlepiej skorzystać to będzie zależało od indywidualnych wymagań i sposobu wykorzystywania konta. Dla mnie najwygodniejszy jest mBank. Ma bardzo przyjemny interfejs, przejrzysty i prosty, dzięki czemu łatwo i szybko można wszędzie przejść. To duży plus nad innymi. Co wyróznia jeszcze mBank to to, że mając konto w mBanku unika się kosztów prowizji przy inwestowaniu w fundusze, a ich wybór jest bardzo duży. Jest możliwość ustalania indywidualnych limitów wypłat na kartę. Jest też eKarta - specjalna karta tylko do zakupów przez internet. Niewątpliwą zaletą Inteligo jest to, ze można na przykład w dowolnej chwili samemu stworzyć sobie kolejne konto. Ponadto koszt połączenia z infolinią jest wciąż bezpłatny! Część klientów Inteligo ma możliwość obsługi tego konta jednocześnie przez internet jak i w okienkach bankowych, są to jednak tylko Ci, którzy po przejęciu Inteligo przez PKOBP posiadali konto zwykłe, a rozszerzyli je o dostęp przez Inteligo. Ci którzy otwierali Inteligo juz wcześniej nic nie załatwią w oddziałach PKOBP. e-konto PRO w Lukas Banku po ostatnich zmianach systemu transakcyjnego i m.in. likwidacji opcji przelewów okresowych jak dla wiele straciło. Okazało się przy tym, że system Lukas'a nie daje mozliwości zamknięcia konta, ponieważ pomimo zdania karty i tokena wciąż wiszą one w systemie w formularzu zamykania konta i uniemożliwiają zamknięcie. Sprawa się wyjaśnia już ponad miesiąc, ale jest na dobrej drodze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 08.12.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Z którego lub na które konto przelewy ida najszybciej? Czyli w jakim terminie od dokonania "wyslij" zobaczyć je mozna na koncie? Przeważnie (ale niekoniecznie we wszystkich bankach tak jest) przelewy z jednego konta internetowego w danym banku na inne konto internetowe w tym samym banku są realizowane online, czyli gdybym w tej chwili wykonał przelew z mBanku na Twoje konto w mBanku to już zobaczyłabyś pieniążki na swoim koncie. Przelewy z konta w danym banku zlecone do innego banku realizowane są tzw. sesjami ELIXIR za pośrednictem Krajowej Izby Rozliczeniowej. Odbywają się tylko od poniedziałku do piątku i ogólnie mówiąc przelew zlecony danego dnia, najpózniej następnego dnia roboczego dojdzie bez względu z którego lub do którego banku przelewane są pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanek 09.12.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Rodzinne mamy w BZWBK24, firmowe w mBank, a że kredyt mamy w Deutsche Bank to tam też jeszcze jedno konto.Najlepsze w mBank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts