Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sondaż MjM: Najlepsze konto internetowe

Najlepsze e-konto oferuje moim zdaniem:  

30 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepsze e-konto oferuje moim zdaniem:

Recommended Posts

Mam dwa konta internetowe: mBank i Inteligo.

Z tych dwóch zdecydowanie polecam mBank. Bardzo wygodny w użytkowaniu, prosta, intuicyjna obsługa. Dużo dodatkowych produktów (fundusze inwestycyjne, lokaty, karty kredytowe obsługiwane z poziomu konta z opcją automatycznej spłaty, możliwość zakładania lokat a vista do "celowego" zbierania pieniążków, ubezpieczenia, IKE, fundusze emerytalne, kredyty), nieustannie przybywają nowe możliwości. Jak na aktualne polskie warunki korzystnie oprocentowane, a przede wszystkim - za darmo. Przelewy tanie i wygodne, a przy tym w miarę bezpieczne (piszę w miarę, bo niestety, gdy raz się otworzy listę haseł to widać je wszystkie i ktoś nieupoważniony może np. skserować lub spisać, a właściciel nie będzie tego świadomy). Szeroka sieć "darmowych" bankomatów - Euronet i BZ WBK jest na pewno dużym plusem. Jedyny minus to brak placówek, gdzie można darmowo wpłacić pieniądze na konto. Mnie akurat to nie przeszkadza, bo nie mam takiej potrzeby.

Inteligo: bardzo nieintuicyjna obsługa, mało rozwojowe - od dwóch lat właściwie nic się nie zmieniło. Za konto są opłaty, a przecież ideą konta elektronicznego jest to, że ponieważ nie wymaga absorbowania czasu ludzkiego jest niskokosztowe i przez to może być tańsze od zwykłego konta bankowego. Dostępny serwis SMS na początku darmowy a potem płatny 5 zł miesięcznie, przy czym nigdzie nie ma informacji jak z niego zrezygnować. Najgorsze są smsy o 2 w nocy informujące o naliczeniu odsetek. Próbuję zrezygnować z tego konta, ale jak na razie bezskutecznie. Procedura wcale nie taka krótkotrwała jak założenie konta. No ale cóż - trudno się dziwić. Najdłużej trwało przygotowywanie przez pracowników banku pisma o rezygnację, który zresztą chcieli mi wysłać pocztą. Poprosiłam o wersję elektroniczną. Po kilku dniach dostałam "przygotowany" pusty blankiet do wypełnienia. Plusem tego konta jest możliwość darmowego korzystania z dużej sieci bankomatów PKO BP. Lepsza jest także lista haseł jednorazowych - udostępniona w postaci plastikowej karty ze zdrapką - nieużyte jeszcze kody do momentu zdrapania zabezpieczenia są niewidoczne dla ewentualnego podglądacza.

zdecydowanie mbank;

korzystam od kilku lat i jestem bardzo zadowolona; prowadzenie konta bez opłat; dodatkowe usługi w postaci supermarketu funduszy inwestycyjnych, rachunku maklerskiego;

szkoda tylko, że wprowadzili opłaty za przelew, bo na początku wszystkie przelewy były za darmo

Zdecydowanie Lukas Bank e-konto PRO.

- prowadzenie konta za darmo (jesli srednie saldo > 5000)

- przelewy krajowe przez internet i infolinie za darmo

- wysokie oprocentowanie konta - 3,5%

- obsluga karty kredytowej zintegrowana w koncie (internet)

- darmowe ubezpieczenie asistance

Zapomnialem dodac:

- wyplata ze wszystkich bankomatow euronet i WBK za darmo!!

Mam konta internetowe w

1) Mbanku

2) Pko BP (Inteligo)

3) Citibanku

ad 3)

Zero opłat za jakiekolwiek przelewy 8), ale i zero oprocentowania :cry:, łatwo wykonuje się przelewy. Wygodna karta, dobry do robienia przelewów, płatnosci.

ad 2)

duże opłaty, listy kodów, trudne logowanie - bank dobry do wzięcia kredytu (np. nie pyta się o faktury :wink:)

ad 3)

duże oprocentowanie konta, 50gr za przelew - opłaca się przechowywać nadwyzki, nie stałe zlecenia

korzystam z mbank. Innych z wymienionych nie znam na tyle aby porównać.

mbank - mam praktycznie od początku powstania tegoż banku i na razie nie mam zamiaru zmienić.

Na plus:

łatwy i przejrzysty interfejs

dużo dodatkowych produktów (ubezpieczenia, fundusze, kredyty)

dużo bankomatów

Na minus - obecnie nie znajduję nic takiego

Mam konto w Multibanku i dopóki nie muszę załatwić czegoś osobiście w oddziale to jestem bardzo zadowolona. Zalety i wady te same, które podane zostały wyżej w odniesieniu do mBanku.

Korzystam również z inteligo i dawnego bp teraz getinbank. Oba mocno średnie. A, jeszcze mam konto w Millenium ale to już katastrofa, na dodatek bardzo nieprofesjonalna obsługa w oddziale. W zasadzie to z tego konta w ogóle nie korzystam (chyba podświadmie, z niechęci, notorycznie zapominam hasła), a konto musi byc ze wzgl. na kredyt.

A ja mam konto w Kredyt Banku. Jestem bardzo zadowolony. Stały dostęp do środków przez KB24 (internet), żadnych opłat za przelewy elektroniczne, dobre zabezpieczenie (hasło, losowe cyfry z Pesel + losowo wybrane znaki).

Dostałem kredyty w CHF z oprocentowanie 1,68% (mimo dość skomplikowanej sytuacji w pracy) z niską prowizją - 0,9%.

Teraz kedyt okolicznościowy bez kruczków (1,5% prowizja, 9,5% oprocentowanie).

Bogata oferta produktowa - finansowa (kredyty, fundusze) i ubezpieczeniowa.

Zdecydowanie Lukas Bank e-konto PRO.

- prowadzenie konta za darmo (jesli srednie saldo > 5000)

- przelewy krajowe przez internet i infolinie za darmo

- wysokie oprocentowanie konta - 3,5%

- obsluga karty kredytowej zintegrowana w koncie (internet)

- darmowe ubezpieczenie asistance

Zapomnialem dodac:

- wyplata ze wszystkich bankomatow euronet i WBK za darmo!!

nic dodac nic ujšc.....zdecydowanie Lukas

MBank - fajnie fajnie, ale jak się mieszka w dużym mieście. U mnie uświadczysz jeden bankomat Euronetu i to na drugim końcu miasta. A co z wpłatami gotówkowymi? Zdaje się że trzeba mieć drugie konto.

Ja karty kredytowej na razie nie potrzebuję, a "marmurowe" oddziały odwiedzam tylko aby wpłacać gotówkę.

Dlatego w mojej sytuacji lepsze jest Intelligo - bankomat na każdym rogu, opłaty wcale nie takie wysokie.

W chwili obecnej mam konto Standard w Banku Śląskim z dostępem przez internet, ale mam zamiar je zmienić ze względu na opłaty i zabezpieczenia.

A propos zabezpieczeń, to szkoda że już nie dają tokenów - był to najwygodniejszy i najbezpieczniejszy sposób na ochrone konta.

Trzeba tu oddzielić konto osobiste od firmowego (prowadzących działalność gospodarczą).

Koszty konta firmowego stacjonarnego, czy internetowego bywają nadmiernie wysokie.

Kolejno przenosiłem je z Banku Śląskiego (stacjonarne) - gdzie początkowo było tanio, do PKO-BP (gdzie też podnieśli i jeszcze kazali stać w kolejkach) , aż do internetowego mBanku.

Łódzki mBank usprawnił bardzo swoje oprogramowanie, bo na początku było fatalne. Trochę kłopotliwe jest nadal używanie kodów jednorazowych, ale jest to chyba 100% zabezpieczenie, nie do pokonania żadnym wirusem - bo lista kodów leży w szufladzie, a nie w komputerze. A kod wklepany natychmiast staje się nieważny.

Przelewać można bez kodów do adresatów ze stałej listy, ale dla czego nie do urzędu skarbowego ?

Przelewy idą 1 dzień.

Znakomity jest internetowy Citibank On Line, od czasu gdy oprogramowanie Bankowo-Handlowe zastąpiono tym amerykańskim. Tylko drogi, zwłaszcza konto firmowe.

Prosty w obsłudze, do póki nie trzeba skontaktować się telefonicznie z Citiphone (labirynt automatycznych sekretarek).

Przelewy idą prawie natychmiast, mimo że podobno przez Singapur.

Prosimy o typowanie z uzasadnieniem. Z jakiego konta najlepiej skorzystać - pyta "M jak mieszkanie".

Z jakiego konta najlepiej skorzystać to będzie zależało od indywidualnych wymagań i sposobu wykorzystywania konta.

Dla mnie najwygodniejszy jest mBank. Ma bardzo przyjemny interfejs, przejrzysty i prosty, dzięki czemu łatwo i szybko można wszędzie przejść. To duży plus nad innymi. Co wyróznia jeszcze mBank to to, że mając konto w mBanku unika się kosztów prowizji przy inwestowaniu w fundusze, a ich wybór jest bardzo duży. Jest możliwość ustalania indywidualnych limitów wypłat na kartę. Jest też eKarta - specjalna karta tylko do zakupów przez internet.

Niewątpliwą zaletą Inteligo jest to, ze można na przykład w dowolnej chwili samemu stworzyć sobie kolejne konto. Ponadto koszt połączenia z infolinią jest wciąż bezpłatny!

Część klientów Inteligo ma możliwość obsługi tego konta jednocześnie przez internet jak i w okienkach bankowych, są to jednak tylko Ci, którzy po przejęciu Inteligo przez PKOBP posiadali konto zwykłe, a rozszerzyli je o dostęp przez Inteligo. Ci którzy otwierali Inteligo juz wcześniej nic nie załatwią w oddziałach PKOBP.

e-konto PRO w Lukas Banku po ostatnich zmianach systemu transakcyjnego i m.in. likwidacji opcji przelewów okresowych jak dla wiele straciło. Okazało się przy tym, że system Lukas'a nie daje mozliwości zamknięcia konta, ponieważ pomimo zdania karty i tokena wciąż wiszą one w systemie w formularzu zamykania konta i uniemożliwiają zamknięcie. Sprawa się wyjaśnia już ponad miesiąc, ale jest na dobrej drodze :wink:.

Z którego lub na które konto przelewy ida najszybciej? Czyli w jakim terminie od dokonania "wyslij" zobaczyć je mozna na koncie?

Przeważnie (ale niekoniecznie we wszystkich bankach tak jest) przelewy z jednego konta internetowego w danym banku na inne konto internetowe w tym samym banku są realizowane online, czyli gdybym w tej chwili wykonał przelew z mBanku na Twoje konto w mBanku to już zobaczyłabyś pieniążki na swoim koncie.

Przelewy z konta w danym banku zlecone do innego banku realizowane są tzw. sesjami ELIXIR za pośrednictem Krajowej Izby Rozliczeniowej. Odbywają się tylko od poniedziałku do piątku i ogólnie mówiąc przelew zlecony danego dnia, najpózniej następnego dnia roboczego dojdzie bez względu z którego lub do którego banku przelewane są pieniądze.