Gość z Jaworowej 28.11.2005 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Mam pytanie do wszystkich Dzielnych Majsterkowiczów, którzy własnoręcznie ocieplali poddasze lub strych wełną URSA lub ISOVER. Po pierwsze - prosze o opinie, czy któraś z nich lepiej się "montuje", lepiej się "trzyma" itp.itd. (Nie pytam się o współczynniki, lambdy, opory , tylko o zwykłą "poręczność" i wygodę roboty). Po drugie - poradźcie czy dla rozstawu krokwi 90-95 cm oraz grubosci wełny 10 cm potrzebne mi będzie podwiązywanie jakiegoś sznurka lub drutu, czy też ta wełna spokojnie utrzyma się sama poprzez zaklinowanie ? Z góry dziękuję za porady, Dzielny (?) Majsterkowicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dlugi 28.11.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Mam pytanie do wszystkich Dzielnych Majsterkowiczów, którzy własnoręcznie ocieplali poddasze lub strych wełną URSA lub ISOVER. Po pierwsze - prosze o opinie, czy któraś z nich lepiej się "montuje", lepiej się "trzyma" itp.itd. (Nie pytam się o współczynniki, lambdy, opory , tylko o zwykłą "poręczność" i wygodę roboty). Po drugie - poradźcie czy dla rozstawu krokwi 90-95 cm oraz grubosci wełny 10 cm potrzebne mi będzie podwiązywanie jakiegoś sznurka lub drutu, czy też ta wełna spokojnie utrzyma się sama poprzez zaklinowanie ? Ja robilem Ursa - miedzy krokwie 14cm i ponizej w poprzek miedzy stelaz 5cm. Nie wiem jak ISOVER ale URSA - filc ( miala oznaczenie DF tylko juz nie pamietam czy 40 czy 45) nie utrzyma Ci sie sam miedzy krokwiami i trzeba podwiazywac. Jesli juz podwiazywac to nie dratwa - tylko sznurek ze sztucznego wlokna - ja kupowalem taka nic ze bylo jej w rolce 200mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yanek 29.11.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Ja mam URSA DF 35 i nie trzeba podwiązywać. No i ma bardzo dobry współczynnik oporu cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość z Jaworowej 29.11.2005 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Dzieki za odpowiedzi, wyglada na to ze niezaleznie co kupie, i tak na wszelki wypadek bede podwiazywal sznurkiem. DLUGI - gdzie najlepiej nabyc taki sznurek ? W marketach, hurtowniach budowlanych, czy w sklepie "1001 drobiazgów" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 29.11.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Jezeli chodzi o sznurek to pod względem długowieczności lepszy chyba sizalowy. Płaciłem 43 zł za 1000 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dlugi 29.11.2005 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 DLUGI - gdzie najlepiej nabyc taki sznurek ? W marketach, hurtowniach budowlanych, czy w sklepie "1001 drobiazgów" ??? Ja kupowalem w pasmanterii - to nie jest sznurek tylko mocna gruba nic nawinieta na szpule ok 15cm wysoka, fi ok. 6-7cm po stozku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 29.11.2005 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Nie zauwazyłem specjalnej różnicy pomiędzy ISOVEREM i URSĄ. Podwiązywać przy tym rozstawie krokwi i tak cienkiej warstwie na pewno trzeba, a i to zrobią Ci się brzuszki. Ja używałem tego co było pod ręką. Czyli niezawodnego sznurka od snopowiązałki (z odzysku), który mocowałem zszywkami. Pomocnym przyrządem okazał się również kijek, który rozpierałem między krokwiami na czas założenia sznurka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 19.12.2005 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2005 Papniaki w krokwie, drut wiązałkowy w kopertę. Szybko i skutecznie. Co by nie robić i tak po roku wełna leży na gipskartonach ( folii nie liczę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tunia 20.12.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 używaliśmy zarówno Rockwolla, Ursy jak i Isovera, najlepszy wg. nas jest isover. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts