Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

URSA czy ISOVER ?

Gość z Jaworowej

Recommended Posts

Mam pytanie do wszystkich Dzielnych Majsterkowiczów, którzy własnoręcznie ocieplali poddasze lub strych wełną URSA lub ISOVER.

Po pierwsze - prosze o opinie, czy któraś z nich lepiej się "montuje", lepiej się "trzyma" itp.itd. (Nie pytam się o współczynniki, lambdy, opory :-), tylko o zwykłą "poręczność" i wygodę roboty).

Po drugie - poradźcie czy dla rozstawu krokwi 90-95 cm oraz grubosci wełny 10 cm potrzebne mi będzie podwiązywanie jakiegoś sznurka lub drutu, czy też ta wełna spokojnie utrzyma się sama poprzez zaklinowanie ?

Z góry dziękuję za porady,

Dzielny (?) Majsterkowicz

Mam pytanie do wszystkich Dzielnych Majsterkowiczów, którzy własnoręcznie ocieplali poddasze lub strych wełną URSA lub ISOVER.

Po pierwsze - prosze o opinie, czy któraś z nich lepiej się "montuje", lepiej się "trzyma" itp.itd. (Nie pytam się o współczynniki, lambdy, opory :-), tylko o zwykłą "poręczność" i wygodę roboty).

Po drugie - poradźcie czy dla rozstawu krokwi 90-95 cm oraz grubosci wełny 10 cm potrzebne mi będzie podwiązywanie jakiegoś sznurka lub drutu, czy też ta wełna spokojnie utrzyma się sama poprzez zaklinowanie ?

Ja robilem Ursa - miedzy krokwie 14cm i ponizej w poprzek miedzy stelaz 5cm. Nie wiem jak ISOVER ale URSA - filc ( miala oznaczenie DF tylko juz nie pamietam czy 40 czy 45) nie utrzyma Ci sie sam miedzy krokwiami i trzeba podwiazywac. Jesli juz podwiazywac to nie dratwa - tylko sznurek ze sztucznego wlokna - ja kupowalem taka nic ze bylo jej w rolce 200mb.

Nie zauwazyłem specjalnej różnicy pomiędzy ISOVEREM i URSĄ. Podwiązywać przy tym rozstawie krokwi i tak cienkiej warstwie na pewno trzeba, a i to zrobią Ci się brzuszki. Ja używałem tego co było pod ręką. Czyli niezawodnego sznurka od snopowiązałki (z odzysku), który mocowałem zszywkami. Pomocnym przyrządem okazał się również kijek, który rozpierałem między krokwiami na czas założenia sznurka.

• 3 weeks później...