buczek 28.11.2005 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Dokładnie mija miesiąc od zrobienia wylewek. Wlasnie zauważyłem, że jest takie miejsce w korytarzu ( u wejscia do pokoju. gdzie szlicha ma mniejszy poziom, które się pod nogami całe rusza. Jest takie wrażenie jakby kawałek posadzki się "odkleił" pd podłoża. Co mam zrobić? Olać i kłaść na to kafle, czy kazac zrywać metr kw. betonu? Czy ktoś wie co tym razem fachwcy spieprzyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betka 28.11.2005 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 A to jest na stropie czy na gruncie i co jest pod spodem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 28.11.2005 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Na ubitym piachu. ( potem chudziak, folia, 10 cm steropianu, szlichta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.11.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 powodem ugięcia się posadzki jest to że może i ma miejsce - brzmi dziwacznie ale tak jest, powodów może być kilka : -brak styropianu pod wylewką, jexeli na styropianie zostałapołożona folia to wylewka "wisi" w powietrzu -zbyt cieńka warstwa wylewki betonowej w stosunku do grubości styropianu lub zbyt miękki styropian -jezeli kładziono 2 warstwy styropianu - może być tylko jedna górna warsta - pod nią nie ma styropianu i wylewka wisi -wzdłuż dylatacji biegną rury co cwu które nie zostały dociśnięte do styropianu i wylewka wisi niestety na tym etapie trzeba to wyeliminować aby przy większym nacisku nie doszło do pęknięcia wraz z płytkami. Mam podobny problem na rurach CWU w izolacji położono 2cm betonu i niestety było to stanowczo za mało - podłoga się ugina na dylatacji.ja skuwam i Tobie równiez to proponuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 29.11.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Rezi, buczek - też to przerabiałem.Skucie kawałka podłogi niewiele da, bo jak dolejesz na kawałku, to ten kawałek też z czasem odpęknie.Jeśli sytuacja tragiczna, to skuć całość, jak nie - to lepiej w ogóle nie kuć. Najlepiej niech ktoś to zobaczy, może zrobi próbny nawiert. Przyczyn może być kilka - styropian wisi w powietrzu, za cienka wylewka itd.Czym dylatowałeś od ściany - taśmą, czy może styropianem 2mm?Jeśli po całości za cienka wylewka, a masz miejsce, to można próbować nadlewać - są specjalne wylewki cementowe - Optiroc można (przynajmniej zgodnie z ulotką) nadlewać o 1-8cm, Atlas bodajże 3-8cm. Lepiej się nie denerwować i nie działać nerwowo, zaproś ze 2 fachowców, niech to obejrzą.U mnie odbyło się bez demolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.11.2005 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 buczek - jak mocno pracuje? Czy po prostu się jekko nie ugina na dylatacji? U mnie taki efekt powstał na dylatacjach w drzwiach (wszędzie w prochach mam dylatacje) i przechodząc słychać było jak to pracuje. Ugięcie może milimetr. Zignorowałem to. Nic się nie dzieje. Przy kłądzeniu płytek w miejscach dylatacji płytki są na kleju elastycznym.Wydaje mi się, że przed podjęciem decyzji o kucio czy dolaniu najpierw nalezy określić wielkość tych ruchó, może jest to tylko subiektywne wrażenie, może to nic wielkiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 29.11.2005 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Czym dylatowałeś od ściany - taśmą, czy może styropianem 2mm? Taśmą. Wykonowaca jeszcze nie wiedział, ale pociesza, że wylewka "zawiesiła" się na ścianie. Mowi, ze wystarczy podkuc przy sciane i wylewka sama opadnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 29.11.2005 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 buczek - jak mocno pracuje? Czy po prostu się jekko nie ugina na dylatacji? U mnie taki efekt powstał na dylatacjach w drzwiach (wszędzie w prochach mam dylatacje) i przechodząc słychać było jak to pracuje. Ugięcie może milimetr. Zignorowałem to. Trudno to ocenić, ale efekt jest dokaldni taki jak opisujesz. U mnie tez zjawisko pojawilo się na przewężeniu korytarza przy wejsciu do pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 29.11.2005 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Czym dylatowałeś od ściany - taśmą, czy może styropianem 2mm? Taśmą. Wykonowaca jeszcze nie wiedział, ale pociesza, że wylewka "zawiesiła" się na ścianie. Mowi, ze wystarczy podkuc przy sciane i wylewka sama opadnie.... Przy styropianie 2 cm efekt jest ponoć normalny - to u mnie. A chodzi ci po niektórych rogach, czy tylko w tym jednym konkretnym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 29.11.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Z opisu wydaje się że błąd popełniła ekipa wykonująca wylewki. Chudziak pewnie nie był idealnie zalany i dlatego w niektórych miejscach posadzka może się uginać. U mnie była taka sytuacja, więc skułem około 1m betonu i okazało się że pod styropianem były nierówności które spowodowały uginanie się posadzki. Nierówności wyrównałem i zalałem wylewkę. Teraz jest OK. Gdy to pozostawisz to mogą popękać kafle i będzie kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.11.2005 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 tczarek - znam taki dokładnie przypadek jak opisujesz. Ale tu całą podłoga pracowała, fakt, że może coś schrzanili tylko w tym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 29.11.2005 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 [quote name="buczekPrzy styropianie 2 cm efekt jest ponoć normalny - to u mnie. A chodzi ci po niektórych rogach, czy tylko w tym jednym konkretnym miejscu?[/quote] Miejsce na przewęzeniu korytarza, na "progu" drzwi których jeszcze nie ma. Jest tam mały uskok z dyletacją w przejsciu do pokoju gdzie wylewka jest o 5 mm niższa. Chodzi o kawałek o pow. 1 metr na 0.5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.11.2005 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 5 mm to dużo. U mnie na początku martwiłęm się, ale nawet kierownik mnie uspokajał, że to pracuje na styropianie... na ale miałem 5x mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 29.11.2005 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Chudziak pewnie nie był idealnie zalany i dlatego w niektórych miejscach posadzka może się uginać. . Ale nad chudziakiem przecież jest steropian. Więc nie rozumiem, zwłaszcza ze chudziak wydawał się równy. Nie wiem jak u was, ale u mnie klasycznej wylewki nie było - do wykonania szlichty użyto suchego betonu B-15, który fachowiec wyrównywał na mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.11.2005 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 To, że się wydawał nie oznacza, że był - sprawdzałęś to przynajmniej długą łatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buczek 29.11.2005 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 To, że się wydawał nie oznacza, że był - sprawdzałęś to przynajmniej długą łatą? Niestety nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 29.11.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Miałem podobny problem. Posadzka(wylewka maszynowa) w jednym miejscu się ruszała(uginala).Przed połoszeniem parkietu nawierciłem kilka otworów fi 10 i wstrzeliłem piankę montażową.Pianka ma dużą siłę więc należy wykonać zabezpieczenie przed wyparciem posadzki w górę(kilka desek między posadzką a np. nadprożem dzwi). Rok minął i zadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzar2 30.03.2020 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Miałem podobny problem. Posadzka(wylewka maszynowa) w jednym miejscu się ruszała(uginala).Przed połoszeniem parkietu nawierciłem kilka otworów fi 10 i wstrzeliłem piankę montażową.Pianka ma dużą siłę więc należy wykonać zabezpieczenie przed wyparciem posadzki w górę(kilka desek między posadzką a np. nadprożem dzwi). Rok minął i zadnych problemów. mam podobnie, tyle że mam ogrzewanie podłogowe. U mnie to wygląda tak jak pisał powyżej rafałek - ugina się około 1mm w przejściach pomiędzy pokojami a korytarzem. Nie wiem co z tym zrobić... nie ma jak skuwać bo podłogówka. moze pod panelami i matą nie bedzie to widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts