Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to jest modernizacja???

Puszka

Recommended Posts

Witam

Moje pytanie brzmi czy to co zrobilem moge podciagnac pod modernizacje domu

a tym samym odliczyc koszty od podatku.

Wyburzylem cale pietro zbudowalem wszystkie sciany od nowa i połozylem nowy

dach z dwoma lukarnami których wczesniej nie bylo. Cale pietro jest wyzsze o

jakies 80 cm od stanu poprzedniego.

Wywalilem schody z wewnatrz i dobudowalem klatke schodowa.

Na wszystko mialem plan.

Czy wydatki na to mozna podciagnac pod ulge remontowa bo budowlanej juz nie

ma??

Pozdrawiam

Puszka

Moim zdaniem - tak.

Mówi o tym ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 21 grudnia 1996 r. w sprawie określenia rodzajów wydatków na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, o które zmniejsza się podatek dochodowy.

Treść tego aktu znajduje się m.in. tu:

http://prawo.hoga.pl/_akty_prawne_full.asp?strona=1&id=347

Z tym , co napisał P. Robert Skitek nie mogę zgodzić się. Co innego prawo budowlane, a co innego sfera regulowana przez fiskusa.

Dowód?

Fragment z cytowanego przeze mnie rozporządzenia:

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYKAZ ROBÓT ZALICZANYCH DO REMONTU I MODERNIZACJI BUDYNKU MIESZKALNEGO

(...)

4. Remont lub modernizacja elementów konstrukcyjnych budynku lub ich części, dotyczące:

1) konstrukcji stropów,

2) konstrukcji ścian nośnych i zewnętrznych,

3) konstrukcji i pokrycia dachu,

4) docieplenia stropów i stropodachów,

5) kanałów spalinowych i wentylacyjnych,

6) pozostałych elementów konstrukcyjnych budynku, jak np. słupów, podciągów, schodów, zadaszeń, balkonów, loggi, izolacji przeciwwodnych, dźwiękochłonnych.(...)

definicja remontu wg prawa budowlanego:

"należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a nie stanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym;"

definicji modernizacji jak juz pisałem od dluzszego czasu w PB nie ma

przebudowa – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany charakterystycznych parametrów w zakresie niewymagającym zmiany granic pasa drogowego

budowa - należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego

ja bym to podciągał pod budowę niestety ale jak to interpretują w US to nie wiem...

Niestety, polskie prawo nie dopracowało się jednolitych definicji i czesto na potrzeby różnych aktów prawnych stosowane są rózne definicje. W tym przypadku, na potrzeby odliczeń podatkowych, "modernizacja" istnieje, ale tylko do końca br.

Nigdy natomiast nie twierdziłem, że "modernizacja" ma swoją definicję w prawie budowlanym. I fiskus nie odsyła do PB, ale włąsnie do cytowanego rozporządzenia!

Zgodnie ze słownikiem języka polskiego:

modernizacja to - (fr., ang. modernisation)

1. unowocześnienie czegoś.

2. ekon., techol. ponoszenie nakładów finansowych na podniesienie wartości oraz możliwości użytkowych środków produkcji, uwspółcześnienie procesów technologicznych, metod organizacji pracy lub samych wyrobów, np. przez ich miniaturyzację.

I tego się trzymaj. Masz wannę która jest całkowicie sprawna i w pełni funkcjonalna? Nie ma sprawy możesz ją oddać na złom a w ramach modernizacji łazienki kupić nową z masażami i innymi wodotryskami (dosłownie :p )