Puszka 28.11.2005 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Witam Moje pytanie brzmi czy to co zrobilem moge podciagnac pod modernizacje domua tym samym odliczyc koszty od podatku. Wyburzylem cale pietro zbudowalem wszystkie sciany od nowa i połozylem nowydach z dwoma lukarnami których wczesniej nie bylo. Cale pietro jest wyzsze ojakies 80 cm od stanu poprzedniego. Wywalilem schody z wewnatrz i dobudowalem klatke schodowa. Na wszystko mialem plan. Czy wydatki na to mozna podciagnac pod ulge remontowa bo budowlanej juz niema?? Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.11.2005 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 słowo modernizacja w prawie budowlanym nie istnieje.To co zrobiłeś nazywa się przebudową i rozbudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.11.2005 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Moim zdaniem - tak.Mówi o tym ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 21 grudnia 1996 r. w sprawie określenia rodzajów wydatków na remont i modernizację budynku mieszkalnego lub lokalu mieszkalnego, o które zmniejsza się podatek dochodowy. Treść tego aktu znajduje się m.in. tu: http://prawo.hoga.pl/_akty_prawne_full.asp?strona=1&id=347 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.11.2005 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Z tym , co napisał P. Robert Skitek nie mogę zgodzić się. Co innego prawo budowlane, a co innego sfera regulowana przez fiskusa. Dowód?Fragment z cytowanego przeze mnie rozporządzenia: ZAŁĄCZNIK Nr 1 WYKAZ ROBÓT ZALICZANYCH DO REMONTU I MODERNIZACJI BUDYNKU MIESZKALNEGO(...)4. Remont lub modernizacja elementów konstrukcyjnych budynku lub ich części, dotyczące: 1) konstrukcji stropów, 2) konstrukcji ścian nośnych i zewnętrznych, 3) konstrukcji i pokrycia dachu, 4) docieplenia stropów i stropodachów, 5) kanałów spalinowych i wentylacyjnych, 6) pozostałych elementów konstrukcyjnych budynku, jak np. słupów, podciągów, schodów, zadaszeń, balkonów, loggi, izolacji przeciwwodnych, dźwiękochłonnych.(...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.11.2005 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 definicja remontu wg prawa budowlanego:"należy przez to rozumieć wykonywanie w istniejącym obiekcie budowlanym robót budowlanych polegających na odtworzeniu stanu pierwotnego, a nie stanowiących bieżącej konserwacji, przy czym dopuszcza się stosowanie wyrobów budowlanych innych niż użyto w stanie pierwotnym;"definicji modernizacji jak juz pisałem od dluzszego czasu w PB nie ma przebudowa – należy przez to rozumieć wykonywanie robót budowlanych, w wyniku których następuje zmiana parametrów użytkowych lub technicznych istniejącego obiektu budowlanego, z wyjątkiem charakterystycznych parametrów, jak: kubatura, powierzchnia zabudowy, wysokość, długość, szerokość bądź liczba kondygnacji; w przypadku dróg są dopuszczalne zmiany charakterystycznych parametrów w zakresie niewymagającym zmiany granic pasa drogowego budowa - należy przez to rozumieć wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego ja bym to podciągał pod budowę niestety ale jak to interpretują w US to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.11.2005 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Niestety, polskie prawo nie dopracowało się jednolitych definicji i czesto na potrzeby różnych aktów prawnych stosowane są rózne definicje. W tym przypadku, na potrzeby odliczeń podatkowych, "modernizacja" istnieje, ale tylko do końca br.Nigdy natomiast nie twierdziłem, że "modernizacja" ma swoją definicję w prawie budowlanym. I fiskus nie odsyła do PB, ale włąsnie do cytowanego rozporządzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 28.11.2005 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 wcale oskarze nie przeczę. napisałem wyraźnie, że nie wiem jak to interpretuje US.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.11.2005 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Też pozdrawiam.Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.tor 29.11.2005 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Zgodnie ze słownikiem języka polskiego: modernizacja to - (fr., ang. modernisation) 1. unowocześnienie czegoś. 2. ekon., techol. ponoszenie nakładów finansowych na podniesienie wartości oraz możliwości użytkowych środków produkcji, uwspółcześnienie procesów technologicznych, metod organizacji pracy lub samych wyrobów, np. przez ich miniaturyzację. I tego się trzymaj. Masz wannę która jest całkowicie sprawna i w pełni funkcjonalna? Nie ma sprawy możesz ją oddać na złom a w ramach modernizacji łazienki kupić nową z masażami i innymi wodotryskami (dosłownie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 29.11.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Artykuł co prawda sprzed roku, ale może sie przydać:http://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041207/prawo/prawo_a_15.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts