Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie, ostatnio poruszałem temat wydatkowania pieniązków z kasy mieszkaniowej. otóz mam je wydatkowane na kupno domu, który stoi na działce rolnej. I jest to niestety jakas tzw sprzedaz dwustopniowa, tzn bede właścicielem jesli agencja rynku rolnego nie będzie chciała tego wykupić bo ma prawo pierwokupu. Pismo do niej zostało już oczywiscie wyłasne ale agencja ma czas na odpowiedz do 2 miesięcy. Kazali sie upominac po 2 tyg od momentu złożenia do nich pisma. Jesli do konca roku agencja nie odpowie, bo te ustawowe 2 misiące wypadają już na rok kolejny to niestety nie stane sie włascicielem tej nieruchomości i nie wydatkuje pieniazków z kasy na cel na jaki powinny być przenzaczone.

Oczywiscie nie chce takiej sytuacji ale jesli sie tak zdarzy to moi rodzice bo oni kupują będą musieli sie wycofac z podpisanej obecnie umowy notarialnej i kupic na "gwałt" ode mnie mieszkanie, zeby pieniązki nie przepadły.

I teraz mam pytanie czy są jakieś skutki z wycofania się z umowy warunkowej zawartej u notariusza nie zapłacenie i nie przejęcie własności??

https://forum.murator.pl/topic/44562-skutki-zerwania-umowy/

Jeśli jest to umowa notarialna zobowiązująca do przeniesienia własności pod warunkiem nieskorzystania przez ANR z pierowkupu, sprzedający może pójść do sądu i uzyskać wyrok zastępujący umowę przenoszącą własność, tzn. kupujący stanie się właścicielem nieruchomości i będzie musiał zapłacić umówioną cenę. Oczywiście na 99% koszty procesu zapłaci kupujący. Dodatkowo sprzedajacy może domagać się odszkodowania za niewykonanie zobowiazania przez kupującego, musi jednak udowodnić jakie poniósł szkody (zakładam, że umowa nie przewiduje kar umownych).

Poza tym warto przeczytać dokładnie umowę i zobaczyć, czy nie ma dodatkowych sankcji (np. kara umowna) albo możliwości "wyjścia" z umowy.

https://forum.murator.pl/topic/44562-skutki-zerwania-umowy/#findComment-914050