Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłaty za uzbrojenie działki

Foton

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zapytać o kwestię przyłączy. Kupiłem działkę budowlaną bez uzbrojenia, ale były właściciel w Akcie Notarialnym zobowiązał się do uzbrojenia w prąd, wodę i kanalizację w ciągu półtora roku pod groźbą egzekucji (tak to jest napisane).

Kto więc powinien ponieść np. koszt wystąpienia o warunki (czy powinienem ja o ogóle o nie występować) do Zakładu Energetycznego, czy podpisywać z ZE umowę, na ile tego prądu...

Czy miał ktoś podobny zapis ?

No i jak z wodą i kanalizacją, czy to ja powinienem wystąpić do nich o przyłącze, czy były właściciel powinien się o to martwić ?

Co, jeśli nie zdąży w 1,5 roku ? Czy mogę go zasądzić o jakieś odszkodowanie, czy po prostu samemu zrobić przyłącza, a jego sądzić o koszty ?

Przyznam, że to dziwny zapis.

Jak ja załatwiałam formalności związane z przyłączami zawsze musiałam przedstawiać dokument potwierdzający moje prawa do działki. Bez tego nie zaczęli by nic robić.

Będąc byłym właścielem nie ma sie już do działki żadnych praw. Czyli ubiegałabym się o zwrot poniesionych kosztów.

Dobrze by było, gdyby ktoś to potwierdził :)

pozdr.

Co, jeśli nie zdąży w 1,5 roku ? Czy mogę go zasądzić o jakieś odszkodowanie, czy po prostu samemu zrobić przyłącza, a jego sądzić o koszty ?

Skoro mowa jest o egzekucji w akcie notarialnym, to chyba nawet nie musisz się sądzić - oddajesz sprawę do komornika.

Nie jestem prawniekiem - przepraszam z góry jeśli moja wiedza jest niezgodna z rzeczywistością.

Sądzić rzeczywiście się nie musisz, ale przed oddaniem sprawy do komornika musisz wystąpić do sądu o nadanie klauzuli wykonalności notarialnemu tytułowi egzekucyjnemu.

Ale szczerze mówiąc, to ten zapis rzeczywiście jest przedziwny - trochę nie wiem, jak komornik miałby to wyegzekwować. Może zacytowałbyś co szersze fragmenty.

W takim razie dokładnie ten fragment:

'...Zbywca zobowiązuje się do dnia ... uzbroić przedmiotową działkę gruntu w sieć wodną, kanalizacyjną i elektryczną i co do tych obowiązków zbywca poddaje się egzekucji z tego aktu, na podstawie art. 777 paragraf 4 KPC. ...'

Może to coś pomoże. Chciałbym wiedzieć co z tym można zrobić...

Hello,

jeśli egzekucja z 777 to po gościu. Jest załatwiony na amen. Tryb natychmiastowej egzekucji. No, może jak na nasze warunki nieźle przyspieszonej... :lol:

Ale i tak trzeba będzie pewnie wziąć prawnika, jeśli sam(a) nie potrafisz z 777 skorzystać.

Dobry zapis w umowie to podstawa. Wszystko będzie O.K.

Pozdrawiam,

Niestety zaczynam się zastanawiać, czy ty w ogóle masz notarialny tytuł egzekucyjny.

Bo zgodnie z kodeksem postepowania cywilnego:

„Art. 777. § 1. Tytułami egzekucyjnymi są:

1)orzeczenie sądu prawomocne lub podlegające natychmiastowemu wykonaniu, jak również ugoda zawarta przed sądem;

2)wyrok sądu polubownego lub ugoda zawarta przed takim sądem;

3)inne orzeczenia, ugody i akty, które z mocy ustawy podlegają wykonaniu w drodze egzekucji sądowej;

4)akt notarialny, w którym dłużnik poddał się egzekucji i który obejmuje obowiązek zapłaty sumy pieniężnej lub uiszczenia rzeczy oznaczonych co do gatunku, ilościowo w akcie oznaczonych, albo też obowiązek wydania rzeczy indywidualnie oznaczonej, lokalu, nieruchomości lub statku wpisanego do rejestru gdy termin zapłaty, uiszczenia lub wydania jest w akcie wskazany;

5)akt notarialny, w którym dłużnik poddał się egzekucji i który obejmuje obowiązek zapłaty sumy pieniężnej do wysokości w akcie wprost określonej albo oznaczonej za pomocą klauzuli waloryzacyjnej, gdy akt określa warunki, które upoważniają wierzyciela do prowadzenia przeciwko dłużnikowi egzekucji na podstawie tego aktu o całość lub część roszczenia, jak również termin, do którego wierzyciel może wystąpić o nadanie temu aktowi klauzuli wykonalności;

6) akt notarialny, w którym właściciel nieruchomości albo wierzyciel wierzytelności obciążonych hipoteką, niebędący dłużnikiem osobistym, poddał się egzekucji z obciążonej nieruchomości albo wierzytelności, w celu zaspokojenia wierzyciela hipotecznego, jeżeli wysokość wierzytelności podlegającej zaspokojeniu jest w akcie określona wprost albo oznaczona za pomocą klauzuli waloryzacyjnej, i gdy akt określa warunki, które upoważniają wierzyciela do prowadzenia egzekucji o część lub całość roszczenia, jak również wskazany jest termin, do którego wierzyciel może wystąpić o nadanie temu aktowi klauzuli wykonalności.

§ 2. Oświadczenie dłużnika, o którym mowa w § 1 pkt 4 lub 5, może być złożone także w odrębnym akcie notarialnym.

§ 3.  Tytułem egzekucyjnym jest również akt notarialny, w którym niebędący dłużnikiem osobistym właściciel ruchomości lub prawa obciążonych zastawem rejestrowym albo zastawem, poddaje się egzekucji z obciążonych składników w celu zaspokojenia zastawnika.

Słowem - taki rodzaj działania jak "uzbrojenie działki" (zresztą m.zd. takie słowo to pewien kolokwializm - notariusz powinien to bardzo precyzyjnie opisać) nie mieszczą się w żadnym z przytoczonych wyżej punktów. Ponieważ nie siedzę w postępowaniu egzekucyjnym, to jeszcze sie podpytam znajomych, ale wstępnie to mi wygląda, że zostanie ci roszczenie odszkodowawcza wobec właściciela - a może wobec notariusza, który dopuścił do sporządzenia takiego aktu.

To be continued.....