zibi 12.01.2003 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2003 Do TcicaWiem , że Van-Muller nie jest tani - ale tą cenę podałem za całykompletny dach : dachówka podstawowa , gąsiory , dachówki specjalne ,wszelkie blachy obróbkowe , kompletne orynnowanie i folia.Zibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 12.01.2003 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2003 ZIBI - fakt, ze cena, ktora podalem byla cena bez folii i orynnowania, a to tez musi kosztowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 14.01.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 AM, to że dachówka ceramiczna ma zamki poziome a betonowa nie, to przewaga tej drugiej! Ściślej przylega.U mnie dekarze "nie trafili" z łatami i w efekcie dachówka ceramiczna Meindla jest nieco rozsunięta, tzn. zamek pod spodem górnej dachówki trafia w zamek dolnej z przesunięciem 0,5-1 cm. Śnieg hula pod pokryciem aż miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SlawekZ 14.01.2003 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Ale jak jest z tym śniegiem jak dekarze nic nie zawalą?Bo właśnie z powodu szczelnosci jestem zainteresowany dachówka ceramiczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 14.01.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Pierwsze slysze aby cementowa dachowka byla w cenie ceramiki!!!!Nasza Grecka Brassa kosztowala cos 20zl/m2 na 200m2 dachu kopertowego z wszystkimi bajerami (lacznie z d. antenowa). W sumie za materialy wyszlo ok. 4800zl. Ktora dachowka ceramiczna bedzie tyle kosztowala??????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.01.2003 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Dachówki ceramiczne Tondach'a angobowanych na kolor czerwony w prywatnym imporcie kosztowały mnie 25zł/m2 + transport.Kto chcilby kupic w takiej cenie tu jest info:http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=6106&forum=48Wiktor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 14.01.2003 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 alex,za jaki dach?u mnie jest 180m2, dwuspadowy, 2 kominy, żadnych bajerów, zastanawiam się ile mnie wyniesie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 14.01.2003 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 On 2003-01-14 13:36, andrzej K. wrote: AM, to że dachówka ceramiczna ma zamki poziome a betonowa nie, to przewaga tej drugiej! Ściślej przylega. U mnie dekarze "nie trafili" z łatami i w efekcie dachówka ceramiczna Meindla jest nieco rozsunięta, tzn. zamek pod spodem górnej dachówki trafia w zamek dolnej z przesunięciem 0,5-1 cm. Śnieg hula pod pokryciem aż miło. Andrzej K. - nie zgadzam się Moim zdaniem zamek poziomy podnosi szczelność całego pokrycia - o ile jest prawidłowo ułożona dachówka. Źle ułożone pokrycie będzie złe dla każdego materiału. Zgadzam się, że dla (niektórych) dekarzy dachówka cementowa jest lepsza - mają większą tolerancję przy zakładaniu łat i łatwiej jest "zatuszować" błędy. Można po prostu dachówkę "zsunąć" albo "rozsunąć" według potrzeb. Przy prawidłowo wykonanym dachu zamek będzie spełniał swoją rolę dodatkowego elementu do odprowadzania wody na zewnątrz dachu a nie pod dachówkę. Co do szczelności i śniegu - moje obserwacje są takie, że zawsze trochę nawieje - np . przy koszach. Ale nie są to ilości, które powodowałyby jakieś problemy - jak się roztopi to spłynie po folii. Przy deszczu nie zauważyłem jakichkolwiek "przecieków" pod dachówkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 14.01.2003 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 dziękuję,wszystkie te uwagi pomogą mi w dalszych negocjacjach z dostawcami, po rozmowach zdecyduję. Proszę o jeszcze !Alex, cena katalogowa braas'a celtyskiej to i ile mni wiadomo 2,36 zł netto + 7% vacik, przy 20% rabacie wychodzi coś około 20 zł za m2 ale samej dachówki podstawowej !!! Tak jest u mnie.Napisz, gdzie kupowałeś, może opłaci się kupować 300 km dalej i zapłacić za transport. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 14.01.2003 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 Karina - jeśli mogę jeszcze poradzić. Rok temu też szukałem najtańszego dostawcy dachówek. Znalazłem firmę pod Opolem, która dawała mi trochę niższe ceny (już z transportem), niż firma blisko mojej budowy (pod Warszawą). Ostatecznie udało mi się wynegocjować dodatkowy upust i dostałem dachówkę za tak samo niską cenę od lokalnego dostawcy. Jestem bardzo zadowolony, że tak się stało. W tej chwili byłbym skłony zapłacić nawet więcej, żeby mieć dostawcę blisko. Napiszę dlaczego:1. Dostawca sam przywoził materiał (normalne) ale sam też przyjechał po palety (za które z reguły płacimy kaucję) i materiał, którego nie wykorzystałem2. Poza dachówką kupowałem jeszcze inne materiały (blachy, ryny, folię itp.) Wygodne było to, że jak czegoś zabrakło (a nigdy nie da się wyliczyć 100% dokładnie) mój wykonawca wsiadał w samochód i przywoził co potrzeba w ciągu godziny. 3. Nie było problemu z zamówieniem dodatkowej sztuki dachówki brzegowej, jak się okazało że będzie potrzebna. Po prostu sprowadzili i miałem. 4. Zareklamowałem jedną paletę dachówki - angoba była nierówno nałożona. Reklamację załatwili bez mrugnięcia w ciągu jednego dnia. Jeden dostawca, kompleksowy (dachówka i inne materiały), z wykonawcą uznanym/polecanym przez dostawcę, blisko budowy to jest moim zdaniem najlesze rozwiązanie. U mnie bardzo się sprawdziło. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 15.01.2003 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 dzięki,jest taki wątek "od jednego dostawcy, czy kilku ?" cy cóś ...który także przeczytałam skrupulatnie.Dobrze jednak przed rozmowami z dostawcą lokalnym ( dostawcami lokalnymi ) uzbroić się w argumenty, czemu służy niezastąpione forum muratora, sorry ; forum forumowiczów na stronie muratora. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 15.01.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Rozmawiacie o dachówkach, głównie o Robenie. Ja zastanawiam się nad Rupp ceramiką, a konkretnie o produkowanym w Polsce Siriusie, angloba, brąz (nie wiem czy prawidłowo wpisałem nazwę). Czy ktoś może coś powiedzieć o tej dachówce.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 15.01.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Mogę tylko tyle powiedzieć, że też się na nią zasadzam. Podoba mi się Sirius angoba czerwień miedziana i już dałem do wyceny dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 15.01.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Mam u siebie od czerwca 2002 ruppa siriusa czerwona angobe.W opinni dekarzy rupp robi chyba najtwardsze dachowki, zprzycinaniem bylo sporo roboty.Ogolnie jestem zadowolony, wyglada b. ladnie, mam dach kopertowy ok 270-280 metrow kw.No i cenowo byla atrakcyjna. PozdrZbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 15.01.2003 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Ja również mam wyceny z kilku firm i u nas (lubelskie) o wiele łatwiej jest o Ruppa niż Robena (którego też można dostać), cena jest podobna. Mam tylko ten problem, że dach w projekcie ma maks obciąż 045kN/m2 a Rupp osiąga ponad 50kg/m2. Czy wystarczy zwiększyć przekrój krokwi i łat - jak myślicie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Zbyniu, a jaki masz wykończenia-gąsiory i dekle.Takie faliste, z mufkami? Jak to się prezentuje? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 15.01.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 gasiory sattel, gas. poczatkowe 2szt z muszla (jeden na golebniku drugi do frontu, a na 3 spadach gladkieWyglad? jabardziej podoba mi sie z muszla, choc pozostale gasiory zakonczenia sapdow nie rzucaja sie w oczy.Ten typ gasiora, co wazne, najbardziej mi sie podoba PozdrZbyniu [ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyniu dnia 2003-01-15 13:00 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 15.01.2003 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 To ja też mam pytanie do Zbynia.Znalazłem na forum opinię, aby wykończenia w dachówce robić blachą, bo tak będzie taniej i też ładnie (opinia formułowicza). Ja jestem do tego nastawiony sceptycznie. Co Ty o tym sądzisz?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2003 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Nie wiem o jakie wykończenia Ci Krzysiu chodzi,ale ja chcę powalczyć z drewnianymi wykończeniami.Bardzo mi się takie podobają, choć zastanawiam się czy przy takim kształcie gąsiorów to pasuje.Dlatego jestem zainteresowana wszelkimi zdjęciami, propozycjami.To co jest w składach to są zdjęcia domów zagranicznych i to niestety nie przystaje do naszych projektów, kolorystyki.Jak by nie patrzeć są różnice. pozdr Polecam obejrzenia domu mirzawa-ma tę dachówkę i drewno w wykończeniu (w galerii domów forumowiczów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 15.01.2003 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Witam, Krzysztof napisal:"To ja też mam pytanie do Zbynia. Znalazłem na forum opinię, aby wykończenia w dachówce robić blachą, bo tak będzie taniej i też ładnie (opinia formułowicza). Ja jestem do tego nastawiony sceptycznie. Co Ty o tym sądzisz?" U mnie wykonczenia z blachy to obrobka 3 kominow i pas nadrynnowyi 3 spady i z frontu pod dachowki krawedziowe jako lico. Do OPAL-a:U mnie elementy drewniene beda w kolorze naturalnego drewna,tzn. obiciowka+ krowkwie, poszukuje wlasnie jakiegos cudownego srodka ktory pozwoli na utrzymanie na luzszy czas naturalny jasny odcien drewna.Bardzo mi sie podoba taka kombibacja kolorow z czerwona dachowka.Stolarka okienna+drzwiowa bedzie w kolorze jasnym (okna Goran meranti stara sosna, dzrwi wejsciowe debowe)Tynki zewnetrzne planuje w kolorze zlamanej bieli. Taka kombinacja kolorow, jaka juz widzialem m.in. na niemieckich osiedlach bardzo mi odpowiada, sam jestem ciekaw, jak to bedzie sie u mnie prezentowac w "polskim" wykonaniu. PozdrZbyniu PS. Moze przy sobocie pstrykne pare zdjec, jesli cie to interesuje, i przesle ci na priva. [ Ta wiadomość była edytowana przez: zbyniu dnia 2003-01-15 20:13 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts