Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka cementowa czy ceramiczna ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

AM, to że dachówka ceramiczna ma zamki poziome a betonowa nie, to przewaga tej drugiej! Ściślej przylega.

U mnie dekarze "nie trafili" z łatami i w efekcie dachówka ceramiczna Meindla jest nieco rozsunięta, tzn. zamek pod spodem górnej dachówki trafia w zamek dolnej z przesunięciem 0,5-1 cm. Śnieg hula pod pokryciem aż miło.

Pierwsze slysze aby cementowa dachowka byla w cenie ceramiki!!!!

Nasza Grecka Brassa kosztowala cos 20zl/m2 na 200m2 dachu kopertowego z wszystkimi bajerami (lacznie z d. antenowa). W sumie za materialy wyszlo ok. 4800zl. Ktora dachowka ceramiczna bedzie tyle kosztowala???????????????????

On 2003-01-14 13:36, andrzej K. wrote:

AM, to że dachówka ceramiczna ma zamki poziome a betonowa nie, to przewaga tej drugiej! Ściślej przylega.

U mnie dekarze "nie trafili" z łatami i w efekcie dachówka ceramiczna Meindla jest nieco rozsunięta, tzn. zamek pod spodem górnej dachówki trafia w zamek dolnej z przesunięciem 0,5-1 cm. Śnieg hula pod pokryciem aż miło.

Andrzej K. - nie zgadzam się :smile:

Moim zdaniem zamek poziomy podnosi szczelność całego pokrycia - o ile jest prawidłowo ułożona dachówka. Źle ułożone pokrycie będzie złe dla każdego materiału.

Zgadzam się, że dla (niektórych) dekarzy dachówka cementowa jest lepsza - mają większą tolerancję przy zakładaniu łat i łatwiej jest "zatuszować" błędy. Można po prostu dachówkę "zsunąć" albo "rozsunąć" według potrzeb.

Przy prawidłowo wykonanym dachu zamek będzie spełniał swoją rolę dodatkowego elementu do odprowadzania wody na zewnątrz dachu a nie pod dachówkę.

Co do szczelności i śniegu - moje obserwacje są takie, że zawsze trochę nawieje - np . przy koszach. Ale nie są to ilości, które powodowałyby jakieś problemy - jak się roztopi to spłynie po folii.

Przy deszczu nie zauważyłem jakichkolwiek "przecieków" pod dachówkę.

Pozdrawiam

dziękuję,

wszystkie te uwagi pomogą mi w dalszych negocjacjach z dostawcami, po rozmowach zdecyduję. Proszę o jeszcze !

Alex, cena katalogowa braas'a celtyskiej to i ile mni wiadomo 2,36 zł netto + 7% vacik, przy 20% rabacie wychodzi coś około 20 zł za m2 ale samej dachówki podstawowej !!! Tak jest u mnie.

Napisz, gdzie kupowałeś, może opłaci się kupować 300 km dalej i zapłacić za transport.

Karina

Karina - jeśli mogę jeszcze poradzić. Rok temu też szukałem najtańszego dostawcy dachówek. Znalazłem firmę pod Opolem, która dawała mi trochę niższe ceny (już z transportem), niż firma blisko mojej budowy (pod Warszawą). Ostatecznie udało mi się wynegocjować dodatkowy upust i dostałem dachówkę za tak samo niską cenę od lokalnego dostawcy.

Jestem bardzo zadowolony, że tak się stało. W tej chwili byłbym skłony zapłacić nawet więcej, żeby mieć dostawcę blisko.

Napiszę dlaczego:

1. Dostawca sam przywoził materiał (normalne) ale sam też przyjechał po palety (za które z reguły płacimy kaucję) i materiał, którego nie wykorzystałem

2. Poza dachówką kupowałem jeszcze inne materiały (blachy, ryny, folię itp.) Wygodne było to, że jak czegoś zabrakło (a nigdy nie da się wyliczyć 100% dokładnie) mój wykonawca wsiadał w samochód i przywoził co potrzeba w ciągu godziny.

3. Nie było problemu z zamówieniem dodatkowej sztuki dachówki brzegowej, jak się okazało że będzie potrzebna. Po prostu sprowadzili i miałem.

4. Zareklamowałem jedną paletę dachówki - angoba była nierówno nałożona. Reklamację załatwili bez mrugnięcia w ciągu jednego dnia.

Jeden dostawca, kompleksowy (dachówka i inne materiały), z wykonawcą uznanym/polecanym przez dostawcę, blisko budowy to jest moim zdaniem najlesze rozwiązanie. U mnie bardzo się sprawdziło.

Pozdro.

dzięki,

jest taki wątek "od jednego dostawcy, czy kilku ?" cy cóś ...

który także przeczytałam skrupulatnie.

Dobrze jednak przed rozmowami z dostawcą lokalnym ( dostawcami lokalnymi ) uzbroić się w argumenty, czemu służy niezastąpione forum muratora, sorry ; forum forumowiczów na stronie muratora.

Karina

Ja również mam wyceny z kilku firm i u nas (lubelskie) o wiele łatwiej jest o Ruppa niż Robena (którego też można dostać), cena jest podobna. Mam tylko ten problem, że dach w projekcie ma maks obciąż 045kN/m2 a Rupp osiąga ponad 50kg/m2. Czy wystarczy zwiększyć przekrój krokwi i łat - jak myślicie?

Pozdrawiam

gasiory sattel, gas. poczatkowe 2szt z muszla (jeden na golebniku drugi do frontu, a na 3 spadach gladkie

Wyglad? jabardziej podoba mi sie z muszla, choc pozostale gasiory zakonczenia sapdow nie rzucaja sie w oczy.

Ten typ gasiora, co wazne, najbardziej mi sie podoba

Pozdr

Zbyniu

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyniu dnia 2003-01-15 13:00 ]

Nie wiem o jakie wykończenia Ci Krzysiu chodzi,ale ja chcę powalczyć z drewnianymi wykończeniami.Bardzo mi się takie podobają, choć zastanawiam się czy przy takim kształcie gąsiorów to pasuje.Dlatego jestem zainteresowana wszelkimi zdjęciami, propozycjami.To co jest w składach to są zdjęcia domów zagranicznych i to niestety nie przystaje do naszych projektów, kolorystyki.Jak by nie patrzeć są różnice.

pozdr :smile:

Polecam obejrzenia domu mirzawa-ma tę dachówkę i drewno w wykończeniu (w galerii domów forumowiczów)

:smile:

Witam,

Krzysztof napisal:

"To ja też mam pytanie do Zbynia.

Znalazłem na forum opinię, aby wykończenia w dachówce robić blachą, bo tak będzie taniej i też ładnie (opinia formułowicza). Ja jestem do tego nastawiony sceptycznie. Co Ty o tym sądzisz?"

U mnie wykonczenia z blachy to obrobka 3 kominow i pas nadrynnowy

i 3 spady i z frontu pod dachowki krawedziowe jako lico.

Do OPAL-a:

U mnie elementy drewniene beda w kolorze naturalnego drewna,tzn.

obiciowka+ krowkwie, poszukuje wlasnie jakiegos cudownego srodka ktory pozwoli na utrzymanie na luzszy czas naturalny jasny odcien drewna.

Bardzo mi sie podoba taka kombibacja kolorow z czerwona dachowka.

Stolarka okienna+drzwiowa bedzie w kolorze jasnym (okna Goran meranti stara sosna, dzrwi wejsciowe debowe)

Tynki zewnetrzne planuje w kolorze zlamanej bieli.

Taka kombinacja kolorow, jaka juz widzialem m.in. na niemieckich osiedlach bardzo mi odpowiada, sam jestem ciekaw, jak to bedzie sie u mnie prezentowac w "polskim" wykonaniu.

Pozdr

Zbyniu

PS. Moze przy sobocie pstrykne pare zdjec, jesli cie to interesuje, i przesle ci na priva.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: zbyniu dnia 2003-01-15 20:13 ]