KarinaZ 15.01.2003 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 są dwie szkoły ;jedni fachmani twierdzą, że lepiej robić blacharską obróbkę podrynnową, inni twierdzą, że nie. Nie bardzo wiem jak wygląda to konstrukcyjnie. jakie są wasze zdania i momysły ? Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 15.01.2003 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 No wlasnie zapomnialem jeszzce o blacharce podrynnowej Uwazam, ze jest konieczna, zwlaszzca w deszczowe dni. Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2003 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Zbyniu, ja też w tym kierunku idę. Przy czym okna teak,trochę jaśniejsza podbitka i te wykończenia drewniane (u nas są jeszcze jaskółki)dach czerwony(ale nie ostry tylko stonowany) i tynk też złamana biel.Bardzo dobrze wyglądają na tle takiego tynku okna teakowe , bo jest przyjemny kontrast. Na pewn będzie zabawa z tymi kolorami,bo to wcale nie tał łatwo drewno zabarwić na pożądany kolor. Bardzo chętnie obejrzę wszelkie zdjęcia. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 To byłam ja wylogowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 15.01.2003 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Nie bedzie latwo zabarwic podbitki i krokwi na jasny, w maiere naturalny kolor sosny, mimo kilku prob z roznymi specyfikami typu lakierobejce nie jestem jeszzce zadowolony z efektow, ale bede dalej probowal. Kolor okien u mnie bedzie jasniejszy, sadze jednak, ze bedzie pasowal do dachu i dachowki.Z frontu mam brame wlazdowa do garazu w blyle budynku.Brame zrobie takze w drewnie, u Hormanna zakupie chyba stelaz metalowy i u stolarza zrobie wypelnienie za pare zlotych zeby w miare dokladnie licowalo z jasna stolarka.Zaraz nad garazem bdee urzadzal pokoj do pracy z drzwiami dwuskrzydlowymi, zadaszonej daszkiem z obiciowka rowniez w jasnym naturalnym kolorze drwanak, z malym balkonem i planuje zrobic ten balkon takze w jasnym drewnie, cos a'la http://www.leeb-balkone.de/balkon01.html obawiam sie, ze to nie wyjdzie z powodu niewystarczajacej konserwacji i trwalosci lakierobejcy. Czy macie jakies doswiadczenia w tej materii ??Za wszelkie sugestie bede wdzieczny. PozdrZbyniu [ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyniu dnia 2003-01-15 22:50 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.01.2003 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2003 Zbyniu, na pewno będzie ładnie.Te kolory zaczynają się pojawiać na elewacjach i to naprawdę dobrze wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Zrobili nam wycenę na dach.Drogo jak diabli.I faktycznie cementowa jest sporo tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Czy ktoś może słyszał o jakiś promocjach na dachówki W zeszłym roku wprowadzali grecką Brassa i była atrakcyjna cena na nią.Może ktoś,coś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 16.01.2003 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 A mozna proic o wiecej szcegolow tej wyceny ????Dziekuje za ewnet. info. PozdrZbig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Jak wróci ckwadrat Bo to on ma projekt z wyceną.Wszystko napiszę.Są to wyceny-wszystkiego, ocieplnie,wykończenia, robocizna nawet.I juz widzę,że na tych "duperelkach" najwięcej wychodzi. Daliśmy do innego hurtownika do wyceny, aby zobaczyć. Ale to co usłyszałam zmroziło mnie. Duża różnica jest np. w rynnach (Marley o 1000 zł droższy od Kaczmarka)Ale Kaczmarek nie me czerwonych rynien tylko ciemnobrązowe. Resztę podam później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Wycena jest faktycznie mrożąca krew w żyłach, bo spodziwaliśmy się nastu tysięcy a tu wyszło w wersji maximum prawie 40 tys!Wycena tyczy się dachu, jak na mojej www. Najpierw sama dachówka, gąsiory i jednej komin wentylacyjny: ceramikaCreaton Harmonie - 16000,Roben średzka falista miedziana angoba - 13700,RuppCeramika Sirius miedziana angoba - 13300, cementBraas grecka - 9700,IBF - 8900. Niezależne od dachówki dodatki (m.in. tarcica łaty, 1 velux, 1 mniejszy velux wyłazowy, kołnierze, gwoździe, wkręty, taśma kalenicowa, silikon, lakier, spinki, uszczelki) - 7100 zł. Orynnowanie:Marley plastik w kolorze miedzi - 2700 zł,Marley plastik w kolorze brązu - 2400 zł,Kaczmarek brąz - 1900 zł. Robocizna całego dachu - 9000 zł. Do tego ocieplenie użytkowego poddasza (połacie + strop) Rockwool Domrock, folia, wszelkie dodatki i robocizna - 5000 zł. I to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 16.01.2003 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 To byłem oczywiście ja, Jarząbek ckwadrat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.01.2003 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Jessssssssssssss....... ile ten dach ma m2? I jaki kształt? PS: kształt obejrzałem na http://www... jest normalny... PS2: obejrzałem projekt, dach wygląda na jakieś 200 m2... Prawie 40 tysięcy za pokrycie... Straszne... [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-16 23:24 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2003 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Sorki zapomniał podać 220 m2 sporo chyba, bo ten garaż robi swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 16.01.2003 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Wygląda na to że moja odpowiedź na tytułowe pytanie będzie brzmieć: blachodachówka... Ekonomia nie wybiera. Będę miał co prawda "tylko" 160 m2... [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-16 23:27 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am 16.01.2003 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2003 Potwierdzam przykre rozczarowanie związane z wyceną dachu. U mnie było dokładnie tak samo. Wycena przekroczyła dwukrotnie moje oczekiwania! Zwróćcie jednak uwagę na to, że cena samej dachówki nie przekracza 50% kosztów. Jak spojrzymy na cały dach to różnica między cementową a ceramiczną nie jest już taka duża (chociaż dalej pozostaje) W załączeniu informacje, które podałem w innym wątku, może komuś się przydadzą Powierzchnia dachu i stopień skomplikowania to bezpośrednie przełożenie na koszty. U mnie wyglądało to w następujący sposób. Powierzchnia dachu 355m2 - za ułożenie dachówki 22PLN/m2 =7810 PLN Obróbki blacharskie (i nie tylko) 458mb! - za 12PLN/mb=5496PLN! NIe brałem tych kosztów pod uwagę. Dekarze oddzielnie wyliczają pas nadrynnowy, podrynnowy itp. Kształt dachu wpływa na te właśnie koszty U mnie wyliczyli: pos podrynnowy 90mb rynna 90mb pas nadrynnowy 90mb gąsiory 86mb kosze 40mb wydry 15mb wiatrownica 10mb kominy 12mb Dodatkowo za montaż okien dachowych 180PLN/sztukę Oczywiście sam materiał też najdroższy przy bajerach. Jedna zwykła dachówka to 3,47PLN (CREATON - ceramika - dosyć droga), a już gąsior czy dachówka szczytowa to ok. 24PLN, dachówka z kominkiem wentylacyjnym to 267PLN! Podane ceny z 2001 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 17.01.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Opalkou kogo robiliście wycenę?Może uderz do firmy DEKAR. Jak chcesz konkretne namiary do Ci prześlę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2003 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Robiliśmy u lokalnego hurtwonika.OCzywiście bez rabatów na razie. I oddamy jeszcze do kilku.Wszelkie namiary mile widziane. A Ty jaką masz dachówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 17.01.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Opalko,ja mam Symfonię (angobowana miedź) Creatona. Nie była tania ale pięknie leży na dachu. Przesyłam Ci na priva namiary na Dekar.Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 17.01.2003 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Opal, ta wycena jest już z rabatami, choć Pan zastrzegł, że jeszcze zostawił pewną rezerwę na walkę z konkurencją . Myślę, że najwięcej jest do zbicia na robociźnie, choć chyba samą dachówkę jednak wybierzemy cementową Braasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts