Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka cementowa czy ceramiczna ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbyniu,

ja też w tym kierunku idę.

Przy czym okna teak,trochę jaśniejsza podbitka i te wykończenia drewniane (u nas są jeszcze jaskółki)dach czerwony(ale nie ostry tylko stonowany) i tynk też złamana biel.Bardzo dobrze wyglądają na tle takiego tynku okna teakowe , bo jest przyjemny kontrast.

Na pewn będzie zabawa z tymi kolorami,bo to wcale nie tał łatwo drewno zabarwić na pożądany kolor.

Bardzo chętnie obejrzę wszelkie zdjęcia. :smile:

Pozdrówka

Nie bedzie latwo zabarwic podbitki i krokwi na jasny, w maiere naturalny kolor sosny, mimo kilku prob z roznymi specyfikami typu lakierobejce nie jestem jeszzce zadowolony z efektow, ale bede dalej probowal.

Kolor okien u mnie bedzie jasniejszy, sadze jednak, ze bedzie pasowal do dachu i dachowki.

Z frontu mam brame wlazdowa do garazu w blyle budynku.

Brame zrobie takze w drewnie, u Hormanna zakupie chyba stelaz metalowy i u stolarza zrobie wypelnienie za pare zlotych zeby w miare dokladnie licowalo z jasna stolarka.

Zaraz nad garazem bdee urzadzal pokoj do pracy z drzwiami dwuskrzydlowymi, zadaszonej daszkiem z obiciowka rowniez w jasnym naturalnym kolorze drwanak, z malym balkonem i planuje zrobic ten balkon takze w jasnym drewnie, cos a'la http://www.leeb-balkone.de/balkon01.html obawiam sie, ze to nie wyjdzie z powodu niewystarczajacej konserwacji i trwalosci lakierobejcy.

Czy macie jakies doswiadczenia w tej materii ??

Za wszelkie sugestie bede wdzieczny.

Pozdr

Zbyniu

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyniu dnia 2003-01-15 22:50 ]

Jak wróci ckwadrat :smile: Bo to on ma projekt z wyceną.Wszystko napiszę.Są to wyceny-wszystkiego, ocieplnie,wykończenia, robocizna nawet.I juz widzę,że na tych "duperelkach" najwięcej wychodzi.

Daliśmy do innego hurtownika do wyceny, aby zobaczyć.

Ale to co usłyszałam zmroziło mnie.:sad:

Duża różnica jest np. w rynnach (Marley o 1000 zł droższy od Kaczmarka)Ale Kaczmarek nie me czerwonych rynien tylko ciemnobrązowe.

Resztę podam później. :smile:

Wycena jest faktycznie mrożąca krew w żyłach, bo spodziwaliśmy się nastu tysięcy a tu wyszło w wersji maximum prawie 40 tys!

Wycena tyczy się dachu, jak na mojej www.

Najpierw sama dachówka, gąsiory i jednej komin wentylacyjny:

ceramika

Creaton Harmonie - 16000,

Roben średzka falista miedziana angoba - 13700,

RuppCeramika Sirius miedziana angoba - 13300,

cement

Braas grecka - 9700,

IBF - 8900.

Niezależne od dachówki dodatki (m.in. tarcica łaty, 1 velux, 1 mniejszy velux wyłazowy, kołnierze, gwoździe, wkręty, taśma kalenicowa, silikon, lakier, spinki, uszczelki) - 7100 zł.

Orynnowanie:

Marley plastik w kolorze miedzi - 2700 zł,

Marley plastik w kolorze brązu - 2400 zł,

Kaczmarek brąz - 1900 zł.

Robocizna całego dachu - 9000 zł.

Do tego ocieplenie użytkowego poddasza (połacie + strop) Rockwool Domrock, folia, wszelkie dodatki i robocizna - 5000 zł.

I to by było na tyle.

Jessssssssssssss....... ile ten dach ma m2? I jaki kształt? :eek: :cry:

PS: kształt obejrzałem na http://www... jest normalny...

PS2: obejrzałem projekt, dach wygląda na jakieś 200 m2...

Prawie 40 tysięcy za pokrycie...

Straszne...

:cry:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-01-16 23:24 ]

Potwierdzam przykre rozczarowanie związane z wyceną dachu. U mnie było dokładnie tak samo. Wycena przekroczyła dwukrotnie moje oczekiwania!

Zwróćcie jednak uwagę na to, że cena samej dachówki nie przekracza 50% kosztów. Jak spojrzymy na cały dach to różnica między cementową a ceramiczną nie jest już taka duża (chociaż dalej pozostaje)

W załączeniu informacje, które podałem w innym wątku, może komuś się przydadzą

Powierzchnia dachu i stopień skomplikowania to bezpośrednie przełożenie na koszty. U mnie wyglądało to w następujący sposób.

Powierzchnia dachu 355m2 - za ułożenie dachówki 22PLN/m2 =7810 PLN

Obróbki blacharskie (i nie tylko) 458mb! - za 12PLN/mb=5496PLN! NIe brałem tych kosztów pod uwagę. Dekarze oddzielnie wyliczają pas nadrynnowy, podrynnowy itp. Kształt dachu wpływa na te właśnie koszty

U mnie wyliczyli:

pos podrynnowy 90mb

rynna 90mb

pas nadrynnowy 90mb

gąsiory 86mb

kosze 40mb

wydry 15mb

wiatrownica 10mb

kominy 12mb

Dodatkowo za montaż okien dachowych 180PLN/sztukę

Oczywiście sam materiał też najdroższy przy bajerach. Jedna zwykła dachówka to 3,47PLN (CREATON - ceramika - dosyć droga), a już gąsior czy dachówka szczytowa to ok. 24PLN, dachówka z kominkiem wentylacyjnym to 267PLN!

Podane ceny z 2001 roku.