Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówka cementowa czy ceramiczna ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Faktycznie kiepskie rabaty :sad:

Jesteśmy już na etapie 20% + transport gratis i walczymy dalej :smile:

Tzn.: za Braasa (grecka) wychodzi nam 7.500, a za IBF'a 6.900 (dach zdrowo zakręcony 244 m.kw.). W poniedziałek przychodzi "Pan" od Euronita - napiszę co zaproponuje.

Na nich (sprzedawców) trzeba wprost i beszczelnie naciskać. Wszyscy kręcą i każdy koniecznie chce sie "spotkać w cztery oczy" i "dogadać się". Moja małżowina, która dostała w pracy dyspenze i od kilku dni wisi na telefonie i obdzwania firmy jak leci z książki telefonicznej, zaczyna rozmowę tak: "dzien dobry, buduję dom, interesuje mnie jaki upust dostanę na ...blablabla... od cen katalogowych". Na propozycje spotkania odpowiada: "nie mam czasu jeździć po hurtowniach, proszę mi podac wysokośc rabtu, jeśli będzie lepszy niż u konkurencji to się umówimy". I na ogół pękają.

Teraz jest kryzys - sprzedających pełno, kupujących mało. Trzeba to wykorzystać :smile:

Zauważyłem, ze ludzie nie lubieją się targować ("bo co ja dziad jestem, że mnie nie stać !?"), a sprzedawcy to wykorzystują (zresztą tak są szkoleni).

A z moich wyliczen wynika, że na stanie surowym, bez straty jakości i zmiany technologii jestem w stanie zaoszczędzić około 20 tys ! To nie w kij dmuchał - jest się o co bić.

W innym wątku pisałem, że np.: z marszu dostałem 35% rabatu na kotłownię Buderusa. Wiem, że przeciętny narzut w branży budowlanej (taki do "ceny katalogowej") to 30%-50%, mają z czego odpuszczać, tylko po dobremu nie chcą tego robić :wink:

Zbyniu, cudny daszek. Podoba mi się,ale chyba zostanę przy eternicie. :lol:

Żartuję oczywiście.Bo co innego mi pozostało.

Jeśli można wiedzieć jaką Ci krzyknęli cenę?

I jak z drewnem?Masz może jakieś pomysły,gdzie taniej je zdobyc. Ładne masz to drewniane elementy-kto ci je robił?

I jak z rynnami?Jakie weźmiesz?

A w ogole, co myślicie o łańcuchach zamiast rynien?Widziałam, ładnie. :smile:

Pozdrawiam i przeprazam za grad pytań. :smile:

potwierdzam, że specyfika polskiego rynku jest taka, że średnie marże handlowe to około 30-50% ( niektóre nawet i 500% ).

Sama mam sporo do czynienia z handlem i negocjacjami i przy dużych zakupach ( np. na budowę domu ) spokojnie można dostać 20% na wejściu, a jesli ktoś jest zdolnym negocjatorem to i 21% i więcej.

A czasy są trudne dla sprzedających, korzystajmy kupujący !

Piszcie co udało się Wam uzyskać - to czyste pieniążki do naszej skarboki.

Powodzenia

Karina

Ja wybrałem cementową, od ludzi z branży szłyszałem, że większość dachówek ceramicznych na naszym rynku jest niskiej jakości, i znacznie łatwiej sknocić ceramiczną niz cementową. Położyłem Braasa Frankfurter, dostałem około 18% rabatu, ale może trzeba było się targować więcej.

Z tą niechęcią do pertraktacji przez telefon to jakaś dziwna sprawa, wiele osób chyba odnosi wrażenie, że negocjacje powinny odbywać się osobiście, ale to przecież przeżytek. Może wielkośc upustu jest odwrotnie proporcjonalna do wartości samochodu którym przyjeżdża klient.

Cenę na robociznę negocjowałem przez telefon, po uprzednim sprawdzeniu wykonawcy.

Zbyniu, cudny daszek. Podoba mi się,ale chyba zostanę przy eternicie.

Żartuję oczywiście.Bo co innego mi pozostało.

Jeśli można wiedzieć jaką Ci krzyknęli cenę?

I jak z drewnem?Masz może jakieś pomysły,gdzie taniej je zdobyc. Ładne masz to drewniane elementy-kto ci je robił?

I jak z rynnami?Jakie weźmiesz?

A w ogole, co myślicie o łańcuchach zamiast rynien?Widziałam, ładnie.

Pozdrawiam i przeprazam za grad pytań.

Za wybudowanie domu w takim stanie jak widac zaplacilem ok 17 tys. pln.

konkretnie piwnica 40 metrow kw.

fundamenty

stropy

mury

zbrojenia

wiezba dachowa

ukladanie dachowek

za obrobki blacharskie+montaz okien dodatkowo 1400 pln.

Rynny mam niestety plastikowe f-y galmet, calosc 1650 pln

Drewno na wiezbe i podbitke zakupilem u siebie tzn. na podkarpaciu.

Pozdr

Zbyniu

Zbyniu,

wziąłes brązowe rynny.Czy do takiego zestawu jak nasz ( w sumie podobny) to nie będzie dysonansem?Troszkę się tego obawiam, choć z drugiej strony rynny są tak neutralnym elementem,że ich nie widać, więc może się nie przejmować. :smile:

Poza tym okna dachowe też są w brazowej obróbce na ogół.

Czy ta firma ma inne kolory rynien?

pozdr

Zbyniu !!

My tu piszemy o targowaniu się, a ty jesteś w tym chyba mistrzem świata :smile: Za cały stan surowy zapłaciłeś 17 tys. !? Czy ja coś źle zrozumiałem ?

A przy okazji:

1. Jaki masz kąt nachylenia dachu (na ko 45) ?

2. Jaka jest wysokośc ścianki kolankowej ?

3. Jaki kolor tynku przewidujesz ?

4. Jakie okna (kolor) ?

Zbyniu !!

My tu piszemy o targowaniu się, a ty jesteś w tym chyba mistrzem świata Za cały stan surowy zapłaciłeś 17 tys. !? Czy ja coś źle zrozumiałem ?

Tak, robocizna kosztowala mnie odpowiedznio: murarze: budowa z wiezba dachowa : 11.ooo pln+ polozenie dachowki 2000 pln (wszystko bez rachunku), reszta to pomocnicy.

Sam tez pomagalem :smile:

Przypominam jednak, ze mieszkam na podkarpaciu, a tutqj ceny sa zdecydowanie nizsze niz w centralnej Polsce :smile:

A przy okazji:

1. Jaki masz kąt nachylenia dachu (na ko 45) ?

mniej wiecej

2. Jaka jest wysokośc ścianki kolankowej ?

3 maxy

3. Jaki kolor tynku przewidujesz ?

zastanawiam sie, moze zlamana biel ?

4. Jakie okna (kolor) ?

stara sosna (meratni fy. GORAN)

Pozdr

Zbyniu

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Zbyniu dnia 2003-01-17 21:19 ]

Mnie cały stan surowy (robocizna) będzie kosztował 35 tys. i uważam(łem) że to mało. Hmmmm......?

Ja mam kąt nachylenia dachu 70% i będę robił ściankę kolankową na dwa bloczki BK + wieniec (w sumie około 80 cm), której nie ma w oryginalnym projekcie. Strasznie się boimy, że dom wyjdzie brzydki (jak człowiek z grzywką przystrzyżoną do połowy czoła :wink:). Ale u Ciebie ładnie wyszło.

Kolorki też będą ładne :smile: Ciekawie wyjdą te klinkierowe filarki. U siebie też planuje zrobić dwa podobne :smile: