Gość 17.01.2003 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 My też podnieśliśmy i bardzo powiększyła się przestrzeń. Jasiu, oczywiście zatrudniłeś frimę, bo jak na ekipę to bardzo drogo? Zbyniu, za tę cenę wybudowaliśmy w centralnej Polsce ekipą z centralnej Polski. Jutro ruszamy do hurtowni.Już się boję ,ale powoli oswajam się z myślą,że czas marzenia troszkę odchudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 17.01.2003 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Jak widac, podkarpacie moze smialo konkurowac nawet z cetralna Polska Pozdr Zbyniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2003 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Oj, chyba nie bardzo.U nas trudno było by znaleźć takie piękne obróbki drewna, jak u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyniu 17.01.2003 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2003 Dzieki Opal, poczulem (przynajmniej) chwilowa przewage nad centrum kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 19.01.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Witam!Przepraszam, że zadałem pytanie, (sporo wątków wyżej) otrzymałem odpowiedź, a mnie jakby zamurowało. Drobne problemy ze zdrowiem spowodowały, że nie zaglądałem na forum. Dziękuję Opalowi i Zbyniowi za odpowiedź. Wy rozmawiacie już o odcieniach, a mnie interesują jeszcze sprawy bardziej prozaiczne (jaka dachówka, jakie wykończenia?).Pytając o wykończenia blachą chodziło mi o wypowiedź na forum „nie kupować gąsiorów skrajnych – zadeklować zwykłe; nie kupować dachówek skrajnych – zrobić obróbkę blacharską (dużo taniej i może wyjść ładniej)” – tak napisał jeden z formułowiczów. Pisałem też, że jestem do tego nastawiony sceptycznie. Z Waszych wypowiedzi wynika, że macie oryginalne wykończenia z ceramiki i ja też pewnie na nie się zdecyduję.Jeżeli chodzi o koszty dachówki to w kilku firmach zrobiono mi wycenę i koszty po upustach (bez targowania się) na dach 180m2, dwuspadowy, 1 lukarna, 3 kominy, 2 okna, dachówka RuppCeramika Sirius brąz angloba wyniosły od 9900zł 11500zł. Zaproponowano mi rynny:Plastmo – 1121złGaleco – 993złWavin Canion – 1268złMaxi 125 (metal) – 1373złMarley – 1520zł (ale to cena z ub. roku)Ciekawy jestem, czy ktoś może coś powiedzieć dobrego i złego o ww rynnach?Mam też pytanie jakie okna dachowe wybraliście i dlaczego?Pozdrawiam i czekam na odpowiedźKrzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Hej, słyszałam ( w hurtowni) o wavinie-że jeste niezły. A w drugiej zaproponowali galeco. Także jak zwykle jest w czym wybierać.Myślę,że to jest podobny standart.Co do okien to proponowani mi veluxa , a potem fakro. Ale myślę,że tu wielkich różnic nie ma.U mnie zadecyduje cena. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zp 19.01.2003 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Polecam chyba najtańsza na rynku polską dachówkę cementową esówkę UNIBET zobaczcie(http://www.unibet.com.pl)30 lat gwarancji technologia zachodnia, już położona na dachu wygląda chyba lepiej od Braasa. Jeśli chodzi o okna to zdecydowanie Velluxy (sposób otwierania, jakość wykonania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 20.01.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 Oryginalne elementy wykończeniowe dachu sa po zbóju drogie (np.: taki trójnik potrafi kosztować prawie 100,- PLN za sztukę !! Ale z drugiej stony nie ma ich za wiele (wyjąwszy dachówki skrajne przy dwuspadowych i gąsiory podstawowe przy kopertowych. Tak więc wiele się nie zaoszczędzi, a zawsze materiał jednorodny jest trwalszy od kombinowanego (zadeklowanego, obrobionego blachą) - brak łączeń. Z rynnami pewno nie ma co oszczędzać bo różnica w cenie na ogół nie przekracza 500,- PLN na dach a rynny są jednym z najbardziej narażonych na uszkodzenia elementów. Przyznam sie, że z rynnami dopiero zaczynam walczyć i na razie mam mętlik w głowie. Przedewszystkim jakie sa praktyczne różnice pomiędzy metalowymi i plastikowymi ? Jakie systemy są najlepsze (w montażu i utrzymaniu) ? Na tym forum pewno będzie trudno o dobrą radę bo jakość rynien wychodzi po kilku latach, a my tu same świeżynki PS. W sobotę jedna Pani Architekt powiedziała mi, że dachówki cementowe po paru latach się kruszą i że koniecznie muszą być ceramiczne. No comments. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.01.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 A skąd Pani Architekt to wie?Czy to są przypuszczenia czy jednak wiedza?Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 21.01.2003 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2003 Ja na dachówkę ceramiczną już się zdecydowałem, mam nieduży dach, więc koszty nie będą dużo większe, a dom jest niedaleko lasu, liczę więc, że ceramiczna angloba nie będzie tak zielenieć (chociaż lubię zielony kolor).Dzięki za propozycję orynnowania, chociaż może odezwie się jeszcze „nie świeżynka” w sprawie rynien.Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek_S 31.01.2003 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 W nawiązaniu do głownego wątku - w tym roku będe zmieniał dach na domu-kostce i wybrałem dachówkę ceramiczną Wiekor Romańską L25. DLaczega ta? Bo ma ładny kształt, zbliżony do dachówek typu mnich-mniszka (tych nie mogę położyć bo dach będzie miał nachylenie tylko 25-30 stopni). Dlaczego ceramiczna? Bo dom jest na Śląsku, a tu jak wiecie kwaśne deszcze i inne świństwa w powietrzu. Ludzie w koło poukładali blachy lub cementowe i niektórzy maja problemy. Blacha u jednego po 3 latach zaczęła korodawać na wylot w miejschach uszkodzenia warstw lakieru (to chyba wina wykonawstwa), natomiast dachówka cementowa śmiesznie się odbarwia. Nie wiem jakiego producenta jest ta dachówka, bo nie znam właściciela i głupio mi pytac zeby człowieka nie denerwować, ale efekt jest makabryczny - dachówki koloru czerwonego zrobiły sie szaro-zielone. Dlatego wolałem nie ryzykować i wybrałem materiał naturalny czyli dachówkę ceramiczną. Przy okazji odbarwień zacząłem tez zwracać uwage jak na domach brudzą się dachówki - nie wiem na ile jest słuszne moje spostrzeżenie, ale na cementowych oprócz odbarwień pojawiają się nienaturalne zacieki (zwłaszczza na tych "lakierowanych", błyszczących), natomiast ceramiczne zmieniają kolor "naturalnie" - troche zielenieją, troche przybrudzają, ale efekt nie razi. To jest oczywiście b. subiektywne odczucie. Wcześniej padło tez pytanie o ceny, u mnie było to tak (dach 190 m2, jeden kopertowy drugi dwuspadowy, materiały kupowałem w grudniu 2002):za dachówkę Wiekor Romańska L25 + wymagane oryginalne dodatki zapłaciłem 12000 PLN z rabatem. Na dachówke dostałem 7% rabatu, na dodatki 12%. Myślałem, że to nieźle, ale po tym co przeczytałem na forum że można dostać 20% i więcej to czuję się za przeproszeniem "wyruchany". Moze dlatego tak mało dostałem bo dostawca wiedział, ze mi sie spieszy przed końcem roku żeby zrobic odpisy od podatku. PozdrawiamZS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 31.01.2003 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2003 ja mam 7 lat temu polozone dachówki BRASSA double "s" koloru ceglanego i mam juz od dwoch lat zielony nalot tylko od strony zachodniej, bo jest troche zacieniona od drzewa i budynku stojacego przed moim od poludniowego-zachodu. a drugi dom ma brazowa dachowke i nie ma zadnego nalotu. ale nie ma drzew chociaz jestesmy 80 metrow od brzegu morza.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 01.02.2003 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Pewnie troche tak , bo ja na dach 300m wynegocjowalem te sama dachowke z angoba za 16000 z dodatkami. Ale i tak nie zdecydowalem sie mimo ze mi sie bardzo podobala, bo majac alternatywe braasa za 10000 wyobrazalem sobie co mozna zrobic jeszce zrobic za owe 6000 no i tak zostalo. Coz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witeq 01.02.2003 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2003 Apropos widze ze wiecej jest emocji w wypowiedziach jak rzeczowosci. Jak wczesniej powiedzialem nie ma problemu wyboru , a jedynie kasy. Ot i tyle. A przy okazji mam pytanie w zwiazku z owa kasa. Postawilem je juz gzdie indziej ale to miejsce jest lepsze. Mam zamiar ,ze wzledu na horrendalna cene dachowki krancowej zrezygnowac z niej a wykanczac brzegi innym sposobem , moze drewnem. Czy macie jakies sugestje?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamski 28.05.2003 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Widzę że wątek podupadł na zdrowiu Pozwolę sobie go lekko podnieść... Wczoraj dostałem wyceny na dachy Robena (angoba miedziana) i Rupp Ceramiki - Syriusz czerwony. Dach 220 m2, 4spadowy. Po upustach za oba dachy po 16tys. + do tego 3,5tys. okna Fakro (4szt), orynnowanie Marley 2,5 tys. Dzisiaj dostanę wyceny na cementowe Brassa, IBF (wstępnie usłyszałem na obie jakieś 16 tys. łącznie z oknami, rynnami i folią). Oglądałem na placu budowy dachowki ceramiczne i cementowe. Zdecydowanie bardziej podoba mi sie jakosc wykonczenia ceramicznych. Zastanawiam sie tylko nad tą różnicą 6tys. Wcześniej przejrzałem stare wątki na forum dotyczące Ruppa i Robena. Od pracownika hurtowni uslyszalem ze predzej zdarzaja sie zwroty z Robena niz z Ruppa. Podobno Roben w swojej fabryce w Polsce stosuje zasade ze w danym miesiacu wszystkie tasmy trzepia jeden rodzaj dachowki, wtedy stop, zmiana ustawien i nastepne. W Ruppie podobno w Polsce produkuje sie tylko te z tanszej polki, przy czym kazdy rodzaj ma oddzielna tasme produkcyjna. Druga sprawa ze proces wypalania jest podobno inny (kurczak trzeba było notować. Już mi się miesza wszystko.) W Robenie podobno dopiero po wypaleniu dachowka jest barwiona. W Ruppie barwiona i wtedy wypalana. Wzialem sobie jedna dachowke Ruppa do domu i chyba wezme mloteczek i sprawdze czy rzeczywiscie sa takie twarde. Co do gwarancji - Rupp-20lat (takze na przemarzalnosc), Roben-30 (10 na przemarzalnosc). Dostalem ksera gwarancji obu producentów. Gdzieś na forum padła informacja że są dwa rodzaje gwarancji Ruppa - Rupp Keramik i Rupp Ceramik, sporo rozniace sie od siebie. W hurtowni dostalem taka z napisem "Rupp Keramik" na gorze strony i podobno innych nie ma. Inna sprawa ze mozliwe ze wiadomosc byla z konkurencji Ruppa Co do stopnia nasiąkliwości to Rupp-3%. Prosze ustosunkujcie sie do tych informacji. Na pewno slyszeliscie rozne opowiesci w hurtowniach, no i pewnie wiecie niemalo z wlasnego doswiadczenia. Serdecznie pozdrawiam Adamski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 28.05.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 A u mnie już po ptokach Położyłem cementową Euronita (brąz podwójne "S":wink: Dach 240 m2 - kopertowy trójbryłowy (6 koszy zewnętrznych 3 wewnętrzne - od cholery cięcia). Membrana Corotop, Wszystkie obróbki z blachy (kominowe, kosze wewnętrzne, pasy nad i podrynnowe). Rynny Kanion. 8 okien połaciowych (FAKRO 78x140), Kominy - klinkier brązowy Silesia. Górale najpierw narzekały, że "krucho dachówko", ale jakoś się do niej przekonali i dach położyli prima sort. Wszystkie materiały kosztowały (bez więźby) 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reginka 28.05.2003 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tramt 08.06.2003 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 WitamMój wykonawca zaproponował mi dachówkę Euronit es grafit .Mam mieszane uczucia i bardzo mało czasu na decyzję. (czwartek wchodzi ekipa). Czy dachówki cementowe generalnie mają gorszą jakość powierzchni czy tylko ta tak marnie wygląda a wyglada jakby była wystrzępiona w dolnej części i porowata.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 08.06.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 Adamski- rozmawiałem w hurtowni o gwarancji Ruppa. faktycznie tak było kiedyś , teraz jest jedna gwarancja i nie ma gat.1A Do 16.06 mają dodatkową promocję o 5% , co daje 25% upustu+ transport i wyładunek gratis. Żonie podoba się Syris jasny brązowy- widzieliśmy dach -piękny. Pewnie do piątku kupimy. Zrobili nam wycene dachu 270m2 - cena 16tyś za cały dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 08.06.2003 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2003 Ps. -Adamski czytałem artykuł porównujący dachówki ceramiczne Nasiąkliwośc Ruppa jest "mniejsza od 5% " tak podaje producent. W hurtowni poprosiłem o dokumenty fabryczne( warunek zakupu) czekam na wiadomość. Jak otrzymam to powiadomię pozdrawiam wszystkich będących tak jak i ja w stresie budowlanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts