Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Według Izby Architektonicznej - architektów obowiązuja ceny minimalne.

Uogólniając,zgodnie z cennikiem za projekt domku jednorodzinnego średnio trudnego trzeba zapłacić 150-250zł. za 1m2 powierzchni netto.

Także według cennika Izby Architektonicznej 1 godz. pracy architekta powinna kosztować minimum 150zł.

Taka jest oczywiście teoria.

Teoria mówi także, że Urząd nie ma prawa wydać pozwolenia na budowę ,jeśli projekt został wykonany przez osobę nie zrzeszoną w Izbie Architektonicznej.

Anonimowy - no to wyrzucić wszystkich naszych architektów z izby, bo wychodzi, że za domek 100m2 musielibyśmy zapłacić 15-25kPLN. Mój architekt nie wziął 1/6 ceny minimalnej - tak wyzyskałem biedaka. Aha - tych architektów to wyrzucić z tej izby na ... kuroniówkę, bo chyba tylko co setną osobę byłoby stać na zamówienie projektu.

Wszystkie za przeproszeniem "izby" skutecznie mogą część ludzi z branży udupić, aby inni mogli opływać w luksusie. Więcej rynku!!! Każdy powinien tyle zarabiać ile skłonni są mu zapłacić ludzie. Rynek sam się wyreguluje. Duża pensja - więcej chętnych do danej branży. Więcej chętnych - konkurencja wymusi niższe ceny. Tam gdzie taki mechanizm działa lepiej nie majstrować.

O to,to. Wolny rynek jako postawa zdrowego rozsądku. Ustalanie wszelkich cenników przez różne Izby prowadzi do wynaturzeń (vide - notariaty). Jeśli ktoś chce projektować za 150 zł/m2 i ma klientów, to niech to robi. Ale jeśli komuś opłaca się za 30 zł/m2 to też ma pełne prawo. Mało tego, może być nawet lepszym architektem.

Niekoniecznie to prawda. Bardziej to zależy od koniunktury na rynku i miejsca na mapie, a z tym jak jest - wszyscy wiemy. Owszem, są tacy którzy mają tyle zleceń, że ceny mogą podnosić. Ale są i tacy, którzy, żeby się na rynku jako tako utrzymać - schodzą z ceny. I podtrzymuję, że nie powinno być sztywnych cen ustalanych przez jakieś tam izby.

Co do sztywności cen - zgoda.Ale moim zdaniem, skoro architekt obniża ceny, żeby utrzymać się na rynku, to znaczy, że ma mało zleceń.A jeśli ma mało zleceń, to najczęściej dlatego, że jest pod jakimś względem kiepski.

czy nikt nie bierze pod uwage faktu, ze architekt nie zrobi projektu domku? moze najwyzej "narysowac" domek i zaplanowac wnetrza. do dobrego projektu konieczne sa obliczenia konstrukcji, rysunki szczegolowe itp. czasochlonne w sensie pracy, stad powinny odpowiednio kosztowac. a nam moga pozwolic zaoszczedzic czas, nerwy i pieniadze. jesli wykonawca cos spapra, dyskusja jest prosta: "a jak jest w projekcie?" no i nie placimy grosza, dopoki nie bedzie cacy. a jesli chodzi o instalacje, to niestety - oszczedzamy a potem narzekamy ze gazem drogo... ze zimno, ze za cieplo, ze wilgoc, grzyb...

Pozdrawiam wszystkich,

Ja za swój projekt dałem 14500 ( dom 196m2, bez piwnicy z użytkowym poddaszem, ściana trójwarstowa, miasto Poznań). Cena zawierała opracowanie koncepcji, a po zatwierdzeniu, projekt z konstrukcją i wszelakimi ( mam nadzieję...obliczeniami ), wykresy, rzuty, wwarunki techniczne etc oraz załatwienie warunków wszelakich przyłacz i załatwienie pozwolenia ( bieganie do urzędu, papierkologia itd. ). Czy to dużo czy mało, wydaje mi się ,ze średnio. Kwestia ceny zalezy wydaje mi się również od klasy architekta, to podobnie jak ze sprzetem Hi Fi ( Sony to tyle kosztuje..., a coś no name to niekoniecznie ). Generalnie jestem zadowolony z architekta, aczkolwiek jak to z artystami bywa, patrzą trochę inaczej i rozmowy czasami bywało strasznie ciekawe.