Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

hihi :D :D

ok moze nie drazmy juz tego tematu A co powiesz i inni też na cuś takiego. Czy nie uważacie ze jesli chodzi o wydawanie i zarabianie przez nas pieniedzy to myslimy jak Kali. Chcemy kupic auto to obruszamy sie na dilera ze z nas zdziera, diler tez sie oburza bo chce zarobi a np ma duze koszty działalności i musi zarobic. Tak samo księgowy zamawia projekt domu u architekta to jest niezadowolony "czemu tak drogo" ale jesli on sam oferuje usługi swojego biura rachunkowego temu samemu architektowi to chciałby góre pieniedzy za zaksiegowanie paru fakturek itp.

Śmieszne chyba zrozumielisci drodzy Forumowicze o co mi chodzi ale mysle ze kazdy tak sie zachowuje :D

ZARABIAJMY I POZWÓLMY ZARABIAC INNYM :D :lol: :p

fuszerke oczywiscie nalezy pietnowac ale jak juz za nia przepłacimy to zawsze pozostje nam czarny PiaR wobec dyletantow. 8)

Kali odpowie za siebie.

Ale poczyni pewne założenia wstępne:

1) nie widzę niczego zdrożnego w wynagrodzeniu czyjejś pracy, wręcz przeciwnie,

2) cena za produkt lub usługę to sprawa umowna,

3) zdrowy rozsądek, to pojęcie względne,

4) uczciwość, to pojęcie względne. Podobnie jak "tanio", "drogo" i "przystępnie".

Ale są uniwersalne granice szacunku, których przekraczać nie wolno.

a) zaniosłem architektowi (młody szczyl, w Warszawie, uprawnienia) projekt gotowy z renomowanego studia "z Polski" wraz z PEŁNĄ dokumentacją,

b) zależało mi na adaptacji. JEDYNIE na adaptacji,

c) całą dokumentację (projekt, plan zagospodarowania, BIOS, bilans,...), architekt ów określił jako wzorową i za przystawienie pieczątki zaśpiewał 1500PLN,

d) Byłem gotów (bo byłem zielony) ostatecznie dać nawet 1000PLN, ale uważałem, że cena (ponoć) "cennikowa" 1500PLN za adaptację polegającą na PRZYSTAWIENIU PIECZĄTKI tam, gdzie trzeba jest ZDZIERSTWEM,

e) skonsultowałem się na forum i otrzymałem kontakt do konstruktora, który za usługę przyjął 200PLN. Pod Warszawą.

Czy konstruktor czuje się "wyślizgany" ceną którą sam zaproponował (szczerze zresztą zażenowany, że "może za drogo")? Nie sądzę.

Tyle gołych faktów.

Można przystępnie i uczciwie? Każdy niech sobie sam odpowie.

Kali

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich - właśnie zaczynam walkę o własny domek, niestety już na samym początku droga nie jest usłana różami. Mamy działkę od teściów, ale jest ona wąska - typowe projekty nie za bardzo pasują (przejrzeliśmy ich tysiące). Ciocia mojego męża poleciła mi architektów - z drugiego końca Polski), którzy zrobią nam projekt tak jakby typowy, ale na nasze zamówienie. Polega to na tym, że prześlemy im mailem te domki i te pomysły, które nam się podobają, listę naszych życzeń dotyczących rozwiązań materiałowych, wytyczne z decyzji o warunkach zabudowy, a oni zrobią nam projekt indywidualny/typowy do adaptacji. Gotowy projekt będzie wymagał tylko wrysowania na mapkę i dostosowania fundamentów do gruntu, chyba, że zrobimy badania gruntu i prześlemy im. Cały projekt ma kosztować 5000zł, przedpłata 2000, reszta za zaliczeniem pocztowym. Czy to dużo? Pytaliśmy się miejscowych architektów i najniższą cenę powiedzieli mi 8000zł, a adaptacja projektu typowego max do 1000zł - więc chyba się opłaci - 5000 + 1000 za adaptację = 6000 czyli < 8000 :p Jak myślicie - wchodzić w to?

To ma być cena brutto. Projekt ma zawierać architekturę i konstrukcję, a instalacje tylko takie, by uzyskać pozwolenie na budowę, bo powiedzieli, że jak wybudujemy stan surowy, to pewnie 10 razy zmienimy koncepcję instalacji i pewnie zlecimy projekt firmie, która później to wykona. Przeczytałam cały watek o cenach projektów indywidualnych i mam mętlik w głowie, ale wersji typowy, a indywidualny to już nigdzie nie spotkałam, stąd moje pytanie, boję się jakiś kruczków ukrytych. :roll:

No wporzadku Cena zawiera sie w powszechnie stosowanym standardzie 6 do 8 tys. Projekt to małe piwo Zły projekt dobra ekipa zrobi tak że dom bedzie OK ale ze w Polsce obecnie pozostała 2ga lub 3cia liga ekip budowlanych to nawet najlepszy projekt ze wszystkim za 20tys spartaczą Lepiej zacznij sie rozglądać za tzw Ekipą "fachowcuf" tudzież "expertuf"

:oops: pozdr

Temat ważny, dyskusja rozpala, pieniądze w tle. Dobry temat na triller.

Co sądzicie o tym?

Za gotowy projekt (łącznie z instalacjami) mam zapłacic ok. 5000.-PLN. Po tym nastąpią zmiany w projekcie (mam nadzieję, że tylko kosmetyczne jak np.: wyburzenie jednej scianki działowej, ewentualnie inne drobne). Dojdą inne koszty jak aranzacja. Jeszcze tego nie wiem ale może trzeba będzie zmianić projekt instalacji elektrycznej - projekt jest standardowy więc i rozwiazania są standardowe - nowe koszty. Projekt BIOS, może pompa ciepła itd. A co z naniesieniem na mape?

Po zsumowaniu chyba wyjdzie więcej niz za projekt indywidualny?

Pozdrawiam

Gość d***t

Przeczytalem ten watek z uwaga, bo wlasnie jestem na etapie poszukiwania architekta do projektu indywidualnego i od jakiegos czasu zbieram informacje o cenach i zakresach prac.

I chcialbym jedna rzecz wyjasnic. Jesli chodzi o sformulowanie "projekt instalacji" to spotkalem sie z dwoma sytuacjami. Dla jednego architekta jest to zaznaczenie mniej wiecej pod dyktando klienta miejsc na gniazdka, kontakty, kinkiety, piec, grzejniki, itd. I to mi proponowano gratis w cenie projektu za 5 kzl. A druga sytuacja to projekty instalacji robione przez inzynierow/konstruktorow zawierajace dokladne informacje i o polozeniu gniazdek, kontaktow itd, ale rowniez o przebiegu przewodow i rur, oraz wszelkie obliczenia uzasadniajace wybor konkretnego grzejnika, pieca, pompy itd. I za to jeden z architektow "zaspiewal" mi prawie 8 kzl (tylko za projekty instalacji).

Wiec chyba warto byloby precyzowac o ktora sytuacje chodzi, gdy podajecie cene za projekt "z instalacjami", bo rozbieznosci cen sa spore i jakos nie do konca wierze, ze biora sie tylko z roznych stawek roznych architektow.

Dla mnie to o tyle istotne, ze usiluje od jakiegos czasu ustalic, ile taki projekt instalacji realnie moze kosztowac. Znalazlem gdzies informacje (nie wiem, czy nie na tym forum) ze projekt instalacji (jednej) to koszt rzedu 500-1000 zl (gaz taniej). Czy ktos moze podzielic sie swoimi doswiadczeniami w tej sprawie?

Jak to jest z projektami instalacji? Ile kosztuja i na ile rzeczywiscie sa potrzebne?

W moim przpaku sytuacja wyglada nasępująco: jest gotowy projekt i do tego gotowy projekt instalacji (między innymi elektrycznej), za który dodatkowo płacę (500.- netto). Ponieważ już wiem, ze będą urządzenia energochłonne (kuchnia elektryczna, nadmuch z klimatyzacja, być może pompa) i tak muszę oddać taki projekt do przeliczenia a być moż do ponownego opracowania. W tej sytuacji wydaje mi się (jeszcze nie zdecydowałem) będzie lepiej zlecic przygotowanie czastkowych projektów różnym fachowcom.

D.

My wybralismy jako nieliczni z naszych znajomych projekt indywidualny

zaplacilismy 9 tys i nie żałujemy

widzimy teraz budowe domu znajomego z projektem gotowym

i jego klopoty jezeli chodzi np o strop

nasz architekt dokladnie zaplanowal materialy tak by wychodzilo jak najtaniej

w projekcie gotowym kolegi nie bylo takich szczegółów i teraz musial zalewac na zywca strop zamiast ukladac bloczki stropowe

tak wiec juz praktycznie stracil na tym projekcie to co mial zaoszczedzic

radze jednak projekt indywidualny :D

Czytam, czytam....i współczuję.

Też mamy indywidualny projekt. To jeszcze nic. Oprócz sporządzenia projektu w cenie pracownia zapewnia także: załatwienie wszystkich formalności począwszy od przyłączy i umów aż po pozwolenie na budowę(kompletnie nic mnie nie obchodzi, oni wszędzie jeżdżą i załatwiają a ja na koniec tylko odbieram pozwolenie osobiście) + wszelkie mapki potrzebne do załatwienia tych wszystkich formalności(do przyłaczy także) + nadzór budowlany + płatność na końcu-po załatwieniu wszystkiego. Cena: 6000zł za wszytko. Dla nas bardzo ważne było, żeby architekt załatwił wszelkie formalności, ponieważ oboje z mężem pracujemy i nie dysponujemy dużą ilością wolnego czasu który moglibyśmy poświęcić na bieganie po urzędach.

Jesteśmy na etapie "tworzenia się" projektu (gotowy będzie na początku października), architekt obiecał że pod choinkę będziemy mieć już pozwolenie na budowę :D , a na wiosnę ruszamy z budową.

Pozdrawiam.

5000 czy 8000 zł wobec całości kosztów budowy to nieduża różnica, najważniejsze jest by projekt był ergonomiczny, przemyślany użytkowo wobec waszych priorytetów. Drugoplanowa jest architektura elewacji.

przemyślcie dobrze jak chcecie mieszkać, zbudujcie dom w wyobraźni, pomieszkajcie w wyobraźni, prześpijcie sie z tym i wprowadźcie wszystkie zmiany przed budową- po to by zmian w trakcie budowy nie było lub było jak najmniej. Wtedy nawet 10000 za projekt nie bedzie dużo.

Zmiany w trakcie budowy sa bardziej kosztowne.

Proszę o namiary tej pracowni

Czytam, czytam....i współczuję.

Też mamy indywidualny projekt. To jeszcze nic. Oprócz sporządzenia projektu w cenie pracownia zapewnia także: załatwienie wszystkich formalności począwszy od przyłączy i umów aż po pozwolenie na budowę(kompletnie nic mnie nie obchodzi, oni wszędzie jeżdżą i załatwiają a ja na koniec tylko odbieram pozwolenie osobiście) + wszelkie mapki potrzebne do załatwienia tych wszystkich formalności(do przyłaczy także) + nadzór budowlany + płatność na końcu-po załatwieniu wszystkiego. Cena: 6000zł za wszytko. Dla nas bardzo ważne było, żeby architekt załatwił wszelkie formalności, ponieważ oboje z mężem pracujemy i nie dysponujemy dużą ilością wolnego czasu który moglibyśmy poświęcić na bieganie po urzędach.

Jesteśmy na etapie "tworzenia się" projektu (gotowy będzie na początku października), architekt obiecał że pod choinkę będziemy mieć już pozwolenie na budowę :D , a na wiosnę ruszamy z budową.

Pozdrawiam.

Inches-namiary na tą pracownię nic Ci nie dadzą, bo to strasznie daleko od Ciebie-południe kraju tuz przy granicy z Czechami :) . Jestem pewna na 100% , że nie pojechaliby do Ciebie taki kawał (a to nie jest jedna wizyta tylko kilka spotkań). Musisz znaleźć jakąś pracownię w swoich stronach-na pewno są takie, tylko musisz ludzi okolicznych popytać. Ja akurat dostałam namiar z polecenia. Ale w zasadzie zamierzałam znaleźć wszelkie namiary jeżdżąc po okolicznych budowach i pytając ludzi. Na szczęście mam fajnych sąsiadów którzy też budują i dzielą sie namiarami.

Ale mimo wszystko uważam, że jeżdżenie po budowach i gadanie z robotnikami, inwestorami jest dobrym sposobem-od razu zbierasz opinię i mozesz sobie obejrzeć budowę "na żywo" i zobaczyć jak co komu wyszło.

Pozdrawiam i zyczę powodzenia.Dagmara.

My nie mieliśmy tego luksusu żeby wybierać projekt od początku, kupiliśmy działkę już z pozwoleniem na budowę konkretnego domu, a w związku z tym że nie za bardzo podobał nam się rozkład pomieszczeń musieliśmy zmienić wnętrze domu z zachowaniem wyglądu zewnętrznego, architekt zaśpiewał 8000 netto, ale byliśmy bez wyjścia, ponieważ tylko on mógł to zmienić ze względu że był to jego projekt autorski i wszelkie zmiany i tak by wymagały jego zgody.

Witam

I powoli dochodzimy do zawartości projektu budowlanego i wykonawczego :) Projekt indywidualny robiony dla konkretnego Inwestora i uwzględniający jak najwuęcej jego potrzeb (realnie nie zawsze da się wszystkie spełnić:) ) moze być zrobiony również jako PB, Klient otrzymuje wtedy brylę, podział funkcjonalny, elewację itp., natomiast sam zajmuje się wszelkimi instalacjami (pomijam zakres instalacji niezbędny do pozwolenia na budowę choćby w formie opisowej wyjaśniającej zasadę). Bardzo często właśnie z taką sytuacją się spotykam, tym bardziej ze Inwestorzy mają zaprzyjaźnione firmy instalacyjne i wolą przyprowadzić fachowca na budowę czy pokazać mu rzut budynku i zdać się na ich doświadczenie (choć z tym różnie bywa). I w takiej sytuacji na pewno projekt rozumiany jako indywidualany będzie tańszy od pelnobranżowej dokumentacji wykonawczej.

pozdrawiam

arch.Piotr Kuborek

http://www.oktogon.pl

ja dałem 10,0 tysiaków i uważam, że się zwróciło zamiast przerabianego gotowca bo np.:

1. mam ławy fundamentowe dopasowane do gruntu (mniejsze) - oszczędność około 2700 zł

2. nie trzeba było wylewać podkładu npod ławy- nie wiem ile to by kosztowało;

3. więźba dachowa pod konkretna dachówkę wyliczona dokładnie wytrzmałość (nie przewymiarowana) - oszczędność 1000 - 1500 zł

Podaję szacunkowe wartości tak dla zastanowienia.

Poza tym mam projekt taki jak chciałem, każde pomieszczenie i wielkość. Mam projekt wszystkich instalacji (woda, c.o., elektryka, butla gazowa LPG, oczyszczalnia przydomowa) wewnętrznych i zewnętrznych. Do tego w cenie były wszelkie uzgodnienia aż do uzyskania pozwolenia na budowę- wtedy nastąpił przelew kasy.

Oczywiście są i wady: czas, na taki projekt bardzo dużo go potrzeba.

Pozdrawiam