Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie mam nic wspólnego z tą branżą poza kupnem projektu,

Twoje zmiany częściowo nie wymagają zgody architekta, bo układ ścian działowych możesz kształtowac dowolnie.

proponuję Ci cos takiego : projekt napewno zawierał błędy, jesli nie wyciągałaś konsekwencji w stosunku do architekta to spotkaj sie i zaproponuj podpisanie zmian w zamian za nie zgłaszanie błędów w projekcie

Wczoraj mój mąż rozmawiał z architektem i za dobudowę ok 100 m do budynku rodziców chce 4500 zł. Nic nas nie obchodzi, on wszystko załatwia i przychodzi z pozwoleniem na budowę.

Geodeta za 12 mapaek chce 700 zł.

Pan architekt, który mógłby nadzorować budowę chce 2000 zł. Pierwsza rata 500 zł, a reszta na zakończenie budowy.

Co Wy na to, czy nie chce nas oskubać.

jak chyba zauwazyliście można taniej i to sporo, jak i drożej, porozmawiajcie jeszcze z innym architektem, porównacie ceny, jeżeli macie czas pojeździć za pozwoleniem można samemu, nic wielkiego, co do mapek to po co wam 12 egzemplarzy, ja za swoje mapki 500 pln-4 szt., co do kierownika to rozliczam sie za wizytę :wink:

robert,

przeczytałem uważnie cały post i nie znalazłem słowa o oddawaniu pieniędzy,

co do konsekwencji z błędami to tez juz starałem się wytłumaczyć co miałem na mysli.

czy Ty uwazasz, że projekty są bez błędów?

może Twoje prace są tak dopracowane ale rzeczywistość jest ciut inna i to, że projekty gotowe zawierają czasem nawet rażące błędy jest prawie standardem, to i projektom indywidualnym też się zdarza mieć cos niezgrane

ja staram się większość kwestii załatwić dogadując się z architektem i póki co wychodzi mi to całkiem dobrze

"projekt napewno zawierał błędy, jesli nie wyciągałaś konsekwencji w stosunku do architekta to... "

chyba sie wciaz nie rozumiemy - cytuje tu twoje slowa, po prostu nie rozumiem jakie mozna wyciagnac konsekwencje za małe niedociągniecia

a co do bledow owszem zdarzają się - w projektach gotowych jest ich najwięcej, projekty indywidualne zwykle sa dużo lepiej dopracowane, chociaz to nie reguła, po to jest tez nadzór autorski (przy domkach po prostu telefon do architekta - by cos wytłumaczył i rozwiązał problem który pojawił sie na budowie, a kierownik budowy nie jest pewien)

pozdrawiam

robert,

to sa słowa naprowadzające na rozmowę z architektem odnośnie zatwierdzenia poczynionych zmian jakie zrobiła Olka i taki jest sens tej wypowiedzi - by uniknąć dodatkowych kosztów strony idą na kompromisa,

ale nie wspominałem nic o kasie

ja w swoim projekcie też miałem parę niuansów które sprawnie architekt poprawił i budowało się dalej

to nawet kibica mamy? czesc :)

ja juz odpuszczam, wiem o czym pisaliscie, i do czego to bylo, ale nie dostalem wciaz odpowiedzi jakie konsekwencje miałabyś Ty akurat Olu wyciągnąć wczesniej zeby nie zgłaszac błędów ( a tak wogole to komu?), po drugie od błedów projektowych musimy byc ubezpieczeni. I wyciaganie jakchs konsekwencji zadziala w drugą stronę - mogę się zakładać z każdym ze wiecej duzo wiecej poczyniliscie zmian na budowie niz bylo bledow w projekcie. A jesli architekt wyciaga od cieibe kase za to ze przesunelas sobie troszke okno, albo wstawilas dachowe to tego juz wogole nie rozumiem,

pozdrawiam

Nic nie załatwiłam jeszcze

Czekam

Mają mi za miesiąc podłączyć prąd, zeruję gniazdka, robię mapkę no i zgłaszam

Muszę jeszcze dorwać mojego kierowniczka - odpalić mu dolę

A tak sobie po cichutku będe pomieszkiwać

:wink:

Słuchajcie ogólnie to mi już nerwy przeszły - nie stresuję się. Wszystko można jakoś załatwić.

Moim jedynym problemem w tej chwili jest położenie kafli i paneli. Reszta to bzik.