Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
Gość d***t
Witam

Czy to duzo za projekt indywidualny?

8 tys

Domek 200m2 z poddaszem użytkowym.

Ile Panstwo zapłaciliscie za swoj projekt indywidualny?

5 000 + VAT

w Warszawie. Młody ambitny. polec.am

Witam,

mozesz podac namiar? Najlepiej maila.

Z gory dzieki

• 3 weeks później...
Nie wiem gdzie można zamówić projekt za 3 czy 5 tys. Rozmawiałęm z różnymi architektami, także znajomymi budującymi. Same obliczenia konstruktora tyle kosztują, koncepcja z konsultacjami - też kilka tys. Ja zapłaciłem w końcu 19 tys za oryginalny projekt dobrego fachowca, który ma parę osiągnięć (bez branż oczywiście), ale najtańszy architekt chciał 9. Moim zdaniem za dobrze dobrany projekt do potrzeb i oczekiwań inwestora warto zapłacić. Jeśli ktoś sugeruje się ceną na tyle, że ma znaczenie czy projekt kosztuje 3 czy 10 tys, to powinien kupić gotowca - jest duży wybór od 1,5 za proste budynki do ok 6 tys za oryginalne.

Jak dla mnie dużo.

My zapłaciliśmy 2.800 za projekt, wrysowanie w działkę i projekt szamba.

Dom ponad 200m użytkowych i garaż 2-stanowiskowy. Tyle, że bryła i dach bez większych udziwnień.

Te 8tys to chyba z aranżacją wnętrz? :D

Witaj, czy moglbys podac jakies namiary na tego architekta, sprawa pilna, dziękuję Eliza

• 1 month później...

Buduję dom pod Warszawą w znanej miejscowości. Ze wzgledu na spadek terenu nie mogłam znależć gotowego projektu, a za dostosowanie gotowego chciano tyle, że lepiej bylo zamówić indywidualny. Kosztowało mnie to 16.500 + VAT, ale projekt jest oryginalny, dostoswany do terenu i spełnia moje wszystkie zachcianki. Nie zawiera projektu wykonawczego, czyli jest bez instalacji. Architekt nie jest z tzw. górnej półki, ale obejrzałam wczesniejsze realizacje

Rena

Tak sobie czytam wszystkie posty i jedno co mi się moze nasuwać... Czasem moze być tak ze projektem indywidualnym jest zrobiony przez architekta gotowiec:) moze z jakimiś zmianami moze nie, branże były wcześniej opracowane więc sa do wykorzystania i cały projekt gotowy, stąd niższe ceny. Natomiast w momencie jak przychodzi klient i jak w moim przypadku razem pracujemy nad koncepcją domu, nad jego charakterem i niepowtarzalnością cena musi być odpowiednio wyższa, sam koszt konstrukcji, branży sanitarnej, elektrycznej w zakresie projektu wykonawczego wynosi ok. 4 tys. , a gdzie architektura ?

Nie znaczy to ze nie można zrobić taniej, oczywiście rynek jest wolny i kazdy ma prawo do wybrania jak najkorzystniejszej dla niego opcji. Proszę tylko zwracać uwagę na poziom obsługi, to naprawdę bardzo wazne i bardzo często eliminuje późniejsze problemy. Tym bardziej jeśli ktoś potem decyduje się na porjekt wnętrz, przy dobrej współpracy z architektem już na etapie "budowlanym " zapadają wszelkie wytyczne, ustalenia i oszczędza się potem na kosztownych zmianach czegoś co zbudowalismy.

pozdrawiam

arch. Piotr Kubork

Zaraz, zaraz, a co rozumiecie przez projekt indywidualny ???

Bo ceny mnie powalają (niskością).

Ja się pytałam 5 architektów we Wrocławiu i koszt zaprojektowania domu o powierzchni 130 - 150 m2 pow. użytkowej to koszt 10 - 15tyś.

Ja za przerobienie gotowca płace 3tyś tylko samemu konstruktorowi, a za przesunięcie kilku ścianek, zmianę rozłożenia instalacji kolejne 1200zł, do tego badania geotechniczne za 600zł i koszt samego gotowca 1700zł.

I po pytaniu do architekta co lepiej było zrobić, powiedziała że przerobić tego gotowca, bo za nowy od podstaw płacę u niej 12 tyś.

Witam

To ja ten szczesciarze musze byc :-)) za projket indywidualny dalem 4800 zl

Arch (kolega moj przesympatyczny) zlozyl zamnie nawet papiery o PB

I w tej cenie mialem projket budowlany i wykonawyczy (ten ostatni ma byc gotowy jak bede mial juz ekipe) , obliczenia kostrukcyji, projket zjazdu - drogowy , no i reszta drobnych oplat. Mysile ze to super cena i napewno nikt taniej by mi tego nie zrobil a co najwazniejsze solidniej :-))

pozdr Zender