Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

Witam serdecznie po 4 latach nieobecności na Forum. Kiedyś miałem działkę na skarpie w masywie Sobótki i tam planowaliśmy budowę domu z bali. Wszystko się pozmieniało.

Dzisiaj jesteśmy na etapie wybudowania małego domu o pow.około 120 m kw na okres przejściowy przed ewentualnym wyprowadzeniem się bliżej Wrocka (dzisiaj 60km).

Działkę mamy dość wąską około 18m. Projektowanie domu rozpoczęliśmy od określenia, gdzie co ma być. Nasza przyjaciółka, architekt wnętrz, wstępnie rozrysowała nam wnętrze zgodnie z naszymi priorytetami. I sądzę, że od tego trzena zacząć, gdy chce się robić projekt ind. a nie przerabiać gotowce. Architekt budowlany ma później "ubrać" projekt w mury i tyle. Cen jeszcze nie mam. Jak będę miał więcej informacji, to chętnie się z Wami podzielę.

FUKS

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wprawdzie jeszcze nie płaciłem ale cena została ustalona na 4200 PLN. Budynek mieszkalny (dwa mieszkania 45 i 155 m2), projekt szamba, projekt budynku gospodarczego (garaż z pom. gospodarczym), wrysowanie w mapkę. Pozdrawiam

P.S.

Dopiero zaczynamy tą "przygodę". Mam nadzieję że się powiedzie.

Nie wiem gdzie można zamówić projekt za 3 czy 5 tys. Rozmawiałęm z różnymi architektami, także znajomymi budującymi. Same obliczenia konstruktora tyle kosztują, koncepcja z konsultacjami - też kilka tys. Ja zapłaciłem w końcu 19 tys za oryginalny projekt dobrego fachowca, który ma parę osiągnięć (bez branż oczywiście), ale najtańszy architekt chciał 9. Moim zdaniem za dobrze dobrany projekt do potrzeb i oczekiwań inwestora warto zapłacić. Jeśli ktoś sugeruje się ceną na tyle, że ma znaczenie czy projekt kosztuje 3 czy 10 tys, to powinien kupić gotowca - jest duży wybór od 1,5 za proste budynki do ok 6 tys za oryginalne.

Myśle, że 19 tys. za sam projekt to lekka przesada. My zapłaciliśmy 2800 za całość (zagospodarowanie dziłaki, projekt szamba, instalacji itd.), jesteśmy b. zadowoleni. Nasz projektant ma też wiele osiągnięć...

Ja z kolei mam pytanie odnośnie adaptacji projektu gotowego.

Czy 1300PLN do dużo, czy mało (Warszawa)?

Jak kształtowały się Wasze koszta za adaptację?

:)

ja placilem 600 zl (w okolicach Poznania)ale teraz bede musial chyba doplacic tej osobie. Gdy robil adaptacje ustalislimy ,ze czesciowe podpiwniczenie wrysujemy pozniej gdy zaczne budowac - Osoba ta miala byc rowniez Inspektorem, takim papierowym za kolejne 600 zl

Teraz marudzi, ze ta piwnica wymaga odrebnego projektu zamienego

a oczywiscie jest pewne, ze nie bedzie robil tego za darmo

Tak sie zastanawiam, ze gdyby te czesciowe podpiwniczenie uzasadnic nie tyle checia posiadania dodatkowych 60 m.kw a koniecznoscia zejscia tak gleboko z fundamentami ze wzgledu na warunki, to mozna by te piwnice zalegalizowac w innym trybie niz PROJEKT ZAMIENNY?

Ze wzgledu na spadki terenu w adaptacji bylo obnizenie rzednej fundamentow o 90 cm.

W czesci podpiwniczenia dorzucilem jeszcze 70 cm i zyskalem piekna piwniczke.

Te dodatkowe 70 cm i tak musialbym zejsc do tej rzednej bo jak sie okazalo przy wykopach: wybrane na dom miejsce jest na pograniczu glinianej gorki oraz niecki wypelnionej zwirem. Na ich styku plynela kiedys rzeczka po ktorej pozostal slad w postaci czarnej ziemi.

Z pozdrowieniami i usmiechami

smal

Nie wiem gdzie można zamówić projekt za 3 czy 5 tys. Rozmawiałęm z różnymi architektami, także znajomymi budującymi. Same obliczenia konstruktora tyle kosztują, koncepcja z konsultacjami - też kilka tys. Ja zapłaciłem w końcu 19 tys za oryginalny projekt dobrego fachowca, który ma parę osiągnięć (bez branż oczywiście), ale najtańszy architekt chciał 9. Moim zdaniem za dobrze dobrany projekt do potrzeb i oczekiwań inwestora warto zapłacić. Jeśli ktoś sugeruje się ceną na tyle, że ma znaczenie czy projekt kosztuje 3 czy 10 tys, to powinien kupić gotowca - jest duży wybór od 1,5 za proste budynki do ok 6 tys za oryginalne.

Zgadzam się. Takie przynajmniej sš koszty projektu w Warszawie. Ja wydam ok.17.000.

Mam projekt gotowy Muatora. Za adaptację mam zapłacić 800 , za projekt zagospodarowania terenu 1 000 , za BIOS 300 . Przeprojektowanie dachu z 20 stopni na 26 stopni 500,-.Myśllałam, że to dużo, ale teraz widzę , że tak średnio.

O rany #1!!! 2100PLN za kompletną adaptację??? Nie czujesz się nieco potraktowana przez swojego fachowca a.....e? Z tego, co piszesz, to ON zagospodarował przede wszystkim Ciebie. Sorry... Ja za projekt zagospodarowania działki z BIOSem, bilansem i innymi "gadżetami" zapłaciłem 500PLN (w Warszawie). A kontakt znalazłem na forum.

O rany #2!!! Kto Wam każe projektować budynek u "fachowca, który ma parę osiągnięć" :lol: Ten projekt i tak zrobią w biurze "fachowca" praktykanci po/na architekturze... ale może nie znam realiów :wink:

Zgoda, moim zdaniem za dobrze dobrany projekt do potrzeb i oczekiwań inwestora (a nie będących li tylko wynikiem sugestii projektanta) warto zapłacić, ale nie PRZEPŁACIĆ. No, ale z drugiej strony CENA, to sprawa UMOWY, zamożności i..... sam mam kolegę, który po prostu lubi "dobrze" zapłacić. I "fachowcy" z tego cennego nawyku skwapliwie korzystają...

O rany #3!!! Kto Wam każe projektować w Warszawie a nie pod Warszawą - za część tej sumy...? A swoją drogą nie przypuszczałem, że na forum znajdą się inwestorzy, którzy na sam projekt wyłożą 17... 19 kawałków :o No, ale brawo! Zarabianie pieniędzy (dużych!) obok pieniędzy wydawania (dużych!) to też sztuka.

A ja mam tak: projekt indywidualny+załatwienie całej papierologii (łącznie z przyłączami , mapami, płatnościami-tylko prąd będę musiała sama zapłacić- i innymi .... :evil: )aż do pozwolenia na budowę + nadzór budowlany + płatność dopiero po załatwieniu wszystkiego. Cena:6000zł. Dużo czy mało?

6.5 tys za zaplanowanie od A do Zet u architekta w w firmie która nam buduje. Z tego połowa zwracana w chwili podpisania umowy na budowę a więc de facto 3 tys. Ale zanim do tego doszliśmy przeszlismy przez kilku architektów którzy żadali 18 tys, albo 3 proc wartości inwestycji - czyli i tak dużo.

Witam

Czy to duzo za projekt indywidualny?

8 tys

Domek 200m2 z poddaszem użytkowym.

Ile Panstwo zapłaciliscie za swoj projekt indywidualny?

Uważam że 8 tyś do cena za projekt małego domku do 120 m2 KOMPLETNY projekt z wszystkimi branzami może kosztować nawet dwa razy wiecej Z doświadczenia wiem że Ci co oferują po 2-3 tys robia niekompletne projekty zazwyczaj złej jakości. U mnie projekt domu do 220m2 bez "udziwnień" okło 8300 brutto

Zapraszam na http://www.projektydomow24.pl po wiecej szczegułów

Uważam że 8 tyś do cena za projekt małego domku do 120 m2 KOMPLETNY projekt z wszystkimi branzami może kosztować nawet dwa razy wiecej Z doświadczenia wiem że Ci co oferują po 2-3 tys robia niekompletne projekty zazwyczaj złej jakości. U mnie projekt domu do 220m2 bez "udziwnień" okło 8300 brutto

Zapraszam na http://www.projektydomow24.pl po wiecej szczegułów

A ja uważam, że 8 tyś to cena za projekt małego domku do 120 m2 KOMPLETNY projekt ze wszystkimi branżami MOŻE kosztować nawet PIĘĆ... DZIESIĘĆ razy wiecej. Może, i co z tego... :lol:

Owcę można strzyc wielokrotnie, ale skórę zedrzeć tylko raz.

To masz małe doświadczenie. A ja z doświadczenia (na szczęście nie własnego) wiem, że i Ci co oferują projekty po 10.000PLN potrafią spier... coś, co się wydaje nie do spier... I umyć od sprawy ręce (nota bene nie do końca, bo sprawa jest w sądzie). Tak więc NIE GENERALIZOWAŁBYM :wink:

Projekty branżowe to (istotny) detal. Ale wciąż detal.

To nie jest element projektu, który "daje życie". Zetknąłem się ze sprawa, w której "renomowany fachowiec" zaprojektował poddasze, użytkowe, po którym na dobrą sprawę można się co najwyżej czołgać. Przesadzam, ale tylko trochę.

"Fachowiec" (z tzw. dorobkiem, osiągnięciami) zaprojektował a inwestorzy mu zaufali - bywali na budowie raz w tygodniu, bo zapłacili dodatkowy cash za "tzw. nadzór autorski". Budowa szła pełną parą. Po wybudowaniu murów inwestorzy wyjechali na urlop. A po powrocie mogli już się tylko przyglądać rozmiarom tragedii... Dach/poddasze był wybudowany ZGODNIE Z PROJEKTEM, dachówka ułożona a na "UŻYTKOWYM" poddaszu można się przemieszczać co najwyżej zginając się w "trzy eS".

Za każdą "branżę" doprojektowaną do projektu indywidualnego zapłacimy do 500PLN (typowy dom do 200m, no i nie u Postrzygacza Owiec, rzecz jasna). Ot i (prawie) cały komplet...

Czy to się opłaca, czy nie - niech każdy policzy sam :wink:

:D eh jak Sam pewwnie wiesz Spi....ć projekt można za 500, 5000 i 50000 cena nic tu do tego nie ma Jak to mowia... to zalezy A prawda lezy po środku Gratuluje że udało Ci sie trafić na odpowiedniego fryzjera owiec, ale pamiętajmy jedna opinia wpływa na innych forumowiczów ktorzy mysla ze w całym kraju tak ma byc

Warszawa i inne duze miasta zreguły maja zawyzone ceny usług - Wiem zaraz ktoś mi odpowie ze wcale nie bo w W-wie jest taniej niż u cioci np w Przemyslu Ale jak mówię to zależy .... :D :D

Pozdrawiam mam nadzieje ze nikogo nie obraziłem :D

:D eh jak Sam pewwnie wiesz Spi....ć projekt można za 500, 5000 i 50000 cena nic tu do tego nie ma Jak to mowia... to zalezy A prawda lezy po środku Gratuluje że udało Ci sie trafić na odpowiedniego fryzjera owiec, ale pamiętajmy jedna opinia wpływa na innych forumowiczów ktorzy mysla ze w całym kraju tak ma byc

Warszawa i inne duze miasta zreguły maja zawyzone ceny usług - Wiem zaraz ktoś mi odpowie ze wcale nie bo w W-wie jest taniej niż u cioci np w Przemyslu Ale jak mówię to zależy .... :D :D

Pozdrawiam mam nadzieje ze nikogo nie obraziłem :D

Teraz, to już zaprzeczasz sam sobie.

Napisałeś "Z doświadczenia wiem że Ci co oferują po 2-3 tys robia niekompletne projekty zazwyczaj złej jakości."

A ja napisałem wyraźnie - NIE GENERALIZOWAŁBYM.

No i użyłem określenia "postrzygacza", nie "fryzjera". Ale widzę, że wiesz o co chodzi :wink: Ale to tak na marginesie...

I teraz coś przykrego. Niestety.

Jeżeli chodzi o mnie (a raczej o moje doświadczenia, które rzecz jasna NIE MUSZĄ być - i pewnie nie są - regułą, choć dla mnie są); WSZYSCY architekci, z którymi miałem do czynienia (Z Warszawy, Białegostoku, Krakowa...), chcieli mnie ewidentnie na koszcie swojej usługi naciągnąć, zawyżając ją "w kosmos". Ale bez wnikania w szczegóły. Sorry, takie mam doświadczenia.

Czasami miałem wrażenie, że architekt oczekuje ode mnie kasy już za sam fakt, że jest architektem z uprawnieniami i może już kitkę wyżej wywinąć... Takie mam doświadczenia.

Bardzo zadowlony jestem ze współpracy ze "zwykłymi" inżynierami budownictwa z uprawnieniami. Konkretne, zawsze rzeczowe rozmowy. Przystępne ceny stanowiące UŁAMEK cen usług architektów.

I jeszcze jedno.

To jest Forum DYSKUSYJNE.

Nikogo więc nie zamierzam przepraszać - piszę o swoich "doświadczeniach" przeprowadzonych na "żywym organizmie" a które to, żyję taką nadzieją, uczulą/uwrażliwią Forumowiczów (z których znakomita większość na Forum to TEORETYCY) w negocjacjach. Nie tylko z architektami.

hihi :D :D

ok moze nie drazmy juz tego tematu A co powiesz i inni też na cuś takiego. Czy nie uważacie ze jesli chodzi o wydawanie i zarabianie przez nas pieniedzy to myslimy jak Kali. Chcemy kupic auto to obruszamy sie na dilera ze z nas zdziera, diler tez sie oburza bo chce zarobi a np ma duze koszty działalności i musi zarobic. Tak samo księgowy zamawia projekt domu u architekta to jest niezadowolony "czemu tak drogo" ale jesli on sam oferuje usługi swojego biura rachunkowego temu samemu architektowi to chciałby góre pieniedzy za zaksiegowanie paru fakturek itp.

Śmieszne chyba zrozumielisci drodzy Forumowicze o co mi chodzi ale mysle ze kazdy tak sie zachowuje :D

ZARABIAJMY I POZWÓLMY ZARABIAC INNYM :D :lol: :p

fuszerke oczywiscie nalezy pietnowac ale jak juz za nia przepłacimy to zawsze pozostje nam czarny PiaR wobec dyletantow. 8)