oktogon 09.10.2006 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Pozwólcie ze wtrącę słówko...szukanie pracowni na miejscu ma sens jeśli chce się mieć kontakt z architektem bezpośrednio, czy też chcąc zlecić mu załatwianie formalności w urzędach (tych znowu nie ma aż tak strasznie dużo), gorzej sprawa wygląda w momencie jak złoży się już gotowy projekt do starostwa czy urzędu miasta i nadgorliwy urzednik dopatrzy się czegoś co wg niego będzie wymagało korekty, to własnie tutaj przedłuża się oczekiwanie biorąc pod uwage zamiejscowego projektanta. Ale to wszystko to podejście pesymistyczne:) Projekt jako dzieło (indywidualny) powstaje w oparciu o wytyczne Inwestora, spełnione w wiekszym bądź mniejszym stopniu, i naprawdę nie ma znaczenia czy powstaje on w tej czy w innej części kraju, liczyu się kontakt i wzajemne relacje, przekazać uwagi można równie dobrze przez telefon czy net patrząc na przysłana koncepcję chociazby. Piszecie o braku czasu na formalności, a spotkanie z architektem również tego czasu wymaga, i to nierzdko dość sporo, wszystko zależy właśnie od współpracy, możliwości znalezienia wspólnego języka. W dzisiejszych czasach wszystko jest możliwe, zrobienie każdego projektu czy to obiektu kubaturowego czy wnętrz , tak się teraz pracuje, miejsce wykonywania to jedno a miejsce budowy drugie. pozdrawiamPiotrekhttp://www.oktogon.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 09.10.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 No wporzadku Cena zawiera sie w powszechnie stosowanym standardzie 6 do 8 tys. Projekt to małe piwo Zły projekt dobra ekipa zrobi tak że dom bedzie OK ale ze w Polsce obecnie pozostała 2ga lub 3cia liga ekip budowlanych to nawet najlepszy projekt ze wszystkim za 20tys spartaczą Lepiej zacznij sie rozglądać za tzw Ekipą "fachowcuf" tudzież "expertuf" pozdr święta racja dobra ekipa wszystko naprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni89 11.10.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Moim zdaniem projektowanie domu " na odległość " to wielka pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zatom 12.10.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 Czytam te wypowiedzi i muszę powiedzieć, że zazdroszczę Wam tak niskich cen projektów indyw. W W-ie będzie mnie to kosztowało (muszę robić projekt indywidualny) między 12 a 20 tys. zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikola79 12.10.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2006 mY kupilismy dom z pozwoleniem na budowe i projektem , ale ze pozwolenie bylo nie aktualne a dom wogole nam sie nie podobal , a dzialka byla taka ze zaden dom gotowy nie pasowal to zrobilismy projekt indywidualny , kosztowalao nas to 6 tys i architekt wszystko za nas załatwil , a ceny projekto indywidualnych u nas tez sa rozne w zaleznosci od architekta aha ja sobie tez nie wyobrazam przygotowywania projektu na odleglosc my srednio raz w tyg bylismy u architekta zeby cos ustalic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 13.10.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2006 My zrobiliśmy projekt indywidualny za 2,5 tysiaca i ... troche byl za tani. Projektant uznal, ze ... nie oplaca mu sie go kończyć i tak to mamy pół roku w plecy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 16.10.2006 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 dokladnie, pozazdroscic takich cen ja robie indywidualny i wyjdzie jakies 20 tys (kwestią negocjacji pozostaje czy z VATem czy bez), ale zeby nie bylo tragedii... to powiem co moj projekt obejmuje: - koncepcja architektoniczna (juz dwa miesiace spotkan)- projekt arch-bud- projekt konstrukcyjny- projekty branzowe (woda + gaz + prad +przylacza)- nadzor architektonicznyw trakcie budowy- ZUD, odlesienie, itp generalnie oficjalny cennik SARPowski to 6% szacowanej wartości inwstycj9 (liczonej srednio 2500 PLN za m2) moj architekt liczy 100 PLN za m2 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 17.10.2006 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 dodam swoje trzy grosze, a raczej 2,2 tys (słownie : dwa dwieście) za projekt indywidualny. wiem że niektórym będzie trudno uwierzyć... Może na wschodzie sa inne realia a może inne możliwości - czasem wystarczy poszukać, popytać. Projekt może nie jest idealnie szczegółowy - ale jest dokładnie wg moich potrzeb i na moją działkę. Słusznie zauważono - ważniejszy dobry wykonawca, który doradzi i pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artureski 17.10.2006 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 i powoli przekształca się to w obronę Częstochowy - bo architekt musi zarobić... Jeśli ktos jest gotów płacić takie pieniądze - niech płaci, jeśli ma - jego sprawa. Ja nie mam - więc nie płacę, znajduję młodego gościa bez osiągnięć w branży, który umie słuchać i potrafi robić swoje - płacę 2,5 - 3 tys i mam "projekt indywidualny" - czyli domek wg moich potrzeb i wskazówek do mojej działki (np. wejście od pd, widok z salonu na pn a taras od wsch). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oktogon 17.10.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 i powoli przekształca się to w obronę Częstochowy - bo architekt musi zarobić... Jeśli ktos jest gotów płacić takie pieniądze - niech płaci, jeśli ma - jego sprawa. Ja nie mam - więc nie płacę, znajduję młodego gościa bez osiągnięć w branży, który umie słuchać i potrafi robić swoje - płacę 2,5 - 3 tys i mam "projekt indywidualny" - czyli domek wg moich potrzeb i wskazówek do mojej działki (np. wejście od pd, widok z salonu na pn a taras od wsch). Ale tak to właśnie wygląda ) Sądzisz ze architekt niekoniecznie młody, zaraz po studiach bądź nawet student który wie na czym to polega zrobi inaczej? Kwota też moze być mniej lub bardziej realna, ale zauważ ze projekt to nie tylko architektura, dolicz koszt konstruktora, instalatorów, czasami kosztorysanta i wtedy będziesz miał pełna ofertę. 2,5 - 3 tys. owszem, zostaje tyle z projektu pełnobranzowego dla architekta ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lkmiec 17.10.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 to zalezy od powodow, dla ktorych robi sie projekt indywidualny u nas byly to przede wszystkich potworne ograniczenia w planie zagospodarowania i tutaj nie moze byc mowy o projekcie "mało dokładnym" Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 18.10.2006 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Ja zrobiłem indywidualny za 3000 +Vat (tzn część Vatu ). Projektant załatwiał sprawy w urzędzie, z geodetą i geotechnikiem ale uzgodnienia załatwiałem ja (w momencie jak go znalazłem część już miałem załatwioną). Projekt z zagospodarowaniem działki, zabezpieczeniami na szkody, według mojego pomysłu. Ludzie skąd te ceny po 10 tys za projekt domu?? Nie uważacie że liczenie ceny projektu jako procent od kosztów inwestycji to przesada. Wiem co chcę mieć, praktycznie jestem to w stanie przelać na papier a projektant ma to narysować tak żeby było zgodne z przepisami, czytelne dla wykonawcy i obliczone konstrukcyjnie co wykonuje program komputerowy w 15 minut. Fakt że wymagało to zaangażowania z mojej strony, zgłębienia "mrocznych tajemnic budowania", po to żeby uniknąć niepraktycznych i drogich rozwiązań ale tą podstawową wiedzę i tak przeważnie większość inwestorów zdobywa tylko nieco później. Przyznaję, w moim projekcie znalazłem błąd, niewielki ale zawsze. Projektant musi to zrekompensować mi inną usługą, chcąc utrzymać soją dobrą opinię, i w tym na szczęście jesteśmy zgodni. Rozumiem że wszystko ma swoją cenę ale kilkanaście tysięcy za projekt domu w stanie surowym wartym pewnie 100-150 tys to dla mnie za dużo. [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frosch 18.10.2006 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 3.ooo zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto_usunięte* 24.10.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ja także miałam wąska działkę i dogadałam się z sąsiadami i wyznaczyliśmy soie droge a działki mamy bardziej kwadratowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matuszka 25.10.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Czy ktoś może polecić dobra pracownie architektoniczną w Poznaniu i okolicach? Koncepcję domu mam, nawet szkic rzutu oraz elewacji. Nie wiem na jakie koszty indywidualnego projektu domu ok 180 m2 powinnam się przygotować w Wielkopolsce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 27.10.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Warszawa - my placimy za dom ok 200 m2, 6 tys + 3 tys za konstrukcje. Cena netto za - koncepcje - projekt arch-bud - projekt zagospodarowania bez branzowki, wykonawczego, nadzoru, ZUD etc. Zonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basset 27.10.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 U mnie 3 tys/180m2. Z tym ze w zeszlym roku. Trzeba doliczyc jeszcze pieniadze za badanie geotechniczne gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobSto 29.10.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Przyłączam sie do "normalniejszych" cen. Za projekt ok 150m z adaptacją, tyle że jeździłem w godzinach pracy (akurat mogę) po urzędach z projektantem składać papierki przez nigo wypełnione - 3500 brutto. Miałem propozycję i za 4 tyś i 6 tyś. Wybrałem młodego, sprawnego i co najważniejsze z pomysłami (super doradzał). Kwoty jakie tu padały to dla mnie abstrakcja. Natomiast nie polecam projektów z innego miasta. Starostwa tego nie lubią - promują swojskie rozwiazania. Mój projektant z niechęcią przyjmuje oferty z innych miast - z tego tylko powodu. Koledze "pomogła" ciocia z innego miasta i tyle ile nabiegał się z poprawkami do starostwa i ile prezentów zamosił - to tylko on wie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania F. 29.10.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Ojjj niektóre ceny są porażające. My zapłaciliśmy za indywidualny projekt 4900zł ze wszystkimi naszymi wymysłami i pełnym konfortem na przyszłość. Warto projektowac domek, gdyz bwszystko bedzie przemyslane. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 12.11.2006 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Nasz projekt za parterowy ok 170m kw, to 6000zł. Bez branży i nadzoru... W ponioedziałek uzgadniamy koncepcje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts