Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A oto ceny warszawskie:-) jm studio architektoniczne... SZOK

KOSZT PROJEKTU ARCHITEKTONICZNO-BUDOWLANEGO

ARCHITEKTURA : Cena ok.100 zł/m2 + 22 % VAT

Zakres opracowania :

1. Koncepcja

2. projekt architektoniczny domu i garażu - rzuty, przekroje, widoki elewacji ,detale skala 1:50 l

3. dobór materiałów wykończeniowych i kolorystyki elewacji (tynki, dach, okna, rynny itp. )

4. układ funkcjonalny domu

5. projekty instalacji

WNĘTRZA

Wariant I Cena ok. 120 zł/m2 +VAT

Zakres opracowania

1. ogólny projekt wnętrz całego domu

- posadzki ( układ, kolory , faktury, dobór materiałów ) skala 1:50

- ściany ( zabudowy gipsowe, zabudowy wnęk, sposób wykończenia, kolory, faktury, dobór materiałów ) skala 1:50

- sufity ( zabudowy gipsowe, kolory itp. ) skala 1:50

- oświetlenie ( sposoby oświetlenia, dobór opraw i osprzętu ) skala 1: 50

- meble stałe ( szafy, regały )

- meble ruchome ( kanapy, krzesła, stoły ) układ orientacyjny

2. Szczegółowy projekt kuchni

- widoki ścian i rzuty ( meble , sprzęty, itp.) skala 1:20

- rzut posadzki skala 1:20

- rzut sufitu skala 1:20

3. Szczegółowe projekty łazienek

- widoki ścian i rzuty ( meble , sprzęty, itp.) skala 1:20

- rzut posadzki skala 1:20

- rzut sufitu skala 1:20

4. Detale ( schody , kominek , rolety, żaluzje itp. ).

Wariant II : ok. 140zł /m2 + VAT

Zakres opracowania j.w. z tym że meble ruchome dobierane są z katalogu lub projektowane indywidualnie

szok?

Bardzo duza daja za te cene. Co prawda ja to robie taniej ;-), ale ja nie mam firmy tylko pracuje na umowe o dzielo...

pomysl sobie, ze to jest okolo 6miesiecy wspolpracy i ze bedziesz miec super!

Hej. Dużo daja?

Liczmy dom 200m kw. daje to cumę ok 50tys.zł za projekt z wnętrzem lub 23 tys za sam projekt budowlany!

Dla porównania stawiem 1900zł za projekt gotowy i 39zł za metr w pracowni pod warszqawskiej....

Allleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...........

Niestety zanim poznałem ich ceny od razu wiedziałem że to profesjonaliści i poprostu oczy w słup kiedy zobaczyłem ich domy. OCZY W SŁUP, i tu nie chodzi o to że trafili mi w gust... poprostu domy są świetne.

Więc pod koniec tygodnia się z nimi spotykam i na razie zapominam o kasie:-)

Napisz mi cos więcej o sobie moze? masz jakies realizacje za sobą? jakies materiały... daj znac. pozdrawiam

Hej. Dużo daja?

Liczmy dom 200m kw. daje to cumę ok 50tys.zł za projekt z wnętrzem lub 23 tys za sam projekt budowlany!

Dla porównania stawiem 1900zł za projekt gotowy i 39zł za metr w pracowni pod warszqawskiej....

Allleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...........

Niestety zanim poznałem ich ceny od razu wiedziałem że to profesjonaliści i poprostu oczy w słup kiedy zobaczyłem ich domy. OCZY W SŁUP, i tu nie chodzi o to że trafili mi w gust... poprostu domy są świetne.

Więc pod koniec tygodnia się z nimi spotykam i na razie zapominam o kasie:-)

Napisz mi cos więcej o sobie moze? masz jakies realizacje za sobą? jakies materiały... daj znac. pozdrawiam

mam za soba dosc duzo realizacji. Jestem niezla nieskromnie powiem, ale oni lepsi:)Jak chcesz moge wysłac Ci zdjecia, ale ja jestem wnetrzarzem, nie architektem, wiec nie wiem czy cos Ci to da.

Hej Woland! czytałam watek ktory założyłeś na forum o architekturze:)niezle sie ubawilam, ale niestety taki tam panuje klimat...

100zł za metr projektu to w warszawie normalka, w zasadzie za mniej mało kto pracuje...trzymaj sie

moze nie rob projektu calosci(mam na mysli wnetrza) tylko czesc reprzentacyjna, zaoszczedzisz toche.

Hej, tak mała prowokacja...

Co do pracowni zaś, to poprostu waham sie między pracownią lokalną z miasta gdzie są fajni młodzi architekci, ale nie wiem czy ich wyobraxnia sięga tak wysoko jakbym chciał:-) antresole i przeszklenia itd....

....a profesjonalną kosztowną pracownią.. cóż stosunek cen to 1:3. Mam czas i spokojnie szukam rozwiązań....

• 1 month później...

W poznaniu kolega tyle zapłacił znajomemu, który robił taki projekt po raz pierwszy. Tak więc to dobra cena (moim zdaniem).

JEśli jest to ktoś zmyślny to zaoszczędzi Ci 10x więcej w odpowiednich rozwiązaniach.

Oczywiście są DOBRE gotowe projekty. I sam takiego będę szukał - chyba że działka będzie na tyle mała że trzeba będzie kombinować.

My zapłaciliśmy w Poznaniu 3 tys. za dom 200 m2, ale mieliśmy dokładnie rozrysowany swój projekt (koncepcja), więc chodziło o zrobienie projektu pod nasze dyktando, oprócz spraw technicznych i wyliczeń zero pracy koncepcyjnej projektanta. Projekt odręczny, budowlańcy narzekali, bo się przyzwyczaili do projektów komputerowych, i że każda ściana jest z wymiarem, a u nas coś trzeba było dodać coś odjąć, żeby uzyskać niektóre wymiary (tak po dawnemu). Nie było projektu instalacji.