Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Cena projektu indywidualnego 15tys - za całość: dom 300m z garażem w bryle (duży ale b.prosty konstrukcyjnie), projekt zagospodarowania działki z detalami takimi jak śmietnik, ścieżki ogrodowe, zbiornik na deszczówkę itd., komplet instalacji wewnątrz domu, projekty przyłączy z wyjątkiem przyłacza gazu, załatwienie pozwolenia na budowę i ZUD-u. Aha, w komplecie jest też kosztorys budowy z wyjątkiem kosztów zrobienia instalacji.

Rok 1999 - 2500 zł za budynek 280m2 z poddaszem użytkowym, bez podpiwniczenia i garażu. W cenie projekty przyłączy: instalacji elektrycznej, gazowej, wod-kan oraz szambo.

Pozwolenia i inne formalności urzędowe załatwiałem sam (czytaj razem z żoną). Odbyło się to bez większych trudności i kosztów.

Acha, projektant niestety nie był bezbłędny. "Nie czuł" drewna i w skomplikowanym w sumie dachu popełnił błąd który naprawili górale.

W projekcie za 2500 byl na pewno wiecej niz jeden blad.

A jezeli jest to cena za komplet , tzn architektura + konstrukcja + ew. instalacje to bledów bylo mnostwo.

Chcialym zauwazyc szanowni panstwo ze oszczedzanie na projekcie jest o wiele mniej oplacalne : powod jest prosty:

najmniej kosztuja zmiany na papierze.

Najgorsze sa takie wlasnie projekty z bledami wystrzelone przez architektow w kosmos, nad ktorymi potem na budowie urzadzane sa sympozja specjalistow z ktorych kazdy ma inne zdanie, i koncza sie miarodajna opinia pana Kazia.

Pozdrawiam.

Marcin

wysoka cena w żadnym wypadku nie jest gwarantem idealnego projektu. Szczerze mówiąc to jeszcze nie widziałem bezbłędnego projektu ale od tego są sami autorzy aby je poprawiać. W cenę porzadnego projektu wliczony jest również tzw. nadzór autorski, inaczej mówiąc solidny architekt dogląda budowy i sprawdza czy wykonawcy przestrzegaja zaleceń zawartych w projekcie.

To nie tak. Podstawa wynagrodzenia architekta jest umowa pomiędzy nim a klientem.

Architekt może dostać zamówienie na np. samą koncepcję architektoniczą, projekt budowlany w zakresie architektury, czy wielobranzowy projekt budowlany z nadzorami autorskimi.

Czyli umowa może (i powinna) obejmować poza pracami projektowymi nadzór autorski: m.innymi wizyty na budowie, sprawdzanie czy wszystko idzie z przepisami, wypracowywanie rozwiązań zamiennych ( gdy np. wykonawca proponuje inną , np. tańszą technologię bo ma np. upusty na jakis produkt lub w czyms sie specjalizuje).

Architekci zwykle nie są zainteresowani nadzorem, bo zajmuje masę czasu, a klient bo - trzeba dodatkowo płacic architektowi.

Na placu budowy pozostaje więc Inwestor oraz guru w postaci zaufanego pana Kazia - wykonawcę polecanego przez sąsiada znajomych (oczywiscie jezeli, co jest nagminne, Inwestor nie oplaca niezaleznego inspektora nadzoru ).

Tu należy dodac, że z mocy prawa Architekt nie może odmówić

podjęcia się zlecenia obejmującego nadzory (Ustawa - Prawo Budowlane).

Inną sprawą są błedy w projekcie, i tu należy je zasadniczo odróżnic od braków w dokumentacji, czyli zwykłych niedoróbek

lub nieporozumień ( bo np. Klient kupił proj. budowlany który służy praktycznie do uzyskania pozwolenia na budowe a myśli że to komplet dokumentacji wykonmawczej, etc.)

Za błąd projektowy architekt odpowiada głową.

W przenosni oczywiście. W rzeczywistości finansowo: za szkody wynikłe skutkiem udowodnionych błędów można rządać od projektantów odszkodowania i , na marginesie ,po to są oni obowiazkowo ubezpieczeni.

Pozdrawiam,

Marcin

• 2 weeks później...
To was zaskoczę. Mam architekta pod W-wą i UWAGA! Za pełny projekt dokładnie razem omówiony, z widzimiśami i takimi tam, 150 m2 z garażem + budynek gospodarczy, plan zagospodarowania działki, przyłącza, szambo itp. itd. Wszystko razem 2,8 tys. I to jest właśnie uczciwa cena. Rada we wszystkim. Trzy razy sprawdź ceny nim wybierzesz, a jak pracownia ma marmury, stronę internetową, to nie wchodź bo zapłacisz 10 tys. albo i więcej.

• 2 weeks później...
Mój kuzyn "jak to w rodzinie" chciał 12 00 zł, przy czym urzędy na mojej głowie. Znalazłam w końcu architekta za 4000 zł (Radom) - tyle płacę za wszystko łącznie ze złożeniem w moim imieniu wniosku o pozwolenie na budowę (ma moje pełnomocnictwo). Robi to nie w komputerze, ale znam jego poprzednie projekty - są OK.

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...