Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

W zależności od okolic architekci za indywidualny projekt biorą od 30-40

do 80 i więcej pln/m2

W Wwie dobry architekt bierze ok. 80.

40+vat to raczej średniodolne stany.

J

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Jesteśmy w trakcie realizacji projektu indywidualnego domu o powierzchni 130 m dół plus poddasze. Dach czterospadowy, dwie lukarny, salon na niższym poziomie, garaż w budynku. Architekt polecony chciał 3500zł ale utargowałam na 2750zł. Jak na Warszawę to cena niska i nam również jak narazie odpowiada.

a co chcesz miec w tym domku o pow. 150 m2 ze nie mozesz znalezc gotowca za 1500 zl ?

gotowcow jest od zarabania

Przejżeliśmy już z 500 projektów i w każdym było coś nie tak. Pomyśleliśmy o indywidualnym projekcie ponieważ w gotowcu który nam w miarę odpowiadał trzeba by zrobić ścianę kolankową a to kosztuje wraz zadaptacją projektu minimum 3000 plus gotowiec co daje 4500. 1500 więcej a mam dom dokładnie jaki chcę.

Witam,

Jesteśmy w trakcie realizacji projektu indywidualnego domu o powierzchni 130 m dół plus poddasze. Dach czterospadowy, dwie lukarny, salon na niższym poziomie, garaż w budynku. Architekt polecony chciał 3500zł ale utargowałam na 2750zł. Jak na Warszawę to cena niska i nam również jak narazie odpowiada.

otototo, to jest dobra cena :)

a co chcesz miec w tym domku o pow. 150 m2 ze nie mozesz znalezc gotowca za 1500 zl ?

gotowcow jest od zarabania

Przejżeliśmy już z 500 projektów i w każdym było coś nie tak. Pomyśleliśmy o indywidualnym projekcie ponieważ w gotowcu który nam w miarę odpowiadał trzeba by zrobić ścianę kolankową a to kosztuje wraz zadaptacją projektu minimum 3000 plus gotowiec co daje 4500. 1500 więcej a mam dom dokładnie jaki chcę.

zgadzam się, my również nie znaleźliśmy projektu, który odpowiadałby nam w 100%, ani nawet w 50. Jak wnętrze było ok, to dach kopertowy, a my takiego nie chcieliśmy, itd.

Wyszło mi taniej niż gotowiec i adaptacja.

Myśmy zapłacili 4 tyś. Dom ok. 210 m kw pow. użytkowej wg naszych indywidualnych potrzeb (Warszawa).

W cenie rownież wyliczenia ilosci wszystkich materialów.

Te 11 czy 12 tys to jest pewnie cena jakiegos uznanego architekta. Mysmy wzieli mlodego "aczkolwiek" polecanego pistoleta, bo i tak wiedzielismy co chcemy, chodziło aby to teraz narysować.

Ale rzeczywiscie cena zaporowa

Mi za projekt indywidualny w Bydgoszczy zaśpiewali od 8 do 12 tyś zł . Wydawało mi się to drogo i kupiłem projekt gotowy .Ile dokładnie zapłacę to nie wiem bo jestem dopiero przed adaptacją . Ale po wstępnych ustaleniach wiem że na 100% nie przekroczę 5000zł . W tej cenie jest cena projektu , adaptacja , zmiany,projekt szamba i przyłączy i cała reszta.

Jakbym miał projektanta który mi zrobi projekt indywidualny za 6000zł to bym się nie wachał i wybrał indywidualny. A jak bym znalazł za 3 tyś albo 4 tyś to bym chyba skakał z radości . No cóż nie każdy ma takie szczęście.

Pozdrawiam

Zapłaciłem 7 000,- i wszystko tak jak sobie życzyłem.

2 000 - 2 500,- za gotowy + głębokie jego modyfikacje (ok. 3 000,-)

Wychodzi prawie na jedno i jaki to jest odsetek kosztów domu ?

W moim przypadku ok, 1,4 %.

Wiec jeśli nie sposób znaleźć gotowca bardzo zbieżnego z oczekiwaniami.............

Witam! Znalazłem architekta który wykona mi projekt ARCHITEKTONICZNO-KONSTRUKCYJNY za 1800 zł brutto. Według mojego pomysłu. Domek 105 metrów w parterze , coś jak projekt Marcel z pracowni bodajże Archimaat. I teraz pytanie, bo z tego co widzę na forum to ta cena to chyba promocja zwarzając na to iż ceny indywidualnych projektów opisywanych w różnych postach sięgają pułapu 8000 zł. I teraz moje pytanie. Czy według Was może się zdażyć iż ów mój architekt "wyrówna" sobie cenę do tych , powiedzmy 5-6 tysięcy przy projektowaniu instalacji?

To wszystko zależy co będzie zawierać ten projekt ARCHITEKTONICZNO-KONSTRUKCYJNY .to zależy na jaki zakres prac się umówicie .

Najlepiej zapytaj tego architekta co obejmuje ta cena , za co i ile jeszcze będziesz musiał zapłacić.

Możesz ewentualnie zapytać tuta:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=90973&highlight=

albo tutaj:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=91468&highlight=

Może coś więcej Ci powiedzą.

Pozdrawiam