szafa 05.04.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Byłem dzisiaj u Pani architekt i lekko mi sie nogi ugieły. Projekt zwykłego domy 2 kondygnacje 12x12m + garaż Pani powiedziała ze zaczyna minimum 25 000 !!! Lokalizacja: Kielce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 05.04.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Poszukać dalej. Dałem 6kpln za projekt. Architekt z Gliwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 05.04.2008 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 7800 ale bez konstrukcji 230m kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 05.04.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Poszukać dalej. Dałem 6kpln za projekt. Architekt z Gliwic. oczywiście z konstrukcjami. Bez branż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 05.04.2008 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Chwyciłem za telefon obdzwoniłem co znalazłem w internecie okazuje sie ze ceny od 5000-7000 wiec nie wiem na co ta Pani liczy ? W poniedziałek jej podziękuje Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 05.04.2008 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Chwyciłem za telefon obdzwoniłem co znalazłem w internecie okazuje sie ze ceny od 5000-7000 wiec nie wiem na co ta Pani liczy ? W poniedziałek jej podziękuje Pozdro To nie takie proste:-) Niestety nasze projekty indywidualne to wersje tzw. budżetowe. Mój robiło małe biuro i trwało to rok, a teraz dopiero robią konstrukcje.Projekty te też nie mają branż - a w niektórych gminach są wymagane, nie wspominając o tym że sa wygodne! To samo jest z wnętrzami - w moim brak aranżacji.W pojektach za 20-30tys. masz wszystko od A do Z. Obejrzyj sobie: http://www.jmsa.pl/jmsa_content.html Tam właśnie za dom ok 180m kw chcieli ode mnie około 30tys. - ale było tam wszytko. Domy są piękne,ale biuro nie ma dobrej opinii więc nie polecam tak na marginesie. PROJEKT PROJEKTOWI NIE RÓWNY, nawet ten indywidualny... My zdecydowaliśmy się dlatego że chcięliśmy rozległą parterówkę z przeszkleniami, czasem lepiej poszukać gotowca jeśli budujesz z poddaszem może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 05.04.2008 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Wiesz obdzwoniłem dzisij troche architektów nawet byłem w jednym biurze i z "wywiadu" podobno sobie nieźle dają rade. Załatwiaja wszystko od poczatku do końca (zezwolenia na budowe). Robią oczywiście to samo co Pani Architekt tylko że za 6 500 Już w przyszłym tygodniu ma jechać geodeta na obmiary i przygotować mapę, powiedziałem co mnie interesuje i mam w środe sie już zgosić na oglądanie wstępnych koncepcyjnych projektów. Chce miec pełne 2 kondygnacje (bez skosów). Najbardziej bym chciał płaski dach ale się nie da niestety Dom prosty 12x12 + z jednego boku duży garaż 8x12 na dachu taras + nieszczęsny dach może zrobie użytkowe poddasze jak już musi być ten spadzisty dach. Nie wiem co teraz sie porobiło cały socjalizm były płaskie a teraz wymagają spadzistych. Na dole chce mieć wydzielone osobne mieszkanie 40-50 m dla seniorki ale kompletnie niezależne z osobnymi wejściami - dla tego właśnie decyduje sie na indywidualny projekt bo gotowca raczej nie trafie. Planuje również w domu małą serwerownie (do 20 komputerów) z której ciepła chciał bym ogzać domek (oczywiście w częsci) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 06.04.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 12.000 plus vat - wszystkie branże z przyłączami oraz uzgodnieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woland1980 06.04.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2008 wiesz, uważaj na umowę, to że geodetę itp poślą to żadna łacha. - KONSTRUKCJA!!!!!!- BRANŻE!!!-WNĘTRZA!! to są prawdziwe koszta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 14.05.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 WItam, zaczynam się troche niepokoić kosztami, które mnie spotykają do punktu zero. Znalazłem architekta, który zaoferował mi za 5k pln projekt dobudówki parter i pietro po 48 m2do domku wiecie taki z kostki z płaskim dachem, jednak nie partycypuje w kosztach z tym związanych oraz usługach, był już geodeta i na jego potrzeby skasowal mnie na 1000 pln , w tym mapka przestrzennej zabudowy za 500 pln. Ok, teraz sie dowidauje, ze juz dal moj nr tel osobom, które zrobia projekt przyłącza energ, kanalizacji, będą pozwolenia BHP, sanitarne i inne - zaczynam się bać, ze do punktu zero pozbędę się cionajmniej 10.000 pln, na poczatku mi powiedział ze na okolice opola to jak za darmo te 5000 pln a w tym byla inwenaryzacja i 3 konsultacje do projeku - nie jestem wymyslny i konfliktowy wiec nie mial ze mna klopotu. Jak myslicie ile jeszcze ze mnie wyssa? i czy to wszystko musze miec lacznie z projetem instalacji elektrycznej oraz woda i co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 14.05.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Ja rozpoczynam budowę pod Opolem i na tą chwilę mam zakończone wszystkie papiery, kosztowało mnie to 5tyś za adaptację projektu + 300zł geodeta (po znajomości). Projekty wszelkich przyłączy były już w cenie adaptacji. Ty masz projekt indywidualny i napewno ciężko to porównywać do adaptacji projektu gotowego. Cieżko będzie Ci uzyskać tutaj odpowiedź bo to zależy od twojego projektu. Musisz pytać i szukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 14.05.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Darek, czyli jeszcze do twoich 5000 pln trza dodac koszt gotowego projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 14.05.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Darek, czyli jeszcze do twoich 5000 pln trza dodac koszt gotowego projektu? Tak, dochodzi 1700zł za gotowy projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwards 14.05.2008 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2008 Jak w temacie. Ale można znaleźć specjalistę który nie "zdziera". Na własnym przykładzie: wykonałem samodzielnie projekt własnego domu w oparciu o wszelkie dostępne wzorce, czasopisma i fachową literaturę. Ponieważ "siedzę w rysunku technicznym z racji wykonywanej pracy", pokusiłem się o wykonanie projektu w wersji CAD oraz na zwykłym papierze milimetrowym który znasz z pewnością. Nie jest to trudne ale wymaga czasu i cierpliwości. Architekt nic innego nie wymyśli jeżeli zrobisz to dobrze. No dobrze...nie wyjaśniłem dlaczego tak postąpiłem. To proste. Za wykonanie indywidualnego projektu ( działka nie "przyjmuje" żadnego projektu gotowego) w jedym biurze "zaśpiewali cenę od 10 tys zł ( dom jest podobny do Twojego o zabudowie ok 150 m kw) a w innym od 9 tys zł. Do tego doszłyby koszty branżystów (około 4 tys zł) oraz geodety itd. Postanowiłem że znajdę fachowca rozsądnego. Znalazłem. On zaoszczędzi czas a ja pieniądze. Za projekt budowlany oraz załatwienie wszystkich spraw w urzędzie związanych z budową ( wszystkie procedury) ustaliliśmy cenę do 3 tys zł. Ponadto wydam trochę pieniędzy jeszcze na "branżystów" z grona jego kolegów- co oceniamy na 2,2 tys zł. Kierownik budowy za 1,2 zł ( oceniliśmy czas budowy na 2 lata) i przy pełnej wzajemnej współpracy. Oczywiście szukałem dosyć długo ale myślę że warto. Fakt ponoszonych przez Ciebie kosztów za "przylepkę" oceniam jako rozbój i nigdy nie zgodziłbym się na takie ceny. To jest zamknięty "klan", podobny jak wśród adwokatów, lekarzy itp grup zawodowych. Są jednak normalni fachowcy, solidni i konkretni. Znam tę grupę zawodową i nie dajmy się kochani rolować bez końca. Negocjuj cenę do skutku. Za kilka kresek i kilka prostych obliczeń nie ma urzędowych cen tylko umowne a ONI się tak jakby umówili co do tego. Program ArchiCad i wiele podobnych programów ogromnie skracają czas projektowania i wszystkiego co jest z tym związane a do tego wykonują również wersje 3D. Na rynku jest bardzo tani programik i bardzo rozbudowany " Twoje studio projektowe" - Punch, dostępny w salonach empiku. Polecam. Z cenami jest podobnie jak z łapówkami. Jeżeli nie dajemy łapówek to ginie powoli ten problem, jeżeli stanowczo negocjujemy i obniżamy cenę projektu to skutek jest podobny. Budownictwo kwitnie i to wykorzystują między innymi projektanci domków i przybudówek. Architek musi otrzymać wynagrodzenie za pracę, więdzę i wkład twórczy a domek...? Przeglądałem tysiące projektów i wnioski są dla mnie proste. Myślę że dla Ciebie również. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 16.05.2008 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Mój projektant tak zdefiniował, swoją usługę (chodzi o wykonanie projektu, mam to na pismie):"opracowanie projektu rozbudowy budynku mieszkalnego o pomieszczenia usług - handlowe" - jak myslicie co to powinno obejmować? znajomi mnie uświadamiali, że projekt to jest budowlany łączeni z mediami (co., sanitaria) a mój wyraźnie to oddziela - on tylko na 5k narysuje a wszelkie inne projektu mam uiszcać sam a on będzie do mnie kierował innych ludzi, od sanitarki, i wszelkich instalacji oraz pozwoleć - czy czasem projekt instalcji nie powinien sie zawierać w projekcie? Prosiłbym o jakąś radę czy jeszcze mogę zaoponować tym bradzie, że projektu jeszcze nie mam tylko go widziałem a już 4k dałem w formie zaliczki - przy ostatnim spotkaniu się dowiedziałem, że nie będzie partcypował w kosztch nie związanych z narysowaniem projektu - w każdym razie zapewniał mnie, że on mi to zrobi wszystko co najmniej za 50% cen jakie są w Opolu - tzn, że dobudówka ma kosztować w biurach w Opolu ok 20k? bo mi wychodzi, ze jak bede wszystko osobno placil to nie wiem czy 10 k wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edwards 16.05.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2008 Proponuję zajrzeć na strony www biur projektowych i ich oferty dla porównania. Załączam kopię takiej oferty z biura ARCHON (poniżej) Dla tych z Państwa, którzy nie znaleźli w naszej ofercie domu swoich marzeń zapraszamy do współpracy nad stworzeniem nowego projektu. Nasza oferta dotyczy domów, które zakwalifikujemy do oferty promocyjnej i później będą sprzedawane jako projekty powtarzalne. Płacicie Państwo jedynie za wykonanie dokumentacji architektonicznej i konstrukcyjnej, natomiast koszt wszystkich dokumentacji branżowych, tj. projektu wod.- kan. i CO, oraz elektrycznego, ponosimy my. W rezultacie otrzymacie Państwo kompletny projekt domu, który stworzymy zgodnie z Waszymi życzeniami. Ceny dokumentacji projektowej: dla domu o powierzchni użytkowej wszystkich pomieszczeń do 180 m2: od 8000 zł + 22% VAT (9760 zł brutto). dla domu o powierzchni użytkowej wszystkich pomieszczeń od 180 m2 - 220 m2: od 10000 zł + 22% VAT (12200 zł brutto) Cena dokumentacji projektowej domu o powierzchni użytkowej powyżej 220 m2 do indywidualnej negocjacji. Zakres opracowania całości dokumentacji jest taki, jak projektów gotowych, czyli cztery egzemplarze projektu architektoniczno-budowlanego, a w każdym z nich: PROJEKT ARCHITEKTONICZNY OPIS TECHNICZNY - warunki lokalizacji budynku, opis funkcji, zestawienie powierzchni, opis przyjętych technologii i materiałów dla wszystkich elementów konstrukcyjnych budynku, zalecenia dotyczące wykończenia budynku; OBRYS - budynku w skali 1: 500 na kalce do wykorzystania w trakcie adaptacji. PRZYKŁADOWA SYTUACJA - usytuowanie na przykładowej działce z zachowaniem najmniejszych dopuszczalnych odległości od granicy działki, zalecane ustawienie względem stron świata, wymiary zewnętrzne budynku. RZUT FUNDAMENTÓW - ławy i ściany fundamentowe, głębokości posadowienia, osie budynku, RZUTY KONDYGNACJI UŻYTKOWYCH - wymiary poziome budynku i wszystkich pomieszczeń i przegród, rozmieszczenie i wielkości otworów okiennych i drzwiowych, elementy konstrukcji budynku, rozmieszczenie kominów, przykładowa aranżacja wnętrz, lokalizacja podstawowych urządzeń sanitarnych; RZUT WIĘŹBY DACHOWEJ - wymiary i rozmieszczenie wszystkich elementów konstrukcji dachu; RZUT DACHU - wypośredniczenie i wymiary połaci dachowych, kąty nachylenia połaci, sposób odwodnienia dachu, wymiary okapów, wysokości charakterystycznych elementów, rozmieszczenie okien połaciowych i kominów. PRZEKROJE - rysunki budynku po pionowym przecięciu w charakterystycznych miejscach - pokazują wszystkie wymiary pionowe budynku, elementy konstrukcji, warstwy przegród, komunikację pionową w budynku; 4 elewacje; Zestawienie stolarki; Zestawienie więźby dachowej. PROJEKT KONSTRUKCYJNY Opis do projektu konstrukcyjnegoObliczenia statyczne elementów konstrukcyjnych; Zestawienie stali; Rzut fundamentów - skala 1:100; Schematy konstrukcyjne stropów i więźby dachowej skala 1:100 i 1: 50;Rysunki wykonawcze elementów i detali konstrukcji w skali 1:20. PROJEKT WEWNĘTRZNYCH INSTALACJI SANITARNYCH Opis instalacji wodno- kanalizacyjnej, centralnego ogrzewania, gazu; Rysunki wszystkich elementów instalacji - ich rozmieszczenie w budynku - rzuty i rozwinięcia (dla każdej instalacji odrębne) w skali 1:100; Schematy podłączenia wodomierza i gazomierza. PROJEKT WEWNĘTRZNYCH INSTALACJI ELEKTRYCZNYCH Opis instalacji elektrycznej i odgromowej; Schemat ideowy instalacji elektrycznej; Rysunki elementów instalacji elektrycznej i odgromowej na rzutach w skali 1:100. W przypadku zainteresowania ofertą prosimy o przysłanie wytycznych do projektu.Aby uzyskać więcej informacji Prosimy Państwa o kontakt - na wszelkie Państwa pytania odpowie Wam nasz kompetentny architekt. Jak widać z powyższego oferta jest jasna. Podkreślić należy że ceny od ubiegłego roku wzrosły średnio o 60 %. Proszę zatem zwrócić uwagę na jeszcze jeden aspekt. Dom taki istotnie będzie zamieszczony w katalogu i będzie taki projekt zarabiał dodatkowe pieniądze ale skala w metrach kawdratowych jest nieporównywalna i zakres usług również. Architekt po prostu jest "naciągaczem" i basta. Można się zgodzić na 5k ale przy opracowaniu kompleksym. Skąd te ceny w Opolu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapi01 19.05.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2008 przeciez tam nie ma ceny przylaczy i projektu zagospodarowania jak to doliczysz to wyjdzie i tak ok. 15.000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 20.05.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2008 i co ja mam teraz zrobić? dałem już 4k, nie starszcie, że za 48m2 do punktu zero wydam ok 15k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janisia 21.05.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2008 Nie wiem czy dobrze zrozumiałam ale ty planujesz rozbudowę kostki??Ja także rozbudowuję kostkę-projekt indywidualny to koszt 3000zł,mapka do celów projektowych 600zł,projekt instalacji wewnętrznych-gaz 500zł,prąd 300zł.potrzebne mi będą jeszcze uzgodnienia i tyle do uzyskania pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skystar 29.05.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 tak, dokładnie rozbudowuję kostkę i za sam projekt arch-konstr płacę 4,5k, wczorja był znaojomy oweko proktanta i za projekt wod-kan co zaśpiwał 1200 (na początku 1500 - dodam, że media są poprowadzone już do domu, przyłącza woduy nie będzie musiał w ogóle ruszać , tylko kan, piec przestawić w kotłowni (na rysunku oczywiście ) i tor kanalizacji, która jest już przygotowana ale jeszcze nie podłączona. Czy 1200PLN za to to dużo czy mało? potem czeka mnie jeszcze elektryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts