Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

Indywidualny do pozwolenia we Wrocławiu można mieć za 4 tys - z zawartością ogólną jak w katalogowych - czyli taka sztuka dla sztuki. Tak mi powiedziano. Z detalami, albo wykonawcze to już wyższe kwoty.

Mnie mój indywidualny wyszedł sporo taniej, ale papierologię sam obrobiłem. Ale wiedziałem co i jak chcę mieć. I mam znajomych z odpowiednimi uprawnieniami, i tu poszło po kosztach...

Rynkową stawkę musiałem zapłacić jedynie za konstrukcję, ale tu dostałem projekt wykonawczy.

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Kolega w Zielonce pod Warszawą dał 3500zł dom ok. 180m2.

Inny kolega w innym biurze projektowym usłyszał ponad 40,000zł dom ponad 300m2 - z tym, że biuro bardzo znane i dom bardzoooo nowoczesny.

Warto poszukać kogoś sprawdzonego i uważać, uważać i jeszcze raz uważać - my mamy bardzo złe przejścia z biurem Vinci z Warszawy :evil:

O rany pogieło ją???

My zapłaciliśmy 1800 ale niech piorun strzeli tego architekta bo szkoda że projektu wykonawczego nie było :evil: :evil: :evil: Dobrze że ekipa nam się ekstra trafiła i dobry kierownik który zresztą jest architektem iżałuję że on projektu nie robił. Bierze ok 6000 wzwyż ale jest dobry.

za 1800 zł to chyba same oprawki tam były.

Nie żartuj że chcesz projekt wykonawczy za takie pieniądze no chyba że conajmniej jedno 0 dopiszesz do tej sumy ... ehh

Podpisaliśmy umowę i nic w niej nie było na temat projektu wykonawczego. Zaznaczone mieliśmy tylko że ma być do pozwolenia na budowę. Tak to jest jak się człowiek nie zna. Ale ponieważ ekipa trafiła nam się suuuuuuper majster sam wszystko wyliczał i konsultował tylko z kierasem. Dali radę i to jest najważniejsze.

1800 same oprawki tak hmm no mamy trochę więcej, dom stoi i ile kasy zaoszczędziliśmy :p

Tak na marginesie uważam że 25000 to duuuuża przesada lepiej chyba kupić projekt gotowy i go przerobić no chyba że mamy furmankę kasy

• 2 weeks później...

Dodam, ze 'pani' w wydziale architektury powiedziala, ze dawno nie widziala tak solidnie przygotowanej dokumentacji! Wiec naprawde mozna znalesc architektow, ktorzy maja rozsadne ceny i jakosc ich pracy nie odbiega od 'modnych biur i pracowni projektowych'. Fakt, ze ja mialem projekt bez instalacji i oczywiscie bez kosztorysu z materialami.

Inny przyklad z rodziny - 17.000 za projekt domu w biurze projektowym. Sam dom bardzo ciekawy i oryginalny, z mansardowym dachem. chyba bez instalacji, ale nie jestem pewien.

• 2 weeks później...
Ja zaplacilem 2 miesiace temu w Warszawie za projekt domu 277 m2 pow calkowitej 4.000 zl (bez umowy i bez VAT). Projekt obejmowal dom, konstrukcje i adaptacje do dzialki

4000zł? Wow!!! NIGDY W ŻYCIU W TO NIE UWIERZĘ!!!

Oczywiście nie z zawiści. Poproszę Cię o namiar na to biuro. Mam znajomych szukających taniego architekta. Serio, prosze o namiar na PW albo tutaj.

• 6 months później...
  • 2 weeks później...
4750zł projekt domu i plan zagospodarowania działki :evil: Budując jeszcze raz wybrałabym gotowca.

wtedy zapłaciłabyś ~2000 za projekt, jakieś 1000 za adaptację, kolejny tysiąc za mapkę do celów projektowych z wkreślonym na niej zagospodarowaniem. Tak dużo taniej by było?

J.

4750zł projekt domu i plan zagospodarowania działki :evil: Budując jeszcze raz wybrałabym gotowca.

nie wiem, czy to jest tak dużo... zalezy jeszcze jakie były Twoje oczekiwania względem projektu i na ile był/jest on podobny do "gotowców" oraz jak bardzo architekt się starał, ale...

Architekt przeciez nie "strzela" projektu w 2 dni, projektowanie wymaga czasu, namysłow, konsultacji z Inwestorem. Jeśli projekt ma być dobry, twórczy, dopasowany do potrzeb - wymaga duuużo czasu i pracy - pracuję w pokrewnej branży więc wiem jak pracochłonne jest projektowanie :) i w związku z tym taka cena - moim zdaniem - nie jest wygórowana.