Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podbijam temat ile???

U mnie architekt za projekt domu jednorodzinnego 170 m. chce 18 000 zł. . Wydaje mi się, że trochę drogo :-(

Strasznie dużo! No chyba, że bardzo złożona konstrukcja, nietypowa, wydziwiana i u ceniącego się architekta.

Za projekt indywidualny mojej prostej stodoły 10x8,5m z poddaszem użytkowym i dwuspadowym dachem zapłaciłem 2500zł + 1200zł projekty instalacji (prąd, woda, kanalizacja, gaz).

Uważam, że to tanio, ale za to długo musiałem czekać - architekt zawalony robotą.

Za adaptację gotowca architekt zażyczył sobie 2500zł, czyli kupiłbym gotowca za 2200zł + 2500za adaptację = 4700zł

Wybrałem indywidualny projekt, ponieważ największe oszczędności można wprowadzić na etapie projektu. Każdy metr to około 2500zł - na prawdę warto przyłożyć się do projektu indywidualnego, bo już głupi 1m2 mniej lub prostsza konstrukcja zwróci się w tysiącach.

Uważam, że za prosty dom cena w przedziale do 4000tyś zł jest ok.

Edytowane przez Antymateria

Podbijam temat ile???

U mnie architekt za projekt domu jednorodzinnego 170 m. chce 18 000 zł. . Wydaje mi się, że trochę drogo :-(

Wow! Muszę przekazać żonie, żeby rynek zmieniła :) Co w cenie? Sam projekt (rozumiem, że z przyłączami) czy też architekt lata po urzędach.

Ogólnie strasznie duża kwota. Architekt około 2 tys. + opłaty u branżystów i ewentualne koszty zmian w projekcie. Mówimy tu o projekcie samodzielnie prowadzącym działalność. Miejmy na uwadze, że w przypadku biur trzeba komuś za pracę zapłacić, czynsz za lokal i dobrze jakby jeszcze coś właścicielowi zostało.

Całość zależy od tego czego chce inwestor, np. projekt instalacji wody może kosztować 800, a może i ponad 2k (np. przy pompie ciepła).

• 2 weeks później...
Podbijam temat ile???

U mnie architekt z ciekawymi realizacjami, wspominany w gazetach, fakt że trochę specyficzny w całościowej "obsłudze" ale nadal polecam (projekt budowlany skończony, trwają prace nad projektem wykonawczym - szczegółowym), na prawdę z niezłym podejściem i pomysłami krzyknął 13 500 zł brutto za 190m2 (plus poddasze użytkowe).

Ja biegam z papierami, ale jak trzeba to on się komunikuje z kim trzeba i ustala wcześniej szczegóły.

Dzieli nas odległość około 400km, a mimo to udaje nam się realizować projekt :) większość spraw mailowo lub sms i od ręki jest odpowiedź.

Więc może jeszcze poszukaj...

Fakt, że cena zależy od wielu aspektów - działki, planu miejscowego, stron świata, waszych oczekiwań, utrudnień, czasu za jaki chcecie projekt, skomplikowanej bryły, planu aranżacji/użytkowego dla domu ... więc może to należy zweryfikować i pogadać?

A jak nie ma dyskusji - to szukajcie dalej - wiem, że to ciężki kawałek pracy i trudno podjąć decyzję (sam zaczynałem od maili do ponad 20 biur), ale zaufajcie temu kto szybko odpowiada i ma konkretne zrealizowane projekty, i o kim nie znajdziecie negatywnych opinii w sieci (silnie negatywnych a nie typu - długo odpowiadał, nie taki kolor ścian, nie chciał jak my chcieliśmy ... bo on czasem jest faktycznie zarobiony lub potrzebuje chwili by coś przemyśleć/przeprojektować, lub czasami się wręcz tak nie da! jakby chciał inwestor...)

Dobrym pomysłem jest prośba o referencje (zdjęcia, adresy inwestycji, kontakty do inwestorów), lub samodzielne do nich dotarcie... czasami jest to możliwe :)

Powodzenia!

• 2 weeks później...

Koszt opracowania PROJEKTU INDYWIDUALNEGO oscyluje w Polsce ( A.D.2015 ) w widełkach od 2,3% - 3% wartości inwestycji ( średnie wyceny to 2,7 do 2,8% ).

Zakładając, że tyle samo jest pracy przy domu o metrażu 120m2, 150m2, czy 200m2 można prosto przyjąć, że : 200m2 P.U. ( Powierzchni Użytkowej budynku ) x 3000,-zł = 600000,-zł ( wartość inwestycji ) x 2,3% = 13800,- do x 3% = 18000,- zł , w porywach 3,5% ( ale zdarzają się oczywiście i mniejsze i większe wyceny od jw. ).

Dla porównania Projekt Indywidualny ( a innych nie ma ) „ na Zachodzie ” to wartość 6 do 10% wartości inwestycji i obejmuje całość prac projektowych ( Projekt Koncepcyjny / Budowlany / Wykonawczy ).

- kwoty wg mnie nie są kwotami „ szaleńczymi „ dla całości szacunkowej wyceny wartości inwestycji, której przestrzeń ma być INDYWIDUALNA, rozwiązana w sposób RZETELNY i PERFEKCYJNY przy jednoczesnym spełnieniu wszystkich możliwych oczekiwań przyszłych użytkowników,

jak również

- kwoty jw nie obejmują tylko i wyłącznie pracy Architekta, ale również pracę projektantów branżowych : projektanta konstrukcji oraz projektanta instalacji sanitarnych.

Powyższe kwoty jak najbardziej należy zweryfikować o :

- dane wynikające z zapisów Warunków Zabudowy / Planu Miejscowego

- dane wynikające z samej działki budowlanej ( od stron świata, sąsiedztwa, … po geometrię działki/terenu, geotechnikę, itd. )

- dane wynikające z wytycznych projektowych Inwestora budynku ( od wytycznych funkcjonalnych – po rozwiązania związane z energooszczędnością, typem preferowanych instalacji wewnętrznych, … dlatego tak ważne są założenia wstępne co do budynku, które zazwyczaj przyjmują opisową formę tzw. Programu funkcjonalno - użytkowego )

… może ( z założenia ) być budynek o prostej formie architektonicznej i prostych rozwiązaniach konstrukcyjnych i instalacyjnych oraz prostej działce i warunkach geotechnicznych, a może być wręcz przeciwnie !

Na etapie samego zapytania o wycenę, trudno to zweryfikować.

Natomiast Zakres opracowania PROJEKTU INDYWIDUALNEGO jest niezmienny i powinien w tych kwotach obejmować opracowanie :

1. PROJEKTU KONCEPCYJNEGO budynku i zagospodarowania ( z uwzględnieniem wariantowości rozwiązań projektowych ) wraz z jego uzgodnieniami pomiędzy Architektem, a Inwestorem i zmianami / edycją rozwiązań projektowych na tym etapie.

2. PROJEKU BUDOWLANEGO – Projekt Zagospodarowania Działki + Projekt Architektoniczno Budowlany budynku w zakresie : Architektura + Konstrukcja + Instalacje + wymagane : Projektowana Charakterystyka Energetyczna Budynku, Analizę możliwości wykorzystania analizę wysokoefektywnych systemów alternatywnych zaopatrzenia w energię i ciepło, Analizę Obszaru Oddziaływania Obiektu, …

wg Prawa Budowlanego i Rozporządzenia w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego.

Projekt ( Koncepcyjkny , Budowlany ) stanowi JUŻ część Inwestycji ( inwestowanych środków na cele budowlane ) – najważniejszą ! ponieważ przekłada się bezpośrednio na JAKOŚĆ przestrzeni i EKONOMIĘ budowania budynku i jego najbliższego otoczenia.

Pozdrawiam :)

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Gość Gos**c

Dla porównania Projekt Indywidualny ( a innych nie ma ) „ na Zachodzie ” to wartość 6 do 10% wartości inwestycji i obejmuje całość prac projektowych ( Projekt Koncepcyjny / Budowlany / Wykonawczy ).

.....

Natomiast Zakres opracowania PROJEKTU INDYWIDUALNEGO jest niezmienny i powinien w tych kwotach obejmować opracowanie :

1. PROJEKTU KONCEPCYJNEGO

2. PROJEKU BUDOWLANEGO

Taki projekt indywidualny, za takie pieniądze, bez projektu wykonawczego to niepotrzebnie wydane pieniądze.

Pytanie : jaki projekt indywidualny ?

- ja również jestem zdania, że Projekt powinien bezsprzecznie obejmować PW_Projekty Wykonawcze, ( dla Inwestorów nie jest to tak oczywiste ) przynajmniej w tym minimum, tj. Projekcie Wykonawczym Konstrukcji – bez tego, ani rusz ! z realizacją obiektu, ale skoro jest ( większy, czy mniejszy ) problem z szacowaniem kosztów Projektu Koncepcyjnego / Budowlanego dla PROJEKTU INDYWIDUALNEGO to można jedynie przyjmować, że dla kompletnej wielobranżowej całości wszystkich prac projektowych ( idąc za SARP ) :

PK_Projekt Koncepcyjny to 20% kosztów projektu

PB_Projekt Budowlany to 50% kosztów projektu

PW_Projekt Wykonawczy to 30% kosztów projektu

Panowie, nawymyślałem zmian gotowcu i architekt zaproponował indywidualny projekt. domek parterowy ~ 10x13m ze ścianką kolankową na 50cm, aby można było kiedys w razie potrzeby coś tam zrobić.

Dostałem odpowiedź, proszę o informację czy ten projekt zawiera wszystko co powinien?

projekt składa się z:

1. Części architektonicznej

Zagospodarowania działki - część opisowa

Zagospodarowania działki - część graficzna

Informacja BIOZ (bez planu organizacji budowy - to robi kierownik budowy na

życzenie klienta, o ile w ogóle ma takie życzenie).

Opis techniczny

Rysunki techniczne składające się z:

a. Rzut fundamentów (ława + mur fundamentowy lub płyta fundamentowa jak

pan będzie chciał)

b. Rzut kondygnacji (parteru + poddasze jeśli będzie występować)

c. Przekroju

d. Więźby dachowej (tak jak pan chce tradycyjnej)

e. Połaci dachowej

f. Elewacji (x4 - z każdej strony)

g. Rzut nadproży/podciągów - wybranych przez konstruktora

h. Rzut stropu - przedstawiający układ stropów

2. Części konstrukcyjnej

Składający się z opisu materiałów, z których wykonane są elementy

konstrukcyjne, oraz sposobu ich wykonania, a także podstawowych danych do

obliczeń statycznych - decyduje o tym projektant których elementów (tak

jak w projekcie typowym się to odbywa)

3. Części instalacji sanitarnej (ogrzewania, kanalizacji, wody ciepłej

oraz zimnej)

opartej na rzucie kondygnacji (parteru i jeśli będzie to poddasza) wraz z

opisem technicznym (skróconym bez pełnych obliczeń). ---- ??? tak ma być czy będzie trzeba coś projektować jeszcze??

4. Części instalacji elektrycznej (oświetlenia i gniazd wtykowych)

opartej na rzucie kondygnacji (parteru i jeśli będzie to poddasza) wraz z

opisem technicznym (skróconym bez pełnych obliczeń). --- ??? tu również to jest całość czy coś pokombinowane, że trzeba będzie robić jakieś projekty?

5. Projektowanej charakterystyki energetycznej

Oczywiście wszystkie te elementy już będą adoptowane (dostosowane

włącznie z projektowaną charakterystyką energetyczną, z wprowadzonymi

zmianami jakie pan chce).

Takie opracowanie w 4 egzemplarzach

proszę o info czy to jest kpl co powinien zawierać projekt? punkt 3 i 4 mnie interesuje bo jakieś skrócone bez obliczeń hmm?

dziękuję za wyjaśnienie

- po I - PB_Projekt Budowlany jest opracowaniem wymaganym do wniosku dla uzyskania Decyzji Administracyjnej Pozwolenia na Budowę – nie jest Projektem Wykonawczym ! ( na potrzeby realizacji budynku ), bardziej opracowaniem, które łączy potrzeby przyszłego użytkownika budynku ( uzgodnione z Architektem na etapie Projektu Koncepcyjnego ) z danymi z działki oraz danymi wynikającymi z Warunków Zabudowy / zapisów Planu Miejscowego, oczywiście również i spełniające wymagania obowiązującego/aktualnego Prawa Budowlanego, Warunków Technicznych … innych wymagań prawnych, które budynek powinien spełniać wraz z jego lokalizacją.

- po II - zakres Projektu Budowlanego jest określony Rozporządzeniem w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego : http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20120000462

- poza wymaganym zakresem jw. ( wraz z nowelizacją Prawa Budowlanego ) doszła do Projektu Budowlanego Analiza Obszaru Oddziaływania Obiektu ( o.o.o. ) opracowywana przez projektanta obiektu.

……………………………………..

Ad.1 ( Architektura ) - dokładnie jak piszesz. Dla prostego obiektu – jeden charakterystyczny przekrój jest wystarczający. Dla bardziej złożonej Architektury / bryły budynku lub różnych warstw przegród budowlanych zazwyczaj rysunki nie ograniczają się do 1-go przekroju, ale wymagają wielu przekrojów.

Ad.2 ( Konstrukcja ) - na etapie Projektu Budowlanego jest to zazwyczaj Opis techniczny + schematy konstrukcyjne + skrót Obliczeń statycznych.

Ad.3 - 4 – zgodnie z Rozporządzeniem, sentencja rozwiązań instalacyjnych sanitarnych i elektrycznych.

Ad.5 – Projektowana Charakterystyka Energetyczna + Analiza możliwości wykorzystania wysokoefektywnych systemów alternatywnych zaopatrzenia w energię i ciepło.

… „ skróconym bez pełnych obliczeń

- opracowuje indywidualne projekty domów jednorodzinnych. Ostatnio przy takim Projekcie Budowlanym domu jednorodzinnego projektant konstrukcji z którym współpracuje przeliczył budynek, dobrał zasadne rozwiązania konstrukcyjne i … podał mi do Projektu 240 stron obliczeń statycznych ! poprosiłem oczywiście o skrót obliczeń, ponieważ nie widzę zasadności drukowania do Urzędu 240stron cz. konstrukcyjnej Projektu x 4.

Urząd i tak nie weryfikuje tych obliczeń patrząc na wymagane do Projektu Budowlanego Oświadczenie projektantów, że „ Projekt … został sporządzony zgodnie z obowiązującymi przepisami i zasadami wiedzy technicznej ”.

Warto, aby zakres Projektu Budowlanego był powiększony o Projekt Wykonawczy Konstrukcji oraz Instalacji ( jeśli instalacje odnoszą się do bardziej skomplikowanych rozwiązań projektowych mogących znacząco kolidować z Architekturą i Konstrukcją,) tym bardziej, że takie dodatkowe opracowania na etapie PW pozwalają na eliminacją możliwych kolizji projektowych między branżami. Koordynacja branżowa należy do Architekta.

pozdrawiam