Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sluchajcie, to ja chyba troszke przeplacilem,

Za proj. ind. bez branzowych, z zalatwieniem pozwolenia na budowe zaplace 6000PLN.

Swoja droga wszyscy trabia o branzowych, a moj architekt twierdzi, ze nie sa potrzebne. Jak to jest

Emil

Emil - 6000 zł za projekt indywidualny (dobrze zrobiony) to nie jest dużo.

Na temat projektów branżowych poczytaj w wątku czy projekt instalacji jest wymagany?

• 1 month później...
Gość animalek

poczytałem poszukałem popytałem-dużo uzgadniałem-duzo

projekt wykonałem samodzielnie (rysunki i obliczenia)

samodzielnie bigałem za mapkami, odpisami, wypisami, pozwoleniami, uzgodnieniami

projektant klepnął wszystko , po sprawdzeniu razem z uprawnionym architektem, za 1000 zł.

nie wierzcie projektantom że to bardzo wiele pracy.oni są jak lekarze.

muszą zarobić i sie cenia, a bieganie? cóż zaoszczędziłem ileś tam ale wiem co gdzie i jak. to nie jest takie trudne jak sie wie czego sie chce.

:) pracuje w biurze konstrukcyjnym nie mam uprawnień.

myślę że normalny inżynier jakim siebie uważam jest to w stanie zrobic, może poświęciłem w tym czasie za mało uwagi rodzinie?

Gość mac
Wydałem na projekt indywidualny14.000 zł. Ale mam dom o jakim marzyłem. Budowa domu - 320 tys. Koszt typowego projektu - z adaptacją 4000. i brak satytsfakcji. Wię radzę się zastanowić. 8 tys to koszt dodatkowy, któey zwrócił mi sie wielokrotnie w trakcie budowy. Tylko trzeba mieć porządbego architekta a nie dłubka za 4000 zł

Gość architekt_007
alice - pomyśl! Projekt jest towarem jak każdy inny. Za niską cenę dostajesz produkt o niskiej jakości. Jak na swoją budowę będziesz kupowała cegłę to wybierzesz tę za 1 zł czy za 10 groszy. Tak samo jest z projektami. Ludzie nie dajcie się oszukiwać niskimi cenami projektów - te"oszczędności" szybko wyjdą wam bokiem.

Witam

Za projekt indywidualny 3 000 PLN okolice PIły z rachunkiem (wielkopolskie) nieduży domek 80 m2 parter + poddasze użytkowe.Projekt zagospodarowania terenu +projekt szamba, + wykaz drewna i stali+cześć konstrukcyjna +projekt kaalizacji i projekt rozprowadzenia wody. Bez elektryki i CO.

Jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa ciągle negocjujemy.

Architekt po pierwszym spotkaniu przedstawił 4 wersje układu pomieszczeń. Generalnie pojął o co chodzi. Sadzę że z tej mąki bedzie chleb. Oczywiscie architekt nie byłby soba gdyby nie forsował rozwiazań tego typu cytuję 'Bez absydy ten domek będzie smutny" Nieważne ale w środku bedzie wesoło. Dostał jasne wytyczne ma dbać o koszty budowy ponieważ w fazie projektowania najwięcej można zaoszczedzić i uniknąć głupich wpadek

Pozdrawiam

To was zaskoczę. Mam architekta pod W-wą i UWAGA! Za pełny projekt dokładnie razem omówiony, z widzimiśami i takimi tam, 150 m2 z garażem + budynek gospodarczy, plan zagospodarowania działki, przyłącza, szambo itp. itd. Wszystko razem 2,8 tys. I to jest właśnie uczciwa cena. Rada we wszystkim. Trzy razy sprawdź ceny nim wybierzesz, a jak pracownia ma marmury, stronę internetową, to nie wchodź bo zapłacisz 10 tys. albo i więcej.

Chyba przesadzasz strone internetowa robi dzis uczeń gimnazjum

jeśli za pełny projekt liczysz architekture +konstrukcję+instalacje+przyłącza to pełny wyzysk dla przykładu podam ceny podkarpackie

instalacje:

gaz 250+22%, woda 150+22%, szambo 100+22%, elektr 300+22% uzgodnienie ZUD min.ok 80zł więc nie pierdziel że ktoś zrobi architekture Konstrukcję i ewentualny zjazd z drogi za kwotę ok 1800zł chyba że student

• 2 weeks później...

Wszystko zależy od zakresu zmian w projekcie gotowym.

U mnie za zmianę schodów, plus okienko, plus drobne duperele - architekt chciała 2.000 zł.

Ale jak już doszło do zmiany biegu ściany nośnej zewnętrzej do doszło d. 4.000 zł.

Tak wię wszystko zależy do architekta i zakresu zmian, ergo - czym więcej zmieniasz tym więcej płacisz, im lepszy architekt tym drożej :x

No i chodzi mi po głowie zrobienie projektu indywidualnego :oops:

Aha, biuro projektowe od tego projektu gotowego może nie wyrazić zgodny na niektóre zmiany, tak jak mi zapowiedzieli odmowę dot. zew. ściany nośnej. :(

Chyba niektórzy z Was nie rozumieją pojęcia PROJEKT INDYWIDUALNY.

To projekt robiony od poczatku do końca na zamówienie konkretnego inwestora i dopasowany do konkretnej lokalizacji.

Taki projekt powstaje pod okien inwestora , jest z nim uzgadniany w kazdym szczególe. I NIE JEST TO PROJEKT PRZERYSOWANY Z KATALOGU DOMKÓW Z NANIESIONYMI ZMIANAMI WG SUGESTI INWESTORA.

Cena jak ze wszystkim jest zmienna i zalezna od wielu czynników np.

- konstrukcji budynku tj . tradycyjna czy jakaś nowość

- przewidywanego nakladu pracy tj. czy projekt budowlany czy wykonawczy

- obecnego stanu zleceń projektanta

- itp.