Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

Gość robert_m
w okolicach Katowic i Tychów za indywidualny projekt (dom 120m2) od 4000-12000..ceny są różne i zależą od wielu czynników..często najważniejszym jest wysokiem mniemanie o sobie architekta, "który w byle pierdołowaty domek nie będzie się bawił, ale jak już zacznie to za odpowiednią kasę" - cytat pewnego pierdołowatego architekta.. po wielu zmaganiach właśnie z takimi ludzmi wybrałem projek gotowy studia Archipelag (http://www.archipelag.pl) za 1400 zł a zaoszczędzone pieniądze pójdą na np:ogrzewanie podłogowe..

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Szukaliśmy długo : Warszawa architekt nr 1 - 120 zł za m2 w tym super dokładny projekt wykonawczy, architekt nr 2 - 60 zł za m2, architekt nr 3 - 85 zł za m2

okolice Warszawy architekt nr 4 - 40 zł za m2, architekt nr 5 - 35 zł za m2, architekt nr 6 - 30 zł za m2(podobno to nie architekt), architekt nr 7 60 zł za m2 w tym dokładny projekt wykonawczy. Po znajomości: 20 zł za m2(architekt na emeryturze - zrobił dla nas wyjątek). Kolega miał takiego, który wziął 10 zł za m2, ale tylko przerysował pomysły kolegi.

Jak widać taniej pod Warszawą, a też dobrze.

Ps. Za garaż też się płaci!

• 5 weeks później...
Chyba niektórzy z Was nie rozumieją pojęcia PROJEKT INDYWIDUALNY.

To projekt robiony od poczatku do końca na zamówienie konkretnego inwestora i dopasowany do konkretnej lokalizacji.

Taki projekt powstaje pod okien inwestora , jest z nim uzgadniany w kazdym szczególe. I NIE JEST TO PROJEKT PRZERYSOWANY Z KATALOGU DOMKÓW Z NANIESIONYMI ZMIANAMI WG SUGESTI INWESTORA.

Cena jak ze wszystkim jest zmienna i zalezna od wielu czynników np.

- konstrukcji budynku tj . tradycyjna czy jakaś nowość

- przewidywanego nakladu pracy tj. czy projekt budowlany czy wykonawczy

- obecnego stanu zleceń projektanta

- itp.

Mam propozycję dać 8000 za wielobranżowy projekt indywidualny domu jednorodzinnego parter z użytkowym poddaszem+ część usługowa całość ok. 200m2. Mają być wszystkie instalacje, przyłącza, projekt zagospodarowania działki i uzgodnienia aż do uzyskania pozwolenia na budowę. Co o tym myślicie, czy architekt nie przesadził.

Radom

W Warszawie to nie byłaby zła cena. Przyznaję, że dałem trochę więcej za projekt architektoniczny i konstrukcyjny, z elementami zagospodarowania wnętrz ("ustawienie sprzętów") ale bez branżówek - tylko bardzo ogólne opisy branż, potrzebne do pozwolenia. Jeśli widziałeś i lubisz inne projekty tego autora (najlepiej poznać kogoś kto budował i mieszka w projektowanym przez niego domu - niektóre kichy projektu wychodzą na etapie budowy, inne dopiero przy użytkowaniu) i jeśli jest umowa, że pierwsze pieniądze płacisz po Twojej akceptacji koncepcji architektonicznej, warto rzecz rozważyć.

Gdynia - projekt robiony na indywidualne zamówienie, w oparciu o Warunki Zabudowy i zachcianki inwestora, czyli moje. W sumie 5.500 PLN i uważam je za bardzo dobrze wydane pieniądze. Gdybym kupił gotowca i próbował adaptować to pewnie kosztowałoby mnie to znacznie więcej. Kierownik budowy wycenił go na minimum 10.000.

W dalszym ciągu wprowadzam poprawki póki budowa nie ruszyła i nie mam z tym żadnego problemu. Do tego gratis rozplanowanie łazienki, dobór kolorystyki i prawdopodobnie rozplanowanie kuchni. No i nadzór architektoniczny.

Rynek jest teraz potwornie zróżnicowany a wraz z nim ceny usług. Nic tylko szukać i próbować do skutku.

• 2 weeks później...
Za projekt indywidualny zaplacilam 4.500 zl. Dom 240m + podwojny garaz, nie podpiwniczony, z uzytkowym poddaszem. Dach czterospadowy z trzema lukarnami. Projekt nie zawiera koncepcji wykonczenia wnetrza.

ja dałem 5200 w tym wszystkie uzgodnienia, projektant wziął kasę jak dostałem pozowlenie,

250 mkw, bez podpwiniczenia, podwójny garaż, dość szczegółowe rysunki, wazniejsze elementy konstrukcyjne, kilka wizualizacji, bardzo dużo zmienialiśmy w trakcie projektowania;

Myślałem, że spoko, ale teraz (gdy zaczynam budowę) już wiem, że to dopiero się okaże na końcu.

Borykam się z odwiecznym problemem: "teoria" architektów :cry: i "praktyka i doświadczenie" wykonawców :x

• 2 weeks później...

u mnie projekt indywidualny: 3500netto (projekt arch-bud. bez proj. instalacji - nie wszędzie wymagają)

projekt powtarzalny (z niewielkimi zmianami typu przesunięcie drzwi, okien itp.): 2500netto (j.w.)

mapy z kergiem osobno: od 400 w zwyż. - załatwia inwestor

projekty instalacji tak gdzieś 1500zł od sztuki.

czyli ze wszystkim można się zmieścić w 6ciu tyś. za indywiduum. wcale niebanalne. jak mi się uda to prześlę mój domek.

wlasnie jestem po rozmowie z architektem (Radom):

dom 10x11 (prostokat) + garaz, poddasze uzytkowe, jedna lukerna, projekt instalacji + projekty przylaczy woda+kan - 3500;

zdecydowalem sie na ind., bo za gotowy 1700 + 1500 adaptacja + iles setek (tys) przylacza, a do tego bez zgody projektanta, nie moglibysmy zmienic lukerny

wlasnie jestem po rozmowie z architektem (Radom):

dom 10x11 (prostokat) + garaz, poddasze uzytkowe, jedna lukerna, projekt instalacji + projekty przylaczy woda+kan - 3500;

zdecydowalem sie na ind., bo za gotowy 1700 + 1500 adaptacja + iles setek (tys) przylacza, a do tego bez zgody projektanta, nie moglibysmy zmienic lukerny