Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

asm

wyslalm do Ciebie zapytanie, niweim tylko czy dotarlo

prosilam o wiecej informacji na temat Twojego domku(podobnie jak minia)

jeszcze sie do konca nie zdecydowalismy a lepiej skorzystac z uwag osoby ktora juz wie na co uwazac

Victoria

Droga Victorio

Sposobem na niższą cenę jest szukanie architekta w okolicach Warszawy, a nie w samej Warszawie. Rozmawiałem z architektami z Warszawy i cena zaczynała się od 10 000 zł. Znalalazłem pod Warszawą (w Halinowie) znacznie bliżej mojej działki i tutaj rozmowa zaczyna się od 3500 zł. Chociaż sam jeszcze szukam.

3500 brutto za dom z poddaszem 150 m kw po podłogach już razem z garażem, w cenie oczywiście projekt zagospodarowania, czyli wszystko co trzeba do pozwolenia na budowę.

Ja za adaptacje gotowego ( ale bardzo duzo zmian) + projekty przylaczy + zdobycie wszystkich papierkow do pozwolenia na budowe :

czyli zanosze projekt gotowy przychodze po pozwolenie na budowe

2800 zl

Mysle ze cena zalezy od regionu Polski.

Pozdrawiam

ja korzystałem z usług architekta z Warszawy za 2500 pln miałem projekt indywidualny na dom bez piwnic, z poddaszem użutkowym , z garażem o pow. użytkowej niecałe 150 m2. cena chyba dobra. w cześniej rozmawiałem z Panią architekt, po wstępnych oczekiwaniach zaspiewała za to samo 5,5 pln oraz podał ceny na projekty przyłączy, instalacji w środku, razem z uzgodnieniami razem 17 tys :o :o :o PODZIĘKOWAŁEM SZYBCIUTKO.

na takiego architekta trzeba poprostu na trafić, namiary dostałem na niego od kobiety z wydziały architektury jak spytałem się o jakiś architektów i ewentualne namiary, ten facet sam kiedyś pracował w urzędzie był nawet naczelnikiem wydziału architektury, jak się okazało mieszka dwie ulice dalej od miejsca gdzie staną domek, prawie pod nosem, więc wygodnie. podaliśmy z żoną co chcemy jakie pomieszczenia na parterze i na poddaszu o jakich mniejwięcej wymiarach i wykreslił ,zrobiliśmy pare poprawek ale raczej kosmetycznych (kwestia gustu) i projekt był gotowy. to się nazywa oszczędzić parę złoty :D

w projekcię mam blachodachówkę, ale zdecydowaliśmy się z żoną na dachówkę betonową, prawdopodobnie braas celtycka czerwona, wychodzi w pobobnej cenie co blachodachówka np. finishdak matowa, a taniej niż plannja royal(oczywiście z położeniem). dachówka betonowa ładniej wygląda niż blacha i jest lepsza.

Niestety ale projekty bardzo czesto bywaja przeszacowane, wiec przy wykonawstwie przydaja się rady ludzi którzy juz dom budowali, np ojciec, teść, w miare zaufany budowlaniec, a kierownik budowy i tak odbierze co odbierze i tyle. Projektu nie powinno sie zmieniać ale jeżeli rezygnacja z np. niektórych zbrojeń jest racjonalna i uzasadniona to ja popieram.

No chyba że ktoś cierpi na nadmiar pieniążków to co innego :-?

Najlepiej jest sprawdzić na wstepie jeśli ma sie tak możliwośc czy projekt nie jest "przeszacowany" możemy w ten sposób zaoszczędzić calkiem sporą sumke.