Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje projekt indywidualny?

Gość

Recommended Posts

zbrojenie i inne rzeczy są zrobione jak w projekcie, nic nie było cięte i zmniejszane czy dawane cieńsze pręty do zbrojenia, jak na moje oko laika to jak na blachę na dach która jest w projekcie to zdecydowanie przedobrzone, jeśli projektant mówi,że można kłasć dachówkę zamiast blachodachówki ,posłucham też dekarza który będzie kładł pokrycie co on na powie i jeśli dekarz powie to samo że nie ma problemu to nad czym tu dumać lub co liczyć :-?

• Odpowiedzi 490
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zbrojenie i inne rzeczy są zrobione jak w projekcie, nic nie było cięte i zmniejszane czy dawane cieńsze pręty do zbrojenia, jak na moje oko laika to jak na blachę na dach która jest w projekcie to zdecydowanie przedobrzone, jeśli projektant mówi,że można kłasć dachówkę zamiast blachodachówki ,posłucham też dekarza który będzie kładł pokrycie co on na powie i jeśli dekarz powie to samo że nie ma problemu to nad czym tu dumać lub co liczyć :-?

masz rację :D , ale jeśli robię normalnie później mam jeszcze prawo wyboru i mogę dokonac zmian, zrobionych już jest parę i pewnie na tym się nie skończy

jesli wczesniej dałbym mniej stali itp. to nie mógłbym już nic zmienić

wszystko ma swoja cenę i ewentualnie może zdecydować czy chcemy ją ponosić, nie prawda :D

jasne, że to pozwala na różne zmiany,

ale jak kojarzę masz projekt indywidualny więc większość Twoich oczekiwań winno być uwzględnione juz w projekcie a tu wychodzi, że dom o dachu lekkim jest przygotowany na dach ciężki - i tego nie rozumiem bo to wszystko sa wydane pięniądze w błoto na wejściu

a zmiany to inna para kaloszy

większość oczekiwań tak, tylko kiedy człowiek jest na etapie projektu znacznie mniej wie, niż jak już ma jakiś etap za sobą, nie pisałem że projekt jest przygotowany tylko pod konstrukcję lekką, ani nie zaznaczałem przy projektowaniu żeby tylko taki był, jezeli projektant mówi że mozna dać dachówkę to może robił to wszystko z większym zapasem. dach ciężki to byłby z karpiówką, a nie z betonem gdy dach ma ok. 140 m2. czy aż taki to ciężar przy dachówce betonowej?

dla ciebie jest to wyrzucanie pieniędzy w błoto dla mnie, bo mogę dokonywać zmian teraz i za lat 20 i 30 . blachę którą nawet położę na nowym budynku nie będę miał wieczenie i kiedyś będę musiał ją wymienić. co wtedy? już zawsze tylko na blachę, bo projekt tylko mam przewidziany na pokrycie lekkie?

sidney,

wycofuje się z tej dyskusji bo mamy zdecydowanie odmienne podejście do idei projektu indywidualnego a w Twoim przypadku mam poważne watpliwości czy Ty masz faktycznie taki projekt a nie jakąś przeróbkę gotowca

ja u siebie nic nie zmieniam bo nie ma takiej potrzeby i nie znam ludzi mających jak ja projekt indywidualny by dokonywali w nim tak istotnych zmian

sama działka ma ok. 320 m, szeroka na 16 m i długa na ok. 20 m z dwóch stron: wsch i płd częściowo z trzeciej zach. na granicach działki stoją budynki gospodarcze czyli z dwóch stron mam mury wysokie na ok. 5 metrów i do jednego budunku jesteśmy dotknięci, na początku mieliśmy w komponować się w ten róg do obydwu murów, ale nie najlepiej to wyglądało i dach w takim rozwiązaniu nie bardzo nam się podobał. budynek ma 12 metrów szerokości aby z drugiej zostało 4 metry co dało mozliwość zrobienia okien z tamtej strony.

przeczytałem na innym forum wypowiedz, że samo pokrycie dachu gont czy dachówka stanowią całe 6% obliczeniowych obciązęń dachu, sam jestem zdziwiony o ile to prawda, poza tym napisane było że "ekipa postawiła dom z konstrukcji lekkiej i pokryła dach robenem"

czy może wiesz jaki to procent stanowią pokrycia bo sam jestem ciekaw z tymi procentami przy wyliczeniach, bo się mocno zdziwiłem że to tak nie dużo i nie ma różnicy w zalezności od pokrycia :o

jeżeli to prawda z tymi procentami to wynika z tego że zmiana pokrycia dachu nie ma wielkiego znaczenia :-?

Vicotria,

wlasnie zaczalem budowac dokladnie taki domek o ktorym piszesz czyli dwa w jednym maly dla rodzicow i wiekszy z pieterkiem dla siebie (projekt indywidualny) i udalo sie to nam zrobic nawet bez schodow tzn sa ale tylko na pietro,

ale z czym mielismy problem miejsce polaczenia domow - zrobilismy to przez pomieszczenie gospodarcze ale kombinacje byly rozne przez kuchnie garaz itd, ale to juz zalezy tak jak pisalas od slonca i dzialki, dobry architekt pewnie by to mogl rozwiazac lepiej ale nasz za bardzo sie nie przylozyl mimo to jestem caly happy :D bo przy kilku niedociagnieciach budowlanych ktore dopiero widac w terenie wszystko ma rece i nogi

powodzenia

Możesz pochwalić się swoim projektem? Właśnie czegoś takiego szukam.

Ile zapłaciłeś za taki projekt?

Zdaje sie, że już kilka osób prosiło Cię o info, ale jeszcze nie odpowiedziałeś - ponawiam więc prośbę.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
2tys za projekt indywidualny?

czy za gotowca i tys za przeróbki?

No tak za taki prosty

fundamenty

strop

więźba

przekrój

elewacje

To było chyba tanio ale bez faktury i umowy.

Taka młoda dziewczyna nam robiła, ona pewnie odwaliła brudną robotę a jej szefo zgarną kasę za podpisik.

• 2 weeks później...

zrobilismy trochę dłuższy dach ok. 1 m

nie zrobiliśmy 1 drzwi - przejścia

ścianki są troszkę inaczej

komin przesunięty

inne schody

mniejsze okno

nie wiem czy te rzeczy mają jakies znaczenie

ale on za każde sobie chce liczyć

idę ostro - składam papiery i zobaczę co wyjdzie :lol: