Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pozwolenie na budowę - lista załączników do projektu

Elżbieta Bułatowicz

Recommended Posts

Witam,

ponieważ jak zaczynałam swoje starania o pozwolenie na budowę nie mogłam znaleźć informacji na temat listy załączników teraz piszę jakie mam u siebie (bo pozowlenie dostaliśmy).

Mam nadzieję, że komuś się to przyda. :)

1) Wypis z Miejscowego Planu Zagospodarowania przestrzennego

2) Oświadczenie o posiadanym prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane

3) kopia uprawnień budowlanych architekta domu

4) zaświadczenie o przynależności do Izby Architektów architekta domu

5) Oświadczenie projektanta o zgodności projektu z przepisami

6) Informacja o stanie BIOZ (Bezpieczeństwa i Ochrony Zdrowia na budowie)

7) Informacja o możliwości przyłączenia gazu

8.) Warunki techniczne odbioru ścieków

9) Kopia umowy o dostawę wody (akurat woda już na działce była)

10)Warunki techniczne przyłączenia energii elektrycznej

Taką listę stworzył nasz architekt, po różnych doświadczeniach z różnymi urzędami.

pozdr.

Zastanawialiśmy się nawet przez moment nad tym, szczególnie jak trzeci raz jechałam do urzędu, żeby coś uzupełnić, ale udało się bez :D.

A ten BIOZ, to rzeczywiście przerost formy nad treścią, jednak dotyczy raczej tego jakie warunki należy spełnic aby budowa była bezpieczna, czyli w czasie przyszłym: "Roboty budowlane winny być prowadzone pod nadzorem wykwalifikowanej kadry..." itd. itd.

My dodatkowo musieliśmy mieć projekt zjazdu na drogę gminną z działki. Nie wiem czy jest zawsze wymagany.

i chyba to jest komplet.

pozdrawiam

Aga

My oczywiście też i jeszcze musiałam pojechać do starostwa, Wydział Ochrony Środowiska, gdzie postawili mi pieczątkę (oryginał mapki), że działka jest nie jest rolna.

Brakuje jeszcze w Twojej liscie kilku punktow i to bardzo waznych

1. Wypis z rejestru gruntow (zalatwiane w miejscowej geodezji koszt jakies 70-120 zl w zaleznosci od ilosci sasiadow za kazdego sie placi żąda sie wypisu wraz za sasiadami-bardzo wazne pózniej jak bedzie bez sasiadow nie dostaniemy odrolnienia) czeka sie na to okolo tygodnia zalezy od urzedu

2. Odrolnienie dzialki zalatwia w Urzedzie potrzebny do tego jest wyzej wymieniony wypis i mniej wiecej obszar jaki chcemy wydzielic pod budynek oraz na chodniki oraz akt wlasnosci Ziemi) ja zrobilem za radą pani 500m2 z dzialki 750 m2

3 Nowy punkt z nowelizowanego prawa budowlanego- zaakceptowany w Dziale inwestycji w Urzedzie Miejskim wyjazd z Dzialki czyli naniesiony na planie zagospodarowania wyjazd np z garazu czyli łuki wyjazdu, szerokosc bramy i rodzaj nawierzchni wyjazdu nanosi to architekt ktory ewentualnie robi zmiany do budynku i planuje zagospodarowanie dzialki -dopilnowac tego bo bedziecie biegac z tym pozniej tak jak ja.

Jezeli zlozycie wszystkie dokumenty po jakims miesiacu macie pozwolenie + dziennik budowy (ktory kupujecie zajakies 8-10 zl a urzad go wypisuje i pieczetuje) ktore uprawamacnia sie po 2 tygodniach zglaszacie tego samego dnia rozpoczecie robot tylko trzeba miec firmowy dokument ze inspektor taki a taki podejmuje sie prowadzenia budowy (dostajecie go w nadzorze budowlanym gdzie skaldacie zgloszenie robot) i za tydzien mozecie zaczynac

Jestem tydzien po odbiorze pozwolenia dlatego jestem taki mądry :lol: :lol:

W razie pytan piszcie jestem oblatany w tych papierach

CMyK

Tak sobie pomyslalem ze moze napisze w kolejnosci zalatwiania papierow czyli co najwazniejsze i co najdluzej trwa

1. Warunki zagospodarowania terenu (Urzad Miejski-moga dac ksero za darmo lub zalacicie 90 zl -zalezy od Urzedu zkserujcie mapke dla siebie i do projektu) zalatwiane na miesjcu ale najwazniejsze

2. Kupno projektu - naniesienie poprawek (Architekt)

3. Geodeta robi mape sytuacujno-wysokosciowa dzialki z zaznaczeniem wszystkich sieci gaz prad kanaliza woda uzgodniony z ZUD - koszt do 600 zl

3a ewntualne badania geologiczne u mnie byly torfy tez potrzebne do pozowlenia ale niekoniecznie dopytac sie w urzedzie koszt 300 zl

4. Wszystkie przylacza ale tylko warunki bez projektów gaz woda prad, akanaliza (trwa to jakies 2 tygodnie do 3)

5. Wspomniana wyzej wypis z ewidencji gruntow wraz z sasiadami zalatwiane w miejscowej geodezji pytac w urzedzie gdzie to jest koszt do 130 zl trwa to do 2 tygodni

6. Odrolnienie dzialki trwa do tygodnia koszt żaden

5. Projekt wyjazdu z działki robi architekt uzgonienie w Wydziale Inwestycji pozniej w komunalnym koszt 15 zl -znaczki

i to wszystko

Potem do projektu doalcza sie

1 wyzej wymienione dokumenty+

2 Akt kupna dzialki

3. Poswiadczenie architekta ze nalezy do izby

4. Zagospodarowanie dzialki robi architekt

5. Mapa sytuacujno wysokosciowa ksero tej ktora zrobil zatrudniony geodeta

reszte moze uzupelnic zatrudniony inspektor najlepiej architekt

Najlepiej niektore kroki zsynchonizowac mi to zajelo 2 miesiace ale nikt mi nie pomagal troche bylem zakrecony.

Pamietajcie najwazniejszy plan zagospodarowania sprawdzcie go dokladnie i dopytajcie sie co w poblizu planuja i idzcie do dzialu inwestycji na jakiej wysokosci planuja droge dojazdowa bo to wazne zeby nie zrobili jej metr wyzej jak u mnie i wtedy woda splunie na wasza dzialke.

Dajcie plan doswiadczonemu architektowi zeby sprawdzil co mozna budowac bo czasami zostanie wam projekt 3 pietrowego domu bo takie sa warunki z dachowka koloru czerwonego.

To tyle

Pozdrawiam budujacych

CMyK

A skąd to się bierze? Właśnie zbieram wszystkie papiery do pozwolenia, ale o tym nie słyszałam.

Do tej listy jeszcze bym dodała pisemną zgodę autora projektu na zmiany. W większości projektów gotowych jest już zgoda na mniejsze zmiany, ale my na przykład poszerzaliśmy garaż i musieliśmy mieć oddzielną pisemną zgodę.

BIOZ to drobna notatka mojego architekta ze inspektor ma obowiazek przeprowadzic szkolenie na budowie dla ekipy to wszystko nikt sie nie czepial

Rzeczywiscie zapomnialem o pozwoleniu na poprawki w projekcie ale to sie konsultuje juz z architektem ktorego wybralismy i to on powinien nam napisac o jakie zmiany musimy prosic wtedy przysylaja podpisana zgode na takie zmiany

CMyK

Hello,

Dzięki ebulka za wyczerpujące info. Zaoszczędzi mi to masę czasu... :lol:

Ściskam serdecznie z wdzięczności (jeśli jesteś Oną..) 8)

A jeśli jesteś Onym to może mniej wylewnie :roll: ...

Pozdrawiam,

Jestem Oną, :D

cieszę się, że mogłam pomóc

pozdr.

A skąd to się bierze? Właśnie zbieram wszystkie papiery do pozwolenia, ale o tym nie słyszałam.

Do tej listy jeszcze bym dodała pisemną zgodę autora projektu na zmiany. W większości projektów gotowych jest już zgoda na mniejsze zmiany, ale my na przykład poszerzaliśmy garaż i musieliśmy mieć oddzielną pisemną zgodę.

Zeskanuję BIOZ i jutro wstawię na stronę.

pozdr. :)

Zeskanuję BIOZ i jutro wstawię na stronę.

pozdr. :)

Będę bardzo wdzięczna.

BIOZ to drobna notatka mojego architekta ze inspektor ma obowiazek przeprowadzic szkolenie na budowie dla ekipy to wszystko nikt sie nie czepial

Chodzi o architekta adaptującego projekt? Ja tego nie dostałam.

I jaki inspektor? nadzoru budowlanego?

a to calkiem mozliwe ja mam architekta i inspektora w jednej osobie wiec nie mam problemu ulatwilem sobie zycie ; architekt dobrze zrobil poprawki w projekcie zeby inspektor nie mial problemow :lol:

Jeszcze cenowo dla porowniania mnie poprawki w projekcie kosztowaly 1200 zl poszerzenie garażu zmiana konstrukcji dachu i otworow okiennych trwalo to miesiac wiec trzeba sie przygotowac na taki termin

CMyK

można by dorzucić jeszcze kilka :)

11. uzgodnienie wjazdu na posesję z właściwym zarządcą drogi

12. zapewnienie wywozu nieczystości ciekłych i stałych - jako rozpatrzenie sposobu ich zagospodarowania

13. i jeszcze inne w zależności od sąsiedztwa i lokalizacji inwestycji jak np uzgodnienie z konserwatorem wojewódzkim czy miejskim, uzgodnienie określone prawem wodnym itp itd ... ;)

14. decyzja o odrolnienieniu działki

15. potwierdzenie służebności dojazdu

wypisy wyrysy lokalizacje

na pewno wjazdy na posesję :)

a uprawnienia budowlane nie tylko architekta tylko wszystkich projektantów

dodać należy jeszcze uzgodnienia lokalizacyjne z zarządcami sieci projektowanego zagospodarowania działki w kwesti kolizji z tymi sieciami

(rekord to 12 pozycji :))) )

co tam jeszcze :))

a np badania geotechniczne gruntu

badania hydrologiczne gruntu

hihi

badania natężenia ruchu drogi do której ma dostęp inwestycja :DDDDD

badania statystyczne nr kołnierzyka w zależności od nr pokoju w starostwie :)

plan bezpieczeństwa machania szpadlem

dopuszczalny rozmiar odcisku gumowfilca w odpowiedniej klasie betonu :)

ups chciałam się odtłuścić ... jak twarożek ..ale coś mi nie wyszło .. przepraszam

...

3. Geodeta robi mape sytuacujno-wysokosciowa dzialki z zaznaczeniem wszystkich sieci gaz prad kanaliza woda uzgodniony z ZUD - koszt do 600 zl

3a ewntualne badania geologiczne u mnie byly torfy tez potrzebne do pozowlenia ale niekoniecznie dopytac sie w urzedzie koszt 300 zl

...

5. Mapa sytuacujno wysokosciowa ksero tej ktora zrobil zatrudniony geodeta

...

CMyK

1. Czy chodzi Ci o mapę do celów projektowych ?

2. Czy geodeta także po przygotowaniu mapy uzgadnia ją sam w ZUD ?

Mocno ostatnio się zdziwiłem kiedy po wykonaniu/zapłaceniu/podpisaniu umowy za przyłącze energetyczne chciałem odebrać z zakładu energ. swoją mapę do celów projektowych, która była niezbędna do złożenia wniosku o przyłącze (odpowiedni format mapki i na kalce !!!) i okazało się iż nie ma na niej zaznaczonego przyłącza. Informację jaką otrzymałem to to iż zakład nie musi takiej aktualizacji mapy robić, że robi ją geodeta. To samo mam z zakładem wodociągowym.

Pls o info jak to u Was wyglądało.

Pzdr