Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM Z ARAN?ACJ? WN?TRZ?-POMOG?

Kasiorek

Recommended Posts

Witaj Pata

Jedynym rozsądnym miejscem na garderobę jest w miejscu gdzie obecnie jest wykreślona ściana między kuchnią a przedpokojem,powstanie tam głęboka na co najmniej 80 - 90cm ,bardzo wygodna szafa .Jeśli chodzi o oddzielenie kuchni od jadalni, co byś powiedziała na dwie ścianki ażurowe.Jeśli spojżysz na plan to od filara w kierunku ściany zewnętrznej biegnie linia przerywana i na jaj osi zbudowałabym ścianki ażurowe z przejściem z jadalni do kuchni po środku. do drugiej ścianki włączyłabym filarek.Można w nich dodatkowo zamontować oświetlenie co będzie dodatkowym elementem dekoracyjnymI to chyba tyle :wink:

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:wink: Do Marsa :wink:

Dzięki za plan sytuacja od razu jaśniejsza.Moja propozycja jest taka,terakotę pociągnełabym aż do końca szafy która jest zaznaczona na planie.Nie wiem czy istnieje ,ale do tego miejsca w lini prostej do kuchni dałabym właśnie terakotę.Miejsce na wieszak jest za drzwiami wejściowymi.Jeśli chodzi o kolorystyczne połączenie salonu z przedpokojem to taką granicą wydaje mi się dłuższa ściana łazienki,krótsza może już być w innym kolorze.Jeśli chodzi o rurę to nie wiem w jaki sposób ona biegnie,jeśli przy suficie to może w tym miejscu obniżyć sufit i dać w nim oświetlenie?

Witaj Kasiorku!

Sam nie wiem od czego zacząć? Spróbujmy od wejścia. Wiatrołap. Posadzka z płytek, na ścianie z lewej wieszak, a pod nim szafka na buty.Po prawej pomieszczenie gospodarcze z kotłownią. Na ziemi płytki.Wchodzimy dalej. Mały korytarzyk z wejściem do kuchni. Może zrobić do niej drzwi? Posadzka z płytek. Dalej duży korytarz. Tu na podłodze albo płytki, albo panele. Po prawej stronie,za drzwiami do WC była w projekcie 2-metrowa ścianka w kształcie litery "L" z wbudowaną w środku szafą. Szafa jest bardzo potrzebna,ale może nie w tym miejscu. Za szafą robi się mały, wąski i ciemny korytarzyk z drzwiami do sypialni i łazienki ( nie wiem,czy przejdą drzwi do łazienki otwierane do środka?)Na dziś wystarczy. Do łazienki wejdziemy innym razem. pozdrawiam.

Gość Beata-wawa

Witaj Kasiorku :p

Mój dom jest piętrowy. Otwartą klatką schodową wchodzi się na piętro. Schody kończą się na piętrze w przedpokoju (nie ma kontynuacji na strych) i tu jest problem :cry: nad klatką schodową powstała ogromna przestrzeń, na którą zupełnie nie mam pomysłu. Nie wiem też, jak doświetlić tę przestrzeń (kinkiety czy żyrandol?). Dom chcę urządzić stylowo. Ratuj :roll:

Dzięki serdeczne Kasiorku. Zapomniałam tylko napisać, że szafa nie istnieje, chyba poprzedni właściciele z niej zrezygnowali :( . Czy w takiej sytuacji też ciągnąć tak daleko czy poprzestać na tym małym kawałku przy drzwiach, jak myślisz?

Z tym sufitem to fajny pomysł, rura biegnie dość wysoko, więc chyba się da.

A co do kolorów to wymyśliłam żeby przedpokój wydzielić tapetą ściśle kolorystycznie dopasowaną do ścian w salonie. Na przykład salon kremowy a tapeta w pasy kremowo-bordowe np. Będzie dobrze?

Jeszcze raz serdeczne dzięki!!!

Kasiorku, jeżeli pozwolisz, to i ja zawrócę ci głowę. Będę miała kuchnię o wymiarach 330x285. Wzdłuż dwu ścian w kształcie litery L planuję ciąg kuchenny i będzie to ściana na przeciw wejścia i z prawej strony. Po lewej stronie jest okno i pod nim chcę postawić jakoś stół (ale nie to jest problemem). Problem to kwestia podłogi...

Kuchnia jest otwarta na jadalnię, nie budowaliśmy drzwi, tylko ścianki po obu stronach na 80 cm. Otwór "drzwiowy" to więc 1,7 m. W jadalni mają być panele lub deska (zależeć będzie od kasy), przy ciągu kuchennym chcę raczej kafle. I pytanie: jak to połączyć, by wygląd miało? :roll:

Jeżeli możesz, proszę o pomoc. Jolana

Witaj Gawle

Otrzymałam zdięcia a plan wydrukuję ,na razie mam problemy techniczne.

Mam mały problem, za bardzo nie wiem w czym Ci mogę pomóc,bo z opisu wynika że masz już wszystko przemyślane.Jeśli możesz sprecyzuj zapytanie.I jeszcze jedna sprawa ,ze wzg. bezpieczeństwa drzwi do łazienki powinny otwierać się na zewnątrz. :wink:

Do Beaty-Wawy :wink:

Idealnym rozwiązanie byłby piękny,stylizowany żyrandol,ale to kosztuje ogromne pieniądze.Dobrym rozwiązaniem byłyby kinkiety,na pewno są tańsze.Dodatkowo schody można oświetlić halogenkami podtynkowymi które umieszcza się tuż nad stopniami.Nie wiem w jaki sposób masz wykończony sufit nad klatką schodową,ale np belki stropowe nadają wnętrzu bardzo stylowy charakter :wink:

Witaj Jolana

Będziesz miała podobny układ do mojej kuchni,tylko że ja mam ciąg kuchenny po lewej stronie ,a stolik z krzesełkami będzie po prawej.Z podłogą sprawa u mnie też jest prosta bo będzie wszędzie jednakowy gres i w kuchni i w salonie .U Ciebie sprawę można rozwiązać na dwa sposoby albo podłoga w jadalni "wejdzie" do kuchni a płytki faktycznie będą tylko przy ciągu kuchennym w zależności od ich szerokości jakieś dwa lub trzy rzędy.Możesz też płytki położyć a całej kuchni i np jednym rzędem" wejść" do jadalni.Niestety moje rozważania są czysto teoretytczne nie wiem jak sprawdzą się u Ciebie :wink:

Kasiorku, dzięki za odpowiedż. Otóż rozważamy z mężem, jak to zrobić. Odpada "wejście" kafelkami do jadalni, kiepsko będzie jak damy na równi z granicą pomieszczeń, musimy zatem panelami wejść do kuchni. To w zasadzie wiemy. I co dalej?

Jak połączyć panele z kafelkami, pod jakim kątem (jakoś nie widzi mi się układanie kafelek w "L" jak meble. Może tu coś doradzisz :D

Pozdrawiam. Jolana

Gość Beata-Wawa

Dzięku Kasiorku za pomoc :p

Już zaczęłam szukać odpowiedniego żyrandola na Kole.

Mam jeszcze jeden problem i proszę Cię o pomoc. Otóż chciałabym położyć gres polerowany na prawie całej powierzchni parteru: najpierw w wiatrołapie (jest otwarty na przedpokój), poprzez przedpokój, salon, jadalnię, aż do kuchni. Czy nie będzie to zbyt monotonne? Myślałam o kupieniu 3 różnych odcieni gresu w jednej tonacji kolorystycznej i różnym ułożeniu go na podłodze (np. w części kuchennej "szachownica", w salonie na środku wzorek a'la dywan, itp.). Co o tym myślisz?

Z salonu wychodzi się na taras, boję się o to, że gres mocno porysuje się przy wejściu z dworu. Myślałam o ułożeniu w tym miejscu wzoru z gresu niepolerowanego w tym samym odcieniu, co gres w pozostałej części salonu. Czy będzie to dobrze wyglądać? Jeżeli nie, to co proponujesz?

I jeszcze jedno pytanie: piętro ma być typowo "sypialniane". W pokojach będzie wykładzina dywanowa. Co proponujesz położyć na korytarzu i na klatce schodowej? Drewno odpada, bo jest ogrzewanie podłogowe, na dole gres polerowany, więc na górze terakota chyba odpada, więc gres? Trochę nie mam przekonania :cry:

Witaj Kasiorku! Przeczytałam kilkakrotnie wszystkie Twoje porady i nigdzie nie spotkałam kolorystyki, którą chciałabym zastosować, więc ośmielam się prosić o radę. Problem dotyczy łazienki przy naszej sypialni. Otóż chciałabym w sypialni szaroperłową wykładzinę dywanową i ściany w jaśniutkim lila, takie same firanki , dodatki w fiołkowym granacie (poduszki, wazony). Te kolory przywodzą mi na myśl chłód, czystość, lekkość, spokój. Taki sam układ chciałam zastosować w łazience, ale po pierwsze nie znalazłam odpowiedniej glazury, a po drugie mąż twierdzi, że będzie szaroburo i takiej łazienki nie chce (chyba trochę racji ma). Łazienka ma 7m i jest wydłużonym prostokątem z wejściem w krótszym boku. Pomóż!

Kasiorku

Na maila przesyłam Ci zdjęcia salonu.

Jest on utrzymany w tonacji ciepło żółto - piaskowej.

Jakie zasłony/rolety/żaluzje, jaki kolor wprowadzić by wszystko nie wydawało się mdłe.

Kupiliśmy już granatowy dywan w geometryczne wzory pod komplet wypoczynkowy. Czy za sofą trójką pomalować ścianę na jakiś intensywny kolor. Jeżeli tak to na jaki?

http://foto.onet.pl/upload/36/96/_138139_n.jpg

Witaj Jolana

Całyczas myślę o Twojej kuchni ,jest mi trudno bo jak już wspomniałam są to rozmyślania teoretyczne musiałam sobie wyobrazić Twoją kuchnię.mam jeszcze jeden pomysł,ale nie wiem czy opis będzie zrozumiały.Otóż będziesz miała meble ustawione w L ,jeden koniec mebli dotyka ścianki 80 cm koniec tej ścianki przy wejściu będzie pierwszym punktem odniesienia.Drugi punkt znajduje się na końcu litery L (koniec mebli) od ściany odmierz 80 cm i między tymi punktami poprowadz delikatny łuk od jednego do drugiego punktu .Wypukła część łuku od strony mebli.Część od mebli w płytkach a druga przejście podłogi z jadalni. Ale namieszałam :o

Beata-Wawa :wink:

Ja również na większej powierzchni mieszkania (hol,salon ,kuchnia) będę mieć w gresie.Pomysł z zróżnicowanie kolorystycznym podłogi jest fajny pod warunkiem że będą to delikatne różnice w odcieniach.Jeśli chodzi o gres to powinien być porcelanowy i wtedy szliwiony,polerowany wbrew pozorom jest łatwiejszy w utrzymaniu czystości niż nieszliwiony.I nie musisz się obawiać o porysowanie jest bardzo trwały.Jeśli chodzi o piętro to są panele drewniane (nie laminaty) które są dostosowane do ogrzewania podłogowego.Nie wiem jakie będą schody ,ale lepiej jest dopasować materiał wykończeniowy do nich :wink:

Witaj Joskul

Wybrałaś przyjemną kolorystykę ,chłodną będzie się dobrze spało.Jeśli chodzi o łazienkę, widziałam kiedyś łazienkę całą w lekkich odcieniach fioletu,wyglądała rewelacyjnie.przeszukam moje katalogi,może znajdę interesujące Cię kolekcje płytek.odezwę się

Kasiorku

Na maila przesyłam Ci zdjęcia salonu.

Jest on utrzymany w tonacji ciepło żółto - piaskowej.

Jakie zasłony/rolety/żaluzje, jaki kolor wprowadzić by wszystko nie wydawało się mdłe.

Kupiliśmy już granatowy dywan w geometryczne wzory pod komplet wypoczynkowy. Czy za sofą trójką pomalować ścianę na jakiś intensywny kolor. Jeżeli tak to na jaki?

http://foto.onet.pl/upload/36/96/_138139_n.jpg

Zielona poszłaś w dobrym kierunku,nasycony niebieski kolor będzie dobrym uzupełnieniem.żeby dodatki stanowiły całość musisz dopasować je do odcienia dywanu.Mogą być jaśniejsze,ale z tej samej tonacji kolorystycznej.Ściana za sofą faktycznie prosi się aby coś z nią zrobić.Ja jako "artystyczna dusza" powtórzyłabym wzory geometryczne z dywanu.Dobrze też by wyglądał duuży obraz też w niebieskiej tonacji.A można po prostu Pomalować ją na intensywny niebieski kolor z jakimś 30 cm marginesem do okoła i wtedy powiesić np. 3 reprodukcje utrzymane w beżowo-piaskowej tonacji.