Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM Z ARAN?ACJ? WN?TRZ?-POMOG?

Kasiorek

Recommended Posts

Czesc Kasiorku,

serdeczne dzieki za odpowiedz. Nurtuje mnie tylko obawa, czy aby instalacje reflektorkow na stalowych linkach mozna montowac w miejscach o podwyzszonej wilgotnosci, jak to jest w przypadku lazienki?

Serdeczne pozdrowienia :D

Sławku, nie spotkałam się jeszcze z żadnymi przeciwskazaniami w umieszczaniu takiego oświetlenia w łazience.Zaintrygowało mnie to i postaram się czegoś dowiedzieć na ten temat

:wink:

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Kasiek :wink:

przy tej ilości postów czasem jakiś może mi umknąć,ale już odpowiadam

Jestem mile zaskoczona że polska firma produkująca płytki może też coś ciekawego wymyśleć zamiast nieśmiertelnych marmurków.

Opis Twój był dla mnie czytelny i podoba mi się pomysł.Problem może być z podłogą bo przy tak małej powierzchni biała była by idealna i wcale nie będzie szpitalnie możesz o tym zapewnić męża.Czerwona na pewno nie ,byłaby zbyt intensywna i po wejściu do łazienki dostałabyś nią po oczach.Obawiam się również zielonej,też zbyt mocna .Ścianę kominową pomalowałabym na czerwono i jak będziesz miała szablony maków to właśnie na tej ścianie zrobiłabym białe maki,dla kontrastu.Ponieważ w tak małej łazience tak dużo będzie się działo na ścianach , podłoga musi być neutralna,przekonaj o tym męża i raczej z matowych płytek :wink:

Witaj Klaudio

możliwości są takie

- szafki kuchenne z czereśni lub wiśni , całe razem z frontami do tego kremowy blat (razem z barkiem) na ścianie zielone lub niebieskie płytki

- szafki kuchenne z czereśni lub wiśni fronty waniliowe,blat kremowy dobrany do frontów (razem z barkiem),na ścianie płyta w kolorze forniru szafek (wiśnia lub czereśnia)

jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę :wink:

:wink: Danuta Skraburska :wink:

jeśli chodzi o kolor mebli trzymałabym się już koloru wiśni, ściany oprócz szaroniebieskiego mogą być jeszcze w kolorze zieleni oliwkowej ,fioletu mówimy oczywiście o pastelowych odcieniach .oprócz tego pomarańcze ,ciepła czerwień i kolor kości słoniowej.Podłoga jasna ,ale w ciepłym odcieniu.Dodatki utrzymałabym w kolorze ściany.

Jeszcze raz do Bedi

Dopiero teraz wydrukowałam sobie rzut Twojego domu.Jeśli chodzi o taras to podoba mi się taki jaki jest zaznaczony na planie.Jego prostokątny kształt nawiązuje do całej bryły domu w której są same kąty proste.Jeśli wydaje Ci się za prosty możesz go urozmaicić w kształcie dodając lub odejmując prostokąty.Skosy i owale nie będą pasowały.Mam nadzieję że napisałam w miarę czytelnie,ale jak kiedyś już napisałam są to rozważania czysto teoretyczne i nie zawsze mogą się sprawdzić w praktyce :wink:

Kasiorku!

Dziękuję bardzo. Mam jednak jeszcze jedno pytanie.

Czy możliwe jest wprowadzenie trzeciego koloru do szafek kuchennych. Myślałam o szafkach czereśniowych z waniliowymi frontami, szarym blatem i szarą płytą. Dla połączenia niektóre szafki (np. te do zabudowy) też miałyby szare fronty. Co o tym myślisz?

Obawiam się, że to połączenie wanilii z czereśnią będzie po pierwsze bardzo pospolite, a po drugie zbyt ciepłe, a ja chciałabym nadać kuchni trochę nowoczesny (nawet lekko futurystyczny) charakter.

Dziękuję raz jeszcze za poświęcony czas.

Kasiorku!

Dziękuję bardzo. Mam jednak jeszcze jedno pytanie.

Czy możliwe jest wprowadzenie trzeciego koloru do szafek kuchennych. Myślałam o szafkach czereśniowych z waniliowymi frontami, szarym blatem i szarą płytą. Dla połączenia niektóre szafki (np. te do zabudowy) też miałyby szare fronty. Co o tym myślisz?

Obawiam się, że to połączenie wanilii z czereśnią będzie po pierwsze bardzo pospolite, a po drugie zbyt ciepłe, a ja chciałabym nadać kuchni trochę nowoczesny (nawet lekko futurystyczny) charakter.

Dziękuję raz jeszcze za poświęcony czas.

Zrezygnowałabym już z wanilii

nowoczesny charakter możemy uzyskać nie tylko przez materiał z którego są wykonane szafki ale również przez ich kształt.

Wystarczy szafki górne zrobić podłóżne z otwieraniem uchylnym do góry,bardzo proste fronty ,najlepiej szafki dolne w formie szuflad,do tego relingi jako uchwyty i efekt nowoczesności masz zapewniony

Gość paula

Kasiorku Drogi

mam ogromną prośbę o pomoc w aranzacji przepokoju, który jest wielki, składa się z dwóch części (3m2 i 8m2). "Ciągnie się" przez niego ciąg komunikacyjny od wejsci obok drzwi do sypialni, drzwi do łazienki przez duży pokój aż do drzwi balkonowych... nie wiem jak to zrobic zeby nie bylo wrazenia takiego "przestrzału", bo kojarzy się to z kręgielnią Aha, i jak myślisz, czy robić go raczej w ciemnych kolorach, żeby go optycznie zmniejszyć, czy wręcz przeciwnie?

Serdecznie pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelką pomoc

Paulina

P.S. Dzięki za info :) sorki ze zamieszczam tego mailika juz drugi raz, ale nie bylam pewna gdzie to zrobic :)

Cześć Kasiorku! :)

Bardzo dziękuję Ci za sugestie kolorystyczne. Fioletowy pastel kołatał mi się po głowie od jakiegoś czasu, ale nie byłam pewna czy będzie się komponował z drewnem wiśni.

Co do podłogi - mam wątpliwości jaki kolor drewna wybrać - ogłądałam olchę z barlinka, ale chyba jest ciutek za ciemna. Może znajdziesz jeszcze chwilkę czasu dla mnie i coś doradzisz?

Z góry badzo dziękuję.

:)

Wielkie dzieki za odpowiedz Kasiorku, zaprojektowalem sobie taras tak że na wysokości sypialni ma szerokość 2m a na wysokości salonu będzie miał 3m. Skosy i półkola podarujemy sobie.

W łazience planujemy raczej jeden blat. Gdzies czytalem o blatach zespolonych razem z umywalka robionych chyba z Corniru czy jakoś tam. Nie wiem tylko ile takie cos kosztuje.

Gość Beata-wawa

Kasiorku - witaj ponownie :D

Wyczytałam w jednej z Twoich porad, że zamierzasz u siebie zainstalować listwy z poliuretanu przy podłodze i pod sufitem. Wymyśliłam sobie, że u mnie w domu będzie podobne rozwiązanie. Czy mogłabyś polecić jakąś firmę w Warszawie, która sprzedaje sprawdzone elementy dekoracyjne z poliuretanu? :wink:

mam też pytanie do Kasiorka:

Chodzi o ułożenie parkietu - wiem, że jest kilka wzorów, ja myślę o tzw jodełce podwójnej. Chciałabym (ekipa mówiła, ze można tak zrobić), żeby nie było widać podziałów pomiedzy pokojem a przedpokojem i aneksem jadalnym. W związku z tym wydaje mi sie,że lepsza byłaby jodełka ułożona tak, by klepki były równolegle do ścian.

Chciałabym urządzić wnętrze raczej klasycznie (odoba mi się styl angielski) i zastanawiam się jakie ułożenie klepek jest najlepsze- może jednak nie jodełka, tylko lepki ułożone w taki wzór jaki jest np na panelach wszystkie klepki w jednym kierunku, Uff- przyznam, że nie wiedziałam, że to może być problemem :-?

Gość anlenki

kasiorku, prosze cie o pomoc powtornie. Kiedys dobralas mi fantastyczna aranzację- zielonkawy dywan (to mam i to jest niezmienne) , bezową sofe i poarańczowe dodatki ( w tym tapicerka foteli). Ni cholery nie moge znależć zadnej pomarańczowej tkaniny!!! Chodzi mi o pokrowiec na fotele i np. poduszki czy rolety rzymskie w oknach. Są owszem ale rude albo rdzawe.

Czy możesz sprobować wymyslic mi inny wariant kolorystyczny?A może lekki fiolet,wrzos? A ha jeszcze jedno -sofa , którą wybrałam jest teraz w ikei jeszcze granatowa i turkusowa no i bezowa.

Jescze jedno w przedpokoju mam zolciutkie kafle na podlodze a kuchnie ktora widac z przedpokoju blekitną (zimny odcien). Chcialabym zeby to jakos z sobą gralo.

Kasiorku, chcemy kupić jakieś meble do pokoju naszej córki, na razie biurko i szafę, w "lepszych czasach" łóżko i coś tam jeszcze ;). Na razie nasz wybór padł na BRW zestaw "Małgosia", a wybór Kamilki na fronty w kolorze niebieskim. Tylko mam wątpliwości czy te mebelki będą pasować do sosnowej podłogi ( sękate deski polakierowane bezbarwnym półmatowym lakierem ). Czekam Twoją na opinię.

Czy mogłabyś powiezdzieć mi jeszcze kiedy i gdzie mają się odbyć te targi dotyczące kuchni i łazienek o których wspominała opal na GW?

Pozdrawiam. B.

Do Pauli :wink:

Zdecydowanie zrobiłabym przedpokój w jasnych kolorach i jeśli to możliwe na podłodze wprowadziłabym poprzeczne pasy co poszerzy przedpokój.efekt ten podkreśliłabym jeszcze przez oświetlenie .Na sufit dałabym halogeniki ale ułożone również poprzecznie

Jeszcze jednym sprytnym sposobem jest umieszczenie na dłuższej ścianie jak największego lustra,ale ważne aby było od podłogi