Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM Z ARAN?ACJ? WN?TRZ?-POMOG?

Kasiorek

Recommended Posts

Dzięki Kasiorku za podpowiedź - jeszcze powiem jak mi poradzono po za tym forum: żebym wybrała sobie kolor albo gdzieś w ogólnodostępnym wnętrzu albo na elewacji, który mi się podoba i przyłożyła do niego próbnik - ale nie wiem czy to dobra rada, bo co z oświetleniem??? i musiałabym chyba znać producenta farb na wzorcowej pow. A ponadto- chyba bym dziwnie wyglądała przykładając próbnik do ścian w kościele :lol: - tam ksiądz mają b. ładny kolor

Małgośka

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

Na wstępie powinienem walnąc 4 strony samych wyrazow podziwu dla Twoich chęci zapału i umiejętności...:D dzieki Ci :D

ale do rzeczy...

czy w tym projekcie: LIBRA II , z tej pracowni :

http://www.apa-domy.com.pl

biorąc pod uwagę, ze wjazd bedzie po stronie poludniowo zachodniej wprowadzilabys jakies zmiany w ukladzie pomieszczen i dlaczego ?..a poza tym co z ogolną bryłą budynku..? jak Twoje odczucia ?

pozdrawiam dzieki :D

Kasiorku!

Mam ogromną prośbę o pomoc w kwestii doboru kolorów w pokoju połączonym z kuchnią i w sypialni. Meble kuchennne będą z Ikei w kolorze Adel brąz, a całość wnętrza chcemy utrzymać w klimacie trochę afrykańskim. Mamy już część mebli z meranti (średni brąz), takich w stylu delikanie kolonialnym, do tego czeroną sofkę, ale nie taką soczystą, tylko dość stonowaną. Myśleliśmy o pomarańczowym kolorze ścian, oboje bardzo lubimy ten kolor. Pytanie, jak zróżnicować odcienie oraz jak wydzielić ścianę kuchenną (a w zasadzie półtorej ściany, bo kuchnia w kształcie litery L), żeby ciekawie się odróżniała? czy może być czerwona ? I to na przykład czerwona ściana do połowy ? Do miejsca, gdzie kończy się ciąg kuchenny ? Tzn nie do polowy wyskości ściany tylko do połowy szerokości. Aha, podłogi będą z drewna badi (słoneczny brązowo-żółty), parapety z sapelli. No i jeszcze nie wiem jaki dobrać kolor płytek na podłogę i ścianę w kącie kuchennym ? Kuchnia nie będzie oddzielona żadnym blatem ani ścianką.

A sypialnia... hmm. No właśnie. Meble też w stylu kolonialnym, raczej brązowe meranti. Pytanie: jaki kolor ścian? Czy jednakowe w całym wnętrzu czy np ściana przy łóżku w innym odcieniu ? Podłoga i parapety takie jak w dużym pokoju.

Z góry baaardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie,

Paulina

Kasiorku,

dzięki za odpowiedź. Skoro raz się udało to zapytam znowu :)

W kuchni sugerujesz oświetlenie blatów roboczych - na jakiej wysokości porobić wyprowadzenia kabli i jak często. Czy oprawy oświetleniowe powininem zamontować do mebli (spody szafek wiszących) czy bezpośrednio do ściany pod nimi ? Czy z praktycznego punktu widzenia powinny te światła być podzielone na sekcje czy powinny zapalac się wszystkie na raz ?

W salonie oświetlenie górne w suficie podwieszonym - co w nim można zamontować oprócz lampek punktowych (tych nie chcę bo mi sie kojarzą z gabinetem mojego dentysty - brrr) ? Gdzie i ile wyprowadzeń kabli zrobić pod to górne światło w suficie podwieszanym ?

Można też zastosować oświetlenie w pólkach na ściannach (kartongips). Ale jak, zaraz (drapię się teraz w głowę zachodząc o co chodzi). Wpuścić jakieś oprawy oświetleniowe w te półki ? Od góry czy od dołu ? Qrcze to muszę już teraz zdecydować się czy chcę i ewentualnie gdzie półki w moim salonie ? Ratunku !!!

P.S. I uwaga ogólna: Przy tym wszystkim dobrze gdyby to wszystko nie kosztowało za dużo kasiorki :D

Halo Kasiorku !!! Hop Hop - Jesteś ?

• 2 weeks później...
Gość John
Mam pytanie, remontuję dom z lat 80 u mnie na scianie są tynki cementowo-wapienne, na suficie również, ściane c-w chce pomalować farbą (w niektórych pokojach położe tapetę) a na sufit chciałbym położyc gładz. Czy to nie będzie się ze sobą "gryzło".

Gość m

Kosiorku, mam pytanko czy do ciemnych szafek kuchennych(ciemny orzech) wraz z jasnymi bezowymi blatami dac jasny gres na podlage czy ciemny, jednakowe pytanie co do podlogi w salonie ktory jest polaczony z kuchnia tylko takim barem. Chcialabym aby byla zachowana koorystyka brazu z bezem.

Wiec moj zasadniczy problem w jakim kolorku dac gres w kuchni i jaki kolor paneli dac w salonie?

Pozdrawiam

Dodatkowo dodam, ze chcialabym aby gres kuchenny byl raczej taki sam jak gres w hollu.

• 3 months później...

Edusiu :wink:

a może stół i krzesła po prostu drewniane,bez kombinowania,a np na krzesła uszyć pokrowce z tego samego materiału co np w oknach i zmieniać je co jakiś czas (znowu coś nowego).jeśli chodzi o moją kuchnię,specjalnie jest taka prosta,wyszła troczę nowocześnie,ale ja ją trochę ocieplę przez

-dwie wiszące lampy z elementamie patynowanego metalu (już są)

-w oknach pojawią się zazdrostki które właśnie robię z kremowego kordonka,będą przedstawiału bidermayerowską pasterkę,

to powinno ocieplić kuchnię

U Ciebie pojawił się kolor oliwki, więc wiklina też będzie na miejscu ,będzie się dobrze komponować z kremowo -oliwkowymi zasłonami.

Jeśli chodzi ościanę w jadalni, dopasuj ramki do koloru podłogi albo zaszalej:

- ściana w kwadraty (malowane) 30 x30 cm w kilku odcieniach oliwki,zieleni beżu i ciemnego pomarańczu

- tapeta w pasy oliwkowo-beżowe

- fragment ściany w fakturowanym tynku ale niew całości tylko w geometrycznych wzorach ale kolor ściany jeden

może na razie tyle :wink:

Kasiorku, to teraz ja :oops: .. Przede wszystkim gratulacje, masz piękne mieszkanko..że aż strach..By cię nie nudzić, przechodzę szybko do rzeczy: hol, kuchnia, salon otwarte. kuchnia mała 8m2. W holu i kuchni planuję gres polerowany ciepły beż 45x45 (nie wiem nawet czy to nie ten "twój"). Moje pierwsze pytanie brzmi: czy w tak małej kuchni tak duże płytki mają rację bytu? I jeszcze pytanie odnośnie fugi włosowej. Czy to specjalny rodzaj, czy tylko sposób położenia? 2. Czy do tego gresu pasować będą drewniane schody ażurowe, wiodące na poddasze? 3. W salonie planujemy parkiet egzotyczny badi. Czy to będzie pasowało? Ja myślałam raczej o jasnym parkiecie, np klon lub jesion, ale moja połówka upiera się, że będzie mdło..Nadmienię jeszcze, że podoba mi się styl raczej nowoczesny, lecz nie surowy, i ciepła kolorystyka. Jesteś dla mnie dużym autorytetem, z niecierpliwością czekam na twoje rady. Pozdrawiam.

Edusiu dodatki dobieramy na zasadzie kontrastu

jeżeli mamy wnętrze utrzymane w jednej tonacji kolorystycznej dodatki powinny być mocnym akcentem kolorystcznym,jeśli natomiast we wnętrzu mamy użytych więcej kolorów dodatki powinny być w jednakowym kolorze i uspokoić kompozycję

Wnętrze chciałabym mieć nowoczesne, przestronne, ale mam też trochę antyków i zależy mi by nie było dysonansu. Czy to jest możliwe?

Lubię kolory ciepłe, słoneczne. Podobają mi się różne " udziwnienia" jak np jedna ściana pomalowana na inny kolor.

Wiem, że to trochę mało informacji i planu nie mogę dołączyć, ale może jakieś sugestie?

Na dole mamy otwartą przestrzeń. Jedynym zamkniętym pomieszczeniem jest łazienka.

Mały wiatrołap ( jeszcze bez drzwi ), dalej na prawo wejście do kuchni-bez drzwi, na lewo mały pokoik przy którym są schody-brakuje kawałka ściany tzn. 4-y stopnie są szersze niż pozostałe i wyżej zaczyna się ściana kl. schodowej. Schody też będą z Brecci tak jak parapety.

Za wiatrołapem na wprost hol i na końcu ściana z wnęką gdzie będzie wbudowana szafa. Z boku tej wnęki z prawej strony jest przejście do salonu. Na tyłach szafy od strony salonu jest wnęka bliżniacza i tam będzie kominek portalowy.

Bardzo podobają mi się takie gresy jak Twoje i też takie chcę mieć wszędzie oprócz salonu.

Szkoda, że się nie wybierasz do K-owa!