edusia 11.03.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Myślę, że zostane przy ramkach i faktycznie będą one pasowały, jeszcze do tej jadalni, jakoś nie bardzo będzie z tymi pokrowcami na krzesła, gdyz ja na oknach(jadalnia-1, plus kuchnia-1) mam tylko firanki z muślinu w kolorze oliwki z delikatnym motywem listków. W zasadzie to okna sa chyba najładniesze w tych pomieszczeniach, firanki są szyte tak na półokrągło, spięte na bokach, widok za oknem jest piękny zwłaszcza wiosną gdy kwitnie wiśnia.Oj za bardzo się rozpisałam, no więc ta tkanina nie może słuzyć do uszycia pokrowców, jest za cienka, co mi wobec tego Kasiorku zaproponujesz, (myślę o kolorze), i czy można powtórzyc motyw tej tkaniny z okna np na stole?Mam jeszcze problem z pokojem dziecinnym!!!!!!!!jest on troche ,,skopany'', zadużo w nim wszystkiego (kolory, materiały) musze zmienić co sie da, a nie wszystko się da!Pokrótce Ci go opiszę, mogłabym Ci przesłać zdjecia ale nie wiem czy sie zgodzisz?Póki co opiszę jak mogę.Może zacznę od rzeczy które nie bardzo moge zmienić:-drzwi w kolorze-dąb jasny, podłoga panele( ale te zwykłe- w kolorze dąb naturalny, ponieważ po położeniu nie spodobały mi się położyłam na nie wykładzinę w kolorze niebieskim-wpadajacy w szarośc, dośc ciemny, nie bardzo mam ochotę ją zmienić prędzej już wyrzucić całkiem, ale ta podłoga pod spodem!!!)-wnękowa szafa-garderoba ( typu commandor) raczej rzecz niezmienna, z żółtej płyty, wykończona niebieskimi listwami,( takie sama w kolorze listwy są na podłodze). Szafa mieści się we wnęce-biurko z olchy miodowej + połka nad nim (z BRW).- łożko to fotel 2-osobowy, moę go wyrzucić, a kolor -niebieskiTeraz rzeczy które zmienić mogę:-ściany są w 2 kolorach niebieski -ciemny wpadający w szarośc + piaskowy -w oknie firanki białe z kwadracikami żółto niebieskim+zasłonki z muślinu- kolor żółty +niebieski, - karnisz,lampa- metalowe, kolor- szafirTo chyba wszystko. Meble ( w zasadzie to tylko biurko z półką) mi się podobają tylko tak patrzę na te drzwi od szafy i one tu nie bardzo pasują, co ty bys zmieniła w tym pokoju, na razie mieszka w nim starsza córka ale kiedyś dołączy też młodsza latorośl która obecnie okupuje i niszczy moją sypialnie, myślę wiec i o niej, chciałabym wyremontowac ten pokój i zabezpieczyć jakoś ściany przed zabrudzeniem. Pomyśl Kasiorku i doradź mi coś fajnego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 11.03.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Kasiorku, jak bys mogła doradzić w kwestii doboru kolorów drzwi wewnętrzne w przedpokoju (łazienka, wejściowe i do piwnicy) będą w kolorze teak (lekki pomarańcz), podłoga bedzie z jesionu, a ściany kremowe... Problem polega na tym, że chciałabym meble do kuchni (otwarta), jadalni i salonu w kolorze venge (czekolada). Jak myślisz, czy kolor drzwi wymusza taki sam kolor mebli (teak, czereśnia), czy można zastosowac dodatkowy kolor na zasadzia kotrastu i nie będzie to wygladało jka z innej bajki? pozdrawiam i z góry dziękuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 11.03.2004 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Benita 72 jeżeli jest bezpośrednie wejście z holu do kuchni i podłoga stanowi jedą całość,użycie takiego samego gresu jest bardzo uzasadnione,ja mam kuchnię 9 m2 i ta wielkość płytek wcale nie przeszkadza.Fuga włosowa to tylko sposób położenia,bez krzyżyków na styk płytek.Tylko muszą być bardzo równe .Ja na tak dużej powierzchni nie mogłam mieć normalnych fug bo za bardzo by dzieliły podłogę a mi zależało na jednej powierzchni.Ten gres jest na tyle neutralny że pasuje do niego wszystko.,położenie jasnego parkietu spowoduje że przybędzie Ci powierzchni wizualnie, jasna podłoga daje wrażenie większej.Natomiast zastosowanie ciemnej spowodujebardzo wyrażne podziały przestrzeni,co również można ciekawie wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 11.03.2004 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Drogi Kasiorku, mam do ciebie pytanie...Zastanawiamy sie jak polaczyc kolorystyke mebli kuchennych z kolorystyka blatow, podlogi i scian kuchni.Kuchnia, w ktorej bedzie sie znajdowala czesc "jadalniana na codzien" jest duza, 20m. Bardzo podobaja nam sie szafki umiarkowanie nowoczesne w kolorze wisni, raczki w kolorystyce stali nierdzewnej. Chcialabym aby to pomieszczenie (jest bardzo przeszklone) bylo jak najbardziej "przytulne", a zarazem spokojne. Na podloge marzy mi sie jasny gres polerowany, takie duze plytki. Czy moglabys, prosze, doradzic jakiego koloru zrobic blaty granitowe (np. jasne czy ciemniejsze), bedzie tego 9 m zabudowy mebli kuchennych (tyle samo blatow), posrodku kuchni ma stac wyspa - barek sniadaniowy. W jakim kolorze pomalowac sciany? Zalezy nam aby to wszystko do siebie pasowalo, ale aby tez ta kuchnia miala cieply kilmat. Serdecznie dziekuje za twoj czas. Pozdrawiam. Ozzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2004 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Kasiorku, jeśli pozwolisz, to pragnę również zadać Tobie pytanie. Kuchnię i jadalnię mamy połączone, jednak w jadalni planuję na podłodze parkiet dębowy rustykalny (12m). Kuchnia jednak stanowi problem- co z podłogami? Meble wykona stolarz (dębowe) bez żadnych udziwnień. Jeśli mogę prosić o radę co wg Ciebie fajnie wyglądałoby na podłodze (9m) i na ścianach (między dolnymi a górnymi szafkami) w kuchni. Będę Ci b.wdzięczna za pomysł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia i krzys1719499362 12.03.2004 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Witaj Kasiorku! Jesteśmy dopiero na początku drogi budowlanej, ale pewne rzeczy trzeba wiedzieć już teraz. Mam jak narazie bardzo ogólne pytania: - czy według Ciebie okna z białą, czy też drewnopodobną okleiną mają styl i "charakter"? - planujemy ogrzewanie podłogowe i w związku z tym co na podłogę w salonie: panele podłogowe czy kafle? Zdaję sobie sprawę, że wszystko jest kwestią gustu. Jestem jednak ciekawa co daje przytulny klimat, jest praktyczne , nie przytłacza, a co za tym idzie dzięki czemu można uzyskać dużo wizualnej przestrzeni. Z góry dzięki za info. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.03.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 Kasiorku,Rozmawiałam z kamieniarzem nt. bezfugowego układania gresu i powiedział, że taka minimalna fuga nie będzie się trzymać podłoża.Czy masz fugę?Jak to jest zrobione techniczne u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 12.03.2004 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 To wyżej, to byłam ja - Sonika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 13.03.2004 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Sonika, istnieje niebezpieczeństwo że z czasem takie fugi zaczną się wykruszać :cry:też mi to mówiono ale coś za coś.po prostu na tak dużej powierzchni normalne fugi by mi nie pasowały.Najwyżej zamiast cyklinowania podłóg będzie u mnie fugowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 13.03.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 Mój kamieniarz powiedział, że jest w stanie położyć gresy z 1mm fugą. Czy 1mm dla fugi to dużo? - jak myślisz?Będzie widać kratkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 13.03.2004 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2004 moje fugi mają ok 1mm i są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 14.03.2004 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 No to się ucieszyłam!Domyślam się, że kolor jest taki sam jak gresu - czy można je jakoś zaimpregnować żeby się nie brudziły?Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.03.2004 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Sonika wracając jeszcze do kwestii kolorystycznej,jeśli zdecydowałabyś się na gres podobny do mojego ,to bardzo fajnie pasuje do niego parkiet o chłodnym odcieniu np klon,jesion .Rozwiązanie z ścianą w jednym ,mocnym kolorze jest bardzo udanym.Wspominasz o antykach mniemam żę są w ciemnym kolorze .Wybierając jakąś reprezentacyjną ścianę mogłabyś pomyśleć o kolorze: S 3060-Y90R,S 2570-Y90R,S 3560-R ciemne czerwienie S 4040-B, S5030-G niebieskości i zielenie wiem że lubisz ciepłe kolory ale te dobrze się komponują z ciemnym, ciepłym kolorem drewna Symbole podałam w NCS-naturalny system barw Każda mieszlnia farb może pokazać na wzorniku o jaki odcień chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.03.2004 16:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Edusia, prześlij jeśli możesz zdjęcie pokoju dziecinnego ,mimo opisu tak dokładnego,będę spokojnieh=jsza jeśli go zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.03.2004 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Zone mamy więc wenge,teak obydwa bardzo ciepłe i z podobnej palety (czerwienie,brązy, pomarańcze) powinny więc pasować, całość powinnaś scalić jakimś jednym kolorem dodatków dobry byłby mocny pomarańcz i wszystko będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.03.2004 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 ozzie 9 metrów zabudowy kuchni to sporo dlatego pomyślałabym o jasnym blacie jasnej połodze i ścianach utrzymanej w podobnej kolorystyce ,a dodatkowo wprowadzić na ściany jakiś mocny akcent kolorystczny. złamany brązem pomarańcz S 2070-Y60R (wzornik kolorów NCS w każdej mieszalni farb) ,będzie bardzo przytulnie czszególni jeśli wprowadzisz sporo kwiatów w donicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.03.2004 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 gorgu 77 dąb rustykalny sam już nadaję pewne klimaty,do niego proponowałabym utrzymaną w podobnym stylu podłogę w kuchni,jakieś stylizowane ptki w kolorze terakoty lub beżowe o nierónych krawędziach postarzane . Na stronie http://www.cerkolor.com.pl powinnaś znaleść coś na ścianę pomiędzy szfkami.Te płytki mają fajne klimaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.03.2004 17:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 ulcia i krzyś witajcie kwestia koloru stolarki okiennej jest bardzo indywidualna,to wszystko zależy od charakteru domu.Nowoczesne dpbrze wyglądają z "drewnianą" stolarką ,a biała cóż zobaczcie tylko na stare dworki,albo (co mnie się bardzo podoba) domy w angielskim stylu z białą stolarką ale z mocnym kolorem elewacji brązy,czerwienie lub jakie widziałam w Grecji w kolorze terakoty lub ciemno brzoskwiniowe .Można się w nich zakochać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 14.03.2004 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Dziekuje Kasiorku za porade. Ja tez lubie sciany w ciekawych cieplych kolorach, a ten pomysl z jasnym blatem i podloga przy meblach w kolorze czeresni jest bardzo dobry. Pozdrawiam Ozzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 14.03.2004 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 Dzięki Kasiorku! Jesteś nieoceniona.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts