Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM Z ARAN?ACJ? WN?TRZ?-POMOG?

Kasiorek

Recommended Posts

Kasiorku Poradź który wariant salonu mam wybrać (ten owal na środku to barek) Cała rodzina w domu postawiona na baczność, każdy ma inny pomysł a ja już sama nie wiem.

http://zalacznik.wp.pl/01/3/mieszkaniepropozycja.jpg?p=2&s=1&ct=QkFTRTY0&f=mieszkaniepropozycja.jpg&wid=236&POD=1&zalf=Nowe&tsn=108012069610081861&sid=5c17dff2029fab3175e9d3f4ced5fec1

Z góry wielkie dzięki

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kasiorku

jak widzę jesteś zasypywana pytaniami, może jednak znajdziesz chwilkę dla mnie.

Zabieram się za wymianę okien w mieszkaniu. Ze względu na elewację zewnętrzna strona musi być brązowa (dość ciemna, mniej więcej mahoń). W związku z tym zastanawiam się czy całych okien nie zrobić w tym kolorze (może w spółdzielni uda się przeforsować trochę jaśniejszy odcień). Nie jestem jednak pewien czy będzie to dobrze wyglądać. W przyszłości planuję też remont i wymianą podłogi - i tu też podobają mi się ciemne (np. czereśnia). Każda rada jest bardzo cenna i zostanie wzięta pod uwagę. Z góry dziękuję.

Mobby,powiem tak ,jeśli chodzi o pomysł 1 to przyda się taki kącik do zagospodarowania ich w końcu nigdy niezadużo,ale z drugiej strony przeraża mnie ta ilość drzwi.Jeśli chodzi o drugi pomysł to podoba mi się widok z salonu na schody i jakby zostawić je takie lekkie ,dać ciekawą fakturę na ścianę i wszystko ciekawie oświetlić to wyjdzie interesujący elelment dekoracyjny,a nie wąski korytarzyk z drzwiami :wink: .Nie wiem czy Ci pomogłam,ale sama na Twoim miejscu miałabym dylemat czy przestronność, czydodatkowe miejsce gospodarcze

gorgu 77

Jeśli chodzi o sypialnię to zaproponowałabym kolory chłodne ale o ciepłej tonacj :wink: (ale śmiesznie wyszło)

tzn kolor nr S1030-B ,S2020-B ,S2030-B ,S3030-B niebieskości

cała paleta S 2020 i cała paleta 3030 zielenie

Oczywiście nie wszystkie ściany,lecz te najbardziej reprezentacyjne ,widoczne,np tam gdzie będzie stało łóżko.Do tego zastosowałabym szablony.Mogę polecić Ci stonę http://www.fox-dekorator.pl

Są tam przykłady pięknych ścian które możesz również wykorz :wink: ystać w salonie

Qura,ja bym się nie obawiała ciemnej stolarki okiennej naprawdę można to dobrze zgrać z podłogą nawet ciemną :wink:

Moje mieszkanie nie jest wielkość twojego, niestety, w związku z czym czy ciemnie okna nie zaciemnią pokoi? Może jednak lepiej białe?

A czy ktoś próbował malować sobie plastikowe okna farbkami (od wewnątrz oczywiście), coś jak ta Twoja kolumna?

Qura, miałam ten sam dylemat w mieszkaniu moich rodziców.Cały czas były malowane na biało, mama bardzo się bła ciemnych okien,też myślała że będą przytłaczające.Więc sama pomalowałam w jedym pokoju na ciemny brąz i juz nie musiałam przekonywać jej do przemalowania reszty :wink: .A mieszkanko należy raczej do mniejszych i jest w starym budownictwie i jest dosyć ciemne.Jeśli chodzi o malowanie plastikowych okien to chyba nie wyjdzie w każdym razie nie próbowałam.U rodziców są okna drewniane.

Hej Kasiorku mam pytanie czy masz jakieś fajne stronki z witrarzami ( chcę taki wstawić w szybkę drzwiową- taką półokrągłą - połówka koła u góry drzwi) . Mam też możliwość tanio kupić kafle na ścianę o wym 20/20cm ale tylko w kolorze czarnym i białym ( trochę popielatych też się znajdzie)- czy uda mi się wytrzasnąć z nich jakiś ładny wzór- może masz jakąś koncepcję? Dziękuję za ew. podpowiedż.

Mam pytanie do Kasiorka lub kogoœ kto sie na tym zna czy kaloryfer powieszony na wysokoœci okna i obok okna ogrzeje 10 m pokój. Pod oknem chcę postawić biurka, które zasłoniš cały kaloryfer. Dziękuję za rady. :D

Kasiorku,

przede wszystkim jestem pod wrazeniem twoich dokonan, ogladalam zdjecia :))) Naprawde zdolniacha z ciebie :)))

Ja jeszcze nie jestem na etapie wybierania plytek, choc wizualizacja juz w pelni gotowa (super zabawa)!!!

Prosilabym cie jednak o ocene moich pomyslow, bo jako kompletny laik pewnych rozwiazan na pewno nie znam. http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=151

to projekt domku, ktory wybralismy, przekonala nas ilosc okien i prostota.

Jednak oczywiscie kilka rzeczy bedziemy zmieniac, i tak - co myslisz na temat zamurowania lewych drzwi kuchennych, wstawienie tam luksferow, przez to zrobilby sie kacik kominkowy. Prawe wejscie do kuchni zostawilabym bez drzwi. Sciane telewizyjna chcialabym zrobic z czerwonej cegly rozbiorkowej i zastanawiam sie czy sciane kominkowa tez utrzymac w tym klimacie??? Podloga drewniana, kolor raczej cieply, kanapy mamy nowoczesne w kolorze hmmm.... mozna to nazwac chyba kogel-mogel, z fajnego grubego materialu, oprocz tego na pewno w pokoju stana nasze dwie starusienki komody po babci (pocz. XX w), bardzo proste z drobna rozetka, w pieknym ciemnym kolorze, w tym samym odcieniu jest okragly stol do gry w karty, niestety nie mam krzesel i chyba trudno mi je bedzie dokupic. Co do koloru scian, ktorych tak naprawde zostanie niewiele na parterze - morela czy lekko zolte (takie rozmyte)? Chyba bardziej jestem przekonana do moreli, jak uwazasz? Kominek bedzie zupelnie prosty drewno polaczone z jasnym kamieniem (piaskowiec???), to akurat dzialka mojej Polowki ;)))

I jeszcze kuchnia, szafki wiszace bede tylko na lewej stronie, szafki prawdopodonie brzozowe bejcowane na ciemny cieplutki kolor z blatami z malych gresowych plytek w kolorze kremowym, podobne tylko ze duze ukladane w karo na podloge (plytki robione na stare), podoba mi sie efekt. No i beda jeszcze drewniane malenkie kwadratowe doniczki z ziolami (bazylia) ktorej jestem maniaczka, czy w takim razie sciany powinny byc delikatnie zielone? Mysle o takim rozmytym delikatnie zielonym kolorze, No i wszystkie dodatki, serwety pod talerze, zaslonki, tak by kuchnia nabrala koloru.

No i czy w hollu moglabym polozyc polerowany gres? czy nie bedzie sie gryzl z reszta domu? Holl chcialabym doswietlic przez wbudowanie scianki z luksferow naprzeciwko okna w kuchni, a ten polerowany gres baaaardzo mi sie podoba :)

Zostala jeszcze lazienka, ta mala na parterze, powiekszona odrobine kosztem pom. gosp. i z wiekszym oknem, bedzie prawdopodobie biala z odrobina baaaaaardzo jasnego zielonego, plytki planuje tylko na dwoch scianach i nie na calej wysokosci.

Kasiorku, nie wiem czy to Twoja dzialka, ale poradz prosze co zrobic ze schodami, tak by nie sprawialy wrazenia klatki schodowej, by je otworzyc...

Na gorze lazienka bedzie w bardzo jasnym piaskowym kolorze (gres) matowy, a w sypianlni na scianie telewizyjnej chcialabym zabudowac garderobe, zmniejsze tym pokoj, ale nie wyobrazam sobie szaf.

Hmm... no i tyle z moich planow, Kasiorku jesli masz jakies pomysly, porady, prosze napisz... bede bardzo "dzwieczna" :wink:

Kasiorku ja też cię trochę pomolestuję... :wink:

Otóż zdecydowałam,że zlikwidujemy przejście z garażu do wiatrołapu.Mam pomysł,żeby w otwór po drzwiach wstawić szklane pustaki,przez co mały wiatrołap ''nabierze trochę przestrzeni''.Tylko jakie pustaki wybrać te bardziej przeźroczyste czy raczej satynowe?A kolor?Czy zabudować cały otwór czy też zrobić"okienko''

Chciałabym także wstawić parę takich pustaków w ściankę przy schodach(za nią jest wc).

Pozdrawiam