palmerozo 06.04.2004 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2004 czy jest szansa na pomoc z Twojej stronyw doborze kolorow do mojego nowego-prawie pustego mieszkania ..?? bede wprowadzal sie za 3 tygodnie -wiec chcialbym zasiegnac profesionalnej porady .... jesli znajdziesz wolna chwile - prosze rzuc okiem na planmojego mieszkania i doradz mi jaka kolorystyka bedzienajodpowiedniejsza moja zona proponuje delikatne odcienie zieleni/oliwki (salon + jadalnia)odcienie kremu lub niebieskiego (sypialnie)lazienka (zupelnie nie mamy pojecia) podaje link do planu mieszkaniahttp://www.tarnovia.com/temi/mieszkanie_plan.jpg ponumerowalem kazda sciane aby bylo Ci latwiej operowac koloramiw salonie (tak jak zaznaczylem) sa polozone panele - probke koloru umiescilem na zdjeciu bede bardzo wdzieczny za pomoc P.S.nie musisz sie spieszyc z odpowiedza....wiem ze jest do Ciebiebaaaaaardzo dluga kolejka - a ja nie chcialbym "wpychac" sie na silejako "swierzo upieczony uczestnik forum"pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pomysłowy dobromir 11.04.2004 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2004 Witam!Miałbym do Ciebie kilka pytań ale natury bardziej podstawowej.Jak się z Tobą skontaktować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 13.04.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Kasiorku, zwracam się do Ciebie z prośbą o pomoc w kwestii urządzenia łazienki, mam nietypowy kolor sanitariatów - pergamon i choć bardzo mi się on podoba, "napytałam sobie biedy" w doborze innych kolorów. Podobaja mi się ciepłe beże, kremy, kolory pastelowe (kolor trawertynu) na ścianach, ale nie wiem, czy takie tło dla jasnobeżowych sanitariatów nie będzie monotonne i czy wszystko się nie zleje. Jak myślisz, czy można zrobić tak: jasny beż na ścianach + ewentualnie elementy mozaiki np. brązowo-pomarańczowej (jak u Ciebie ) i które miejsca powinno sie wyeksponować mozaiką i podłoga: w kolorze ścian czy mozaiki? Jeśli to nienajlepsze zestawienie, to może masz jakiś pomysł na ściany i podłogę do tego "nieszczęsnego" pergamonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.04.2004 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 AgaTad Twoja koncepcja bardzo mi się podoba.Jeśli chodzi o kolor ścian w salonie to proponowałabym nr S 0505-Y20R w indexie kolorów NCS (ma go każdy sklep z mieszalnikiem farb) Ten kolor będzie dobrze korespondował z ścianą z cegieł.Zastanawiam się tylko nad zamurowaniem drzwi kuchennych ,czy nie będzie to kłopotliwe takie chodzenie dookoła?.Mam jeszcze pytanie, na planie kącik jadalniany jest oddzielony od kuchni tylko szafkami kuchennymi,Mam rozumieć że zostało tam "okienko".Jak sądzę z opisu aranżacja wnętrz będzie bardziej nowoczesna ,więc polerowany gres będzie ok.Zastanawiam się tylko nad płytkami kuchennymi na podłodze ,czy te postarzane nie będą za bardzo rustykalne w stosunku do reszty,może zamiast postarzanych dać lepiej jakieć proste,jasne ale matowe.Jeśli chodzi o ścianę z cegły ja bym się zdecydowała tylko na jedną, będzie dosyć silnym akcentem dekoracyjnym ale lepiej zachować umiar Reszta pomysłów wydaje mi się ok.Przyjemnego planowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.04.2004 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 BarbasiuProponuję ,jeśli to możliwe danie w miejscu drzwi luksferów o sufitu do podłogi ,nie rób okienka.Ponieważ garaż nie jest zbyt reprezentacyjnym wnętrzem proponuję zastosować luksfery satynowe,mniej przes nie widać a kolor dopasowałabym do kolory ścian,chyba że chcesz zaszaleć i masz już jakić kolor przewodni we wnętrzu wtedy można zastosować do w pustakach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.04.2004 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 PalmerozoMam nadzieję że nie jest jeszcze za póżno na moją odpowiedz.Proponuję tak oczywiście czysto teoretycznie musisz wziąść na to poprawkędo salonu paleta S 2020-G , S2020-G10Y , S2020-G20Y tylko jeszcze bardziej rozjaśnionado sypialni S 2020-B , S 2020-B10G , S 2020-B30G (niebieskości) lub S 0505-Y20R , S1005-Y20R (ten bym rozjaśniła) beżeŁazienkę utrzymałabym w podobnych klimatach kolorystycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.04.2004 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Pomysłowy dobromirku jeśli nie chcesz umieścić pytania na forum w tym wątku ,możesz wysłać mi wiadomość na priv (ikonka w każdym moim poście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.04.2004 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Zone nie martw się nie jest tak żle,znam kolor pergamon i wygląda ok. Ja proponuję utrzuma nie kolorystyki w odcieniu pergamonu.Jest to szcześliwy odcień o tyle że pasuje ido zimnych kolorów jak i do ciepłych.Aby łazienka nie zrobiła nam się jednolita wprowadziłabym kolor dosyć intensywny np jak chciałaś (-łeś przepraszam nie znam płci )w postaci mozaiki.Podłoga zdecydowaniew kolorze ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 14.04.2004 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Dziękuję Kasiorku, a gdzie i w jaki sposób powinno się dać mozaikę? (pasek, poziomy, pionowy...?) ps. jestem kobietką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 14.04.2004 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Zone to wszystko zależy od łazienki jej kształtu można podkreślić mozaiką okolice umywalki (jak u mnie) lub gdy łazienka jest mała można dać pas poziomy to powinno ją powiększyć.Niestety musisz zaufać swojej intuicji,ja podpowiadam teoretycznie .Nie da się niestety zaprojektować wnętrza z wyobrazni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zone 14.04.2004 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 jasne.. wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palmerozo 14.04.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 Kasiorku ... slicznie dziekuje za podpowiedz ...mieszkanie jeszcze stoi puste, sciany biale przesuniety mamy termin "wprowadzenia sie" na koniec kwietnia zaraz ide do sklepu ogladac kolory dziekuje jeszcze raz - pozdrawiam p.smysle ze nr kolorow ktore podalas sa uniwersalne dla palet roznych firm ...czy moze musze skorzystac tylko z okreslonej marki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrus77 14.04.2004 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2004 nieaktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaTad 15.04.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2004 Kasiorku, baaaardzo dziekuje, ze znalazlas dla mnie czas i przyznam szczerze, ze czekam na twoje nowe zdjecia z mieszkania (swoja droga zazdroszcze widokow ) Co do plytek, one wygladaja na takie popekane i niesamowicie mi sie podobaja, faktycznie miedzy jadalnia a kuchnia zostanie "lufcik" ale moja Polowka nalega zeby go zostawic, i chyba bedzie poreczny szczegolnie gdy bedzie imprezka na tarasie niestety to jedno wejscie musze zamurowac, bo w innym wypadku siedzenie przy kominku nie bedzie mozliwe... Pytalam o ta druga sciane w cegle, dlatego ze stanowia jakby jeden ciag, wiec zastanawialam sie, czy go nie zburze Kasiorku i ostatnie pytanie, co zrobic ze schodami, by nie byly takie ciezkie? jak im dodac lekkosci, postawic na azurowe? tylko czy mi sie dziecko na nich nie zabije Nawet nie wiesz jak fajnie pogadac z kims o wykonczeniu, kogo to interesuje jeszcze raz bardzo dziekuje Kasiorku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 19.04.2004 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2004 Kasiorku - ja mam pytanie z innej beczki. Jak dbasz o gres w domu, czym go myjesz (zarówno detergent, jak i "sprzęt" - mop?), nie ma smug?Nadal mnie niepokoi jego "poślizg" i ścieranie. Jakie są Twoje doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 20.04.2004 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2004 Dziękuję Kasiorku za poradę.Jak to dobrze,że Cię mamy na Forum...Pozdrowienia z Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbasia 21.04.2004 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Mam jeszcze jeden problem Kasiorku.W hollu będzie jasny gres polerowany(krem). Z niego na wprost wejście do salonu a na lewo do kuchni.Drzwi na razie nie przewiduję.Kuchnia nie jest połączona z salonem.W salonie będą deski sosnowe(już kupione) zrobione na jasno. Jaką terakotę dać do kuchni? Najbardziej pasowałby ten gres polerowany, ale finansowo już chyba nie dam radę. Co się nie będzie gryzło z polerem?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asica 21.04.2004 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 Droga Kasiorku!Jestem pod wrażeniem twoich porad prezentowanych na Forum. Może i mnie możesz pomóc w zaaranżowaniu części pomieszczeń w moim nowym domu. Dom ma z zewnątrz charakter dworkowy i jest położony poza miastem.Wchodząc z ganku jest duży wiatrołap- sień. Na jednej ścianie po prawej od wejścia ma stać duża szafa -zabudowa całej tej ściany. W pozostałych ścianach sieni są otwory drzwiowe. Po lewej - do pomieszczenia gospodarczego, a vis a vis drzwi wejściowych - drzwi do dalszej części domu. Wszystkie drzwi w domu są w kolorze burgund. Część otwartą domu stanowią: długi przedpokój (szerokości 1,30m) biegnący po środku domu na lewo od drzwi wejściowych z sieni, z którego są wejścia do 2 pokoi, garderoby i łazienki oraz (na prawo) salon w kształcie litery L z otwartą kuchnią. Wchodząc do tej części domu przed sobą mamy niski murek (wysokości ok. 130 cm), do którego z drugiej strony przylega kominek. Murek jest przykryty od góry półką z piaskowca. Wchodząc do tego pomieszczenia widzimy pełną panoramę salonu oraz bok czopucha kominka, resztę kominka zasłania murek. Kuchnia jest z tego miejsca nie widoczna, znajduje się za załamaniem ściany po lewej stronie od wejścia. Zabudowa kominka w salonie jest z jasnożółtego piaskowca (elementy pionowe i obramowania części poziomych - bocznych puf i półki na murku ) i ciemno żółtego w elementach środkowych poziomych (na bocznych pufach i półce ). Wszystkie krawędzie pionowe i poziome kominka są zaokrąglone. Podłogi w sieni i przedpokoju zrobione są z terakoty w kolorze Ohra (zgaszony pomarańcz). W sieni (układ płytek prosto) na środku są 2 kwadraty ułożone z przenikających się z 7 szt płytek w kolorze Beige. Podłoga w przedpokoju (w układzie tzw „mikado”) w kolorze Ohra wchodzi zwężającym się łukiem do salonu aż do końca ściany, za załamaniem której jest kuchnia.. Łuk ten przedłużenie podłogi w przedpokoju. W tym samym kolorze Ohra zrobiony jest łuk pod drzwiami tarasowymi ( są naprzeciwko kuchni) jako element nawiązujący do łuku przy wejściu do salonu. Pozostała podłoga w salonie i w kuchni otwartej na salon jest w kolorze Beige (żołtawy, ciepły beż) ułożonej też w tzw mikado..Chciałabym w ciekawy sposób dobrać kolorystykę połączonych pomieszczeń oraz zaplanować aranżację wnętrza salonu i kuchni. Teraz moje pytania:Wydaje mi się, że w przedpokoju najbardziej pasowałby do podłogi i drzwi kolor ścian i sufitu np. gołębi (szaroniebieski) Ale ściany salonu i kuchni chciałabym w innym kolorze. Nie wiem w jaki sposób można przejść z jednego koloru do innego, jeżeli oba te pomieszczenia są połączone i czy ten gołębi jest dobrym pomysłem, jeżeli klamki w drzwiach są złote. W jakim kolorze pasującym do kolorystyki podłóg i kominka mogłyby być poszczególne ściany w salonie i kuchni .Czy lepiej, żeby kolory były gładkie, czy też przecierane.. Na jaki kolor pomalować ścianę przy wejściu do salonu, przy której znajduje się ten element łukowy na podłodze w kolorze Ohra. Będzie ona zawsze wyeksponowana. Może masz pomysł jak ją zaaranżować. Jakie mogłyby być w zaproponowanej przez Ciebie kolorystyce salonu podstawowe elementy wyposażenia (kolory, formy, styl), a jakie elementy dodatkowe (zasłony, obrazy, ozdoby itp.). W jakim stylu i jakiej kolorystyce można urządzić kuchnię. Czy np. wanilia i czereśnia będzie dobrym pomysłem.Czy „owale” przy kominku i łuki wykluczają wstawienie do salonu prostych w formie mebli np. prostego stołu krzesłami.Wdzięczna będę Ci za pomoc w rozwiązaniu moich dylematów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joskul 23.05.2004 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2004 Kasiorku miły, pisałaś już o listwach cokołowych przy Twoim gresie, ale ich strona nie otwiera mi się. Poradź, co mogłabym zastosować na ścianę przy gresie w hallu (połączony z salonem, w którym będzie parkiet jesionowy i takież cokoły)? Jedna ze ścian hallu biegnie po lekkim łuku, więc cokół z tego samego gresu musiałby być cięty na niewielkie kawałki, a to chyba nie wyglądałoby dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inula 24.05.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2004 Kasiorku, już kilka tygodni podczytuję Twoje odpowiedzi. W końcu i ja się zapytam, bo wykonczenie (kolory ścian, podłogi)już tuż, tuż a ja jestem coraz mniej zdecydowana.Kuchnię mam połączoną z salonem, kuchnia 13m2, salon 25m2. Pomiędzy kuchnią a salonem, po środku, komin z cegły klinkierowej w kolorze ochra i oczywiście kominek od strony salonu.Kuchnia zamarzyła mi się w kolorze czereśni, proste szafki ze srebrnymi dodatkami i sprzętem agd. Płytki pomiędzy szafkami matowe, w kolorze piaskowym (?), na podłogę - no sama już nie wiem? Na pewno płytki, tylko jakie? Do wizji kuchni nie jestem bardzo przywiązana, wiem tylko że ma być ciepła i w kolorach że tak powiem natury. (Teraz mam zimną, sterylną zieleń i jej nie cierpię)A jak kolorystycznie urządzić salon? Co będzie pasowało do koloru cegły (komina nie będę tynkować). Podłogę chcemy z drewna egzot. bo nie lubimy kafli w salonie. Nie lubię też białych ścian. Aha, stolarka okienna w kolorze ciepłego, ciemnego brązu, duże wyjście na taras (szer 2m) na poziomie ogrodu. Kuchnia i salon są obniżone w stosunku do holu o 30 cm.Jeżali możesz mi coś podpowiedzieć, będę bardzo wdzięczna. Mąż chce już kupować mat. wykończeniowe a ja nadal nie wiem jakie...Pozdrawiam ciepło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts