ekin 24.07.2004 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2004 Kasiorku, witam serdecznie i proszę o radę. Zamierzam kupić sofę i fotel z bfm, model juan. Straszną zagwozdką jest wybór koloru tychże. Pokój jest z wnęką kuchenną. Gres na podłodze w kuchni szary, płytki na ścianie od dołu ,,patrząc'' - 2 rzędy szare, 10 rz.- czerwonych i rząd szarych. Płytki Marazzi - madrid,szare matowe - nie pamiętam nazwy. Meble są z bielonego - tak trochę, dębu. Nie są przytłaczające, nawet powiedziałabym, że dość lekkie. Sprzęt inox i blat szary. Pokój jest jeszcze nieumeblowany, tylko na jednej-krótszej ścianie półki z dębu. Podłoga jest z sosny, wiem, wiem sosna, ale inaczej się nie dało. Ściany białe i takie pozostaną przez jakiś czas. Tyle ,,streszczenia'' najbliższej okolicy sofy. Bfm nie ma zbyt wielkiego wyboru kolorów obić, tj.nie ma ładnego szarego (to zboczenie ) i pomyślałam o czerwonym. Nie jest bardzo jaskrawy i meble takie byłyby mocniejszym akcentem w pomieszczeniu. Tak sobie myślę, ale... Dodam, że pokój jest słoneczny i sporo (jak na moje warunki) w nim miejsca. Bardzo proszę o odpowiedź. I poproszę o sugestię co do koloru ścian w w/w pokoju. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.08.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Drogi Kasiorku, Mamy z żoną problem z doborem koloru/wzoru podłogi w sypialni i gabinecie (czyli nie najbardziej reprezentacyjnych pomieszczeń) w nowym domu. Zdecydowaliśmy, że ze względu na szybkość wykonania będą to panele laminowane. Wzór jaki mi się początkowo podobał (nazywa się Dąb Castle) ma barwę dość ciemnego brązu w kierunku czerwieni i wzór w podłużne deszczółki (tak jakby nierównej długości). Jednak po zastanowieniu doszliśmy do wniosku, że ta podłoga wyglądałaby ślicznie...gdyby pozostała goła. Jak zaczęliśmy wyobrażać sobie jakiego koloru łóżko i szafa będzie do tego pasować, wydało nam się że tylko ciemniejsze od tej podłogi. Czy rzeczywiście tak jest ? Jeśli podłoga jest ciemna to czy można dobrać do niej jaśniejsze meble ? Czy to będzie dobrze wyglądać ? Jeśli meble mają być ciemniejsze od podłogi to chyba bezpieczniej jest wybrać jasną podłogę ? Drugi problem, to czy układać panele słojami prostopadle do wejścia (okno naprzeciw wejścia) czy wzdłuż ? Będziemy bardzo wdzięczni za wskazówkę, bo kropka w której jesteśmy jest gigantycznych rozmiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobry 30.08.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Witam, Zastanawiam sie w jaki sposob podzielic pokoj na dwie czesci. Pokoj ma wneke, do ktorej wejdzie sprzet rtv i jakas kanapa, reszta pokoju powinna byc oddzielona od tamtej czesci. Nie chce stawiac scianki, bo stworzylaby sie strasznie mała i nieprzyjemna klitka, chcialbym zrobic jedynie przytulny zakątek. Myslalem o postawieniu jakichś półek idacych od sufitu az do podlogi, oprocz zwyklej funkcjonalnosci polek stanowilyby takie "przepierzenie". W jaki sposob to najlepiej rozwiazac? Czy sa na rynku gotowe rozwiazania czy trzeba kombinowac cos samemu? Pytac w IKEA czy w warsztatach stolarskich? Na podlodze mam parkiet, ale glowny moty w pokoju to czarno - biale, proste meble. Nie chcialbym zbyt wiele w to takze inwestowac, wiec pewnie metal/szklo odpadaja . pozdrawiam, Rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernadeta 22.09.2004 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 No własnie czy macie może jakiś pomysł czym oświetlić blat w rustykalnej kuchni murowanej, nad stołem to wiadomo jakaś stylowa lampa jednak jeszcze blat roboczy pozostaje do oświetlenia. Czym zastąpiś halogeny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernadeta 22.09.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 No własnie czy macie może jakiś pomysł czym oświetlić blat w rustykalnej kuchni murowanej, nad stołem to wiadomo jakaś stylowa lampa jednak jeszcze blat roboczy pozostaje do oświetlenia. Czym zastąpiś halogeny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 22.09.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2004 Bernadetto Wiesz , wydaje mi się , że można tak jak w mojej starej ( bardzo starej kuchni ) dokręciłam od spodu deseczkę na całej długości szafek frezowaną i za nią ukryłam zwykłe światło jarzyniowe - tu masz do wyboru dwa rodzaje oświetlenia ; albo tradycyjną czyli z ostrym bardziej niebieskawym poświtem , albo tak jak ja zamontowałam jarzyniówkę z żółtym światłem - bardziej kameralnie i lepiej komponuje się z kuchnią rustykalną . Można też oczywiscie w ten sam sposób ukryć halogeniki jak ktoś lubi , lub nieżle mogą też wyglądać jakieś fajne stylizowane lampki nocne ale to bardziej do ozdoby (zresztą to rzecz gustu ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernadeta 24.09.2004 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 jednak dalej mam problem, ponieważ szafki zakładam tylko dolne na góze mam w planie powiesić odnowioną górę starego kredensu, więc raczej nie da się do niego dokręcić deski z oświetleniem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 24.09.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2004 jednak dalej mam problem, ponieważ szafki zakładam tylko dolne na góze mam w planie powiesić odnowioną górę starego kredensu, więc raczej nie da się do niego dokręcić deski z oświetleniem:( Bernadetko a możesz wyciąć dziury od spodu wewnątrz kredensu? Jeśli tak to wsuń tam halogeniki i przykryj jakąś dodatkową półeczką tylko tak by była przestrzeń na cyrkulację powietrza . Myślę , że to powinno sie udać , trzymam kciuki . Buziale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KARO1 14.11.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 Kasiorku moze Ty wiesz... W filmie pt Rodzina zastepcza w salonie Alutki na ścianie jest zrobione nie wiem z czego złote drzewo. Bardzo mi sie to podoba i chciałabym cos takiego sobie wykonac. Czy wiesz co to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIKA 14.11.2004 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2004 A u mnie mimo najszczerszych chęci zrobiło się monotonnie: pokój 30.metrowy pomalowany na brzoskwiniowo, do tego jesionowa podłoga, drewniane żaluzje w oknach, wzorzysta brązowa kanapa, ciemnobrązowa stuletnia szafa i w tym samym stylu masywna komoda. Zrobiło się brązowo, monotonnie - a miało być żywo, energicznie. Co z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jana9 15.11.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Nie chcę konkurować z Kasiorkiem (jestem tu nowa, ale często czytałam jej porady i z całym szacunkiem uważam, że dziewczyna zna się na rzeczy), ale rok temu urządzając swoje mieszkanie miałam ten sam problem co ty droga Viko. Miało być jasno, ale przez ciemne meble i kanapę w pokoju zrobiło się ponuro. I wtedy wpadłam na pomysł dodania kilku jasnych dodatków: poduchy na kanapie,pled, obrus, doniczki i inne tzw. duperelki w kolorze ecru. Muszę przyznać, że jest o wiele lepiej. Może spróbujesz takiej zabawy dodatkami. Pozdrawim serdecznie Jana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIKA 15.11.2004 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Tylko, że mi sie wydawało że brzoskwiniowy, jasny brąz i brąz w ogóle sprawią, że pokój będzie ciepły (w słoneczne dni tak faktycznie jest ale ile my mamy tych słonecznych dni!) jednak jest przytłaczajacy. A zieleń albo niebieski wprowadzony w dodatkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osowa 15.11.2004 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2004 Witam serdecznie Podpinam się pod temat , jeśli można doradzić sugerowałabym jednak ocieplić klimat jasno pomaranczowymi dodatkami -zdecydowanie rozświetlą wnętrze i rozweselą ( polecam trzymanie się w tym zestawie monochromatycznym ) .Wprowadzenie tu innego , zdecydowanego koloru wprowadzi dysharmonię ... zielony czy niebieski -raczej barwy te ochłodzą klimat , takie moje skromne zdanie .Jakby co , polecam się . Pozdrawiam wesołymi kolorami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARi. 17.11.2004 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2004 Witam Żeby Kasiorek odpowiedziała na pytania to chyba musiała by wziąść urlop Więc narazie pytania nie zadam chociaz już domek wykańczam i było by pare pytań, zadam jak bede miał jakieś foty chyba lepiej jej doradzać jak sie zamieści jakieś obrazki co nie Kasiorku ? Pozdrawiam ARi Ps skąd moge wiedzieć jaki kolor ścian ma dać w pokoju jak jeszcze nie mam mebli czy już musze sobie pochodzić i wypatrzeć meble w jakim stylu np w sypialni sporej bo 30 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 26.11.2004 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 tak wiec jesli mozna Kasiorku skorzystac z Twojej rady... bardzo chetnie . mam problem z trzema pomieszczeniami, wlasciwie ze soba polaczonymi.. moze od wejscia - maly wiatrolap 2x2, po prawej okno, po lewej drzwi do domu, na skosnym suficie machoniowa boazeria, taka jak na zewnatrz(podbitka). okna w koloze sredniego miodu, drzwi raczej miod gryczany - ciemniejsze. W drzwiach duza mleczna szyba. Wchodzimy do holu. Na wprost wejscie do salonu, na lewo schody, drewniane w kolorze drzwi. Na razie przejscie do salonu to otwor na 2m, ale bedzie mozliwosc zamykania drzwiami chowanymi w scianie, podzielonymi na dwie 1m rowniez z mleczna szyba. Sciana na przeciw wejcia to: posrodku okno szer.180, po lewej drzwi balkonowe na taras ok 2m, po prawej drzwi takie jak po lewej, tyle ze do oranzerii ( nigdy nie wiem jak nazwac to pomieszczenie). Na lewo jadalnia - wykurz - duze orzeszklenia i jeszcze na lewo otwarta na jadalnie kuchnia, malo widoczna z pokoju, bo we wnece. salon to taka litera L i kuchnia jest wlasnie w jej podstawie. Jest dokladnie na przeciw drzwi na taras.Zostala prawa czesc salonu, w narozniku kominek . na wejsciu i w holu kafle z "oblupanymi krawedziami" w kolorze popudrowanego piernika. Koncza sie przy wejsciu do salonu. Tam ten sam rodzaj plytek, ale kremowe. w oranzerii znow piernikowe i chyba samej kuchni. Czyli caly pion L w kremie. Nie wiem czy nie za bardzo mieszam. Jeszcze tylko na wejsciu na srodku male karo z jasnych plytek na ciemnych - z 4 plytek, w holu na srodku z 9- ciu, w salonie przed tymi dwoma drzwiami balkonowymi karo z ciemnych na jasnych z 9-ciu. nie mam pomyslu na kolor scian i na kuchnie. Powiem tylko ze ten krem jasnych plyten zimnawy troche, pierikowe sa cieple, a te jasne raczej chlodne, jakby mazniete chlodnym beżem. Na tarasie przez te drzwi widoczny bruk klinkierowy w ksztalcie i kolorze cegly oraz machoniowe bale. w oraznzerii dach skosny podbity boazeria swierkowa. Tak wiec prosze o pomoc koloru scian w wiatrolapie, w holu w salonie i oranzerii a takze propozycje koloru mebli kuchennych. Chcialam krem lub biel, ale mam wrazenie ze widze je juz wszedzie, wiec moga byc zupelnie inne... dziekuje i przepraszam, bo sporo sie tego zrobilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 26.11.2004 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 ucieklo mi r w kolorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 26.11.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 i nie tylko widze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 26.11.2004 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 lunka, smaczny masz ten domek, mleczno-kremowo-piernikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 26.11.2004 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 jak skończe, dam posmakowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akinom 02.12.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 http://members.chello.pl/p.zajac/Mieszkanie.jpg Ja mam prośbe dot. kuchni. Wklejam nasz plan mieszkanka. Kuchnia ma 7m2( to pomieszczenie zaraz za mniejszą łazienką), wąskie okno. Pytanie - jak dobrze ustawić meble - tylko na jednej scianie? - jesli tylko na jednej scianie to dużo tego nie będzie, bo lodówke chcemy postawic tez po tej stronie co meble. Aha - nie chcemy zastawic okna, chcemy miec do niego swobodne dojscie. Co ze stołem?? i jaki? Zastanawiamy nad rozkładanym stołem w razie wiekszej ilosci gości można go przeniesc do pokoju i rozłożyć - Boze wogóle nie mam pomysłu. Zastanawimy sie też nad szafką typu kombo - można by ja postawić zaraz przy oknie po drugiej stronie szafek, ale nie wiem, czy dobrze to bedzie wyglądało. Kolory na scianach jasne, bo kuchnia jest dość ciemna przez wąskie okno. Na początku myslałam, aby sciane pod którą stanałby ewentulnie stolik omalowac na kolor czerwony - a sciane na ktorej beda szafki na jasny bezyk + do tego jasne meble (ciemne meble kuchnie przytłacza) prosze o porady z góry dziekuje Dodam, ze szerokośc kuchni to 2,32m długosc ok 3,2 PS. w gre nie wchodzi zmiana układu ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts