Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PROBLEM Z ARAN?ACJ? WN?TRZ?-POMOG?

Kasiorek

Recommended Posts

Kasiorku!

Oooogromna prośba: ... ale na początku apel do wszystkich kochanych MAM - sam jestem człowiekiem płci brzydszej w wieku 18 lat i od tej ilości lat moje wszystkie rzeczy próbuje zmieścić w szafie o szerokości 80cm. W skrócie mówiąc, się nie da... powiem tylko tyle, że moją matkę przyprawia o pasję, to iż już po dwóch dniach od porządków, wszystkie rzeczy bynajmniej nie znajdują się w swoich miejscach. Reasumując, szafa o szer 80cm. to jedna wielka pomyłka.

Kasiorku - help me.

Może na początku opiszę sprawę. Za kilka tygodni rozpoczniemy budowę domu w okolicy Warszawy. Domu dość specyficzngo bo dla dwóch rodzin - mojej dorosłej siostry i dla mnie wraz z mamą. Nie jest to standartowy bliźniak ponieważ jest to spójna bryła i z zewnątrzy będzie wyglądać jak okazały dom. A podzielony jest na dwie oddzielne części z wspólnymi tylko instalacjami. Cały dom jest w stylu drewno(dom w konstr. kanadyjskiej)+cegła(nie klinkier tylko taka stara zamkowa)+stal+szkło. Nieomalże podobny styl jest zrobiony w Starej Papierni w Konstancinie, która to jest w baaardzo podobnym, stylu jak wcześniej wyobraziliśmy sobie nasz domek,

Chciałbym Cię jednak prosić o pomoc w wymyśleniu mojego pokoju, na którego nie mam ŻADNEGO pomysłu - no tragedia. Tak samo jak dom tak i ten pokój jest dość "specyficzny" ponieważ składa się z dwóch części - pierwsza dzienna, której strop jest aż do dachu i druga nocna - położona ponad resztą pokoi na piętrze, które to mają normalny sufit, dzięki czemu jest to takie niby poddasze połączne jednak z pokojem dziennym schodkami już z samego pokoju. Jak też wspomniałem troche to zagmatwane ale mam zdjęcia komputerowe które jakoś tam pokazują jak ma to wyglądać. Pokoj dzienny jest na lekkim kwadracie, pow okolo 31mkw. na skrzydle domu okna skierowane w strone frontowa a drzwi z naprzeciwka. Na dole chcialbym miec napewno jakas strasznie fikusne kanapy, tv i te klimaty (salon na dole bedzie pod władaniem mojej matki więc coś zupełnie innego). Na górze oczywiście łóżko, które chciałbym zrobić jako integralną cześc domu - nie przesuwane tylko taki materac na podwyższeniu po którym byly by jakieś dwa schodki. Oraz oczywiście biórko do nauki i komp. (studia niedługo). Nie boje się zupełnie jaskrawych kolorów a z powodu tego iż organizuje koncert na ursynowie Wielkiej Orkistry ŚP, żółty, pomarańczowy, czerwony, i tego typu pozytywne kolory są mi baaardzo bliskie. Nie mam jednak żadnej wizji tego, tak by było to miejsce zarówno do pracy jak i mile czasu, niezapominam również o tym, że niedługo będe miał rodzine i nie chce by z tego wyszedł pokój tylko dla osiemnastoletniego chłopaka. No ale wracając do góry to ma ona około 25mkw ale jak wspomniałem jest dosyć niski.

Jeśli byłabyś tak przemiła i zainteresowało by Cię, pomóc takiemu laikowi i zagubionemu człowiekowi jak ja, to dla pomocy mogę przesłać kilka zdjęc tego jak to wygląda i co architekt proponuje. Pozdrawiam serdecznie i z utęsknieniem będe czekał na odzew. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 565
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do DOROSZKI

niestety, nie ma niebrudzących dywaników.wydaje mi się,że położenie dywanika nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem,nie będzie zawsze czyściutki,a i ze sprzątaniem będą kłopoty.Może zostaw poprostu same deski.Ja mam w przedpokoju parkiet,ma podobno kilkanaście lat (wynajmuję mieszkanie)i wygląda całkiem nieżle.Gdy deski się podniszczą trzeba będzie go wycyklinować,ale same deski będą sprawiały optycznie więcej przestrzeni.

KAKAW

Podoba mi się Twój sposób myślenia,prześlij mi zdięcia na priv,pomyślimy co z tym można zrobić.Lubisz ostre,ciepłe kolory,tylko dawkowanie ich powinno być oszczędniejsze,na dłuższą matę są męczące.jak przejżę zdięcia,przedstawię Ci moją propozycję.

BACHAC

Najlepiej zacząć od podłóg,potem dobierasz kolor ścian i meble.jeśli masz już upatrzone meble,dobierasz do nich i do podłogi kolor ścian.drzwi również na tym etapie.na koniec dobierasz kolor przewodni w pomieszczeniu,który będzie w dodatkach lub meblach tapicerowanych.

drogi LONIU

Powiem szczerze nie wiem jakie to są drzwi pik,ale w końcu nie muszę wszystkiego wiedzieć.Wracając do Twojego domu,proponowałabym aby utrzymać go w chłodnych kolorach,wtedy stolarka okienna będzie pięknie wyglądać a i białe rolety nie będą tak przeszkadzać.Bramę garażową proponuję również antracytową,aby nie mieć wrażenia przypadkowości w dobieranych elementach.Sama elewacja powinna być....kurcze nie mogę znależś katalogu z farbami elewacyjnymi.W każdym razie myślałam o bieli złamanej szarością i błękitem.Takim odpowiednikiem tego koloru byłby "modry dunaj"z duluxa,jest to półmatowa emulsja akrylowa

pozdrawiam

On 2003-02-28 14:07, Kasiorek wrote:

BACHAC

Najlepiej zacząć od podłóg,potem dobierasz kolor ścian i meble.jeśli masz już upatrzone meble,dobierasz do nich i do podłogi kolor ścian.drzwi również na tym etapie.na koniec dobierasz kolor przewodni w pomieszczeniu,który będzie w dodatkach lub meblach tapicerowanych.

Dzięki za odpowiedź!

Czy to powinno tak wyglądać, podłogi jasne to meble ciemne i na odwrót, bo wszystko w tych samych kolorach to chyba niebyłoby ok?

Drogi Kasiorku, mam pytanie dotyczące wykończenia schodów wewnętrznych. Sa to dwubiegowe schody betonowe i mają zostać wykończone drewnem. Stopnie dębowe a podstopniece z drewna jasniejszego (brzozy?). Moje pytanie dotyczy balustrady, chciałam zeby byla prosta, metalowa i jedynie wykończona drewnem dębowym na górze. Niestety Paweł oświadczył że tego nie przeżyje. Toczonych tralek z kolei ja nie przeżyję. Co w tej sytuacji zrobić? Paweł chce proste tralki z brzozy.

Drogi Kasiorku,

na wstępie składam Ci wyrazy mojego podziwu za ilośc czasu którą poświęcasz forumowiczom i ich problemom. Po czym przechodzę do własnych problemów :wink:.

Nasz do jest jeszcze na papierze. Wkrótce dajemy projekt architektowi do adaptacji, przy okazji będzie trochę zmian. Chcę na tym etapie przewidzieć wszystkie zmiany w "budowlance" żeby potem nie kombinować na budowie. Projekt oryginalny to "Klementynka" (można go obejrzeć na http://www.archipelag.pl/projekty)

Ścianka oddzielająca kuchnię od pokoju będzie znacznie krótsza (tylko na szerokość barku, no może trochę szersza, tak że przestrzeń będzie bardziej otwarta, bez dzrwi do kuchni. Schody powędrują o 1,5 metra w stronę ogrodu, więc wejście do pokoju dziennego będzie szersze. Wymyśliłam obniżenie podłogi w pokoju dziennym o ok. 30cm, czyli o dwa stopnie, żeby wyjście do ogrodu było na poziomie gruntu, no i żeby było ciekawie :razz:. Ale czy to nie będzie przeszkadzać na dłuższą metę? I czy się szybko nie znudzi i nie "opatrzy"?

Drugie pytanie: kominek będzie na ścianie przy schodach (czyli inaczej niż w projekcie). Pomiędzy drzwiami balkonowymi chcemy urządzić... kiedyś...kino domowe (ech, pieniążki...) No i pomysł aranżacyjny mam taki: wymurować komin od kominka na wysokość pokoju z cegły klinkierowej i tak zostawić, bez tynkowania, a poza tym wyłozyć takimi samymi płytkami klienkierowymi kawałek ściany między drzwiami balkonowymi (wiesz, tam gdzie przyszłości to srebrne kino domowe:wink:). Acha, myślałam jeszcze żeby ta ścianka między kuchnią a pokojem była też ceglana, ale może juz za duzo tego dobrego?

Jasne ściany poza tym (kremowe?), a podłoga jaka? Jesion? Klon? Brzoza? A reszta kolorystyki? Żeby nie było smutno, nudno i ciemno... Lubię niebieski... Czy myslisz że do takiej aranżacji meble muszą być ultranowoczesne? Bo nie jestem pewna czy lubię...

O rany, mam nadzieję że to wszystko zrozumiesz i z czekam na

(p)odpowiedź. Jesli uważasz że cały pomysł jest kiepski, to też proszę napisz...

Pozdrawiam!!! Magda

Aneks do mojego poprzedniego maila : strona biura architektowniczego się zmieniła na http://www.domyrodzinne.pl

a najlepiej spróbuj od razu wejść na projekt

http://www.domyrodzinne.pl/projekty/projekt.php?cat=1010100&pid=294&form=simple&seek=&ExtraNavText=Klementynka

bo fatalnie sie tam szuka...

Pozdrawiam jeszcze raz,

Magda

[ Ta wiadomość była edytowana przez: MagdazMichałem dnia 2003-03-07 10:27 ]

Magdo

Pomysł z obniżeniem poziomu podłogi bardzo mi się podoba.

Co do klinkierowej ściany,to narzuci ona pewien nowoczesny charakter wnętrzu.Tu raczej widziałabym ciemną podłogę a salon roazjaśniłabym jasymi ścianami.Biały złamany beżem.W meblach przydały by się metalowe elementy i trochę szronionego szkła.I wcale nie muszą być bardzo nowoczesne,wystarczy że będą proste w formie,ale nie stylizowane.Co do niebieskiego koloru,będzie dobrym uzupełnieniem.Może on wystąpić w dodatkach lub nawet w meblach tapicerowanych

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Kasiorek dnia 2003-03-09 19:21 ]