Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka

Recommended Posts

Nie znam najnowszych przepisów jak mierzy się budynek czy od okapu czy od ściany :roll: Wszystko się zmienia, może ktoś się wypowie??

Okapy oraz gzymsy nie mogą zmniejszyć wymaganej odległości o więcej niż 80 cm, a balkony, schody zewnętrzne, itp. o więcej niż 130 cm.

Jeśli działka jest nietypowa, to warto rozważyć zlecenie wykonania projektu indywidualnego. Takie ograniczenie jak np. szerokość działki, nierzadko może zrodzić ciekawe rozwiązania projektowe.

Ja mam dom postawiony na działce 17x55m. I powiem, że gdyby nie przywiązanie żony do tej działki i okolicy to poszukałbym innej. U mnie ze względu na właśnie szerokość działki mam oddzielnie garaż (ponad 30 metrów od bramy), jedną ścianę bez okien tj. z luksferami no i musiałem robić projekt indywidualny.

Ale za to mam dom w okolicy gdzie już prawie nikt się nie buduje, z 10metrowym świerkiem, asfaltową wodą i wszystkimi mediami.

właśnie ktoś kupił taką wąską działkę za naszą działką. Byłam w szoku bo myślałam, ze ją sobie później za śmieszne pieniądze dokupimy. Niedojrze że jest mała - nie ma 500 m, i kształtem jest płytka, żle położona względem stron świata i wjazd na działkę w jedynym sensownym miejscu gdzie możnaby zrobić taras.

Zobaczymy co na niej stanie. Mąż ma pomysł, że działkę kupił kolejny sąsiad - i oby to była prawda.

Decydując się na taką wąską działke, wszystkie inne parametry powinny być ok. W pobliżu żadnych wysokich domów, drzew zasłaniających światło.

takie wąskie działki biorą sie ze zwyczajów dawnego chłopa - przekazując gospodarstwo swoim dzieciom rolnik taki starał się równo obdzielić wszystkie. Dzielił więc na pół po szerokości, tak aby kazde miało dostęp do drogi. Potem te dzieci dzieliły dla swoich dzieci itd... I tak spotyka się działki o gigantycznej szerokości 5 m. z biegiem czasu niektóre tereny zostały wchłonięte przez miasta lub bezpośrednio się do nich zbliżyły i tak nabrały na atrakcyjności.

A my mamy własnie taką działkę - 17x68. Przyznam że jest wąska i długo szukaliśmy projektu, ale znaleźlismy, jesteśmy zadowoleni, a za domem mamy duży ogród, który mało widać z ulicy. Budujemy wg projektu Limba ze studia Atrium . Działkę kupiliśmy okazyjnie od wujka mojego męża, więc nie było za bardzo nad czym się zastanawiać.