Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasz nowoczesny dom

Recommended Posts

Już raz próbowałam zamiescić zdjęcia, ale gdzieś mi znikły :( . Zatem jeszcze raz zapraszam do odwiedzenia naszego domu. Oprócz domu, na zdjęciach dokumentacja "placu boju", czyli resztki bałaganu budowlanego.

Jeszcze duuuuużo roboty, tak przynajmniej mówią "fachowcy". Jak dla mnie to juz prawie mozna mieszkać.

http://img124.imageshack.us/img124/5633/p10305977oi.th.jpg

http://img124.imageshack.us/img124/4995/p10306002el.th.jpg

http://img124.imageshack.us/img124/2269/p10306037wk.th.jpg

http://img124.imageshack.us/img124/1543/p10306046eh.th.jpg

http://img124.imageshack.us/img124/328/p10306056ci.th.jpg

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miło nam, że dom się podoba.

Wewnątrz jeszcze nie nadaje się do pokazywania. Bałagan wokoł domu powstrzymał mnie od wstawienia zdjęć tyłu budynku.

Powierzchnia naszego domu to około 220 m, w tym duży dwustanowiskowy garaż. Dom powstaje od kwietnia tego roku, przy dużym wkładzie pracy mojego męża (zwłaszcza logistycznej, ale także fizycznej). Poczatkowo zamierzamy zasiedlić parter budynku, który na razie zaspokoi nasze potrzeby metrażowe.

Pozdrawiam!

Bardzo fajny domek, działka super.., piękne drzewa... A czy to projekt indywidualny i czy można gdzie go zobaczyć? Zdjęcia trochę małe, nie bój się, można śmiało wklejać i większe. :p

Co do bałaganu, to żaden wstyd. Każdy co się budował kiedyś przechodził etap bałaganu, to normalne... My tutaj wszyscy swoi i wiemy o co chodzi... :wink:

Pozdrawiam serdecznie...

Zdjęcia powinny dać sie powiększyć przez kliknięcie na nie. Przynajmniej tak to wygląda na moim monitorze.

Budowaliśmy wedlug projektu indywidualnego i była to chyba jedyna budowlana ekstrawagancja. Pozostałe wydatki ściśle według budżetu, który jest napięty. Zresztą, jak widać dom jest tani w budowie - taka współczesna wersja stodoły. Ale ja tam lubię stodoły :)

Kolor elewacji wybierałam sama - mojemu mężowi było dokladnie wszystko jedno :wink:

Zdjęcia powinny dać sie powiększyć przez kliknięcie na nie. Przynajmniej tak to wygląda na moim monitorze.

Budowaliśmy wedlug projektu indywidualnego i była to chyba jedyna budowlana ekstrawagancja. Pozostałe wydatki ściśle według budżetu, który jest napięty. Zresztą, jak widać dom jest tani w budowie - taka współczesna wersja stodoły. Ale ja tam lubię stodoły :)

Kolor elewacji wybierałam sama - mojemu mężowi było dokladnie wszystko jedno :wink:

Pewnie, że można powiekszyc.., ja gapa nawet nie sprobowalam... :oops:

A co Ty, to stodoly nawet we snie nie przypomina... Bedzie to sliczny domek... Coraz wiecej ludzi takich projektow szuka... :p Zaloze sie, że w srodku bardzo funkcjonalny...

Dziękuję Wam za miłe słowa.

Drewano na elewacji to modrzew. Został zaimpregnowany przez panów stolarzy jakimś bezbarwnym impregnatem. Chcielibyśmy jak najdłuzej nie barwić drewna, tylko zachować jego naturalny kolor. Przyznam się, że na poczatku musiałam się trochę oswoić z jego jasnym odcieniem - wyobraziłam go sobie jako ciemniejsze. Nasz stolarz twierdzi jednak, że drewno stopniowo sciemnieje. Zobaczymy, a w razie potrzeby pomalować się zawsze zdąży.

Okropnie denerwuje mnie jednak szpetna skrzynka na gaz. Niestety wybór kolorów był bardzo ubogi. Chciałabym ją pomalować na kolor elewacji, by maksymalnie wtopiła się w tło. Czy możecie polecić jakieś preparaty?

Evita, śliczny ten domek 8)

zwłaszcza modrzew - cieszy moje oko tym bardziej, że moje deski modrzewiowe czekają już w tartaku na wiosnę

fajnie,że impregnowaliście bezbarwnie, grzechem byłoby bejcowanie tak pięknego drewna. Też tak planuję, tylko że...każdy producent impregnatów zastrzega, ze wersja bezbarwna nie powinna być stosowana samodzielnie :-? .

Czym twoi stolarze impregnowali? czy mówili coś o ew. kłopotach np.częstsza konserwacja czy, co gorsza, inne????

Bardzo liczę na twoją wiedzę, męczę ten temat od roku i jedyne co wiem to że modrzewia zakolorować nie dam

Modrzew to jak sie dowiedzieliśmy typowe drewno elewacyjne. Takie własnie są w wiekszości elewacje starych ok. 100 letnich domów. Deska oczywiście równomiernie ciemnieje, na zewnątrz szybciej, ale daje się mechanicznie doczyszczać.

Czytalismy że jest to jeden z najtrwalszych (twardych) gatunków który mozna poddać pierwszej konserwacji nawet 8 lat od położenia. Zaimpregnowanie zatem desek na które w zasadzie nie pada i tak jest na wyrost. Był to bodajże drewnochron ale naszym zdaniem nie wpływa na odcień - deska jest czerwonawa jak to modrzew. Drewno pozyskane było poprzedniej zimy i wysuszone do wilgotności drewna pozostającego na zewnątrz - jesli dobrze pamietamy to około 10%. Istotna jest technika położenia - pomiędzy deskami o prostrych krawędziach są 4 mm szpary a za nimi powietrze, zatem nawet gdy zmoknie to wyschnie. Powinno to sprzyjać trwałości elewacji.

Evita - piękny domek :D Zwłaszcza podoba mi się drewno na elewacji :D

A czy mogłabyś pstryknąć fotkę w zbliżeniu na modrzew? Chciałabym zobaczyć jak to jest zrobione bo nas to czeka w przyszłym roku i chciałabym, żeby było dobrze zrobione. A czy ten modrzew to na pióro i wpust czy proste deski? I jak można zapytać jaki jest koszt tego drewna i gdzie je kupowałaś?

Na razie w domu mam jeszcze takie zdjęcie, gdzie widać z bliska kawalek elewacji.

To było montowane w postaci takich gotowych elementów (trochę tak jak płot): z tyłu dwie listwy poprzeczne i na nie zaimpregnowane wcześniej dechy z kilku milimetrowym odstępem. Potem taki kawalek przykręcało się do stelaża na elewacji.

Całość (tzn. modrzew, listwy, impregnacja, robocizna, transport) kosztowała około 8 tys.

Postaram się pstryknąć dokładniejsze zdjęcie. Pozdrawiam i dziękuję za odwiedzenie naszego wątku!

http://img234.imageshack.us/img234/3681/p10306034jo.th.jpg