Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

mam blanzka 73R- jeszzcze nieobudowany

napiszcze czy Wasze blanzki też tak szybko wypalają porcję drewna?

fakt że to dopiero moje początki "palacza" i palę na razie resztkami więźby :oops: ale nie mam jeszcze liściastego.

instalator kominkowy nawet uszczelnił mi górną krawędź szyby, żeby tamtędy nie pobieralo powietrza, ale przy zamkniętym dolocie i szybrze i tak jara się konkretnie, tak jakby wkład ssał powietrze od dołu

dobre rady zawsze w cenie

https://forum.murator.pl/topic/44615-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-wk%C5%82adu-kominkowego-blanzek/

instalator kominkowy nawet uszczelnił mi górną krawędź szyby, żeby tamtędy nie pobieralo powietrza,

Czyli zlikwidował tzw. "kurtynę powietrzną" zmniejszającą (przynajmniej w zamyśle) zabrudzenie szyby...

ale przy zamkniętym dolocie i szybrze i tak jara się konkretnie, tak jakby wkład ssał powietrze od dołu

Nie wiem, czy zasysa od dołu, faktem jednak jest, że blanski (przynajmniej mój - 12 kW) mają przygotowanie z dołu na "zrzut popiołu do piwnicy". może nie jest to za szczelne.

W porównaniu z np. Tarnawą wygląda na to, że blanski rzeczywiście nie są za szczelne, i nawet przy zamkniętym na max kominku ogień huczy dosyć wesoło (szczególnie przy dobrym ciągu kominowym).

https://forum.murator.pl/topic/44615-do-u%C5%BCytkownik%C3%B3w-wk%C5%82adu-kominkowego-blanzek/#findComment-915239