wojtekdoubletwo 29.11.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Co to w ogóle jest ten lesz i jak długo może jeszcze postać dom z tego wybudowany w 1958r? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 30.11.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Jest to żużel, odpad po spalania węgla i koksu w ciepłowniach miejskich i elektrociepłowniach.Materiał kiepski ale tani.W latach sześćdziesiątych, ze względów oszczędnościowych często stosowany do wyrobu pustaków Alfa.Stosowany także jako ocieplenie na dachach domow-kostek.Trudno przewidzieć jak długo postoi dom z niego wybudowany.Zależy od tego jak długo leżał po wybraniu z pieca, czy zdążył odgazować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.11.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Widziałem jeszcze budynki, w których ściany z leszu, czyli zużla, były odlewane w deskowaniu (żużel z betonem). Ale przeważnie były to już raczej budowlane ruiny. Wszystko zależy od tego, jaka była "marka" (udział cementu) tej mieszanki. Sam widziałem na osiedlu w Pruszkowie (Helenowska, prawie vis a vis piekarni) dom z taki ścianami. Stoi mimo braku tynku i sporego ruchu samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefan Sz. 01.12.2005 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Na śląsku pustaki alfa z żużla produkuję się do dziś. 1m2 to około 60zł przy murze trójwarstwowym. U mnie wokoło 80% budynków jest w tej technologii i ciągle powstają nowe.Płyty w blokach też są produkowane częściowo z żużla (jak się wierci w nich dziurę to czuć siarką). Budynki stoją latmi. Żużel powoduje degradację części metalowych dlatego też bloki z wielkiej płyty były obliczone na około 30 lat. Ale jak widać jeszcze się trzymają. Druga sprawa to, że te budynki pewnie przeżyją mieszkańców z powodu swoiej, że tak powiem delikatnie szkodliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 03.12.2005 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Takie pustaki z domieszką żużla produkuje się do dziś nie tylko na Śląsku, gdyż są tańsze niż BK. U\żywa się je przeważnie do budowy budynków gospodarczych, ale również mieszkalnych.Myślę jednak, że pytającemu chodziło o budynek ze ścianami "odlewanymi" na miejscu budowy. Moim zdaniem ich trwałość zależy od jakości fundamentów i podłoża (taka ściana jednak sporo waży) i zabezpieczenia przed wpływami atmosferycznymi (tynk na ociepleniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvo 03.12.2005 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2005 Ja w tym roku wybudowalem dom i ścianę osłonową postawiłem z pustaków żużlowych. Jednak kilka lat temu sam je robiłem więc wiem że są mocne i wytrzymają wiele. Żużel do ich zrobienia był wysezonowany około 20 lat i przerósł trawą tak więc gazowania już nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 04.12.2005 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Mieszkam w takim domu(ściany lane z formy) i jak na razie wszystko jest OK.Dom stawiany w latach pięćdziesiątych.Ściany mają właściwości jak BK, można wbić w nie gwóźdź.Cała rodzina cieszy się dobrym zdrowiem, także nie jest chyba tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 04.12.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Mieszkam w takim domu(ściany lane z formy) i jak na razie wszystko jest OK.Dom stawiany w latach pięćdziesiątych.Ściany mają właściwości jak BK, można wbić w nie gwóźdź.Cała rodzina cieszy się dobrym zdrowiem, także nie jest chyba tak źle. A długo mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 04.12.2005 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2005 Mieszkam w takim domu(ściany lane z formy) i jak na razie wszystko jest OK.Dom stawiany w latach pięćdziesiątych.Ściany mają właściwości jak BK, można wbić w nie gwóźdź.Cała rodzina cieszy się dobrym zdrowiem, także nie jest chyba tak źle. A długo mieszkasz? Od urodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 07.12.2005 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Nie sądzę, aby dom z leszu (nie mylić z pustakami, np, Alfa z udziałem żużla) był bardziej szkodliwy niż dom z BK wyprodukowanego z pyłów dymnicowych czy betonu z cementem z podobnym dodatkiem.Domy takie były budowane już dawno (kilkadziesiąt lat temu) a więc szkodliwy wpływ został już zredukowany. Moim zdaniem większym problemem jest trwałość ścian i ich duza przepuszczalność cieplna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts