juras 30.11.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Witam, Uff, Dawno nie czytałem i nie pisałem na forum, bo w zasadzie to już mieszkam i raczej drobne dłubaniny, ale już któryś miesiąc mnie denerwuje bank PKO BP. Bardzo proszę o opinie ludzi, którzy posiadają w tym banku kredyt w USD. Już kolejny miesiąc rośnie oprocentowanie i jeszcze kilka m-cy temu, gdy dolar kosztował 3,0zł to tak przyjąłem, że niską cenę rekompensują wyższym oprocentowaniem, żeby nie stracić, ale teraz dolar idzie w górę 3,3zł ale oprocentowanie też. Obecnie przekroczyło 8%.Zatem nie ma co się cieszyć, że waluta tanieje, bo na tym tracimy jak nic.Teraz tak jak brałem kredyt 3 lata temu dolar kosztował 4zł a odsetki 5,1%. W sumie płaciłem jakieś 150$ x 4zł = 600zł na m-c. Teraz przychodzi mi informacja 8,1% - to daje jakieś 180$x 3,3zł czyli też około 600zł, ale gdzie te malejące odsetki które miały być skoro z każdym miesiącem jest coraz więcej $. A poza tym nie podoba mi się że marża doliczana jest do jakiejś smiesznej stawki LIBOR, której nie mogę znaleźć. Piszą, że trzeba szukać w serwisie Reuters'a - to już zakrawa na jakieś oszustwo - czego tego nie podają na www w PKO BP, a poza tym w tym serwisie też to ciężko znaleźć. Ludzie napiszcie jak jest u Was, czy też płaczecie i płacicie, czy mnie po prostu w wała robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 30.11.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Witam,Obecnie nie posiadam kredytu w walucie, ale w latach 89,90 miałem takowy i powiedziałem nigdy więcej kredytu walutowego. Tutaj jak byś nie liczył zawsze jesteś w plecy. Bo odsetki to jedno a kurs to inna bajka.Ja też tak się czułem jak opisujesz i nigdy nie byłem w stanie wyliczyć wysokości raty. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 30.11.2005 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Po pierwsze - zajrzyj sobie na stronę http://www.libor.money.pl/ Po drugie - na Twoim miejscu (zresztą sam jestem w podobnej sytuacji) poszukałbym banku, który udzieli kredytu refinansowego na korzystniejszym warunkach (najlepsze warunki ma Millenium, GEMB itd.). To już Twoja decyzja jaką walutę wybierzesz. Generalnie większość wybiera PLN lub CHF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 30.11.2005 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Po pierwsze - zajrzyj sobie na stronę http://www.libor.money.pl/ Po drugie - na Twoim miejscu (zresztą sam jestem w podobnej sytuacji) poszukałbym banku, który udzieli kredytu refinansowego na korzystniejszym warunkach (najlepsze warunki ma Millenium, GEMB itd.). To już Twoja decyzja jaką walutę wybierzesz. Generalnie większość wybiera PLN lub CHF. 1. Dzięki za stronę, tylko dlaczego PKO BP chce abym szukał informacji na innych stronach a jak zadzwonię to nie potrafią mi powiedzieć jaka akurat jest wartośc libor dla $. 2. Widzę w porównaniu ofert, że wszystkie są dobre łącznie z PKO BP i Millenium. 3. Skoro masz w PKO BP, czy rozpatrywałeś przeniesienie kredytu do innego banku i czy to się opłaca. 4. Nie wszyscy biorą w PLN i CHF. Franka wybiera większość bo niby to najbardziej stabilna waluta a to guzik prawda a PLN tylko dlatego, że każdy się waluty boi a prawda jest taka, że jak brałem kredyt to różne symulacje przeprowadzałem w banku i okazuje się że popierwsze CHF w ostatnich latach noiwował największe skoki (choć teraz i $ też ma niezłe wachnięcia z 4 do 3zł). Następna sprawa na PLN więcej bym stracił niż zyskał bo tutaj z odsetkami oddaję 100tyś a w PLN musiałbym 140tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 30.11.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Obecnie w dolarach nie opłaca się brać kredytu ze względu na wysoką stopę procentową i niski kurs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annanatali 30.11.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Myślę, ze jak na kredyt walutowy juras ma całkiem dobra sytuację. I co z tego że nie spadła rata kredytu, gdyby w tamtym czasie tj. 3 lata temu wziął kredyt w euro lub nawet z pln wcale nie wiadomo ile wynosaby go rata dziś. Jaką miałby wtedy marżę? Ile już zaoszczędził? Refinansowanie kredytu łączy sie z często z nową opłatą za udzielenie kredytu, być moze prowizją za wcześniejszą spłątę, na pewno opłatą za wykreślenie hipoteki i opłatą za nowy wpis hipoteczny. Wyceną tez byc moze być konieczna.CHF jest aktualnie na b. niskim poziomie, czy nie skoczy za mocno jak dojdzie do spłaty. Czy niska stopa procentowa to zrekompensuje? jak długo znów się ta niska stopa utrzyma? LIBOR dla CHF tez skoczył pożądnie w ostatnim czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 30.11.2005 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Ja przyjrzałbym się jednak PLN:- brak ryzyka walutowego- LIBOR USD jest niewiele niższy niż WIBOR dla PLN (niewielkie róźnice w oprocentowaniu)- brak marży kursowej (kupno-sprzedaż waluty przy wypłacie i spłacie kredytu) - dotyczy częsci kredytów walutowych Biorąc pod uwagę, że obecnie mozna znaleźć kredyty na bardzo niskiej marży (0.5-0.75%) a często z niską prowizją kredyty w PLN robią się coraz bardziej atrakcyjne pozdr KK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 30.11.2005 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Nie chciałbym reklamować żadnego banku, ale do dzisiaj (nie wiadomo co dalej) w Millenium jest promocja:- bezpłatna wycena- brak prowizji- bezpłatne przewalutowanie na pln Ponadto wątpię, aby w PKO miał kolega zapisaną prowizję za wcześniejszą spłatę. W przypadku kredytów hipotecznych zarówno usunięcie wpisu, jak i wykonanie nowego są bezpłatne. Co nie zmienia faktu, że będą pewne minusy: konieczność opłaty PCC, od weksli + różnica kursu kupna/sprzedaży. W moim przypadku wyszło jednak, że się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annanatali 30.11.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Sama umowa kredytu hipotecznego nie wystarczy, zeby być zwolnionym z opłaty za wpis hipoteczny. Wszystko zalezy od treści zaświadczenia wydawanego przez bank. jeśli jest tam napisane że kredyt jest na cel budowlano-remontowy to ok, ale jeśli na spłatę innego kredytu to niestety, pełna stawka. Jeśli zakup lokalu to też pełna stawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 30.11.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 pamiętajcie że spread banku na kursach tabelowych to od 3.5 do 4.5%Oznacza to, że w trakcie trwania kredytu płacicie dodatkowo taką "prowizję" liczoną od kwoty kredytu powiększonej o odsetki (chociaż te "kosztują" tylko 1/2 spreadu) przykład: bierzemy kredyt 25 000 Euro. Kursy banku: Sprzedaż 4,30 Kupno 4,15. Bank wypłaca nam równowartość w PLN25 000 Euro po 4,15 = 103 750 PLN spłacamy (dla uproszczenia nie zmianiemy kursu):25000 Euro + 2500 Euro odsetek po 4,30 = 118 250 PLN z czego wartość kapitału to 107 500 PLN. Róznica na spreadzie to 3750 PLN. Do tego kupiliśmy od banku odsetki po kursie bankowym za kwotę 10 750 PLN (według kursu średniego warte 187,5 PLN mniej). Razem bank od nas wziął 3937,5 PLN marży kursowej, a więc blisko 4x więcej niż prowizji przygotowawczej (która przy prowizji 1% wyniosła 1037 PLN) Nie ma znaczenia czy kredyt jest krótki czy długi gdyż w miarę upływu czasu bank zarabia coraz więcej na spreadzie realizowanym na odsetkach. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 30.11.2005 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Też mam kredyt w USD zaciągnięty w czasie kiedy dolar był po 4 zł , więc jakby nie patrzeć na dzień dzisiejszy podobnie jak Ty jestem do przodu.Wtedy jednak stopy procentowe w USA były bardzo niskie , a dziś są w cyklu podwyżek i prawdopodobnie na najbliższym posiedzeniu FED znów je podniesie o 25pkt czyli będzie już 4,25% . Pocieszające jest to , że powoli się ten cykl kończy i ma się zatrzymać na poziomie 4,5 - 4,75%.Trudniej przewidzieć kurs dolara , a jeszcze trudniej chyba kurs złotówki.W związku z powyższym aby wciąż być do przodu i nie stracić na tym kredycie postanowiłem go po prostu spłacić.Nie jest to może najlepsza rada dla każdego , ale jeśli tylko możesz zrobić podobnie to zastanów się nad tym spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.11.2005 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Bankowcy oceniają, że na wiosnę kredyty w PLN będą oprocentowane na poziomie 4%. Gdyby tak było to radykalnie obniży opłacalność kredytów walutowych. Przy tak tanim pieniądzu nie warto będzie już spekulować. Do tego, od marca wpis hipoteki do KW będzie dużo tańszy. A więc Panie i Panowie dobre czasy na zaciaganie kredytów nadchodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 30.11.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Witam, Uff, Dawno nie czytałem i nie pisałem na forum, bo w zasadzie to już mieszkam i raczej drobne dłubaniny, ale już któryś miesiąc mnie denerwuje bank PKO BP. Bardzo proszę o opinie ludzi, którzy posiadają w tym banku kredyt w USD. . Szanowni Państwo!! zwróćcie uwage na róznice między kredytem w US $ a kredytem denominowanym!!!! w $ US To jest bardzoważne !! mając np 1000$ nie możesz ich wplacić do banku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.11.2005 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 To jasne. Nie ma kredytów hipotecznych, które spłacasz walutami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lajkonikk 30.11.2005 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 mozliwe że są, zależy od umowyale nie jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.11.2005 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 No jak to , kredyty to samo dobro i sie na nich zarabia, tak wynikało z watku w którym mnie równo zjechano. Jak budowac to tylko na kredyt, najlepiej w obcej walucie bo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.11.2005 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 mozliwe że są, zależy od umowy ale nie jestem pewien No to ja Ci mówię, że nie ma bo to żaden biznes dla banku. Oni zarabiają na spread'zie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kirkris 30.11.2005 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 są różne kredyty: - są kredyty denominowane w walucie rozliczane wg kursu K/S banku - są kredyty denominowane w walucie rozliczane wg fixingu NBP (na ogół mają wyższą marżę lub prowizję) - są kredyty w walucie (rzadko ale o ile w umowie jest tak zapisane można dostać wypłatę w walucie, natomiast mozna spłacać w walucie) Trzeba dobrze czytać oferty banków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klaus 30.11.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 są różne kredyty: - ... - ... - są kredyty w walucie (rzadko ale o ile w umowie jest tak zapisane można dostać wypłatę w walucie, natomiast mozna spłacać w walucie) Trzeba dobrze czytać oferty banków Teoria, czysta teoria. Nie ma takich produktów na rynku kredytów hipotecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 01.12.2005 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 No cieszę się że taką dyskusję wywołałem, choć najbardziej liczyłem na te osoby, które już kilka lat taki kredyt spłacają, bo teraz oczywiście warunki mogą być różne, czy lepsze to nie wiem, ale inne. Choć właśnie zauważam, że tanieją kredyty w PLN ale w walutach dalej to samo.Dla mnie wniosek jeden, płacz i płać, bo każda zmiana banku, każde przewalutowanie będzie tak wykombinowane przez banki, że wyszło by parę dobrych rat kredytu, więc póki co nie ma co zmieniać ... przynajmniej tak mi się wydaję. juras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts